fiesta 1.3 99-gasnie na wolnych,spadek mocy,wzrost spalania

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
jacek Lisiecki
CNG car: ford fiesta 1.3 99

fiesta 1.3 99-gasnie na wolnych,spadek mocy,wzrost spalania

Post autor: jacek Lisiecki »

Witam,

Kupilem niedawno fieste 1.3 99r. Instalacja jakas dziwna, wyglada na 3 generacje, na sterowniku, napisane GFI systems. Niestety nie sprawdzilem instalacji dostatecznie dobrze i sprzedawca wsadzil mnie na mine. Bardzo trzesie na wolnych, krztusi sie, czasem gasnie. Zeby nei zgasl, musze wyhamowywac silnikiem prawie do konca. Jesli przejede na luz na wysokich obrotach, natychmiast gasnie. Ma objawy, jakby nie palil na ktoryms cylindrze. Spadek mocy, ruszanie bardzo powoli, jak dam za duzo gazu, to sie dlawi i zwalnia. Spalanie koszmarnie wysokie ok 9,6m3 w Warszawie, a noge mam naprawde lekka. Moje pozostale samochody do paliwozerne Volva (745 i 945), ktore jednak potrafie zmusic do wzglednej oszczednosci.

Fiesta na benzynie pali duzo lepiej, choc ostatnio jakby tez zaczely obroty falowac na wolnych i jakby minimalnie spadla moc, ale moze mi sie zdaje. Odczyty somdy lambda przy kupnie byly prawidlowe, ale pali 9Pb, a powinien 7.

Jeszcze nie bylem w Autogaz Warszawa. W Migazie powiedzieli, ze oni tej instalacji nie robia. Zastanawiam sie, co najpierw - benzyna czy gaz? Teoretycznie powinienem zaczac od benzyny, ale tam sie nie ma wlasciwie do czego przyczepic. Kolega specjalista gazownik (niestety pod Gdanskiem, z W-wy troche daleko) twierdzi, ze na CNG powinien palic 20% MNIEJ niz na benzynie. Jakie sa Wasze doswiadczenia?

Inny gazownik LPG obstawia listwe wtryskowa do wymiany.

2m3 moga sie wydawac niewielka roznica, ale przy 100km dziennie to jest ok 3600zl rocznie, a to juz moim zdaniem sporo.

Pozdrawiam

Jacek Lisiecki
zibio76
CNG car: brak

Post autor: zibio76 »

Jeżeli chodzi o spalanie to faktycznie gazu ziemnego powinien palić o 20% mniej niż benzyny przynajmniej u mnie to się to sprawdza (benz. 5,6l a cng 4,7-4,8m3), ja bym zaczął od benzyny, bo jak na tym paliwie masz problem to i na gazie nie będzie chodził prawidłowo, rozumiem że filtr powietrza, świece i przewody wymieniłeś? bo to podstawa w samochodzie z z instalacją mieszalnikową. Wysokie spalanie w dużęj mierze zależy od prawidłowej pracy sondy lambda no ale ją sprawdziłeś... powodzenia i daj znać jak rozwiążesz problem.
firas
CNG car: narazie BRAK

Post autor: firas »

zibio76, kolega jacek L nie ma instalacji mieszalnikowej(II generacji) tylko III generację czyli ciągły wtrysk gazu.
jacek odnosnie twoich problemów wiele może wskazywać na problemy z rozdzielaczem-brud lub zacierający sie silniczek sterujący. Poszukaj na forach LPG informacji o instalacji KOLTEC NECAM.
Najlepiej jakbys przed naprawą instalki CNG najpierw poprawił wszystko przy benzynce na cacy. A pózniej jak już nie poradzi nikt w okolicy zapraszam do Lublina, mój kolega w Trans-Wagu powinien pomóc.
Co do opinii tego gazownikja od listwy to ty nie masz takiego elementu.
Pozdro
Ostatnio zmieniony pt wrz 14, 2012 18:43 przez firas, łącznie zmieniany 1 raz.
zibio76

masz kolego racje :???: w silnikach z tego roku już stosowano sekwencyjny wtrysk gazu (4 generacja) ewentualnie wtrysk 3 generacji czyli wielopunktowy, miałem kiedyś Fiestę Couriera tyle że na wtrysku jednopunktowym (2 generacja) i trzeba było częściej dbać o układ zapłonowy... i tak najważniejsze żeby najpierw zaczął pracować poprawnie na benzynie, no ale kolega ma raczej instalację 4 generacji skoro gazownik wspomniał mu o liswie wtryskowej do wymiany... :?:
jacek Lisiecki

Jesli cos zle wpisze w odpowiedzi, to przepraszam, mam malo dsowiadczenia z tym systemem forumowym. Zaluje, ze nie napisalem do Was wczesniej, PRZED ZAKUPEM. Kupilem samochod wlasnie w Lublinie:) Wyglada na to, ze sprzedajacy mnie oszukal, poniewaz nic nie wspomnial, ze sa problemy z gazem, dopiero na dworcu zaczal sie tlumaczyc, ze ta nierowna praca to pewnie dlatego, ze po probie cisnieniowej cos zle podlaczyli. Nie przekonalo mnie to, ale zalozylem, ze to pewnie kwestia regulacji.

Benzyna - filtra i swiec nie wymienialem, wiec od tego zaczne. SOnde lambda badali na stacji diagnostycznej, a raczej jej odczyty. Mam wydruk, moge zeskanowac. DIagnosta mowil, ze bardzo dobrze chodzi na benzynie i odczyty tez bardzo dobre.

Ja wiem, ze najpierw benzyne trza doprowadzic do porzadku, ale obaiwam sie, ze ona jest w porzadku, tylko po prsotu ten typ tak ma, ze pali za duzo. A jednoczesnie eweidentnie cos jest z gazem, skoro na wolnych gasnie, ma malo mocy i do tego ostatnio zaczal mi odmawiac odpalania na zimnym. Wiec sie zastanawiam ,ze moze jak sie uporam z tymi ewidentnymi problemami gazowymi, to on zacznei palic gazu wlanie 20% mniej niz benzyny, a to juz jest minimum, ktore moge zaakcpetowac. Bo na benzynie nie spodziewam sie rewelacji, skoro na pierwszy rzut oka nie ma sie do czego przyczepic.

Nie wiem, czy na tym forum jest mozliwosc wysylania zalcznikow - mam zdjecie komputera, zebyscie ewentualnie stwierdzili, czy to jest 3 generacja.

I dziekuje za wszystkie dotychczasowe komentarze.

Pozdrawiam

Jacek Lisiecki
jacek Lisiecki

zibio, a czym Ty jezdzisz, ze Ci pali tak malo?

Pozdrawiam

Jacek Lisiecki
zibio76

Pandą 1.2 VAN po konwersji na cng, a tutaj trochę info na ten temat :
http://cng.auto.pl/forum/mam-cng-vt1325.htm
jacek Lisiecki

aaa, too nie moja liga:) Pewnie wiela dales, a?
jacek Lisiecki

bardzo Ci dziekuje za te informacje, teraz mam dowod, ze mozna miec LPG i CNG jednoczesnie. A moi zaufani gazownicy sie upierali, ze tak se ne da:)
zibio76

pewnie że się da :wink: to po prostu dwie oddzielne instalacje upchnięte pod maskę, ale jak nieraz było tu na forum mówione nie ma to jak instalacja fabryczna :!: oczywiśćie korzytam też z lpg jak mi zbraknie na dojazd do stacji, instalacja sporo kosztowała ale właśnie kończy mi się zwracać :lol:
firas

jacek Lisiecki, wrzuć linki do fotek wrzucając np na fotosika to spokojnie się oceni jak to instalka.
pozdro
jacek Lisiecki

nie mam fotosika, ale cos wymysle. Tymczasem jutro pewnie sporo sie dowiem, bo jade do warsztatu na Muszkieterow. Co ciekawe, doszla kolejna usterka - nie zapala na zimnym. Ale po rozgrzaniu nadal nie zapala - jakby czujnik temp pobieral dane nie z silnika, tylko z otoczenia. I musi byc tak ustawiony, zeby cieplo silnika nie mialo na niego wplywu.
firas

jacek Lisiecki, fotosika ma każdy bo to strona w internecie za pomoca której można fotki np na fora wrzucać :)
A co do usterki to może poprostu czujnik temperatury instalacji CNG sie zepsuł. Pozdro
jacek Lisiecki

zibio76 pisze:masz kolego racje :???: w silnikach z tego roku już stosowano sekwencyjny wtrysk gazu (4 generacja) ewentualnie wtrysk 3 generacji czyli wielopunktowy, miałem kiedyś Fiestę Couriera tyle że na wtrysku jednopunktowym (2 generacja) i trzeba było częściej dbać o układ zapłonowy... i tak najważniejsze żeby najpierw zaczął pracować poprawnie na benzynie, no ale kolega ma raczej instalację 4 generacji skoro gazownik wspomniał mu o liswie wtryskowej do wymiany... :?:
Bylem dzis w serwisie CNG. Bardzo polecam. Wlasciciel nie tylko mily i chce mu sie pracowac, ale przede wszystkim robi wrazenie fachowca. Twierdzi, ze mam wtrysk ciagly, mozna to podciagnac pod 3 generacje, ale wspomnial tez cos o mieszalniku. Niestety nie podlaczy sie do tego, bo ta instalacja wymaga jakiegos testera, nie oblsuguje sie jej jak wszystkie normalne podpinajac sie pod komputer, tylko stosujac jakis osobny tester.

W kwestii benzyny polecil mi sprawdzic filtr paliwa, powietrza, luzy zaworowe, przewody wysokiego napiecia (mam NGK, kazal zamienic), swiece. Ostudzil moje nadziej na 20% ponizej benzyny. Wg niego 1.1 Pb=1m3 CNG, czyli mniej niz 10% ponizej benzyny. Musze zatem sprawdzic, czy dokladnie ten model fiesty (1.3, 99r) ma szanse palic mniej, bo jak nie, to przyjdzie sprobowac go sprzedac:)
firas

jacek Lisiecki, tą instalke podłącza sie pod komputer i to napewno, tylko nie wszyscy maja odpowiedni program. Dystrybutorem i głównym przedstawicielem na Polske jest AUTO GAZ HOLANDIA z Krakowa. Na szczęście jest poza nimi jeszcze kilka warsztatów które maja do tego podłączenie i pojęcie o serwisie :)

I tak wogóle wtrysk ciągły to własnie III generacja nie ma co podciągać :wink:
Ostatnio zmieniony pn wrz 24, 2012 19:26 przez firas, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”