przeróbka diesla

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
FOTO1957

przeróbka diesla

Post autor: FOTO1957 »

Witam
chciałbym przerobić? silnik disla mercedesa 300 na zasilanie gazaem.
Może ktoś ma jakieś info: co zrobić, jak zrobić.
pozdrawiam JR
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Osobówki diesla w opłacalny sposób przerobić się nie da.
Inna sprawa to np. autobus za np. 400 tys. zł przy okazji generalnego remontu, ale i tu bym się mocno zastanawiał.
Lepiej sprzedać i kupić inny z już wykonaną instalacją, najlepiej fabryczną.
Grzywa

Re: przeróbka diesla

Post autor: Grzywa »

Witam
Przeróbka diesla nie jest dobrym i opłacalnym pomysłem jak napisał tigercng .
Dodatkowo dobre (uczciwe) firmy zajmujące się przeróbką niechętnie podejmują się zadanie przeróbki diesla na CNG.
Pozdrawiam
tigercng
Moderator

Mielec Diesel-Gaz

Znam tylko jedną taką firmę w Polsce, która faktycznie wykonała takie przeróbki w autobusach i śmieciarce, która jeździ po Mielcu. To Mielec Diesel-Gaz. Link podał już kiedyś admin http://www.mdgaz.pl/
Jak jednak poszperacie trochę w necie na ten temat, to efekty bywały różne.
Generalnie przeróbka polega na wyrzuceniu całego zasilania ON (łacznie z wtryskiwaczami) i montażu zapłonu iskrowego (ze świecami) wraz z układem zasilającym CNG.
Nie wiem, czy dzisiaj wykonują to jeszcze w ten sposób, czy po prostu wymieniają cały silnik na gazowy, np. MAN lub Iveco.
Czytałem jeszcze o rozwiązaniu Boscha domieszkującym gaz ziemny do ON, ale nie wiem, czy ktoś w Polsce próbował to zastosować.

Wszystkie te metody dotyczą dużych diesli, stosowanych w kosztownych pojazdach, autobusach i ciężarowych.
Ostatnio zmieniony czw sty 10, 2008 11:59 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzywa

Witam
Przerobienie dieslowskiego busa klasy Mercedes Sprinter lub Iveco Daily jest około 6 razy droższe od przeróbkie takiego samochodu z napędem benzynowym.
Pozdrawiam
tigercng
Moderator

Trafne przykłady, tym bardziej że Sprinter i Daily są produkowane w wersjach z fabryczną instalacją CNG.
FOTO, lepiej sprzedaj diesla i kup odpowiednik z CNG.
Grzywa

Są produkowane w wersjach CNG, ale na dzień dzisiejszy w Polsce można jeździć tylko Iveco Daily CNG ponieważ Sprinter NGT nie ma homologacji i producent narazie nie ma planów wystąpienia o taki dokument.
tigercng
Moderator

Sprawa traktowania Polski jak trzeci świat przez producentów aut to zupełnie inna, smutna historia. Podobno Opla CNG nie ma oficjalnie w sprzedaży w Polsce, bo w Niemczech są przekonani, że w Polsce nie ma stacji CNG :cry: Nie wiadomo, śmiać się, czy płakać.
Indywidualny import nie wymaga homologacji. Kupić u helmutów i jeździć !
Nie wiem też, czy po wejściu Polski do Unii i przy oficjalnym imporcie nadal są wymagane homologacje na pojazdy wyprodukowane w Unii i mające unijne homologacje. Grzywa, czy masz jakieś świeże info w tym zakresie ?
Grzywa

Nie wiem dokładnie jak jest z homologacja, ale dealer Mercedesa nie ma w ofercie i nie może sprzedać samochodu CNG.
Z informacji jakich mi udzielono wynika, że powodem tego stanu rzeczy jest brak homologacji na nasz kraj.
Pozdrawiam
tigercng
Moderator

Jeżeli to świeża informacja, to należy uznać, że tak jest.
Swoją drogą ciekawe, jak długo jeszcze będziemy w Unii tylko "jedną nogą".
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Przedwczoraj dzwoniłem do dealera Fiata czy mają w ofercie Ducato na CNG - odpowiedź taka sama nie ma homologacji na silniki benzynowe a tym samym na CNG i sprzedają tylko jakieś małe auto chyba Doblo o ile się nie mylę ale nie jestem pewien
Grzywa

Witam

Interesujące jest to, że Iveco nie mając gwarancji rynku CNG wprowadza swój model na Polskę, a takie firmy jak Mercedes czy fiat nie są zainteresowane powiększeniem swojej oferty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”