Berlin-Bialystok na CNG

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
Kaos

Berlin-Bialystok na CNG

Post autor: Kaos »

Witam,
Zastanawiam sie nad zakupem opla zafiry na gaz ziemny.

Mieszkam obecnie w Berlinie, ale pare razy do roku jeszcze do Bialegostoku skad pochodze.

Moje pytania do Was:

1. czy orientuje sie ktos czy w Bialymstoku jest planowane w najblizszej przyszlosci otwarcie stacji CNG?
2. czy stacja w Poznaniu jest daleko od zjazdu z autostrady?

Jak to wogole w Polsce wyglada? Powstaja powoli nowe stacje, bo z tego co widzialem na mapie to na razie za duzo nie ma... ???

Pozdrawiam uzytkownikow forum,
Kaos
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Cześć,

1) nie ma planów otwarcia ogólnodostępnej stacji CNG w Białymstoku; w Białymstoku działa co najmniej jeden średniej wielkości kompresor CNG, który jest wykorzystywany na użytek wewnętrzny jednego z producentów instalacji CNG;

2) stacja CNG w Poznaniu znajduje się kilkaset metrów od węzła autostradowego przy ul. Głogowskiej; od listopada nie będzie tam najmniejszego problemu z tankowaniem, gdyż do dyspozycji będzie duży kompresor (łącznie 370m3), 3 dystrybutory tankowania CNG, a już teraz można tam płacić kartą;

3) co do planów otwierania nowych stacji na Twojej trasie przejazdu to nic nie jest planowane nowego w najbliższym czasie, jednak istniejąca infrastruktura (Poznań, Warszawa), powinna Ci częściowo wystarczyć - do Białegostoku na CNG zajedziesz, gorsza sprawa z powrotem, chyba że na tych 200 kilometrach przełkniesz ziarenko goryczy i przejedziesz dystans na benzynie do Warszawy ;)

Chyba że kupisz caddy'ego - tam na jednym tankowaniu można zrobić nawet 600 kilometrów :)
Karol Wieczorek
Kaos

Post autor: Kaos »

Czesc,
dzieki za szybka odpowiedz.
Coz, przemysle jeszcze sprawe - chyba skonczy sie na benzynie+LPG, a szkoda bo CNG to fajna alternatywa, tym bardziej ze wlasnie nawinela mi sie calkiem fajna zafira w dostepnej dla mnie cenie...
foomi
CNG car: Zafira A 2002

Post autor: foomi »

A może rozwiązanie Zafira CNG + LPG
Był ten temat już poruszany na forum.
http://cng.auto.pl/forum/zafira-cng-ins ... -vt222.htm
Rozwiązanie takie ma pewne wady np problem z umiejscowieniem butli.
Moim zdaniem. Na mój chłopski rozum. Nie jestem specjalistą, ale pisze to na podstawie doświadczeń w jeździe pojazdem benzyna + LPG oraz teraz fabryczne CNG silnik zafiry przystosowany do CNG lepiej zniesie LPG niż typowy silnik benzynowy.
Nierzadkim problemem niektórych nowszych silników jest pękanie głowicy przy zasilaniu LPG.
Z16YNG ma inną bardziej wytrzymałą głowicę, zmienione tłoki i wyższy stopień sprężania. Wydaje mi się, że silnik przystosowany do CNG lepiej będzie działal na LPG niż silnik przystosowany do benzyny.
Spotkałem też kiedyś na stacji kierowcę VW Tourana CNG z dodatkową instalacją LPG.
Pewnie to co mówił było przesadzone bo twierdził, że VW spala mu 6m CNG i 9l LPG.
Sam jakiś czas temu pod przymusem rozważałem poważnie taką możliwość gdy ważyła się możliwość przeprowadzki. Na szczęście dalej mieszkam w pobliżu stacji.
Rozważałem możliwość wymiany Wydechu w Zafirze A na wydech z Zafiry B i instalację małej (ok 20-24l) butli cylindrycznej za belką skrętną w miejscu oryginalnego tłumika Zafiry A. Nie wiem ile jest miejsca za belką w Zafirze B.
Moim zdaniem przy okresowym braku CNG paliwo to dużo lepiej sprawdzi się jako rozruchowe do rozgrzania reduktora i przełączania na LPG.
Obrazekm3/100km
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”