Informacje ogolne i ceny sprzedawania CNG na rynku Polskim!
Informacje ogolne i ceny sprzedawania CNG na rynku Polskim!
Witam fanow CNG!
Pracuje w firmie w Hamburgu ktora zajmoje sie promowaniem gazu ziemnego jako naped dla aut. Naszym wieloletnim doswiatczeniem chcemy pomoc Polsce w rozwinieciu tego rynku. Jestem w fazie poczatkowej przygotowania roznych projektow i okazuje sie, ze niektorych informacji cieszko lub nie da sie znalesc w necie.
Wazne dla mnie jest koncepcje tak wymyslec, zeby informace byly bliske i zrozumiale dla potencjalnych konsumentow i jako efekt finalny "zmusic" importera i dystrybutorow do rozbudowania sieci.
Takze bym od czasu do czasu postowal pytania i proszil Was jako uzytkownikow w Polsce o pomoc w osiagnieciu niezbednej wiedzy.
Dla rozgrzeweki chcial bym wiedziec w jakiej jednostce sprzedaje sie gaz ziemny na stacjach lub punktach tankowania. m³ czy kg?
Dalej ile kosztuje taka jednostka w roznych regionach kraju?
Na razie Wam dziekuje i ciesze sie na odpowiedzi.
Pozdrawiam
Bartek
Pracuje w firmie w Hamburgu ktora zajmoje sie promowaniem gazu ziemnego jako naped dla aut. Naszym wieloletnim doswiatczeniem chcemy pomoc Polsce w rozwinieciu tego rynku. Jestem w fazie poczatkowej przygotowania roznych projektow i okazuje sie, ze niektorych informacji cieszko lub nie da sie znalesc w necie.
Wazne dla mnie jest koncepcje tak wymyslec, zeby informace byly bliske i zrozumiale dla potencjalnych konsumentow i jako efekt finalny "zmusic" importera i dystrybutorow do rozbudowania sieci.
Takze bym od czasu do czasu postowal pytania i proszil Was jako uzytkownikow w Polsce o pomoc w osiagnieciu niezbednej wiedzy.
Dla rozgrzeweki chcial bym wiedziec w jakiej jednostce sprzedaje sie gaz ziemny na stacjach lub punktach tankowania. m³ czy kg?
Dalej ile kosztuje taka jednostka w roznych regionach kraju?
Na razie Wam dziekuje i ciesze sie na odpowiedzi.
Pozdrawiam
Bartek
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
Ceny w Polsce
Witam.
Aktualne ceny CNG stan na dzień 17-04-2008
http://plantro.nazwa.pl/cng/cenyCNG/17042008.xls
Pozdrawiam
Bartek
bartek@cng.auto.pl
Aktualne ceny CNG stan na dzień 17-04-2008
http://plantro.nazwa.pl/cng/cenyCNG/17042008.xls
Pozdrawiam
Bartek
bartek@cng.auto.pl
Cena gazu CNG.
Witam
Mam propozycję, żeby aktualna cena CNG była zawarta w opisie każdej stacji w Polsce. Ale może jeszcze nie teraz tylko po podwyżkach.
Pozdrawiam
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Jednostka
Bartek, podaję tę informację w opisie każdej stacji.-Bartek- pisze:Dziekuje!
A jednostka?
Aktualnie na trzech stacjach wyposażonych w urządzenia Bauer Kompressoren (Bydgoszcz, Olsztyn, Poznań) dystrybutory odmierzają ilość w kilogramach, na pozostałych stacjach, wyposażonych w urządzenia innych firm (Galileo, Compair, SAFE, Sulzer) w metrach sześciennych.
Jeżeli dystrybutor odmierza w kilogramach, to na rachunku/fakturze będzie to przeliczone na metry sześcienne wg przelicznika 0,735 kg/m3.
Ostatnio zmieniony czw kwie 17, 2008 21:23 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
-
administrator
- Administrator
Re: Cena gazu CNG.
Chyba tak zrobimy, bo nie ma co dwa razy robić tej samej roboty. Cena będzie w opisie stacji i w opisie przy stacji zaznaczonej na mapce.klemens pisze:Witam
Mam propozycję, żeby aktualna cena CNG była zawarta w opisie każdej stacji w Polsce. Ale może jeszcze nie teraz tylko po podwyżkach.
Pozdrawiam
tigercng
- Moderator
No dobrze, ale może ktoś mi wytłumaczy, jaki to ma sens...administrator pisze:Cena będzie w opisie stacji i w opisie przy stacji zaznaczonej na mapce.klemens pisze:Mam propozycję, żeby aktualna cena CNG była zawarta w opisie każdej stacji w Polsce.
Przy obecnej "gęstej" sieci stacji tankowania i tak nie mamy wyboru pomiędzy stacjami droższymi i tańszymi. Cieszymy się jak małe dzieci, że stacja jest otwarta w niedzielny wieczór i że w ogóle nas zatankują. Jakie znaczenie ma, czy cena to 1,82 czy 1,71 ?
Hehe, a to brzmi jak kiepski żart. Nasz monopolista jest zajęty frakcyjnymi walkami między Hnatio a Matuszewskim (zainteresowani wiedzą o co chodzi) i ma głęboko potrzeby prywatnych użytkowników NGV. Wyjątki od tego są prawdziwą rzadkością (Wałbrzych, Bydgoszcz i nieliczne stacje obsługiwane przez niezależne podmioty - Elbląg, Trzebinia).-Bartek- pisze:zeby informace byly bliske i zrozumiale dla potencjalnych konsumentow i jako efekt finalny "zmusic" importera i dystrybutorow do rozbudowania sieci.
A jak ostatnio czytałem wypowiedź pana MP z biura w Warszawie, że PGNiG przy rozbudowie sieci nie będzie brał pod uwagę potrzeb indywidualnych użytkowników NGV, to mi się nóż w kieszeni otworzył.
-
administrator
- Administrator
Poszperaj też na forum. Bardzo dużo pisaliśmy o tym, jak wygląda polski rynek CNG.-Bartek- pisze:Tak to wyglada? Oj, widze ze jeszcze duzo musze sie dowiedziec o polskim rynku. Jednakze znam Polska scene polityczna i widze ze tez nie jest latwo przekonac jakiegokolwiek monopolisty o czyms potrzebnym.
Ciezko bedzie z moim przedsiemwzieciem...
Ide poszperac w archiwach gazet.
Pozdrawiam.
Ale monopol PGNiGe jest realny i niepodważalny. A na polską scenę polityczną nawet nie ma co liczyć. Dla polityków liczy się przede wszystkim kasa, a nie zwiększenie bezpieczeństwa energetycznego, dyfersyfikacja nośników energii lub też zmniejszenie produkcji zanieczyszczeń...
Karol Wieczorek
-
tigercng
- Moderator
Celowo trochę przejaskrawiłem sytuację, ale prawda jaka jest, każdy widzi.-Bartek- pisze:Tak to wyglada?
Sytuacja wymaga działań politycznych, a tymczasem nasi politycy i urzędnicy chodzą na pasku firm paliwowych i różnych grup interesu.
Nikt nie jest zainteresowany działaniami proekologicznymi, czy dywersyfikacją źródeł energii, bo żaden z polityków czy urzędników nie będzie miał z tego zysku. Liczy się kasa do własnej kieszeni, więc taki urzędnik bez żenady jest gotowy wprowadzić dowolnie wysoką akcyzę na CNG, jeśli tylko jest to na rękę wspierających go grup interesów.
Nasz monopolista natomiast jest zajęty samym sobą, i ciężko znaleźć tam kogoś faktycznie zainteresowanego rozwojem CNG, a jeśli już to na niższym szczeblu.
Ostatnio zmieniony pt kwie 18, 2008 15:14 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
tigercng napisał cyt. "Przy obecnej "gęstej" sieci stacji tankowania i tak nie mamy wyboru pomiędzy stacjami droższymi i tańszymi."
Dlaczego, wystarczy popatrzeć na mapę południowej Polski i Podkarpacia, stacji jest coraz więcej.
Pozdrawiam
Powinniśmy dążyć do odpowiednich standardów informacyjnych. Cena jest bardzo ważną informacją.administrator pisze:Cena będzie w opisie stacji i w opisie przy stacji zaznaczonej na mapce.klemens pisze:Mam propozycję, żeby aktualna cena CNG była zawarta w opisie każdej stacji w Polsce.
tigercng napisał cyt. "Przy obecnej "gęstej" sieci stacji tankowania i tak nie mamy wyboru pomiędzy stacjami droższymi i tańszymi."
Dlaczego, wystarczy popatrzeć na mapę południowej Polski i Podkarpacia, stacji jest coraz więcej.
Najpierw zmusiłbym właścicieli stacji cng o czytelną informację o swoich usługach, czyli właściwy szyld z aktualną ceną gazu cng we właściwym miejscu. Wtedy cena działa na wyobraźnię użytkownika samochodu.-Bartek- pisze:zeby informace byly bliske i zrozumiale dla potencjalnych konsumentow .....
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt kwie 18, 2008 12:50 przez klemens, łącznie zmieniany 4 razy.
-
tigercng
- Moderator
Właśnie dlatego to forum istnieje, gdyż informacje na ich stronach internetowych są guzik warte. Nie mogą nawet doliczyć się własnych stacji CNG, nie mówiąc już o godzinach ich otwarcia. Gdybyśmy się tutaj nie zebrali i nie dzielili informacjami, to nawet nie było by wiadome, gdzie i kiedy można tankować.-Bartek- pisze:Takze informacje na oficiajalnej stronie importera dotyczace gazu zienmego gla auta (ktora zreszta zajmoje jedna z glownych rubryk strony) to jest taki alibi pic na wode.
Nawiasem mówiąc określenie "importer" jest nieścisłe, gdyż 40% zużytego w Polsce gazu pochodzi z krajowego wydobycia.
O, tutaj całkowicie się zgadzam. Niektóre stacje są tak zakamuflowane, że bez szczegółów z internetu nie sposób się zorientować, że można tam tankować CNG.klemens pisze:Najpierw zmusiłbym właścicieli stacji cng o czytelną informację o swoich usługach, czyli właściwy szyld z aktualną ceną gazu cng we właściwym miejscu. Wtedy cena działa na wyobraźnię użytkownika samochodu.
Powiedzenie "reklama dźwignią handlu" działa tylko w otoczeniu rynkowym, a na razie trudno o tym mówić w Polsce - brak konkurencji.
Jednak z drugiej strony, na wspomnianych już przeze mnie stacjach obsługiwanych przez niezależnych operatorów, oznakowanie jest bez zarzutu.
Bartek, jak pracujesz "w branży" w Niemczech, to może masz chociaż pośredni wpływ na sposób regulowania płatności na stacjach samoobsługowych, a takich jest tam chyba większość. Można na nich płacić tylko zupełnie nieznanymi w Polsce kartami "EC-Karte". Dlaczego Visa i MasterCard są wykluczone ?-Bartek- pisze:Pracuje w firmie w Hamburgu ktora zajmoje sie promowaniem gazu ziemnego jako naped dla aut.
Próbowałem załatwić taką EC-kartę w polskim oddziale Deutsche-Bank, to w ogóle nie wiedzą, że coś takiego istnieje. Z kolei z relacji Polaków mieszkających w Niemczech wiem, że tamtejsze banki do wydania EC-karty wymagają zameldowania lub pracy w Niemczech.
Czy coś da się zrobić, aby Polacy mogli bez przeszkód tankować CNG w Niemczech ?
Pozdrawiam