Cena CNG w najbliższych miesiącach...

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
administrator
Administrator

Re: Zmiana cen CNG na stacjach w Polsce

Post autor: administrator »

klemens pisze:Witam
VERONA pisze:Po hucznym otwarciu długo oczekiwanej stacji CNG w Toruniu, przyszły również złe informacje.Aktualnie potwierdzono już na kilku stacjach w Polsce, podwyżkę cen do poziomu 2,10 zł/1m3.Zarazem niespodzianka, stacja w Gdyni obniżyła cenę na 1,72 zł/1m3 brutto.
Jakiś czas temu przeczytałem, że Urząd Regulacji Energetyki przygotowuje decyzję o zwolnieniu rynku CNG (gazu ziemnego w postaci sprężonej służącego do napędu pojazdów silnikowych) z obowiązku przedkładania taryf do akceptacji urzędu.
Decyzja urzędu sprawi, że wzrośnie konkurencyjność rynku a tym samym ceny gazu mogą spaść :D Czyżby ten mechanizm już zaczął działać :?:
Pozdrawiam

No chyba, że działa jakiś underground zajmujący się dystrubucją CNG w tamtej okolicy :) Może ksiądz prałat Jankowski zwęszył nowy biznes? ; ]
Karol Wieczorek
klemens

Re: Zmiana cen CNG na stacjach w Polsce

Post autor: klemens »

administrator pisze:
klemens pisze:Witam
VERONA pisze:Po hucznym otwarciu długo oczekiwanej stacji CNG w Toruniu, przyszły również złe informacje.Aktualnie potwierdzono już na kilku stacjach w Polsce, podwyżkę cen do poziomu 2,10 zł/1m3.Zarazem niespodzianka, stacja w Gdyni obniżyła cenę na 1,72 zł/1m3 brutto.
Jakiś czas temu przeczytałem, że Urząd Regulacji Energetyki przygotowuje decyzję o zwolnieniu rynku CNG (gazu ziemnego w postaci sprężonej służącego do napędu pojazdów silnikowych) z obowiązku przedkładania taryf do akceptacji urzędu.
Decyzja urzędu sprawi, że wzrośnie konkurencyjność rynku a tym samym ceny gazu mogą spaść :D Czyżby ten mechanizm już zaczął działać :?:
Śmiesz twierdzić, że stacja w Gdynii konkuruje ze stacjami w Gdańsku i Elblągu? Może jest w tym jakiś sens... ;)
No chyba, że działa jakiś underground zajmujący się dystrubucją CNG w tamtej okolicy :) Może ksiądz prałat Jankowski zwęszył nowy biznes? ; ]
Liczyłem na to, że ktoś w sposób logiczny odpowie mi na to pytanie :!: Wiem, że to forum przeglądają :roll: osoby odpowiedzialne za wdrożenie do użytku CNG w spółkach gazowych.

Pozdrawiam

Post autor: Kinga Kalandyk »

No to stało się... W rzeszowie CNG -2,10zł...
Kinga Kalandyk
spec. ds. energetyki odnawialnej
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Aktualnie wszędzie cena wynosi 2,10 zł, oprócz Gdyni 1,72 zł.

Ponieważ 1,72 to dokładnie 2,10 bez VATu, zastanawiam się czy ta cena w Gdyni to nie jest efekt pomyłki - wprowadzono cenę netto zamiast brutto. Zobaczymy, jak długo się utrzyma.

Mam nieoficjalne informacje, że jednak odstąpiono od akcyzy na CNG. Natomiast cena na LPG ma znacznie wzrosnąć w związku właśnie z akcyzą. Wcześniejsze proporcje cenowe między CNG i LPG będą więc po podwyżce akcyzy zachowane. Mówi się o cenie 2,85 zł za litr. Obecnie cena CNG jest niekiedy wyższa od LPG, więc trudno komukolwiek polecać gaz ziemny.
Podwyżka ceny na CNG jest wymuszona pośrednio przez URE. PGNiG nie może sprzedawać CNG w poprzedniej cenie, gdyż URE dostał by do ręki argument, że w takim razie cała podwyżka taryf na gaz ziemny jest zbędna.
dudpiotr

Post autor: dudpiotr »

No i sytuacja w Gdyni zostala wyjaśniona - cena zostala skorygowana do 2,10 zl/m3. Co ciekawe na tej samej stacji LPG kosztuje 2,09 czyli mniej niż CNG. Co jest dosyć kuriozalne pozostaje nam trzymać kciuki za znaczące podwyżki cen benzyny, oleju napędowego i LPG gdyż w przeciwnym razie grozi nam zalamanie rynku CNG w polsce z powodu malej konkurencyjności cenowej CNG.
Fiat Multipla BiPower
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Tutaj macie jako ciekawostkę cennik na CNG, na podstawie którego stacje powyższyły cenę.
Obrazek Obrazek
Mnie najbardziej wzruszył fragment:
"5. Aktualna lista stacji tankowania CNG znajduje się na stronach internetowych PGNiG: www.pgnig.pl"
Pod cennikiem podpisali się Prezes i Wiceprezes. Sam nie wiem, co o tym sądzić :shock:
Awatar użytkownika
mateusz86

Post autor: mateusz86 »

Czy PGNiG wykorzystało fakt wzrostu ceny w związku z droższym surowcem oraz zwolnieniu z obowiązku przedkładania taryf i nie zawyżyło ceny?
Jaką wagę posiadała podwyżka a jaką obniżka?
Gdyby nie zostali zwolnieni z taryf, gaz na stacjach byłby dużo droższy?
;)
moyal
CNG car: VW Caddy

PODWYŻKA CENY od 1 marca 2010 r.

Post autor: moyal »

Uzyskałem nieoficjalne informacje, że od 1 marca 2010 PGNiG wprowadza podwyżkę ceny za m3 o 0,10 zł netto. :(
Nowa cena brutto wyniesie zatem 2,22 zł, czyli wzrost o 5,71%.

Nie brzmi ta informacja zbyt pozytywnie w kontekście rozwoju tego ekologicznego paliwa.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

A ja uzyskałem juz oficialne potwierdzenie

Post autor: bartekk »

Zarząd PGNiG postanowił iż cena CNG od 1 marca będzie wynosić 2.22zł
Podwyżka o 12gr. Genialne posuniecie strategiczne podnosić ceny kiedy kończy się sezon grzewczy. Ciekawe ile będzie kosztować LPG po sezonie 1.80zł -2.00zł.
Moi drodzy dzień 1 marca należy zapamiętać bardzo dobrze to dzień w którym można powiedzieć że nastąpił koniec początku rozwoju CNG w naszym kraju. Aha jeszcze tylko poczekajmy na akcyzę i będzie tak jak to powinno być w Polsce. Możemy tylko złożyć gratulacje dla "Lobby Paliwowego" wykonali bardzo dobrą robotę. Szkoda że w Polsce nie ma "Lobby CNG".
kennedee
CNG car: MULTIPLA 1,6 16V BiPower 2000

Post autor: kennedee »

Podnoszą cenę, aby odstraszyć takich zawracaczy głowy jak my... Jak się nie będzie opłacać, to nikt nie będzie korzystał, nikt nie będzie chciał stacji i wogóle, spokój będzie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”