Cena CNG w najbliższych miesiącach...

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
administrator
Administrator

Cena CNG w najbliższych miesiącach...

Post autor: administrator »

Witam,
wielkimi krokami nadchodzi zima, a wraz z nią podwyżki cen wszystkich paliw - łącznie z gazem ziemnym. Jak będzie kształtowała się sytuacja na przestrzeni najbliższych kilku miesięcy? Cena ropy ostro skoczy do góry - widać to już po reakcjach na światowych rynkach, gdzie cena baryłki powoli dobija do 100$. Rośnie również cena gazu ziemnego...

Zakładając, że cena beznyny i diesla dalej będzie rosła, a gazu umiarkowanie to wzrośnie również opłacalność instalacji i eksploatacji pojazdu na CNG. Jak myslicie, czy moja diagnoza jest trafna? Jak było z ceną CNG w poprzednich latach?
Ostatnio zmieniony pn kwie 06, 2009 13:18 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
Kuba

Post autor: Kuba »

Jednak chyba sprowadzą akcyzę na gaz ziemny.Panu Pawlakowi nie zależy na ekologi
klemens

Zestawienie oszczędności

Post autor: klemens »

Witam
Zanim wzrosną ceny CNG proponuję badanie:

CNG: Zestawienie oszczędności, Infogaz Wysłano dnia 25-03-2008 Jan Leśkiewicz

Niemiecki środek badawczy ADAC przeprowadził ciekawe badania, dotyczące korzyści finansowych płynących z wykorzystania w pojazdach sprężonego gazu ziemnego CNG. Oczywiście porównanie do innych paliw zostało przeprowadzone w oparciu o poziom cen obowiązujący u naszego zachodniego sąsiada, więc w naszym kraju oczywiście różnice te kształtowałyby się na trochę innym poziomie.W Polsce jest większa różnica cenowa pomiędzy CNG, a benzyną i Dieslem, więc i korzyści płynące z CNG są jeszcze wyższe.Badanie zakładało porównanie kosztów użytkowania pojazdu CNG do tradycyjnych modeli. Pod uwagę wzięto zarówno koszty paliw, jak i wszystkie dodatkowe obciążenia finansowe. Badaniu poddane zostało szesnaście modeli pojazdów CNG i ich konwencjonalnych odpowiedników, które przez cztery lata pokonywały dystans 15.000 kilometrów rocznie. Średnia roczna oszczędność CNG w stosunku do benzyny wynosi 450 euro, a do Diesla 300 euro.Najkorzystniej różnica ta wygląda przy użytkowaniu Opla Zafira CNG 1.6, który jest tańszy w używaniu od wersji benzynowej o 765 euro, a od Diesla o 796 euro.

Myślę, że takie informacje powinny pojawiać na pierwszych stronach popularnych czasopism motoryzacyjnych np. Auto-świat, Motor, itd. Powinno się reklamować tańsze i ekologiczne rozwiązania. Jest to na pewno wyzwanie dla polityków, dziennikarzy i lobbystów zajmujących się motoryzacja i ruchem drogowym.

OBTW, o naszych polskich oszczędnościach patrz TUTAJ

Pozdrawiam

Cena CNG po podwyżce gazu

Post autor: Grzywa »

Witam
Mam pytanie, czy któryś z użytkowników forum spotkał się już z "nową ceną" CNG na stacjach po ogłoszeniu podwyżki surowca??
Nowa taryfa wchodzi w życie 25 kwietnia, ale jak to często bywa na stacjach paliwowych lubią uprzedzać fakty.
Pozdrawiam
Kuba

Post autor: Kuba »

Dziś pytałem się czy jutro będzie drożej.A odpowiedział że nie będzie, tylko w domach.
sniper
CNG car: volvo v70 Bifuel

Post autor: sniper »

Tankowałem dziś na stacji w Lublinie cena na razie nieuległa zmianie (jest nadal 1.75) Na moje pytanie o wzrost ceny padła odpowiedź że pracownicy dzis rano znaleźli na biurku informacje że nowa cena to 2.10zł . Sprzedają po starej ponieważ nikt do nich nie zadzwonił aby ją zmienili .
Volvo V70 2.4 Bi-fuel 2002
Grzywa

Re: Cena w Lublinie

Post autor: Grzywa »

Witam

Jeżeli te informacje o cenie 2,10 się sprawdzą to okaże się że przy okazji podwyżki surowca operator stacji postanowił poprawić jej rentowność.
Dla stacji w Lublinie cena surowca według nowych tarył wzrosła jakieś 18 groszy netto, co daje wynikową cene CNG w granicach 1,95 - 2,00 brutto.

Pozdrawiam
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

sniper pisze:pracownicy dzis rano znaleźli na biurku informacje że nowa cena to 2.10zł . Sprzedają po starej ponieważ nikt do nich nie zadzwonił aby ją zmienili .
To może się zgadzać, ja też otrzymałem informację o cenie 2,10zł ale faktycznie na stacji jest 1,81zł.
Należy to interpretować następująco; cena jest 2,10zł ale na stacjach jest PROMOCJA i sprzedają po 1,81zł :D :D :D
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

tigercng pisze:
sniper pisze:pracownicy dzis rano znaleźli na biurku informacje że nowa cena to 2.10zł . Sprzedają po starej ponieważ nikt do nich nie zadzwonił aby ją zmienili .
To może się zgadzać, ja też otrzymałem informację o cenie 2,10zł ale faktycznie na stacji jest 1,81zł.
Należy to interpretować następująco; cena jest 2,10zł ale na stacjach jest PROMOCJA i sprzedają po 1,81zł :D :D :D
Dzisiaj byłem na stacji CNG w Radomiu i też na razie cena bez zmian.
Karol Wieczorek
Paweł K Rzeszów
CNG car: Zafira 2003r.

Post autor: Paweł K Rzeszów »

Witam! Dzisiaj (tj.30,04) przy tankowaniu na stacji w Rzeszowie poinformowano mnie że tankuje "jeszcze" po 1,75zł , a od jutra ew. od piątku cena wzrasta do 2,10zł. co daje nam 20% podwyżki :shock:
Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r.
Jester

Post autor: Jester »

W Toruniu również od jutra (1 maja) cena 2,10 :-[
Pozdrawiam,
Jester
Opel Vectra B kombi 1997 1.8 16V CNG
Obrazek jednostka miary: m3
dudpiotr

Post autor: dudpiotr »

Witam, dziś na stacji w Gdyni spotkala mnie mila niespodzianka - cena od dzisiaj spadla z 1,81 do 1,72 :-)
Pozdrawiam,
Piotr
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Nowa cena na Kasprzaka

Post autor: bartekk »

Dziś tankowałem na Kasprzaka za 2.10:(

Pozdrawiam
Bartek
VERONA
CNG car: Zafira CNG 2006r.

Zmiana cen CNG na stacjach w Polsce

Post autor: VERONA »

Po hucznym otwarciu długo oczekiwanej stacji CNG w Toruniu, przyszły również złe informacje.Aktualnie potwierdzono już na kilku stacjach w Polsce, podwyżkę cen do poziomu 2,10 zł/1m3.Zarazem niespodzianka, stacja w Gdyni obniżyła cenę na 1,72 zł/1m3 brutto.
Sławomir Szymański
0-507 105 930
klemens

Re: Zmiana cen CNG na stacjach w Polsce

Post autor: klemens »

Witam
VERONA pisze:Po hucznym otwarciu długo oczekiwanej stacji CNG w Toruniu, przyszły również złe informacje.Aktualnie potwierdzono już na kilku stacjach w Polsce, podwyżkę cen do poziomu 2,10 zł/1m3.Zarazem niespodzianka, stacja w Gdyni obniżyła cenę na 1,72 zł/1m3 brutto.
Jakiś czas temu przeczytałem, że Urząd Regulacji Energetyki przygotowuje decyzję o zwolnieniu rynku CNG (gazu ziemnego w postaci sprężonej służącego do napędu pojazdów silnikowych) z obowiązku przedkładania taryf do akceptacji urzędu.
Decyzja urzędu sprawi, że wzrośnie konkurencyjność rynku a tym samym ceny gazu mogą spaść :D Czyżby ten mechanizm już zaczął działać :?:
Pozdrawiam

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”