TURCJA | Stacje CNG ?
-
cypis86
- CNG car: Fiat Bravo 1.8GT
TURCJA | Stacje CNG ?
Mam pytanie czy w Turcji są stacje CNG? dokładnie chodzi mi o trasę z Edirne do Istanbułu
Ostatnio zmieniony pt paź 16, 2009 23:41 przez cypis86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Nie będzie łatwo
Informacja ze stycznia 2005 http://www.avrasyaenergy.com.tr/eng/bas ... enerji.htm :
"For the time being there are only 3 vehicle natural gas stations in Turkey and one station is about to be set up."
Z pewnością stacja musi być w Ankarze, kupili ponad 600 autobusów do komunikacji miejskiej.
Szukaj w google pod hasłem: sdg sıkıştırılmış doğalgaz site:tr
i dalej googlowy tłumacz z tureckiego na angielski.
Informacja ze stycznia 2005 http://www.avrasyaenergy.com.tr/eng/bas ... enerji.htm :
"For the time being there are only 3 vehicle natural gas stations in Turkey and one station is about to be set up."
Z pewnością stacja musi być w Ankarze, kupili ponad 600 autobusów do komunikacji miejskiej.
Szukaj w google pod hasłem: sdg sıkıştırılmış doğalgaz site:tr
i dalej googlowy tłumacz z tureckiego na angielski.
-
administrator
- Administrator
Re: TURCJA | Stacje CNG ?
Nareszcie jakieś pozytywy z Turcji!
Przez wiele lat temat był traktowany w tym euroazjatyckim kraju nieco po macoszemu, ale w zeszłym roku CNG ruszyło z kopyta! 
Firma Naturelgaz otworzyła w 2012 roku 4 stacje CNG - w Antalya, Aydin, Bolu i Izmirze. Wcześniej funkcjonowały jeszcze stacje w Bursie i Sakarya.
Po zdjęciach widać, że do tankowania CNG do pojazdów jest dedykowana jedynie stacja w Bolu, z resztą bardzo dobrze zorganizowana i ładnie obrandowana:

Pozostałe stacje są raczej wykorzystywane jako tzw. wirtualne gazociągi, ale chyba i tam można tankować swoje auto. Oto przykłady:

Cieszy, że europejski trend, w przeciwieństwie do rodzimego, jest jednak wzrostowy. Pozwala to z odwagą patrzeć w przyszłość...
Firma Naturelgaz otworzyła w 2012 roku 4 stacje CNG - w Antalya, Aydin, Bolu i Izmirze. Wcześniej funkcjonowały jeszcze stacje w Bursie i Sakarya.
Po zdjęciach widać, że do tankowania CNG do pojazdów jest dedykowana jedynie stacja w Bolu, z resztą bardzo dobrze zorganizowana i ładnie obrandowana:
Pozostałe stacje są raczej wykorzystywane jako tzw. wirtualne gazociągi, ale chyba i tam można tankować swoje auto. Oto przykłady:

Cieszy, że europejski trend, w przeciwieństwie do rodzimego, jest jednak wzrostowy. Pozwala to z odwagą patrzeć w przyszłość...
Karol Wieczorek
- kefasps
- CNG car: Opel Zafira 2005
Re: TURCJA | Stacje CNG ?
Cieszę się że u nich się opłaca...
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++