Witam wszystkich

Wszystkie ciekawe tematy nie związane z tematyką CNG
panek

Witam wszystkich

Post autor: panek »

Witam wszystkich fanatyków CNG, jestem nowy na forum i mam do Was pewne pytanie. Czy jest problem z serwisowaniem samochodu na CNG w Gdyni/Trójmieście? Planuję zakup takiego samochodu, gdyż jestem z Gdyni i mam pod nosem stację na chwarznieńskiej, oraz często przejeżdżam hutniczą, więc nie miałbym problemów z tankowaniem, jednak nie wiem, czy nie będzie problemu od strony technicznej, gdy np. coś się w samochodzie zepsuje.

Pozdrawiam,
Maciek z Gdyni.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Witaj. Zapoznaj się z tym linkiem ale najbliższy warsztat masz w Sopocie więc jesteś "Gość" :mrgreen:
http://cng.auto.pl/pl/component/content ... olska.html
MARIO72
Obrazek
panek

ekobi - możesz powiedzieć coś więcej o warsztatach obsługujących samochody z CNG w trójmieście? Jakie wrażenia posiadania samochodu na CNG ma mieszkaniec Gdyni? Nie ma problemów z naprawami, przeglądami, tankowaniem itd?
ekobi
CNG car: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005

Post autor: ekobi »

Żadnego innego dla celów CNG nie odwiedzałem - nie miałem potrzeby. Z elementów gazowych trafiła mnie jedynie wymiana bezpiecznika przy jednej z butli - zrobiona w zwykłym warsztacie.

Wrażenia: poza tymi negatywami o których wszyscy wiemy (rosnące ceny, żenada w gdańskim TDT, braki w stacjach, podejście Opla), to przy kilku założeniach jest to mimo wszystko pozytywny interes. Te założenia to: instalacja Ci się nie psuje lub psuje rzadko, mieszkasz stosunkowo blisko stacji, nie jeździsz zbyt często w tereny stacjami nieogarnięte (ach ta Zafira C ze swoim zasięgiem :roll:).

U mnie wszystko tak właśnie dzięki Bogu działa: bezawaryjnie, jedna stacja pod nosem z ciśnieniem najlepszym w Polsce i planami rozwoju, druga awaryjna trochę dalej czynna całą dobę (normalnie tankować nocą nie muszę), do Prądzyńskiego jakoś się dotoczę na jednym tankowaniu, w Słupsku fajna stacja. Wiele innych zwiedziłem improwizując, a zawiodłem się poważnie tylko raz na stacji bydgoskiej (lokalnych zawodów nie liczę, bo nie są tak kłopotliwe), więc statystyka jest niezła.

Uśmiechnij się, jesteś w Gdyni :wink:
Ostatnio zmieniony pn sty 09, 2012 14:37 przez ekobi, łącznie zmieniany 2 razy.
panek

Tak mi się wydawało, że jednak gdzie, jak gdzie, ale w Gdyni to warto mieć samochód na CNG, szczególnie, gdy mieszka się 2-3 km od stacji na Chwaszczyńskiej, a samochodu używa się głównie do jazdy po mieście :) Teraz jeszcze muszę sprzedać moją astrę II w dieslu i rozejrzeć się za autem na CNG. Dzięki za wyczerpującą wypowiedź, ekobi :)
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Polecam Astrę II :wink:
Mi oprócz wtryskiwacza - który wymienił "zwykły" mechanik po niedługim przekonywaniu i opowiadaniu o gazie (o LPG niechciał wogóle słyszeć), śmiga w miare ładnie a 200tysi ma - no oprócz wilgotnych i chłodnych dni gdzie tryb SPORT pomaga-taka choroba wieku przedszkolnego.
panek

Ja moją astrę II bardzo chwalę, tylko te ceny ropy...
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Ja do ropy mam uraz,......jak w dzieciństwie się napiłem ściągając z Ursusa 330 :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogadajmy o wszystkim i o niczym”