zmiana lpg na cng

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
mcdr

zmiana lpg na cng

Post autor: mcdr »

witam,
posiadam auto z instalacją lpg brc P&D chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwośc przerobienia takiej instalacji na instalacje cng czy trzeba ją calkowicie zdemontowac i zamontowac instalację CNG?
zibio76
CNG car: brak

Post autor: zibio76 »

na pewno musisz zmienić butlę bo ta do cng jest innej konstrukcji (gaz jest tankowany pod większym ciśnieniem), reduktor do cng to nie to samo co parownik do lpg, komputer i wtryski podejrzewam że mogłyby być te same z tym że wtryski do cng mają innej średnicy dysze, dochodzą jeszcze dodatkowe stalowe przewody, oczywiście niektóre te elementy by pasowały pod warunkiem że instalacja cng też by była BRC, tylko czy w Polsce jest montowana? albo spróbuj założyć drugą instalację jak masz miejsce w samochodzie, ja tak zrobiłem...
Awatar użytkownika
hombre77
CNG car: FIAT Multipla BiPower

Wtryski

Post autor: hombre77 »

Co do wtrysków to nie byłbym taki pewien, czy są inne. Widziałem samochody z dwoma instalacjami na jednej listwie wtryskowej (firma z Białegostoku produkująca osprzęt do instalacji gazowych) z przerzucaniem map wtrysku. Ciśnienie wtrysku dla LPG to 1,5 do 2bar, dla CNG najczęściej powyżej 8 bar.
Estaciones de GNC
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”