przeróbka diesla
przeróbka diesla
Witam
chciałbym przerobić? silnik disla mercedesa 300 na zasilanie gazaem.
Może ktoś ma jakieś info: co zrobić, jak zrobić.
pozdrawiam JR
chciałbym przerobić? silnik disla mercedesa 300 na zasilanie gazaem.
Może ktoś ma jakieś info: co zrobić, jak zrobić.
pozdrawiam JR
Re: przeróbka diesla
Witam
Przeróbka diesla nie jest dobrym i opłacalnym pomysłem jak napisał tigercng .
Dodatkowo dobre (uczciwe) firmy zajmujące się przeróbką niechętnie podejmują się zadanie przeróbki diesla na CNG.
Pozdrawiam
Przeróbka diesla nie jest dobrym i opłacalnym pomysłem jak napisał tigercng .
Dodatkowo dobre (uczciwe) firmy zajmujące się przeróbką niechętnie podejmują się zadanie przeróbki diesla na CNG.
Pozdrawiam
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Mielec Diesel-Gaz
Znam tylko jedną taką firmę w Polsce, która faktycznie wykonała takie przeróbki w autobusach i śmieciarce, która jeździ po Mielcu. To Mielec Diesel-Gaz. Link podał już kiedyś admin http://www.mdgaz.pl/
Jak jednak poszperacie trochę w necie na ten temat, to efekty bywały różne.
Generalnie przeróbka polega na wyrzuceniu całego zasilania ON (łacznie z wtryskiwaczami) i montażu zapłonu iskrowego (ze świecami) wraz z układem zasilającym CNG.
Nie wiem, czy dzisiaj wykonują to jeszcze w ten sposób, czy po prostu wymieniają cały silnik na gazowy, np. MAN lub Iveco.
Czytałem jeszcze o rozwiązaniu Boscha domieszkującym gaz ziemny do ON, ale nie wiem, czy ktoś w Polsce próbował to zastosować.
Wszystkie te metody dotyczą dużych diesli, stosowanych w kosztownych pojazdach, autobusach i ciężarowych.
Jak jednak poszperacie trochę w necie na ten temat, to efekty bywały różne.
Generalnie przeróbka polega na wyrzuceniu całego zasilania ON (łacznie z wtryskiwaczami) i montażu zapłonu iskrowego (ze świecami) wraz z układem zasilającym CNG.
Nie wiem, czy dzisiaj wykonują to jeszcze w ten sposób, czy po prostu wymieniają cały silnik na gazowy, np. MAN lub Iveco.
Czytałem jeszcze o rozwiązaniu Boscha domieszkującym gaz ziemny do ON, ale nie wiem, czy ktoś w Polsce próbował to zastosować.
Wszystkie te metody dotyczą dużych diesli, stosowanych w kosztownych pojazdach, autobusach i ciężarowych.
Ostatnio zmieniony czw sty 10, 2008 11:59 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Sprawa traktowania Polski jak trzeci świat przez producentów aut to zupełnie inna, smutna historia. Podobno Opla CNG nie ma oficjalnie w sprzedaży w Polsce, bo w Niemczech są przekonani, że w Polsce nie ma stacji CNG
Nie wiadomo, śmiać się, czy płakać.
Indywidualny import nie wymaga homologacji. Kupić u helmutów i jeździć !
Nie wiem też, czy po wejściu Polski do Unii i przy oficjalnym imporcie nadal są wymagane homologacje na pojazdy wyprodukowane w Unii i mające unijne homologacje. Grzywa, czy masz jakieś świeże info w tym zakresie ?
Indywidualny import nie wymaga homologacji. Kupić u helmutów i jeździć !
Nie wiem też, czy po wejściu Polski do Unii i przy oficjalnym imporcie nadal są wymagane homologacje na pojazdy wyprodukowane w Unii i mające unijne homologacje. Grzywa, czy masz jakieś świeże info w tym zakresie ?