Zmiany ceny CNG w Polsce

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Tak czytam dyskusję i nasuwają mi się dwa wnioski:
- jak tu mówić o cenie CNG w myśl gospodarki wolnorynkowej, skoro nie ma żadnej konkurencji między sprzedawcami tego paliwa?
- co do ceny paliwa to naturalne jest, że sprzedający będzie dążył do powiązania jej z ceną oleju napędowego czy benzyny, bo są to towary substytutowe - mogą przez operatorów komunikacyjnych swobodnie być zastępowane jeden przez drugi.
Znane są przypadki zajezdni w Polsce, gdzie autobusy na CNG jeżdżą w zależności od obecnych cen CNG - jeśli jest za drogie to stoją na zajezdni, a jeżdżą diesle.

Kończąc mój wywód chciałbym odwołać się do kwestii przywołanej przez Bartka - taki parytet został ustalony dla zajezdni autobusowych, które są głównym konsumentem CNG w Polsce.

Przypominam, że każdego dnia ponad 200 autobusów wyjeżdża na trasy, a każdy spala co najmniej 100 m3 gazu...
Karol Wieczorek
administrator
Administrator

Zmiana cen na stacjach PGNiG. Od 26 stycznia 2011 2,45 zł brutto za 1m3

Z dniem 26 stycznia 2011 na stacjach należących do Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownistwa SA zostanie zmieniona cena paliwa CNG. Wyniesie ona 2,45 zł brutto za 1m3 paliwa (1,99 zł netto)
Szczegółowe informacje na temat zasad ustalania ceny paliwa CNG, ceny archiwalne oraz inne informacje znajdziecie Państwo w linku poniżej.

Więcej informacji tutaj
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

zmiana ceny

Post autor: kefasps »

Zastanawiam się czy jest sens informowania o zmianie ceny. Kupujemy paliwo od jednego sprzedawcy na ziemiach polskich. Pozdrawiam wszystkich - w szczególności tych co nie podzielają mojej opinii.
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
administrator
Administrator

Myślę, że jest sens publikować ceny na forum (również nad nimi dyskutować):
- osoby piszące w tym wątku dostają od razu informację o zmianie ceny z momentem ukazania się na stronie pgnig.pl
- co do jednego dostawcy - może fakt, że podajemy aktualną cenę w języku polskim i angielskim skusi kogoś do inwestycji w nowe stacje i będziemy mieli więcej dostawców CNG w Polsce :)

Poza tym mając dostęp do statystyk z google zauważam, że bardzo dużo osób szuka informacji na ten temat :)
Karol Wieczorek
ekobi
CNG car: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005

Post autor: ekobi »

parytet został ustalony dla zajezdni autobusowych, które są głównym konsumentem CNG w Polsce
Jakoś mnie to męczy, chociaż chyba powinienem przywyknąć. W końcu to tylko kolejna bzdurna regulacja, nie pierwsza, nie ostatnia. Ale napiszę:

1. Po wuja autobusiarniom taka regulacja? Zobaczą one rozporządzenie i pomyślą :idea: - no dobra, jest w końcu porządek na rynku CNG, bo mamy stały stosunek ceny ropy do gazu, więc możemy ze spokojem inwestować w tabor CNG. LOL :grin:. Rozporządzenie może zostać anulowane jutro bez słowa, każdy widzi co w kraju się dzieje.

2. Ustawienie parytetu miało miejsce przed obniżką cen gazu w wyniku nowego kontraktu - dostaliśmy po tyłku nr. 1, bo gdyby nie parytet, byłaby presja na obniżkę ceny naszego gazu na stacji (pewnie presja głównie moralna, bezskuteczna, ale zawsze byłby większy margines przed kolejną podwyżką).

3. Wczoraj poszło info, że Orlen obniżył marżę na paliwie o jakieś drobne, bo im obroty spadły w styczniu. Parytet ustalany jest do hurtowej ceny ropy. Czyli możliwa jest taka sytuacja - cena hurtowa na rynkach znacznie rośnie, narzuty się obniżają, więc cena paliwa na stacjach utrzymuje się lub wzrasta lekko, a cena CNG znacznie rośnie - dostajemy po tyłku nr. 2.

Nie wiem czy w cenę hurtową ropy do której ustalany jest parytet wliczone są te wszystkie znaczne państwowe nakładki podatkowe, ale jeśli nie, to tym większe jest tu pole do naszych strat, bo państwo może zrezygnować z części podatku, co w skrajnym przypadku może prowadzić do zbliżenia cen paliw ropopochodnych i naszego gazu.

Ergo: to rozporządzenie to dla mnie dywersja jakaś. :???:
Ostatnio zmieniony czw lut 03, 2011 13:32 przez ekobi, łącznie zmieniany 1 raz.
administrator
Administrator

Zmiana cen na stacjach PGNiG. Od 23 lutego 2011 2,46 zł brutto za 1m3

Z dniem 23 lutego 2011 na stacjach należących do Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa SA została zmieniona cena paliwa CNG. Wynosi ona 2,46 zł brutto za 1m3 paliwa (2,00 zł netto)
Szczegółowe informacje na temat zasad ustalania ceny paliwa CNG, ceny archiwalne oraz inne informacje znajdziecie Państwo w linku poniżej. Następna zmiana ceny 23 marca 2011.

Więcej informacji tutaj
Karol Wieczorek
administrator
Administrator

Niestety, od środy ceny CNG ostro w górę...

Zmiana cen na stacjach PGNiG. Od 23 marca 2011 2,63 zł brutto za 1m3
2011.03.21

Z dniem 23 marca 2011 na stacjach należących do Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa SA zostanie zmieniona cena paliwa CNG. Wynosie ona 2,63 zł brutto za 1m3 paliwa (2,14 zł netto)
Szczegółowe informacje na temat zasad ustalania ceny paliwa CNG, ceny archiwalne oraz inne informacje znajdziecie Państwo w linku poniżej. Następna zmiana ceny nastąpi 20 kwietnia 2011.

Więcej informacji tutaj:
http://cng.auto.pl/pl/component/content ... olsce.html
Karol Wieczorek
robert_m
CNG car: Multipla Bipower

Post autor: robert_m »

Tak sobie myślę czy tego rozporządzenia nie można by przedstawić UOKiK lub rzecznikowi praw konsumenta? Paranoja jakaś, jak młotki drożeją to banany idą w górę?
Fiat Multipla 1,6 benz.+CNG bipower 2002
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

Ale takie działania tylko lobbują na rzecz sprężarek domowych. W domu zapłacisz drożej jak prąd pójdzie w górę lub sam gaz dla odbiorców indywidualnych. Pewnie teraz obliczając tankowanie w domu bardziej się opłaca niż wcześniej.
Awatar użytkownika
kefasps

banany drożejące z uwagi na młotki drożejące

Ja tam jestem ostatnio zbuntowany na PL. Widzę, że żyjemy w absurdzie ekonomicznym i moralnym. Nie będę się rozpisywał na CNG Forum na ten temat, ale tak tylko zaznaczam/ sygnalizuję, że wszystko drożeje a na koncie ciągle tyle samo. Mam nadzieję, że POżegnamy nie których Panów.
Optymistycznie można stwierdzić że mimo tradycyjnego parytetu ropy naftowej do gazu to nasze autka są rewelacją przy tym gdyby trzeba tankować benzynę; widać to teraz na coraz większych cyfrach.
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

Touran_CNG pisze:Ale takie działania tylko lobbują na rzecz sprężarek domowych. W domu zapłacisz drożej jak prąd pójdzie w górę lub sam gaz dla odbiorców indywidualnych. Pewnie teraz obliczając tankowanie w domu bardziej się opłaca niż wcześniej.

A czy ktoś się pokusi o obliczenie kosztów eksploatacji sprężarek na obecne ceny CNG na stacja do tego co zapłaci w domu ?!
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

z grubsza w moim przypadku wyszło, że przy 30 000 m3 gazu by się zwróciło.
koszt gazu u mnie w domu przy taryfie w3 z dodatkowymi opłatami to ok 1,93 m3 zaokrąglając z prądem to 2 zł. na stacji 2, 63. zaokrąglając oszczędność do 0,5 zł na każdy m3 (20% ceny gazu) i przyjmując cene sprężarki 15 k to rachunek wydaje się prosty.

Średnio auta cng spalają od 5 do 10 m3 na 100km uśredniając 7.5.

30 000/7.5 * 100km= 400 000 km

będąc skrupulatniejszym można uwzględnić serwis urządzenia, przewidywane zmiany cen gazu/ prądu, możliwość zakupu tańszego urządzenia, nocne tankowanie=nocna taryfa, kolejne samochody w rodzinie, oszczędność czasu ( ile w tym czasie zarobimy który zaoszczędziliśmy nie tankując na stacji, oszczędność na dojazdy na stacje, etc

Aby nie odstraszyć i tak należy wziąć pod uwagę że auta CNG palą ok 20zł/100km gdzie benzyniaki 35 a diesle 30 i wg tego wyliczenia przy zysku 10 zł na 100km i cenie 15 k za sprężarkę to sprawa się zwraca przy 150 000km, lecz powyższe wyliczenia mają mniej więcej charakter orientacyjny i są w wersji pesymistycznej. zwłaszcza że cena przejechania autem PB lub ON jest już dziś zdecydowanie większa. i przy wymianie auta na cng + zakup urządzenia zdecydowanie szybciej się zwróci.

W każdym razie rodzina sie zdecydowała. jeszcze kampania wśród sąsiadów i bedzie GITmajonez
Ostatnio zmieniony śr mar 23, 2011 14:24 przez supermajku, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej zredukować, niż później żałować.
Awatar użytkownika
kefasps

kalkulacja

tak 400tkm wydaje się koszmarnie dużo

ALE

dla nie dużej firmy np. piekarni, która ma 5-10 np. Caddy CNG to może być inaczej

1. nie 30.000zł ale netto około 24,4tzł
2. 24,4/7,5*100= około 325tkm: 5-10 pojadów
3. plus :-) zajęcie dla Panów Stróży w firmie którzy normalnie oglądają TV a tu musieli by od zamknięcia firmy do następnego dnia rano zatankować wszystkie auta na full

myślę że taka sprężarka ma jak najbardziej sens ale w firmie. z tego co mi opowiadał Bartekk i pokazywał na targach w Poznaniu wydaje się to świetne rozwiązanie praktyczne.
robert_m
CNG car: Multipla Bipower

Post autor: robert_m »

Pozostaje jeszcze problem moralny/prawny. W razie kontroli np: skarbówki nadgorliwcy doliczą domiar i karę za nie płacenie podatku akcyzowego od paliwa, podatku drogowego i itp.
Fiat Multipla 1,6 benz.+CNG bipower 2002
administrator
Administrator

robert_m pisze:Pozostaje jeszcze problem moralny/prawny. W razie kontroli np: skarbówki nadgorliwcy doliczą domiar i karę za nie płacenie podatku akcyzowego od paliwa, podatku drogowego i itp.
Z akcyzą nie ma problemu, bo na sprężony gaz ziemny (CNG) w Polsce obecnie wynosi 0%.
Karol Wieczorek
Zablokowany

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”