Butle do CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki pozostałych marek zasilane CNG.
Maniek

Butle do CNG

Post autor: Maniek »

Witam,

Proponuję stworzyć wątek/dział odnośnie butli (rozmiar, pojemność, masa, itp.) dostępnych na terenie RP, które można z powodzeniem montować w autach przy konwersji do CNG.
Tylko oferta firmy Milmet S.A. i Stako jest w PL dostępna?
Chodzi mi po głowie ten CNG, ale nie wiem jakie rozmiary butli są dostępne oprócz oferty tych firm.

Pozdrawiam,
Grzegorz
CNG car: Mercedes e200

Post autor: Grzegorz »

Witam

Podępnę się pod temat, ponieważ też mam problem z butlą do CNG.
Sprawa wygląda tak:
Nabyłem samochód Mercedes e200 przywieziony z Włoszech. Posiadam w nim instalacje Landi renzo pełna sekwencja ( dokładne dane mogę podać). Problem mam z homologacją butli? Otóż nie chcą mi wykonać przeglądu ponieważ nie ma mam homologacji na butlę, a homologacji nie mogę wykonać ponieważ butla niby nie ma tam jakiegoś oznaczenia między narodowego ( błędne koło).
Co mam w takiej sytuacji zrobić ? Czy muszę kupić nową butlę, a tej ktorą obecnie posiadam mimo iż jest sprawna wyrzucić ? Dzwoniłem do firmy midlet, oni teoretycznie mogą mi jakaś sprzedać jednak ta od nich również nie posiada tej homologacji :neutral:

Istnieje jakiś sposób, zrobienia tej homologacji na moją ( w pełni sprawną przecież butle ) ??

Z góry dziękuje za chociaż próbę pomocy, bo wydzwaniam od prawie 2 tygodni i ciąglew w zasadzie nie wiele wiem.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Nie wyrzucaj, chyba że coś z nią nie tak (uszkodzona, skorodowana). Spróbuj tutaj i daj znać jak poszło.

AUTO-GAZ BUT mgr inż. Czesław Słowik
37-450 Stalowa Wola
ul. Traugutta 59
Tel./Fax (0-15) 842-02-90
tel. kom. 602 738 478
Grzegorz pisze:Dzwoniłem do firmy midlet, oni teoretycznie mogą mi jakaś sprzedać jednak ta od nich również nie posiada tej homologacji :neutral:
Chyba Milmet a nie midlet...
Butle z Milmetu jak najbardziej mają homologację. Ktoś Ci coś ściemnił.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
Grzegorz

tigercng pisze:Nie wyrzucaj, chyba że coś z nią nie tak (uszkodzona, skorodowana). Spróbuj tutaj i daj znać jak poszło.

AUTO-GAZ BUT mgr inż. Czesław Słowik
37-450 Stalowa Wola
ul. Traugutta 59
Grzegorz pisze:Dzwoniłem do firmy midlet, oni teoretycznie mogą mi jakaś sprzedać jednak ta od nich również nie posiada tej homologacji :neutral:
Chyba Milmet a nie midlet...
Butle z Milmetu jak najbardziej mają homologację. Ktoś Ci coś ściemnił.
Dziękuje za ten namiar, dzwoniłem( w końcu kompetentna i rzeczowa osoba !) dostałem kontakt do polskiego przedstawicielstwa, firmy która jest producentem mojej butli(anlero polska).
Dziś już niestety, nie dam zdarzę zadzwonić. Muszę czekać do poniedziałku, o przebiegu całej sprawy na pewno napiszę na forum.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt cze 18, 2010 17:38 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz.
Maniek

Post autor: Maniek »

Otrzymałem oferte z firmy Milmet:

- W-2660 - średnica 229 mm
- W-2662 - średnica 273 mm
- W-2618 - średnica 316 mm

Warunki wykonania :

- wg regulaminu 110
- ciśnienie robocze 200 bar , próbne 300 bar
- bez zaworów , bez kołpaków
- odbiór TUV

W załacznikach można odczytac wagę i długosc.

Ps. Czy to prawda, że w butlach zawsze pozostaje 20% gazu nie do wykorzystania?
Załączniki

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

tigercng
Moderator

Maniek pisze:Czy to prawda, że w butlach zawsze pozostaje 20% gazu nie do wykorzystania?
Mylisz CNG z LPG. To w LPG 20% pozostaje niewykorzystane, gdyż musi pozostać pusta przestrzeń na rozszerzalność termiczną cieczy. LPG to ciecz, i przy wzroście temperatury w butli napełnionej w 100% może dojść do wzrostu ciśnienia ponad wartosci dopuszczalne.
Grzegorz

Witam ponownie

Sprawa w końcu załatwiona było tak:
-Dzwonilem do pana Czesław-a on skierował mnie do anlero polska. Tam z kolei poinformowano mnie iż mogą to załatwić bezpłatnie, tylko trzeba czekać (zajmuje to ponoć różnie około 2-3 tygodni) oni wysyłają pismo do Fabera z taką prośbą. Ja osobiście czekałem prawie dwa miesiące ! jednak w końcu (odpłatnie 200zł) dostałem papiery na a butlę, potem już tylko z nimi na przegląd (odbiór techniczny? ) też do pana Czesław Słowik-a i na pierwszy przegląd(180zł) , tak więc papierki w końcu załatwione.

Mam jednak inny problem z instalacją a mianowicie kiedy chcę przełączyć auto na gaz, guzikiem instalacja tylko kilka krotnie pika (sygnał dzwiękowy) i nic się nie dzieje :/
Ma ktoś jakieś pomysły co to może być ? Ew. jakiś namiar na dobry zakład który coś by mógł poradzić ??

Z góry dziękuje.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Grzegorz pisze:Witam ponownie

Sprawa w końcu załatwiona było tak:
-Dzwonilem do pana Czesław-a on skierował mnie do anlero polska. Tam z kolei poinformowano mnie iż mogą to załatwić bezpłatnie, tylko trzeba czekać (zajmuje to ponoć różnie około 2-3 tygodni) oni wysyłają pismo do Fabera z taką prośbą. Ja osobiście czekałem prawie dwa miesiące ! jednak w końcu (odpłatnie 200zł) dostałem papiery na a butlę, potem już tylko z nimi na przegląd (odbiór techniczny? ) też do pana Czesław Słowik-a i na pierwszy przegląd(180zł) , tak więc papierki w końcu załatwione.

Mam jednak inny problem z instalacją a mianowicie kiedy chcę przełączyć auto na gaz, guzikiem instalacja tylko kilka krotnie pika (sygnał dzwiękowy) i nic się nie dzieje :/
Ma ktoś jakieś pomysły co to może być ? Ew. jakiś namiar na dobry zakład który coś by mógł poradzić ??

Z góry dziękuje.
Nie wiem co kryje się pod kryptonimem TG. Ale zazwyczaj polecamy dwa zakłady:
Karol Wieczorek
Krzyś S6

POSIADAM 3 BUTLE DO CNG

Post autor: Krzyś S6 »

Witam . mam 3 szt butli. leżą dłuższy czas. moze ktoś potrzebuje, na butlach są takie oznaczenia.
E 1 b 9101 I FABER 97/2206/084
807,5 T 300 BAR 85.1 KG 80,0L e I *97/11MKW 200
11.97.02 us ile są warte?
Obrazek
Ostatnio zmieniony pn sie 22, 2011 09:27 przez Krzyś S6, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator

Butle, z tego co widać są w dobrym stanie, ale bez R110 to sam rozumiesz...
Musisz znaleźć jakiegoś amatora, może do wózków widłowych, albo na magazyn przy stacji CNG.
VadimBrest
CNG car: tlc 80

Re: POSIADAM 3 BUTLE DO CNG

Post autor: VadimBrest »

Krzyś S6 pisze:Witam . mam 3 szt butli. leżą dłuższy czas. moze ktoś potrzebuje, na butlach są takie oznaczenia.
E 1 b 9101 I FABER 97/2206/084
807,5 T 300 BAR 85.1 KG 80,0L e I *97/11MKW 200
11.97.02 us ile są warte?
Obrazek
Куплю, если еще актуально.
Kupić, jeśli nadal aktualne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe marki”