Bajka o wężu ( ssss... ) czyli smutna prawda o stacjach CNG

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Bajka o wężu ( ssss... ) czyli smutna prawda o stacjach CNG

Post autor: Rumcajs »

Witam Wszystkich,

postanowiłem założyć nowy wątek w dziale o stacjach CNG, gdyż temat, który w wątku o stacji w Tychach wywołał Tigercng, jest zdaje się tematem ponad regionalnym.
tigercng pisze:Co to dokładnie znaczy "praktycznie wyłącza"?

Przykładowo zajeżdżam o 16:00 w dzień powszedni, lub o 23:00 w sobotę i co się dzieje?
Słyszę ugrzecznioną wersję bajki o wężu (sssss...j) , czy co?
Tiger, z całym olbrzymim szacunkiem dla Ciebie, muszę stwierdzić, iż na skutek pewnych okoliczności życiowych "odpłynąłeś" dosyć daleko od codziennego życia społeczności CNG, chociażby w Warszawie.

W Warszawie odkąd MPO kupiło kilkanaście różnych ( od "małych" Iveco, po duże Scanie ) samochodów CNG, to stacja w pewnych godzinach też jest WYŁĄCZONA z użytkowania.

Wyjaśniam, co mam na myśli.
MPO, pracuje na zmiany. Na zakończenie zmiany, samochód ma być odstawiony na bazę zatankowany do pełna. Oznacza to, że w pewnych porach doby, w różnych dniach, miewamy np. kolejkę 3 Scanii i jakieś dwa Iveca plus zjedzie jakiś indywidualny klient.

Zróbmy konkurs.
Jak sądzisz, ile czasu trzeba czekać na swoją kolejkę tankowania ???? :shock: :evil: :x
Drugie pytanie konkursowe brzmi, jakie będzie ciśnienie w magazynie w momencie kiedy zakończy się twoje tankowanie ?? Wolno się pomylić o 10 bar :twisted: :lol: :evil:
Pytanie trzecie, będzie zmodyfikowanym pytaniem pierwszym. Ile czasu trzeba czekać na włączenie kompresora po zatankowaniu dwóch Scanii, gdy temperatura na zewnątrz wynosi 32 - 35 stopni Celsjusza ? Wolno się pomylić o 15 minut.

Ja bardzo dobrze rozumiem, to o czym napisał Bieganek.
Możemy powiedzieć z dużym przekąsem, stacja w Warszawie, na Prądzyńskiego, duża ładna, POKAZOWA zginęła od sukcesu CNG w Warszawie. :lol:

Ja staram się tankować w niedzielę, MPO nie pracuje. :mrgreen:

Bardzo chętnie poczekam na głosy Koleżanek i Kolegów z miast, gdzie ostatnio zwiększyła się ilość taboru CNG.
Nie chcę nic sugerować.

Oby gazu starczyło dla wszystkich.

Rumcajs.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Re: Bajka o wężu ( ssss... ) czyli smutna prawda o stacjach

Post autor: BIGMARIO »

Runacajs problem Stacji jest trochę bardziej złożony podobnie jak w Sosnowcu :
1 - to limity dobowym w odbiorze gazu
2- to ograniczony przydział mocy Energetycznej ,
I to 2 bardziej dotyczy stacji na Prądzyńskiego , rozmawiałem z pracownikami że nigdy niema tak że pracują dwa Kompresory ( 2x300 m3/h ) , tylko jeden sam to oddziałem gdy ciśnienie po zaatakowaniu 2 smieciarek spadło do 150 barów :evil: , Reasumując gdyby PGNiG miało przydział więcej mocy Energetycznej to spadku ciśnienia Gazu byśmy nie odczuwali ! Parę tygodni temu wracając z Slowacji , tankujac w Tychach około 21.00 niemialem żadnego problemu
choć autobusy były tankowanie na Wolnym Tankowania 8)
MARIO72
Obrazek
Rumcajs

BIGMARIO,

odpowiem Ci w ten sposób, wersji i opowieści "zasłyszanych" od pracowników stacji na Prądzyńskiego nie będę przytaczał.
Szeherezada opowiadała przez 1000 i jedną noc, ich opowieści zebrałoby się na dużo więcej nocy, tylko nie wiadomo ile w tym jest prawdy. :?:
Plotki chodzą różne, można było kiedyś nawet odczuć, że coś w tych plotkach było prawdy, o ile panowie bywają rozmowni, to kiedyś, jak inna plotka głosiła po zj...bie od kierownictwa, zrobili się sztywni jakby połknęli kij od szczotki. Chłodne, oficjalne "Dzień Dobry", " Do pełna ? " " Do widzenia" .
Nie chcę w żadnym momencie prowadzić dyskusji w tym wątku w oparciu o plotki.

Ja bym ocenił tak, jeszcze pół roku temu, może 9 miesięcy temu dało się żyć, teraz stacja nie wyrabia. :evil:
W upale kompresory się przegrzewają, ciśnienie 150 barów o którym wspominasz czasami to marzenie, nie na włączenie kompresora, tylko na koniec tankowania.

Z tego co pamiętam to jakiś czas temu przeniosłeś się z Warszawy na Śląsk. Kiedy ostatni raz tankowałeś na Prądzyńskiego ?
Serdecznie zapraszam Cię tak około godziny 13 - 14, poczekajmy tylko znowu do 30 stopni na zewnątrz. :twisted:

Rumcajs.

BTW.
Jak podaje wskazane przez Ciebie źródło, przydział mocy na Prądzyńskiego już jest, tylko nie wolno używać pełnej mocy, bo kompresory "żrą" za dużo prądu i koszty są zbyt wysokie. Kierownictwo zabroniło. :mrgreen: :lol:
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Ok , pewnie masz większą wiedzę ale ją nigdy niemialej problemu z dogadaniem się z chłopakami więc zawsze coś ciekawego się powiedziałem lokalnie , :lol: z racji przeprowadzki rzadziej tam tankuje ale co 2-3 MC jestem w Warszawie , a jak jest zapraszany na imprezy to jestem częściej :lol:
Suma sumarun również czekam jak na Ostrobramskiej będzie można tankowca CNG a nie tylko LNG to może
całkiem przestane tankowca na Prądzyńskiego 8)
MARIO72
Obrazek
Jarek1
CNG car: Opel Zafira B 1,6 CNG 2009r

Post autor: Jarek1 »

BIGMARIO pisze: Suma sumarun również czekam jak na Ostrobramskiej będzie można tankowca CNG a nie tylko LNG )
No i znowu problem! Na Ostrobramskiej już wkrótce ma być otwarcie, lecz podobno tankować się będą mogły tylko floty takie jak MPO itp.
Żyć się odechciewa!!!!!!!! Tak czekałem na tą stację
Dlaczego wszyscy mają nas gdzieś?!?!? Włącznie z naszymi przedstawicielami w postaci portalu www.cng.auto.pl
Rumcajs

Jarek1,

ja Ciebie doskonale rozumiem.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Ty masz na Ostrobramską z domu pewnie mniej niż połowę drogi na Prądzyńskiego. Z drugiej strony zawodowo kręcisz się po całym mieście to też chyba dla Ciebie nie jest taką wielką sprawą, czy będziesz się tankował tu czy tam.
Wydaje mnie się, iż z punktu widzenia nas wszystkich, użytkowników CNG w Warszawie, to że potencjalnie MPO będzie się tankowało na Ostrobramskiej, to nie jest złą wiadomość.
Dla wszystkich "drobnych " klientów znowu poprawią się warunki na Prądzyńskiego.
Będzie dobre ciśnienie, nie będzie kolejek....

Ach, pomarzyć ..... dobra rzecz :lol: :D

Rumcajs
Jarek1
CNG car: Opel Zafira B 1,6 CNG 2009r

Post autor: Jarek1 »

Tak, jak dla mnie nie ma wielkiej różnicy, czy to będzie Ostrobramska, czy Prądzyńskiego.
Denerwuje mnie tylko fakt, iż nic nie robi się w kierunku ułatwienia życia użytkownikom CNG. Dlaczego nikt nie wystąpi w naszym imieniu o udostępnienie nam stacji na Ostrobramskiej?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”