Uchodzi gaz przy pełnym zatankowaniu

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
sylwek70r
CNG car: Touran 2006 108 KM

Uchodzi gaz przy pełnym zatankowaniu

Post autor: sylwek70r »

Witam !
Od jakiegos czasu zauważyłem , że po pełnym zatankowaniu i przejechaniu ok 5km - następnie pozostawieniu samochodu na noc czyli ok 12h , ubywa mi gazu na przejechanie ok 30 km.
Parkując samochód na noc - wyświetla mi że mam do przejechania np 240 km , odpalam rano wyświetla mi ,że mogę przejechać 210 km , sprawdzałem to już wielokrotnie , zawsze tak się dzieje. Gdy pozostawię samochód na noc zatankowany np do połowy nie ma żadnego problemu - wieczorem i rano pokazuje tak samo.
Proszę o podpowiedż ewentualnie radę w tym temacie.

Sylwek
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

a jaki jest realny zasięg pojazdu od zatankowania np bez gaszenia? a jak ruszysz to pewnie się zwiększa? to jest normalne bo komputer aucie na podstawie parametrów i sposobu jazdy (oraz temperatura otoczenia silnika, stopień otwarcia przepustnicy obroty prędkość podciśnienie, ew wychylenie przepływomierza czyli obciążenie silnika) uwzględniając czas oblicza pozostały zasięg. ponadto idzie dużo paliwa na rozruch i podtrzymanie zimnego motoru- komputer za wszelką cenę podtrzyma jego prace bo od tego jest i takie ma zadanie. dlatego ważne do wszystkich posiadających współczesne pojazdy z elektronicznym dozowaniem dawki paliwa (nawet te które mają "gaźniki elektroniczne") uruchamiajcie pojazd bez wciskania gazu! to zdecydowanie obniża zużycie paliwa podczas rozruchu do tego pozwala cieszyć się dłuższą eksploatacją silnika. oprócz tego nie grzać silnika tylko jechać od razu! to też ważna z bardzo wielu przyczyn. jedną z nich jest to że wszystkie podzespoły równomiernie się rozgrzewają pod obciążeniem i dokładnie, bo np skrzynia rozgrzewa się podczas toczenia... etc etc etc stare zimowe reguły powtarzane od lat ważne też latem... a jeszcze jedno pytanie czy na stacji po zatankowaniu uruchomieniu pojechaniu jakiegoś małego odcinka i znowu reset auta (zgaszenie i odpalenie to też następuje?) a co do kwestii nocy to może mieć również znaczenie obniżenie temperatury i ciśnienia lecz nie wiem w jakim stopniu...
Ostatnio zmieniony pn wrz 05, 2011 17:53 przez supermajku, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej zredukować, niż później żałować.
sylwek70r
CNG car: Touran 2006 108 KM

Post autor: sylwek70r »

Realny zasięg po zatankowaniu zależy od dnia - raz 220 innym razem 260 , mogę zgasić i odpalać ponownie lub jechać zawsze pokazuje tak samo jak za 1 razem po zatankowaniu - oczywiście dopóki nie będzie przejechane powiedzmy 10 km, te różnice 220 lub 260 po zatankowaqniu to chyba normalne - zależy od tem otoczenia. Wcześniej nie podałem dwóch istotnych rzeczy - otóż przychodząc rano do wspólnego grażu czuję gaż - chyba z mojego samochodu [ z boku stoi sąsiada na LPG] i druga bardzo istotna sprawa - rano przy pełnych zbiornikach nie chce mi odpalić na gazie tylko na benzynie - nawet jak jest 15 stopni lub powyżej , gdy zbiorniki są do połowy zatankowane lub mniej odpala pięknie na gazie od razu - oczywiście przy tem 15 stopni co najmniej, poniżej tej tem odpala na benzynie i po ok 1 km przeskakuje na gaz automatycznie , zgodnie zresztą z instukcją. Poza tym polecam każdemu taki samochód przejechałem nim 41 tys km - zero zastrzeżeń , po mieście 9m3/100 poza miastem 6m3/100 do 120km/h na autostradzie a przy prędkości 140-150; 7,5 m3 /100km
Dzięki za wszelkie sugestie
Kapelan
CNG car: VW TOURAN 2.0 Cng ECOFUEL

Post autor: Kapelan »

Czy rozwiązałeś ten problem bo mam takie same obiawy?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Koledzy, a nie szukacie dziury w całym? Gaz po zatankowaniu jest cieplejszy, potem przez noc stygnie i w zbiornikach spada ciśnienie. Zmiejsza się też zasięg wyliczany przez komputer, bo spadło ciśnienie. To normalny objaw. Może kiedyś doczekamy się czujników temperatury gazu w zbiornikach który skompensuje to zjawisko. Na razie jednak nie przejmujcie się tym. U mnie pozornie "ubywa" prawie 1/4 zbiornika. Następnego dnia mogę dotankować ponad 5 m³ gazu i wtedy już ciśnienie nie spada.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Kapelan
CNG car: VW TOURAN 2.0 Cng ECOFUEL

Post autor: Kapelan »

Niby logiczne i też miałem takie podejżenie lecz prawda jest taka że jeśli zatankuje i ruszam w trase to zasięg 330 km a jeśli po nocy to ok 270 km więć różnica jest :cry:
Dodam że Ojciec użytkuje w Sosnowcu V70 z fabryczną instalką i nic takiego nie wystepuję stąd ta "panika" :???:
Ostatnio zmieniony pt wrz 30, 2011 10:53 przez Kapelan, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”