OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
lukwoj
CNG car: Zafira 2006

pytania

Post autor: lukwoj »

Witam wszystkich,
Po przesledzeniu forum, stron internetowych zwiazanych z CNG postanowilem kupic zafire 1,6 eco M. Szukalem auta przez kilka miesiecy rozwazajac rozniez zakup volvo v70. Trafilem jednak w styczniu na allegro/otomoto na zarejestrowany egzemplarz w wielkopolsce. Pojechalem, kupilem i jezdze. Jeszcze nie przerejestrowalem, ale musze to zrobic do polowy lutego. Auto posiada karte pojazdu z grudnia z wbita rejestracja CNG. Pytanie czy przerestowujac musze pojechac na przeglad do UDT? Takich papierow legalizacyjnych nie otrzymalem od sprzedajacago a ten zarejestrowal to auto, wiec nie wiem czy bede potrzebowal przedstawic wymagane dokumenty?
Cos o mojej zafirze: tak jak u niektorych mam problem z pierszym odpaleniem - odpala dopiero po ok 6 sekundach jak docisne pedal gazu (z rozgrzanym silniekiem jest juz znacznie lepiej). Na razie nie stwierdzilem czy to swiece czy cos innego. Druga rzecz to bardzo glosna praca silnika, terkocze zupelnie jak diesel. Po przelaczeniu na benzyne znacznie ciszej. Jesli moze mi ktos powiedziec co nalezy z tym zrobic to bede wdzieczny. Czy poleca ktos serwis w ASO? Wymienilem filtr powietrza, olej i drobnostki. Co powinienem wyminic jeszcze? Czytalem, ze polecacie wymiane paska rozrzadu oraz pompy wodnej. Moj licznik wskazuje 100tys, ale sprzedajacy nie posiadal ksiazki serwisowej, wiec przebieg moze byc rozny. Dodoam, ze auto jest z 2002r. Spalanie wychodzi mi po miescie w przeliczeniu 16zł/100km (przy cenie 2,10zł na Kasprzaka).
Bede wdzieczny za jakiekolwiek uwagi.
Pozdrawiam
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: pytania

Post autor: tigercng »

lukwoj pisze:na allegro/otomoto na zarejestrowany egzemplarz w wielkopolsce. Pojechalem, kupilem i jezdze.
Mam nadzieję, że to nie ta z Turka. Czy masz wpisane CNG w dowód rejestracyjny poprzedniego właściciela ?
lukwoj pisze:czy przerestowujac musze pojechac na przeglad do UDT?
Dopuszczenie butli do użytkowania wystawia TDT (nie UDT) i będzie Ci to potrzebne przy corocznym przeglądzie na SKP, a nie przy przerejestrowaniu w WK. Jeśli na razie przegląd masz ważny, to przerejestrujesz auto bez problemów. Jednak powinieneś załatwić dopuszczenie TDT przed kolejnym przeglądem. Sprawdź w DR do kiedy masz ważny przegląd.
lukwoj pisze: Takich papierow legalizacyjnych nie otrzymalem od sprzedajacago a ten zarejestrowal to auto
Domyślam się. Handlarz musiałby wybulić prawie 800 zeta za dopuszczenie. Zapewne wolał zapłacić 100 zeta diagnoście za "niezauważenie" gazu. Obawiam się jednak, że nie masz wpisanego CNG w dowód rejestracyjny. :cry:
lukwoj pisze:mam problem z pierszym odpaleniem - odpala dopiero po ok 6 sekundach jak docisne pedal gazu (z rozgrzanym silniekiem jest juz znacznie lepiej).
Standardowy objaw dla aut bez wykonanej akcji serwisowej. Umów się w Niemczech na taką akcję.
lukwoj pisze:Druga rzecz to bardzo glosna praca silnika, terkocze zupelnie jak diesel. Po przelaczeniu na benzyne znacznie ciszej.
To może być zupełnie normalne. Na gazie zafira bez separatora oleju jest głośniejsza, niż na benzynie. Klekoce głównie reduktor oraz wtryskiwacze gazowe, punkt zapłonu jest inaczej ustawiony. Montaż separatora powoduje, że między reduktorem a wtryskiwaczami powstaje dodatkowy bufor ciśnienia. Dzięki temu impulsowy pobór gazu przez wtryski jest łagodzony i reduktor przestaje klekotać. Taka zafira jest wtedy cichsza na gazie niż na benzynie.
Najlepiej posłuchaj jakąś inną Zafirę CNG, nim zaczniesz coś próbować naprawiać w swojej.
lukwoj pisze:Czy poleca ktos serwis w ASO? (...) polecacie wymiane paska rozrzadu oraz pompy wodnej. Moj licznik wskazuje 100tys, ale sprzedajacy nie posiadal ksiazki serwisowej, wiec przebieg moze byc rozny.
Wymiana rozrządu to standard przy zakupie używanego auta w Polsce. Nie powinieneś się nawet zastanawiać, tylko już dawno wymienić.
Jedno ASO nie jest równe drugiemu. Nawet, jak oba należą do jednego właściciela. Wszystko zależy od ludzi tam zatrudnionych, zalecam daleko posuniętą ostrożność.
W Warszawie polecam Auto-Łomianki, z którego usług osobiście korzystam.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt paź 07, 2011 09:31 przez tigercng, łącznie zmieniany 6 razy.
lukwoj

Dzieki wielkie za wyczerpujace uwagi. Wpis w DR i karcie pojazdu mam na CNG. Przeglad wazny do 8/12/2009 wiec jest ok. Nie jest to auto z Turka tylko z Szamotuł koło Poznania. Gdzie moge sprawdzic po nr VIN akcje serwisowa? Pozdrawiam
Zafira 1.6 CNG '06
tigercng
Moderator

lukwoj pisze:Gdzie moge sprawdzic po nr VIN akcje serwisowa?
W dowolnym serwisie Opla w Niemczech, uprawnionym do CNG. Ja skorzystałem z Autohaus-Heine we Frankfurcie nad Odrą: http://www.opelhaendler.de/autohaus-heine_frankfurt/
Mają jednak pewną wadę: nie znają angielskiego i nie odpowiadają na e-maile. Musi tam zadzwonić ktoś znający niemiecki.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 29, 2009 13:37 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
agorecka

Post autor: agorecka »

moja zafira to ta zTurka- co z nią?
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Z turka zafira

Post autor: bartekk »

nie była zarejestrowana na CNG, udało Ci się ją zarejestrować poprawnie?

Pozdrawiam
Bartek
tigercng
Moderator

agorecka pisze:moja zafira to ta zTurka- co z nią?
Tutaj opisaliśmy ją dość szczegółowo.
http://cng.auto.pl/forum/viewtopic.php?t=164&start=16

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt mar 13, 2009 19:22 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
agorecka

Post autor: agorecka »

oki, dzięki

[ Dodano: Sob Mar 14, 2009 00:04 ]
A JAK WYGLąDA PRAWIDłOWA REJESTRACJA?
tigercng
Moderator

Zafira 1.6 CNG powinna mieć wpisane w dowodzie rejestracyjnym, w polu P3, tekst "CNG".
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Ile m3 wczhodzi Wam do pustego zbiornika

Post autor: bartekk »

Witam.

Napiszcie ile m3 wchodzi wam do waszej zafiry jak tankujecie ją na pusto, podajcie też na jakiej stacji.
tigercng
Moderator

22,5 m3 latem
24,3 m3 zimą

Stacja CNG Warszawa

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt wrz 11, 2009 11:11 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

problem w Poznaniu

Post autor: kefasps »

U nas teraz masakra, gdyż jak dowiedziałem się od Radka na stacji przy ulicy Głogowskiej uszkodzony jest jeden z magazynów gazu. Jak mam juz prawie rezerwe to nie moge ostatnio zatankować więcej jak 14,7m3. Co starcza na około 200km.

Pytanie: Jak często wymieniać swiece zapłonowe? Wystarczy co 50tkm czy wcześniej?
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
lukwoj

Re: Certyfikaty na butle bez 110R

tigercng pisze:Poniżej dzięki uprzejmości kolegi czaman załączam bezcenne certyfikaty na butle z firmy MCS, które były montowane w Zafirach od marca 2002 prawdopodobnie aż do września 2002.
Butle te nie mają nabitych homologacji 110R, przez co niestety inspektorzy z TDT robią trudności przy wydawaniu papieru pt. "decyzja zezwalająca na eksploatację urządzenia" koniecznego do rejestracji auta.
Przedstawienie poniższych dokumentów inspektorowi załatwia sprawę, o ile numery seryjne zamontowanych butli pokrywają się z zakresem na tych dokumentach.

witam,
niestety moje nr butli nie pokrywaja sie z załaczonymi dokumentami. czy ktoś jest w posiadaniu certyfikatow na butle o nr produkcji:
1419290, 1419212, 1419131, 1465780, rok 2002
bede wdzieczny za pomoc poniewaz mam problem z TDT...
Zafira 1.6 CNG '06
tigercng
Moderator

Napisz maila do MCS, podaj te numery, grzecznie poproś, to przyślą Ci skany certyfikatów.
Maila znajdziesz tutaj:
http://www.mcs-international-gmbh.de/sc ... eam01.html
w sekcji "CNG CYLINDERS".

Pozdrawiam
Dawrus
CNG car: Opel zafira

Post autor: Dawrus »

Witam,
Mam problem zakupiłem zafirke 1.6 cng z walniętym silnikiem i moje pytanie czy pasuje do tego modelu silnik od zwyklej benzynowki 16v bodajże silnik z16xe??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”