VW TOURAN EcoFuel 2.0 CNG

Modele pojazdów Audi, Skoda, Seat, Volkswagen, - grupy Volkswagen (VAG) do 3,5 t zasilane CNG.
KUBAS
CNG car: TOURAN

Post autor: KUBAS »

No ja nie mowie o nielegalnym zarejestrowaniu czy cos w tym stylu i teraz juz wiem jak to zorbic raczej Wszytko miw tylumaczyl pracownik TDT teraz musze zrobic to i miejsmy nadzieje ze wystzko bedzie dobrze.. Z tym kotemw worku to nie do konca... Liczylem sie z tym ze moze nie byc stacji.. Jesli nie da sie tankwoac w lodzi to zostaje tylko benzyna;/;/
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

No tak , ale jazda na benzynie to udręka. W trasie to jeszcze jak nie będziesz szalał to te 100 - 120 km przejedziesz a w mieście na 80 km może ci starczy. Wiem to z własnego doświadczenia . Moim zdaniem to bardzo złe rozwiązanie :???:

A jeszcze zapytam , twój Touran jest 5-cio czy 7-io osobowy ? Bo jak pięcio to może warto dołożyć do tego LPG ? Z tego co się orientuję i podpowie ci jeszcze Sławek ( Verona ) to listwa od gazu jest taka sama jak przy LPG !
Ostatnio zmieniony sob gru 12, 2009 13:22 przez Touran_CNG, łącznie zmieniany 1 raz.
KUBAS
CNG car: TOURAN

Post autor: KUBAS »

Na poczatku myslalem ze ci chodzi o predkosc a ty o zasiegu.. :razz: No te 13 litrow szalu nie robi ale przy dzisiejszych czasach to stacja jest co 5 km srednio.. Jakos to bedzie Pozostaje sie modlic o jak najszybsza budowe stacji w Łodzi. Bo przeciez "warszawa jest za łodzia" :mrgreen:
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

KUBAS pisze:Bo przeciez "warszawa jest za łodzia" :mrgreen:
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :mrgreen: Łódź niestety tutaj wlecze się na szarym końcu. Już od kilku lat na drugim miejscu co do populacji jest Kraków, gdzie notabene znajdziesz 2 stacje CNG.

Tutaj niestety chodzi raczej o to, że "Łódź jest pod Warszawą" - w przypadku kwestii organizacyjnej PGNiG, o której mówimy. Z punktu widzenia strategicznego dla rozwoju CNG w Polsce, budowa stacji CNG w Łodzi wydaje się obecnie najbardziej priorytetowa. Szkoda tylko, że w dalszym ciągu z punktu widzenia przeciętnego i potencjalnego użytkownika pojazdu CNG...

Ale po ostatnich wielu pozytywnych zmianach liczymy, że i tutaj PGNiG, a szczególnie Mazowiecki Oddział Obrotu Gazem / Mazowiecka Spółka Gazownictwa, zmieni zdanie. Gorąco zachęcamy wszystkich decydentów w PGNiG! :)
Ostatnio zmieniony sob gru 12, 2009 21:06 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
andyCNG
CNG car: VW TOURAN ECOFUEL CNG

VW Touran ecofuel

Post autor: andyCNG »

witam wszystkich. chciałbym podzielić się pierwszymi wrażeniami po zakupie vw tourana 2.0 cng ecofuel, r.2006, przebieg 130.000km, oczywiście w Niemczech, w Duesseldorfie. Po pierwsze widziałem tam prawie wszystkie taxówki na cng i dużo stacji do tankowania cng. istny raj. w Niemczech według aktualnych danych jest obecnie 800 stacji z cng. Kilka z nich odwiedziłem. jest OK.
więc, tourana kupiłem 2 tygodnie temu. Oczywiście jestem w trakcie załatwiania w Toruniu rejestracji, akcyzy, wszelkich opłat, urzędu skarbowego, celnego. Odwiedziłem wstępnie wszystkie te urzędy osobiście.... zdecydowałem się na pomoc izby celnej, czyli firmy załatwiającej za klienta wszelkie formalności w urzędach. Polecam! koszt za usługę + 15o zł. Do tego oczywiście koszty realne, czyli w moim przypadku około 2000 zł,= akcyza 1050zł, wszelkie tłumaczenia (umowa kupna, dowód rejestracyjny), opłaty rejestracyjne (.....), opłata recyklingowa 500zł (nie jest zniesiona, nadal).
najważniejszą rzeczą było uzyskanie homologacji na butle cng. nie dostałem od sprzedawcy żadnych dokumentów na butle, instalację, itd, więc musiałem umówic się w warsztacie, który jest partnerski dla TNT, tutaj w Bydgoszczy na ul. Zakopiańskiej 2 (trans.nadzór tech) - (http://www.tdt.pl/jednostka-inspekcyjna ... nikow.html ) i przyjechać autem na sprawdzenie i spisanie numerów butli i wypełnienie kilkunastu formularzy. Auto posiada 4 butle (2 małe i 2 duże) pod podwójną podłogą bagażnika. bardzo skomplikowana konstrukcja, sam widziałem. Koszt homologacji to 200 zł od butli, tutaj 4*200 zł=800 zł, ale wiem, że może byc i drożej (300zł/szt.). instalacja pryginalna VW, żadnych wątpliwości. podpisałem dokumenty i pojechałem na przegląd (w Toruniu juz). pokazałem pisemne decyzje TNT z homologacji butli cng. Przegląd pozytywnie, koszt 196 zł. Butle trzeba co 3 lata ponownie homologować. Nie zapytałem czy wtedy tez będę musiał zapłacić 800 zł.. mam nadzieję, że mniej. Sama trwałość butli według VW to 20 lat! Touran, którego kupiłem nie ma trzeciego rzędu siedzeń. były one za dopłatą i nie wszysce je brali. teraz pozostaje mi jeszcze dokończyc rejestrację itd, otrzymać numery i ubezpieczyć AC. Byłem na okoliczność jeżdżenia na homologacje u brokera ubezpieczeniowego i wykupiłem tzw. polisę roczną za 380 zł (OC) w PZU, jest to aktualna (marzec 2010) oferta PZU na auta sprowadzone indywidualnie (nie komisy) z UE i jeszcze nie zarejestrowane w PL, żeby nimi móc sie normalnie przemieszczać. Polega to na tym, że polisa wystawiana jest na właściwiela i numer auta VIN, nie na numer rejestracyjny. na zarejestrowanie ma się 30 dni, to mus. wtedy tez wpisuje się w polise numery rejestracyjne (nowe) a sama polisa trwa dalej bez zmian, jako OC. to wszystko. oczywiście do tego wezmę też AC (tutaj tez w PZU, bo wyliczyli mi korzystna składkę - łącznie około 1400zl/rok- OC/AC/NW i pakiety, w porównaniu z moja Uniqą- 2300zl/rok to samo).
OK, to ta na goraco informacje z ostatnich dni.
dzięki wszystkim za sporo informacji na temat cng i vw.
popieram też gorąco budowe stacji cng w Łodzi. częsyt tam bywam i chciałbym także tam tankowąc cng.
jeśli macie pytania chetnie służż własnymi informacjami.
pozdr. Andy
jank82

Post autor: jank82 »

Witam.
Ile tankuje sie takiego vw tourana 2.0 cng ecofuel??
Chciałbym kupic takie auto, ale słyszałem, że jego tankowanie trwa długo, oczywiście zalezy od stacji i wydajności sprężarki.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Na normalnych stacjach tankowanie trwa od 3min do 6min.
Oczywiście możesz też tankować taki samochód sprężarką domową całą noc. Możesz też zajechać na stację gdzię w kolejce przed Tobą będzie kolejka autobusów i będziesz musiał czekać. Czas tankowania jest bardzo przybliżony do tankowania zwykłego paliwa.
Awatar użytkownika
andyCNG
CNG car: VW TOURAN ECOFUEL CNG

Tankowanie

Post autor: andyCNG »

Witaj jank82, tak jak bartekk napisał, tankowanie trwa kilka minut. Idzie szybko. Ten mit o długim i powolnym tankowaniu jest juz przeszłością. Faktycznie, w przydomowej stacji może to trwać całą noc, gdyż ciśnienie takiej małej sprężarki jest niskie, a na stacjach CNG min.< 200bar. Tankowałem dotychczas tylko w Toruniu i Bydgoszczy i było bardzo sprawnie. Jak zatankuję gdzies indziej, to napiszę "jak było". "-)
a tak z innej beczki, właśnie przeczytałem na volkswagen.de o nowym caddy maxiLife, ma bak na gaz o pojemności 37 KG!!!!!!!! to dwa razy więcej niż mój touran.
http://www.volkswagen-nutzfahrzeuge.de/ ... _Life.html

jestem pod wrażeniem.
pozdraw.
Andy
Arff

Post autor: Arff »

Witam serdecznie, od pewnego czasu interesuje się autami napędzanymi CNG i w najbliższym czasie mam w planie zakup właśnie Tourana. Przeglądając oferty na allegro zastanowiła mnie jedna z nich:

http://otomoto.pl/volkswagen-touran-cng ... 40598.html

jest to VW Touran który napędzany jest, jak przekonuje sprzedawca, przez CNG i... Diesel. Słyszałem już, że jest to możliwe, ale z tego co pamiętam, spece od instalacji przekonywali, ze założenie instalacji CNG do silnika Diesla, całkowicie wyklucza jazdę na oleju napędowym, a nasze autko dalej jest jedno paliwowe... choć teraz zasilane CNG. Ale czego nie można zrobić w warsztacie, można zrobić wielkim koncernie, który jest w stanie stworzyć wszystko... miał już ktoś do czynienia z taki cudem ? Posiada ktoś auto zasilane CNG/Diesel ? Prosiłbym o jakieś opinie na ten temat :)

pozdrawiam

PS: Jestem nowy na forum i resztę tematów przejrzałem dosyć pobieżnie, ale nie widziałem podobnego wątku, jeśli był już takowy poruszany, to przepraszam i prosiłbym o link do takiego tematu :) Pozdrawiam.

EDIT: aha... mam jeszcze jedną prośbę... mógłby ktoś wypisać o jakie dokumenty mam się domagać u sprzedawcy, bądź, w przypadku gdy nie będzie ich posiadał, wyrobić samemu ? Chodzi mi o te potrzebne do zarejestrowania samochodu w Polsce ;) Z góry ogromne dzięki.
Ostatnio zmieniony śr sie 11, 2010 11:53 przez Arff, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Autokomis się pomylił wpisując rodzaj paliwa na formularzu otomoto.
Albo była to celowa "pomyłka" nakierowana na zainteresowanych kopciuchami.

O dokumentach pisaliśmy już na forum. Minimum to:
1. Umowa kupna-sprzedaży.
2. Brief, czyli niemiecki DR.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
energy
CNG car: VW TOURAN 2.0 ECOFUEL CNG

remont silnika w VW Touran 2.0 Ecofuel

Post autor: energy »

Witam,

Planuje zakup używanego VW Touran 2.0 Ecofuel, większość jest ze sporym przebiegiem i stąd moje pytanie, czy 250 tyś km na ten silnik to dużo czy mało?

Kiedy planować remont silnika oraz czy w Polsce ktoś się tego podejmie?

Jak poznać czy silni jest do remontu czy jeszcze spokojnie można nim jeździć?

Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
sailor

Post autor: sailor »

Witam,

Czy ktoś może sprawdzić historię samochodu po nr VIN?

Pozdr.
ekobi
CNG car: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005

Post autor: ekobi »

Ja takich możliwości nie mam, ale kojarzę, że jest ono możliwe/łatwiejsze dla jednych marek, a utrudnione dla innych. Wszystko zależy od polityki producenta oraz możliwości technicznych (wspólna baza danych).
Touran_CNG

Z tego co ja się orientuję to historię samochodu można uzyskać w każdym salonie VW. Kiedyś przy przeglądzie sam byłem świadkiem jak przyszedł człowiek i zapytał o historię przeglądów samochodu po numerze VIN i nie było żadnego problemu.
Touran_CNG

nenrgy ..... jeżeli nadal szukasz VW Touran to ja mam zamiar sprzedać swój samochód. Jest już zbyt mały dla mojej rodziny :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „VW - grupa VAG - Audi, Seat, Skoda, Volkswagen”