Cena CNG w najbliższych miesiącach...
-
administrator
- Administrator
Cena CNG w najbliższych miesiącach...
Witam,
wielkimi krokami nadchodzi zima, a wraz z nią podwyżki cen wszystkich paliw - łącznie z gazem ziemnym. Jak będzie kształtowała się sytuacja na przestrzeni najbliższych kilku miesięcy? Cena ropy ostro skoczy do góry - widać to już po reakcjach na światowych rynkach, gdzie cena baryłki powoli dobija do 100$. Rośnie również cena gazu ziemnego...
Zakładając, że cena beznyny i diesla dalej będzie rosła, a gazu umiarkowanie to wzrośnie również opłacalność instalacji i eksploatacji pojazdu na CNG. Jak myslicie, czy moja diagnoza jest trafna? Jak było z ceną CNG w poprzednich latach?
wielkimi krokami nadchodzi zima, a wraz z nią podwyżki cen wszystkich paliw - łącznie z gazem ziemnym. Jak będzie kształtowała się sytuacja na przestrzeni najbliższych kilku miesięcy? Cena ropy ostro skoczy do góry - widać to już po reakcjach na światowych rynkach, gdzie cena baryłki powoli dobija do 100$. Rośnie również cena gazu ziemnego...
Zakładając, że cena beznyny i diesla dalej będzie rosła, a gazu umiarkowanie to wzrośnie również opłacalność instalacji i eksploatacji pojazdu na CNG. Jak myslicie, czy moja diagnoza jest trafna? Jak było z ceną CNG w poprzednich latach?
Ostatnio zmieniony pn kwie 06, 2009 13:18 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
Zestawienie oszczędności
Witam
Zanim wzrosną ceny CNG proponuję badanie:
CNG: Zestawienie oszczędności, Infogaz Wysłano dnia 25-03-2008 Jan Leśkiewicz
Niemiecki środek badawczy ADAC przeprowadził ciekawe badania, dotyczące korzyści finansowych płynących z wykorzystania w pojazdach sprężonego gazu ziemnego CNG. Oczywiście porównanie do innych paliw zostało przeprowadzone w oparciu o poziom cen obowiązujący u naszego zachodniego sąsiada, więc w naszym kraju oczywiście różnice te kształtowałyby się na trochę innym poziomie.W Polsce jest większa różnica cenowa pomiędzy CNG, a benzyną i Dieslem, więc i korzyści płynące z CNG są jeszcze wyższe.Badanie zakładało porównanie kosztów użytkowania pojazdu CNG do tradycyjnych modeli. Pod uwagę wzięto zarówno koszty paliw, jak i wszystkie dodatkowe obciążenia finansowe. Badaniu poddane zostało szesnaście modeli pojazdów CNG i ich konwencjonalnych odpowiedników, które przez cztery lata pokonywały dystans 15.000 kilometrów rocznie. Średnia roczna oszczędność CNG w stosunku do benzyny wynosi 450 euro, a do Diesla 300 euro.Najkorzystniej różnica ta wygląda przy użytkowaniu Opla Zafira CNG 1.6, który jest tańszy w używaniu od wersji benzynowej o 765 euro, a od Diesla o 796 euro.
Myślę, że takie informacje powinny pojawiać na pierwszych stronach popularnych czasopism motoryzacyjnych np. Auto-świat, Motor, itd. Powinno się reklamować tańsze i ekologiczne rozwiązania. Jest to na pewno wyzwanie dla polityków, dziennikarzy i lobbystów zajmujących się motoryzacja i ruchem drogowym.
OBTW, o naszych polskich oszczędnościach patrz TUTAJ
Pozdrawiam
Niemiecki środek badawczy ADAC przeprowadził ciekawe badania, dotyczące korzyści finansowych płynących z wykorzystania w pojazdach sprężonego gazu ziemnego CNG. Oczywiście porównanie do innych paliw zostało przeprowadzone w oparciu o poziom cen obowiązujący u naszego zachodniego sąsiada, więc w naszym kraju oczywiście różnice te kształtowałyby się na trochę innym poziomie.W Polsce jest większa różnica cenowa pomiędzy CNG, a benzyną i Dieslem, więc i korzyści płynące z CNG są jeszcze wyższe.Badanie zakładało porównanie kosztów użytkowania pojazdu CNG do tradycyjnych modeli. Pod uwagę wzięto zarówno koszty paliw, jak i wszystkie dodatkowe obciążenia finansowe. Badaniu poddane zostało szesnaście modeli pojazdów CNG i ich konwencjonalnych odpowiedników, które przez cztery lata pokonywały dystans 15.000 kilometrów rocznie. Średnia roczna oszczędność CNG w stosunku do benzyny wynosi 450 euro, a do Diesla 300 euro.Najkorzystniej różnica ta wygląda przy użytkowaniu Opla Zafira CNG 1.6, który jest tańszy w używaniu od wersji benzynowej o 765 euro, a od Diesla o 796 euro.
Myślę, że takie informacje powinny pojawiać na pierwszych stronach popularnych czasopism motoryzacyjnych np. Auto-świat, Motor, itd. Powinno się reklamować tańsze i ekologiczne rozwiązania. Jest to na pewno wyzwanie dla polityków, dziennikarzy i lobbystów zajmujących się motoryzacja i ruchem drogowym.
OBTW, o naszych polskich oszczędnościach patrz TUTAJ
Pozdrawiam
Mam pytanie, czy któryś z użytkowników forum spotkał się już z "nową ceną" CNG na stacjach po ogłoszeniu podwyżki surowca??
Nowa taryfa wchodzi w życie 25 kwietnia, ale jak to często bywa na stacjach paliwowych lubią uprzedzać fakty.
Pozdrawiam
Mam pytanie, czy któryś z użytkowników forum spotkał się już z "nową ceną" CNG na stacjach po ogłoszeniu podwyżki surowca??
Nowa taryfa wchodzi w życie 25 kwietnia, ale jak to często bywa na stacjach paliwowych lubią uprzedzać fakty.
Pozdrawiam
Tankowałem dziś na stacji w Lublinie cena na razie nieuległa zmianie (jest nadal 1.75) Na moje pytanie o wzrost ceny padła odpowiedź że pracownicy dzis rano znaleźli na biurku informacje że nowa cena to 2.10zł . Sprzedają po starej ponieważ nikt do nich nie zadzwonił aby ją zmienili .
Volvo V70 2.4 Bi-fuel 2002
Re: Cena w Lublinie
Witam
Jeżeli te informacje o cenie 2,10 się sprawdzą to okaże się że przy okazji podwyżki surowca operator stacji postanowił poprawić jej rentowność.
Dla stacji w Lublinie cena surowca według nowych tarył wzrosła jakieś 18 groszy netto, co daje wynikową cene CNG w granicach 1,95 - 2,00 brutto.
Pozdrawiam
Jeżeli te informacje o cenie 2,10 się sprawdzą to okaże się że przy okazji podwyżki surowca operator stacji postanowił poprawić jej rentowność.
Dla stacji w Lublinie cena surowca według nowych tarył wzrosła jakieś 18 groszy netto, co daje wynikową cene CNG w granicach 1,95 - 2,00 brutto.
Pozdrawiam
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
To może się zgadzać, ja też otrzymałem informację o cenie 2,10zł ale faktycznie na stacji jest 1,81zł.sniper pisze:pracownicy dzis rano znaleźli na biurku informacje że nowa cena to 2.10zł . Sprzedają po starej ponieważ nikt do nich nie zadzwonił aby ją zmienili .
Należy to interpretować następująco; cena jest 2,10zł ale na stacjach jest PROMOCJA i sprzedają po 1,81zł
-
administrator
- Administrator
Dzisiaj byłem na stacji CNG w Radomiu i też na razie cena bez zmian.tigercng pisze:To może się zgadzać, ja też otrzymałem informację o cenie 2,10zł ale faktycznie na stacji jest 1,81zł.sniper pisze:pracownicy dzis rano znaleźli na biurku informacje że nowa cena to 2.10zł . Sprzedają po starej ponieważ nikt do nich nie zadzwonił aby ją zmienili .
Należy to interpretować następująco; cena jest 2,10zł ale na stacjach jest PROMOCJA i sprzedają po 1,81zł![]()
![]()
Karol Wieczorek
-
Paweł K Rzeszów
- CNG car: Zafira 2003r.
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
Nowa cena na Kasprzaka
Dziś tankowałem na Kasprzaka za 2.10:(
Pozdrawiam
Bartek
Pozdrawiam
Bartek
-
VERONA
- CNG car: Zafira CNG 2006r.
Zmiana cen CNG na stacjach w Polsce
Po hucznym otwarciu długo oczekiwanej stacji CNG w Toruniu, przyszły również złe informacje.Aktualnie potwierdzono już na kilku stacjach w Polsce, podwyżkę cen do poziomu 2,10 zł/1m3.Zarazem niespodzianka, stacja w Gdyni obniżyła cenę na 1,72 zł/1m3 brutto.
Sławomir Szymański
0-507 105 930
0-507 105 930
Re: Zmiana cen CNG na stacjach w Polsce
Witam
Decyzja urzędu sprawi, że wzrośnie konkurencyjność rynku a tym samym ceny gazu mogą spaść
Czyżby ten mechanizm już zaczął działać
Pozdrawiam
Jakiś czas temu przeczytałem, że Urząd Regulacji Energetyki przygotowuje decyzję o zwolnieniu rynku CNG (gazu ziemnego w postaci sprężonej służącego do napędu pojazdów silnikowych) z obowiązku przedkładania taryf do akceptacji urzędu.VERONA pisze:Po hucznym otwarciu długo oczekiwanej stacji CNG w Toruniu, przyszły również złe informacje.Aktualnie potwierdzono już na kilku stacjach w Polsce, podwyżkę cen do poziomu 2,10 zł/1m3.Zarazem niespodzianka, stacja w Gdyni obniżyła cenę na 1,72 zł/1m3 brutto.
Decyzja urzędu sprawi, że wzrośnie konkurencyjność rynku a tym samym ceny gazu mogą spaść
Pozdrawiam