zbliża się czas wymiany drugiego samochodu, więc pomyślałem sobie a może spróbować CNG? szukam małego, nowego lub lekko przechodzonego samochodu z CNG. gdy zadzwoniłem do serwisu, który robi instalacje gazowe i spytałem się o CNG to usłyszałem: "no tak robimy, ale to bez sensu. lepiej LPG". ja jestem jednak upartym idealistą i uważam ideę CNG za bardzo słuszną. bardzo podoba mi się koncepcja Hyundai i10 blue CNG ale ci z huydaya mówią że w europie to może na parę lat... znalazłem więc fiata pandę natural power i to mi na razie najbardziej pasuje. najtańsze oferty na nówki u niemców i w holandii to ok. 11 tys. euro. to jest mniej więcej górna granica jaką mogę przeznaczyć na drugi samochód. mam też możliwość kupienia ibizy i przerobienia jej na CNG ale pani w serwisie mówiła, że to się nie zmieści. czy to prawda? czy żeby uzyskać zasięg ok. 300 km na CNG ibiza jest za mała? myślałem ewentualnie o jakimś innym małym nowym samochodzie za ok. 30 tys. zł i przeróbce na CNG ale skoro ibiza jest za mała to jak ja mam wcisnąć CNG np. do getza albo fiesty? poza tym są ponoć jakieś problemy z tym że nie mają oprogramowania do CNG i coś tam, coś tam... poradźcie coś.
możecie polecić jakiś dobry serwis CNG w 3mieście?
tak czy inaczej chyba czeka mnie sprowadzenie samochodu z za granicy. czy są może jakieś strony wyjaśniające aktualne procedury rejestracji w Polsce samochodów CNG nowych i używanych?
zbliża się czas wymiany drugiego samochodu, więc pomyślałem sobie a może spróbować CNG? szukam małego, nowego lub lekko przechodzonego samochodu z CNG. gdy zadzwoniłem do serwisu, który robi instalacje gazowe i spytałem się o CNG to usłyszałem: "no tak robimy, ale to bez sensu. lepiej LPG". ja jestem jednak upartym idealistą i uważam ideę CNG za bardzo słuszną. bardzo podoba mi się koncepcja Hyundai i10 blue CNG ale ci z huydaya mówią że w europie to może na parę lat... znalazłem więc fiata pandę natural power i to mi na razie najbardziej pasuje. najtańsze oferty na nówki u niemców i w holandii to ok. 11 tys. euro. to jest mniej więcej górna granica jaką mogę przeznaczyć na drugi samochód. mam też możliwość kupienia ibizy i przerobienia jej na CNG ale pani w serwisie mówiła, że to się nie zmieści. czy to prawda? czy żeby uzyskać zasięg ok. 300 km na CNG ibiza jest za mała? myślałem ewentualnie o jakimś innym małym nowym samochodzie za ok. 30 tys. zł i przeróbce na CNG ale skoro ibiza jest za mała to jak ja mam wcisnąć CNG np. do getza albo fiesty? poza tym są ponoć jakieś problemy z tym że nie mają oprogramowania do CNG i coś tam, coś tam... poradźcie coś.
możecie polecić jakiś dobry serwis CNG w 3mieście?
tak czy inaczej chyba czeka mnie sprowadzenie samochodu z za granicy. czy są może jakieś strony wyjaśniające aktualne procedury rejestracji w Polsce samochodów CNG nowych i używanych?
Na Twoim miejscu wziąłbym używaną Zafirę A z fabryczną instalacją CNG. Samochód może nie najmniejszy, ale za to praktyczny i sprawdzony pod względem eksploatacji na to paliwo, co potwierdzi wielu użytkowników
cyt: możecie polecić jakiś dobry serwis CNG w 3mieście?
Witam !
Mogę polecić Tobie serwis w Sopocie firma Auto-System podaję kontakt 0-506 197 118 lub 0-58 555 00 11 prosić właściciela Pana Andrzeja.Firma ma w regionie największe doświadczenie w temacie CNG.Instalacje firmy BIGAS.Jeżeli jesteś zainteresowany dotacją do instalacji w wysokości 1852 zł AKCJA PROMOCYJNA PGNiG GAZOWNIA GDAŃSK "GAZ ZIEMNY DO TWOJEGO SAMOCHODU" to zapraszam po szczegóły na moją stronę www.cng24.com
Zarazem potwierdzam słowa admina że zakup Zafiry 1.6 CNG to doskonały pomysł.W tym roku sam chcę kupić Zafirę tylko co najmniej z roku 2006.Pozdrawiam Sławek
Witam !
Mogę polecić Tobie serwis w Sopocie firma Auto-System podaję kontakt 0-506 197 118 lub 0-58 555 00 11 prosić właściciela Pana Andrzeja.Firma ma w regionie największe doświadczenie w temacie CNG.Instalacje firmy BIGAS.Jeżeli jesteś zainteresowany dotacją do instalacji w wysokości 1852 zł AKCJA PROMOCYJNA PGNiG GAZOWNIA GDAŃSK "GAZ ZIEMNY DO TWOJEGO SAMOCHODU" to zapraszam po szczegóły na moją stronę www.cng24.com
Zarazem potwierdzam słowa admina że zakup Zafiry 1.6 CNG to doskonały pomysł.W tym roku sam chcę kupić Zafirę tylko co najmniej z roku 2006.Pozdrawiam Sławek
Trąciło trochę taką autoreklamą, ale nie mam nic na przeciw. Może zweryfikujesz i podzielisz się swoją opinią na temat rzeczonego serwisu.
Trzeba jeszcze dodać, że jak jesteś z Trójmiasta to dostaniesz dofinansowanie do instalacji CNG z Gazowni Pomorskiej
Witam !
Trąciło trochę taką autoreklamą, ale nie mam nic na przeciw. Może zweryfikujesz i podzielisz się swoją opinią na temat rzeczonego serwisu.
Trzeba jeszcze dodać, że jak jesteś z Trójmiasta to dostaniesz dofinansowanie do instalacji CNG z Gazowni Pomorskiej
Hej Admin,masz rację.
Nie tylko trąciło autoreklamą to była autoreklama.Ciężko mi już teraz wypowiadać się wyłącznie postronnie, gdy działania budowania informacji CNG;NGV zamieniłem również na czynnik ekonomiczno-biznesowy.Nie zmienia to jednak rzeczywistości że nadal udzielam bezpłatnej pomocy w 95 % spraw.Jeżeli chodzi o weryfikację serwisu, to dla mnie subiektywnie nie istnieje lepsza weryfikacja niż życiowa.W najbliższym czasie zostanie wykonanych kilkanaście instalacji CNG.Nowi użytkownicy zapewne na forum podzielą się swoimi spostrzeżeniami co do instalacji i serwisu.
no tak. zafira fajna jest i ją biorę pod uwagę przy wymianie pierwszego samochodu. drugi musi być mały bo... w sopocie gdzie pracuje moja kobieta nie ma miejsca do parkowania. gdy bierze czasami lancera kombi (to ten pierwszy) to ma już problem. ten sopot to mała mieścina, a strasznie dużo firm i turystów latem. to może wymienić ten pierwszy ale ten drugi z kolei już ma 9 lat i się trochę sypie, rdzewieje... chyba że jeszcze poszczekam. coś mi się wydaje, że po zbliżających się podwyżkach ropy coś się ruszy w temacie. a na jesień LPG jak zwykle podrożeje...
acha, czy jest gdzieś w necie wyjaśnione dokładnie jakie są obecna procedury rejestracji nowych i starych samochodów sprowadzanych z niemiec, holandii, danii, szwecji...?
dzesio pisze:no tak. zafira fajna jest i ją biorę pod uwagę przy wymianie pierwszego samochodu. drugi musi być mały bo... w sopocie gdzie pracuje moja kobieta nie ma miejsca do parkowania. gdy bierze czasami lancera kombi (to ten pierwszy) to ma już problem. ten sopot to mała mieścina, a strasznie dużo firm i turystów latem. to może wymienić ten pierwszy ale ten drugi z kolei już ma 9 lat i się trochę sypie, rdzewieje... chyba że jeszcze poszczekam. coś mi się wydaje, że po zbliżających się podwyżkach ropy coś się ruszy w temacie. a na jesień LPG jak zwykle podrożeje...
acha, czy jest gdzieś w necie wyjaśnione dokładnie jakie są obecna procedury rejestracji nowych i starych samochodów sprowadzanych z niemiec, holandii, danii, szwecji...?
No auto to już sam wybierzesz.Możliwości masz duże.Problem Sopotu znam doskonale.O jaką procedurę rejestracji pytasz.Z tym nie ma żadnej filozofii.Rejestracja CNG również prosta, papiery z Dozoru na butle,przegląd i wszystko.Auto z importu ma CNG w papierach.Jak robisz instalację otrzymujesz komplet dokumentów.
dzesio pisze:mam też możliwość kupienia ibizy i przerobienia jej na CNG ale pani w serwisie mówiła, że to się nie zmieści. czy to prawda? czy żeby uzyskać zasięg ok. 300 km na CNG ibiza jest za mała?
ibiza nie jest za mała, osobiście miałem styczność z seatem (w okolicach Łańcuta) 1.4 2002r, 2 butle w bagażniku (16 metrów) które są ułożone jedna na drugiej (czterech namiotów już nie pomieścimy ale coś tam miejsca jeszcze zostało) które wystarczają do przebycia 300km w trasie
w bardzo dobrym stanie, dużo elektroniki, poszła za 11tys zł - gdyby nie mój peugeot napewno bym się nią zainteresował
Jeżdziłem Fiatem Seicento na CNG( trzy lata) teraz Renault Clio też na CNG.Pojemnoś zbliżona 1,2 l. Mam spore praktyczne doświadczenie jeżeli chodzi o eksploatacje na CNG zakup pojazdu zależy od ilości pasażerów którzy będą przewożeni codziennie.
Pojazdy które eksploatowałem to samochody typu van, zamontowane dwie butle o łącznej pojemności max 23 m3 gazu. Seicento zużywał ok. 5 m3 gazu i 1,4 benzyny na 100 km jazdy po mieście, także tankowałem po przejechaniu 400 km.
Clio jest samochodem nowym z zamontowaną instalacją gazową z pełnym wtryskiem gazu. Po ostatniej reulacji zachowuje się poprawnie( tz. zachowuje się na gazie tak jak na benzynie).Spalenie do tej pory poniżej 6 m3 gazu i uwaga-po przejechaniu 2000 km spalił 10 litrów benzyny.
Co do serwisu w Sopocie nie będę się wypowiadał, gdyż moja opinia jest pozytywna.
Kontakt Andrzej 607451509