Obietnice wyborcze a CNG

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
administrator
Administrator

Obietnice wyborcze a CNG

Post autor: administrator »

Witam, własnie czytam program wyborczy PO, którym partia legitymowała się w wyborach parlamentarnych w 2007 roku. Przytoczę fragment odnośnie "Bezpieczeństwa energetycznego":
  • "Platforma Obywatelska proponuje zwiększenie bezpieczeństwa energetycznego poprzez odwołanie się do własnych zasobów oraz zwiększenie konurencji. Jest to możliwe poprzez zwiększenie dywersyfikacji źródeł energii z wykorzystaniem potencjału krajowego. Postulujemy między innymi odwrócenie procesu realizowanego przez rząd, polegającego na korporatyzowaniu kompleksu paliwowo-energetycznego, zwłaszcza poprzez konsolidację elektroenergetyki i brak liberalizacji gazownictwa. Proponujemy odejście od strategii kontynuacji technologicznej realizowanej przez rząd, zwłaszcza w elektroenergetyce i gazownictwie. Proponujemy wejście w tym dziesięcioleciu w proces przeorientywania enrgetyki na coraz bardziej innowacyjne technologie energetyczne (obejmujące rozproszoną energetykę odnawialną i w szczególności aeroenergetykę, kogenerację gazową, infrastrukturę dla samochodów hybrydowych, infrastrukturę transportu lądowego LNG i CNG). Technologie te charakteryzują się dużą zdolnością do szybkiej odpowiedzi na sygnały rynkowe, black out oraz potrzeby ochrony środowiska."
Jestem ciekaw, jak Platforma zamierza się wywiązać ze złożonych obietnic. Najbardziej zastanawia mnie odniesienie do CNG i LNG. Mam nadzieję, że za słowami pójdą czyny, gdyż swój głos w wyborach oddałem właśnie na tą partię.

A może macie jakiś interesujący pomysł, jak zmobilizować nasz rząd do wypełnienia zawartych tu obietnic? Czekam na Waszą opinię :)
Karol Wieczorek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”