Stacja CNG - Poznań

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

Post autor: kefasps »

Od osoby będącej kontaktem zbliżonym do gazowni wiem że są słuchy oddać stację w Barbórkę... ale są to informacje nie potwierdzony przez głównym trzon systemu
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
romusmily

Post autor: romusmily »

Cześć,

Wpadłem zdementować powyższy wpis. Ponadto chciałbym dodać, że data oddania stacji do użytku wciąż pozostaje nieznana.

GZOG prosił przekazać, że jutro (05.12.2012) stacja będzie nieczynna w godzinach 22:00 - 6:00.
Ostatnio zmieniony wt gru 04, 2012 17:16 przez romusmily, łącznie zmieniany 1 raz.
Stacja tankowania CNG w Poznaniu
ul. Głogowska 429
Tel. 61 839 06 27
Awatar użytkownika
kefasps

okazuje się że w minionym tygodniu zastały połączone magazyny nowe i stare, co ma skutkować większą zatankowaną ilością CNG

właśnie zatankowałem Zafirę (byłem już na mrugającej rezerwie, tankowanie ze starego dystrybutora) i dostałem 16,57kg - przyznam że liczyłem na około 18kg skoro jeszcze troszkę było

nie wiem co o tym uważać
Ostatnio zmieniony ndz gru 16, 2012 22:00 przez kefasps, łącznie zmieniany 1 raz.
zapalka
CNG car: Multipla BiPower 1.6 2002r.

Post autor: zapalka »

Magazyny moze i sa polaczone, ale pracuja nadal na starej malej sprezarce. Dopiero odpalenie nowego kompresora cos da. Obcenie na stacji jest inwazja autobusow, ktore tankuja sie do pelna np. przed trasa zagraniczna. Jest tragicznie! Kompresor zdaje sie pracowac nieprzerwanie juz drugi dzien!

Z odpaleniem nowego kompresowa i stanowiska sa jakies problemy, ktore maja byc rozwiazane niby do konca stycznia 2013, ale o tym to pewnie lepiej poinformuje romusmily :) Z tego co slyszalem maja po tym okresie odpalic rowniez system kart zblizeniowych dla rozliczen bezgotowkowych (dla firm ktore maja podpisane umowy).
romusmily

Tak jak kolega kefaps pisze magazyny faktycznie są połączone, ale ma to swoje plusy i minusy. Faktycznie tankuje lepiej, raz nabiłem do multipli(która pusta nie była) 26kg. Oczywiście temperatura sprzyjała, ale chodzi o sam fakt. Jednemu z naszych klientów(pozdrowienia dla niego) teraz po zatankowaniu jego Multipli BluePower wskazówka ląduje pod zerem ! Ciśnienie więc jest wyższe niż przewidział to komputer.

Teraz o minusie połączenia magazynów. Tak duży magazyn napełnia się znacznie dłużej. Teraz kiedy przyjadą dwa autobusy jeden po drugim i opróżnią magazyn to żeby ciśnienie wróciło chociażby na te 220 bar potrzeba już nie 1.5 godziny, a 3-4. Sprężarka chodzi teraz na okrągło w zasadzie.

Nie wiem czy każdy wie, ale Galileo różni się od naszej sprężarki tym, że posiada "priorytet klienta". Działa to tak, że w momencie w którym magazyn jest pusty/ciśnienie w aucie i magazynie wyrównało się, sprężarka przełącza się i przestaje napełniać magazyn, a zaczyna sprężać bezpośrednio do auta. W teorii nie ma więc opcji żeby pojazd był "niedotankowany"(pomijając oczywiście znaną wszystkim wadę galileo).

Nie ma żadnych problemów z odpalaniem stacji ani stanowiska. Obydwie rzeczy są całkowicie sprawne :) Z tymi kartami to prawda. Sami w tej chwili takiej używamy żeby odblokować dystrybutor przez wpłatomat. Skończą się karteczki i podpisiki :) Wracając do samej stacji, jednym z problemów z którym musi się zmierzyć gazownia to system kasowy. Muszą przestawić się z kilogramów na m3. Wszystko w swoim czasie.
ul. Głogowska 429
Tel. 61 839 06 27
zapalka
CNG car: Multipla BiPower 1.6 2002r.

Post autor: zapalka »

Nowy kompresor juz dziala. Do multipli weszlo 38.17 m3. Czekamy na uruchomienie nowych stanowisk i systemu rozliczen.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Na stronie GZOGu pojawił się wpis o stacji:

Zaprojektowanie, rozbudowa oraz serwis eksploatacyjny nowych i istniejących urządzeń stacji CNG w Poznaniu przy ul. Głogowskiej 429

Zakres prac obejmuje m. in.:
a) Wykonanie dokumentacji projektowej,
b) Dostawę i montaż urządzeń technicznych stacji CNG takich jak:
- instalacja średniego ciśnienia,
- instalacja elektroenergetyczna dla potrzeb zasilania stacji,
- instalacja kablowa na potrzeby CCTV i oświetlenia terenu,
- fabrycznie nowa, kontenerowa stacja tankowania,
- dystrybutor szybkiego tankowania,
- wiata nad nowym dystrybutorem,
- urządzenia służące do bezobsługowego tankowania na stacji,
- kompletna instalacji AKPiA,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Źródło: gzog.pl
Karol Wieczorek
romusmily

Re: Stacja CNG - Poznań

Witam,

Tak jak już pewnie wszyscy wiedzą jesteśmy po modernizacji. Aktywne są już wszystkie stanowiska do tankowania gazu. Na dystrybutorach Galileo ciśnienie tankowania jest ustawione na 220 barów i jest to granica sztywna - nie przeleje i koniec. Na Bauerze jest trochę lepiej, tankuje więcej. W tej chwili wpłatomat jest jeszcze nie obsługiwany, ale dążymy do tego by w najbliższym czasie można było tam płacić jak kartą tak i gotówką.

Pozdrawiam
ul. Głogowska 429
Tel. 61 839 06 27
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Wygląda na to, że Koledzy z niemieckiego forum kierowców CNG (erdgasfahrer-forum.de), chwalą sobie tankowanie w Polsce, zwłaszcza na stacji CNG w Poznaniu.

Szczegóły w języku niemieckim tutaj
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
kefasps

W Poznaniu po tankowaniu na kartę Flota trzeba iść do biura i dodatkowo podpisać "paragon" informujący o ilości zatankowanego co wydaje mi się głupie. Przecież chwilę wcześniej nabiłem swoją kartą magnetyczną tankowanie. Czysty formalizm.

Czy w innych rejonach kraju też tak jest?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Z mojej wiedzy:
Warszawa - nie
Wałbrzych - nie
Sandomierz - nie
inne - nie wiem

To chyba jakaś bezsensowna "regionalna specyfika" do wyeliminowania w ramach integracji spółek gazowniczych.
romusmily

Chciałbym tylko dodać od siebie, że na KAŻDEJ stacji paliwowej "płacąc" kartą flotową trzeba podpisać kwit.

Klient MUSI dostać potwierdzenie transakcji np paragon. W przypadku floty są to potwierdzenia. W przypadku reklamacji czy jakichś innych roszczeń można posłużyć takim właśnie kwitkiem.
No, ale co ja tam mogę wiedzieć, marudy zawsze wiedzą najlepiej.
ul. Głogowska 429
Tel. 61 839 06 27
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

romusmily pisze:(...) marudy zawsze wiedzą najlepiej.
Napiszę inaczej, wiedzą najlepiej te osoby, które mają karty CNG Auto i się na tych stacjach tankują.
Pozdrawiam
Hochwander
CNG car: Volkswagen Caddy 2.0 CNG

Post autor: Hochwander »

Witam, jestem nowy i zamierzam jutro kupić z pełną świadomością VW Caddy 2.0 na CNG, znam wszystkie za i przeciw i nie ukrywam, że wciąż się łudzę, że zaistnieje w niedługim czasie jakaś kolejna stacja w Poznaniu lub okolicy. Czy ta przy VW na warszawskiej już działa?
Wieszczu
CNG car: Ford Focus C-Max "Fun" 2.0 CNG 2006 r.

Post autor: Wieszczu »

A kiedykolwiek publicznie działała ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”