problem z gazem w Multipli BiPower

Modele pojazdów do 3,5 t marki Fiat zasilane CNG.
jackub
CNG car: multipla 1,6 bipower 2001

problem z gazem w Multipli BiPower

Post autor: jackub »

Witam i mam takie problem wg. instrukcji do butli wchodzi 38,9m3 gazu a ja ostatnio przy 0 stanie gazu zatankowałem tylko 30,25m3 gazu powiedzcie mi czy to normalne a może coś jest nie tak
Awatar użytkownika
hombre77
CNG car: FIAT Multipla BiPower

Normalne

Post autor: hombre77 »

Jest to normalne. No może te 38,9 Nm3 to trochę za dużo - producent podaje 26,5kg to jest niecałe 36Nm3.
Mi najwięcej udało się zatankować 38Nm3, ale było chol... zimno i kilka razy dobijałem do 220 bar, bo potrzebowałem max zasięg.
Musisz pamiętać, że w zbiornikach musi pozostać gazu o ciśnieniu wyższym niż ciśnienie wtrysku (8-12bar w różnych samochodach - ok. 5% pojemności), tak więc nie wyjeździsz wszystkiego do "0".

Gdyby Ci weszło np. 24 Nm3 to możnaby podejżewać, że któraś butla się nie otwiera, lub masz przestawiony pomiar ciśnienia (na podstawie jego wskazania Metatron przełącza się na benzynę gdy zabraknie gazu).

Reasumując: tankowanie do pełna z wyjeżdżonego na max zbiornika to 30-32Nm3.

Pozdrawiam
Estaciones de GNC
Obrazek
kennedee
CNG car: MULTIPLA 1,6 16V BiPower 2000

Post autor: kennedee »

Raczej w normie. Dużo zależy od ciśnienia na stacji i właśnie temperatury. W zimie we Wrocławiu zdarzyło mi się zatankować 39 Nm3. Niemniej jednak zwykle w Legnicy tankuję max 30 Nm3.
jackub

Niemniej jednak chyba elektrozawór mam walnięty bo następne tankowanie wykazało 26m3 przy pustych butlach
Obrazek
grubys8
CNG car: DUCATO I SEICENTO

Post autor: grubys8 »

Spróbuj sprawdzić każda butle z osobna trzymając za cewkę elektrozaworu a ktoś inny niech przełącza z benzyny na gaz na pewno będziesz czul jak zawór zadziala ja miałem tak w ducato ze miałem zaśniedziła kostkę wyczyściłem i działa
jazda tylko tanio
grubys8
CNG car: DUCATO I SEICENTO

Post autor: grubys8 »

pozatym mozesz sprawdzic cewki miernikiem czyli sprawdz rezystancje cewek i porownasz miedzy soba cewki i wyjdzie jak bedzie spalona
jazda tylko tanio
jackub

aha dzięki na pewno wypróbuje.
Obrazek
Awatar użytkownika
hombre77

Tankowanie a ciśnienie

Poza powyższymi uwagami: obserwuj do jakiego ciśnienia zatankowało Ci pojazd. Ciśnienie końca tankowania powinno wynosić ok. 200bar, ale zależy od wielu czynników, jak temperatura otoczenia, ilość gazu w zbiornikach stacji, itd. Dystrybutor powinien kończyć tankowanie na 207bar (pomniejszone o korektę temperatury otoczenia), jednak wiele dystrybutorów na polskich stacjach ustawionych jest na 220 barów, by zwiększyć użytkownikom zasięg :). Każde 20 barów mniej to 10% gazu mniej, więc jeżeli zatankowałeś np. tylko do 180 barów, to będziesz miał ~27Nm3, jak do 220 barów do Multipli może wejść nawet ok. 35Nm3.
Kolejna sprawa: podczas tankowania temperatura butli z gazem rośnie (wzrost ciśnienia przy stałej objętości skutkuje proporcjonalnym wzrostem temperatury), po tankowaniu butle się wychładzają, więc można jeszcze "dobić". Jeżeli weszło Ci 26Nm3, to raczej nie jest wina odciętej butli, w Multipli BiPower butle mają pojemności: 2*56l (12Nm3@200bar) i 1*52l (10Nm3@200bar). A w zbiornikach pozostaje ok 12barów ciśnienia (Metatron przy tym ciśnieniu powinien odciąć gaz i przełączyć na benzynę), czyli nie wykorzystujesz ok. 2Nm3 gazu. No chyba, że małą butle masz odciętą, a zatankowałeś do ponad 230 barów.
Stąd wniosek, że albo nie dotankował Ci dystrybutor, albo masz odciętą małą butlę i dystrybutor przetankowuje albo przekłamuje przetwornik pomiaru ciśnienia i sterownik za wcześnie przełącza na benzynę. :)

Reasumując: jeżeli chcesz zdiagnozować ile wchodzi Ci gazu, to obserwuj ciśnienie końca tankowania.
Estaciones de GNC
Obrazek
jackub

A mam takie pytanie jak sprawdzić czy odpowiednio działa metatron. I kto zajmuje się jego ew. regulacją bo w aso fiata powiedzieli ze nie maja takiej możliwości.
Obrazek
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Koledzy, wytłumaczcie mi co to jest ten "Metatron" w Waszych postach?
Ja znam jedynie włoskiego producenta instalacji gazowych Metatron, a piszecie o konkretnej części, a nie producencie instalacji.
Awatar użytkownika
hombre77

Metatron

Metatron jest producentem sterownika systemu Metafuel. W Multipli jest sterownik 5D0 (gazeo zamieściło kiedyś artykuł na temat tych systemów: http://www.gazeo.pl/gazowe_systemy_zasi ... tatron.php ). Sterownik benzyny Magneti Marelli IAW 4AF/4EF (dedykowany do zasilań dwupaliwowych) współpracuje z 5D0 komunikując się po CAN busie.
Co do regulacji, to raczej nie ma czego regulować, bo to jest system on-line, który ustala dawki wtrysku na podstawie mierzonych parametrów i autoadaptacji przy rozruchu (nawet nie spotkałem się jeszcze z oprogramowaniem, które by cokolwiek umożliwiało modyfikować). Jest to realizowane kompletnie niezależnie od sterowania wtryskiem benzyny - jeden system nie zakłóca pracy drugiego, jak w sekwencjach LPG.

Co do diagnostyki - odczytu błędów/wartości chwilowych obsługuje to UniDiag z odpowiednim plikiem .def
Ostatnio zmieniony śr gru 28, 2011 21:28 przez hombre77, łącznie zmieniany 1 raz.
Estaciones de GNC
Obrazek
jackub

Czyli reasumując. Podsumuję co z tego zrozumiałem żebym nie wymienił czegoś bez potrzeby. System firmy metatron nie ma możliwości zepsucia się więc jedyną przyczyną zmniejszonej pojemności a co za tym idzie zmniejszonego dystansu zrobionego na butlach do pełna zatankowanych jest awaria cewki elektrozaworu? Czy może być tak że on raz puszcza a raz nie i dlatego wchodzi tak jakby do połowy butli?
Obrazek
Awatar użytkownika
hombre77

Butla

Niedokładnie, przyczyn może być kilka ((jak już napisałem):
-uszkodzona cewka, lub ogólnie odcięta od instalacji butla,
-uszkodzony czujnik ciśnienia (wtedy sterownik za szybko przełącza na benzynę),
-zbyt niskie ciśnienie tankowania (dlatego obserwuj ciśnienie na dystrybutorze przy końcu tankowania).

I napisałem, że w Metatronie raczej się niczego nie reguluje, a nie, że się nie może zepsuć.
Estaciones de GNC
Obrazek
jackub

Zaobserwuję ale ostatnio jak patrzyłem na dystrybutor to było 200at także tych 220 chyba nie dają. Jak może być butla odcięta pomijając uszkodzenie cewki elektrozaworu? A i dzięki za odpowiedź
Obrazek
Awatar użytkownika
hombre77

Odłączona butla

Odcięcie butli:
-nie działa elektrozawór (uszkodzenie cewki, zaśniedziałe konektory, urwany kabel),
-nie działa zawór (np. zawieszony trzpień),
-zamknięty zawór ręczny (zdarza się bardzo często po przeglądach w TDT - zapominają otworzyć),
-zatkana ścieżka gazowa (w niektórych zaworach - szczególnie w tych, w których zamiast rączki otwórz/zamknij jest pokrętło - zdarza się, że rozsprzęgli się rączka z grzybkiem zaworu).

W Multiplach najczęściej zdarza się przypadek 1 i 3.
Estaciones de GNC
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fiat”