Protest przeciwko podwyżce ceny CNG 2015

W tym miejscu znajdziecie wszystkie istotne ogłoszenia i dyskusje związane z rynkiem CNG w Polsce
hannibaal
CNG car: opel zafira B 1.6

Protest przeciwko podwyżce ceny CNG 2015

Post autor: hannibaal »

Witajcie, organizuje protest przeciwko podwyżce ceny CNG. PGNIG nie traktuje nas jako partnerów, a to dlatego, że nie jest nas duzo i nie mamy nikogo kto by nas reprezentował. Wiele już było akcji, po których wielka firma zauważyła małą ale upierdliwą grupę klientów.

PROPONUJĘ
1. zacząć od wysłania na adres mailowy PGNIG z żądaniem obniżenia ceny do poziomu parytetu oraz zaznaczeniem planu naszego protestu.
2. Przy braku reakcji przez tydzien tankujemy za minimalną kwotę kilka razy aby obsługa miała o czym opowiadać przełożonym, ważne zachowujemy się kulturalnie i wyjasniamy o co nam chodzi.
3. Przy braku reakcji ogłosimy rezygnację z tankowania CNG prze JEDEN tydzień, kto oczywiście może, jechać na benzynie niech zrobi to dla dobra wspólnej akcji.

WAZNE: wrzucamy na forum nasze oraz fb fotki i komenty informujace nas ile osob sie przyłącza.
wydarzenie naFB
http://www.facebook.com/events/15648744 ... =772510468

Przyłącz się, zrób coś w swojej sprawie!
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Re: Protest przeciwko podwyżce ceny CNG 2015

Post autor: BIGMARIO »

ZA :lol:
MARIO72
Obrazek
Jarek1
CNG car: Opel Zafira B 1,6 CNG 2009r

Post autor: Jarek1 »

Jestem za! Może ktoś napisałby jednolity tekst meila i podał tu jeden adres na który wyślemy te meile i najlepiej jednego dnia. A przy okazji możemy wysłać je do Urzędów Państwowych.

Co do punktu drugiego, to myślę, że nic to nie da. Obsługa jest pozostawiona sama sobie i nikt z PGNiG nie interesuje się nimi.
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

Witam Wszystkich !!!

Widzę, że wielka polityka również dotarła na nasze podwórko.
Protestują i górnicy, i rolnicy, i..... to dlaczego nie mielibyśmy i my indywidualni użytkownicy CNG. :evil:

Od polityki nie uciekniemy, więc trzeba sobie powiedzieć jednoznacznie, okazję polityczną, konieczność pokrycia kosztów zapasów iloś tam dniowych ( pomysł polityczny ) PGNiG skwapliwie wykorzystało do poprawienia sobie rentowności.
hannibaal pisze:Wiele już było akcji, po których wielka firma zauważyła małą ale upierdliwą grupę klientów.
Chciałbym tak naprawdę poznać chociaż jedną, która w dłuższej perspektywie czasowej okazała się sukcesem.

Trzeba sobie powiedzieć okrutną prawdę, My indywidualni użytkownicy CNG stanowimy wrzód na zdrowej d...e PGNiG.

Jeśli chodzi o CNG, to dla nich znaczącym klientem z którym troszeczkę się liczą to może jest :
- MPK Rzeszów;
- MPK Radom;
- PKM Gdynia;
- PKM Tychy
i jeszcze jakiś Słupsk, Zamość i kto tam eksploatuje te kilka lub kilkanaście autobusów.
MPK Kraków z ich bodaj pięcioma sztukami to nie jest już partner.
Pamiętajcie, jeden autobus na raz tankuje ok 100 m3, czyli tyle co 4 - 5 Zafir.
Kiedy w Listopadzie 2013 wchodziła akcyza, to część kwoty zmian dla wielkich klientów przejął PGNiG. Być może stało się tak i w tym przypadku
W wątku o cenie CNG, bodaj Tiger napisał o biznesplanach odnośnie CNG.
Właśnie takie plany uleciały z nowymi cenami. Sporo z firm wymienionych wyżej ostatnimi czasy zainwestowało w nowy sprzęt, Rzeszów 30 Meśków, Gdynia kilkanaście nowych autobusów, to samo Tychy, Radom też kupił coś nieco.

Przeglądam różne źródła informacji , portale specjalistyczne, ale nigdzie nie spotkałem "płaczu" ze strony przedstawicieli tych firm na wzrost cen, :shock: Dla mnie to trochę dziwne.
PGNiG, ma nawet chyba w głębokim poszanowaniu nowego użytkownika CNG, czyli MPO Warszawa. Scanie wykańczają stację na Prądzyńskiego, no może podnosząc jej rentowność ale nic poza tym.

Może kiedyś ktoś się z Was zastanowił nad tym kto i w jakiej skali jest klientem PGNiG jeśli chodzi o konsumpcję gazu ??
Zapewne pomylę się w procentach, bo są to sprawy objęte tajemnicami, handlową i państwową, ale moim zdaniem struktura konsumentów PGNiG wygląda następująco :
- dwóch dużych i zasadniczych klientów + trzeci mniejszy ale też całkiem spory ( Puławy, Tarnów + Police ) łącznie oceniam ich na 55 % konsumpcji w Polsce.
- pozostały przemysł 25 %
- odbiorcy indywidualni ( kuchenki, ogrzewanie ) 15 %
- Dziwne Ziutki ( w tym CNG ) 5 %

To stąd moje pytanie, z czym do Gości, z widelcem po zupę ??
hannibaal pisze: Przy braku reakcji przez tydzien tankujemy za minimalną kwotę kilka razy aby obsługa miała o czym opowiadać przełożonym, ważne zachowujemy się kulturalnie i wyjasniamy o co nam chodzi
hannibaal, już widzę tych zatroskanych losem swoich pracowników przełożonych....
Mars nie schodzi im z twarzy. :twisted:
Sorki, nie przyłączę się, nie mam nic do tych ludzi, chcą pracować....
To nie jest ich wina, że pracują w chorej firmie. Taka akcja nie zmieni w moim przekonaniu tej firmy.

Dopóki PGNiG nie będzie postawiony w roli do której został powołany, bez prawa odmowy sprzedaży gazu innym podmiotom po cenach rynkowych, to nic się nie zmieni.
Przyjmijmy, że w Niemczech firma Ruhrgas jest odpowiednikiem PGNiG.
Pytanie, ile ma stacji tankowania CNG ????
Ja może mam słaby wzrok, ale nie znalazłem ŻADNEJ. Znalazłem natomiast kilka stacji, prowadzonych przez taką nikomu chyba w Polsce nie znaną firmę ORLEN :shock:
Dopóki my w Polsce będziemy super oryginalni, czyli dystrybutor gazu ma wyłączność na stacje CNG to będzie kaplica.

No dobra ale to dalsze rozważania na inne wątki.

Rumcajs
hannibaal

Dziękuję za zwrócenie uwagi na skalę sprawy, ale nawet jeśli nasz udział to 5% to dysponujemy mozliwością negocjacji, choćby cen indywidualnych. Nikt nie zwróci uwagi na płacz na forum, ale przeniesienie rozmowy na stację już jest zauważalne. Akcje tankowania małych kwot dotykaja sedna: więcej osób będzie świadkiem i więcej z tego wyniknie rozmów. Jasne, ze tu i tam pojawi sie jedna osob zainteresowana, ale od jednej osoby zaczynają się zmiany. Przykłady: bojkot segregacji rasowej w autobusach miejskich w USA, bojkot zakupu pomarańczy w obronie praw pracowników sezonowych Chaveza, marsz solny Ghandiego przeciwko zakazowi produkcji soli w Indiach, zawsze zaczynała jedna osoba a inne dołączały. Nie o politykę chodzi: jestem konsumentem gazu i zakladam organizację która chronii interesy konsumentów. Z kim ma rozmawiać PGNiG? Moze wrzuca nam post tu na forum?

Jaki masz pomysł? Sprzedasz auto, czy poczekasz na lepsze czasy?
hannibaal

Do protestu ruszają także duże podmioty! http://www.igkm.pl/site/wiadomosci,3986,polecamy.html
Brawa dla komunikacji miejskiej. napisałem do nich aby połączyć siły. Będę informował Was o akcji. Dołącz do protestu i wykorzystaj swoją złość w pozytywnym celu!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ważne ogłoszenia i dyskusje o rynku CNG w Polsce”