Opel Zafira A - ulatnia się gaz

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
adam_k27
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

Opel Zafira A - ulatnia się gaz

Post autor: adam_k27 »

Mam problem z moją Zafirą. Od jakiegoś czasu gdy zostawiałem auto w garażu na noc to rano po otwarciu garażu czuć było gaz. Ubytek raczej nieduży, bo zwiększonego spalania nie stwierdziłem, ale jednak. Serwisy autoryzowane Opla, które są w Rzeszowie dwa rozłożyły ręce. Na Lwowskiej powiedzieli że w ogóle się na gazie nie znają i trzeba jechać do "jakichś gazowników", w Watkemie zaś pdoobno serwisowali CNG ale od dwóch lat już tego nie robią. Dziś byłem więc w Elpigazie żeby sprawdzili mi szczelność instalacji. Po zdjęciu osłony sprawdzili mi szczelność przy dwóch tylnich butlach i nic nie znaleźli. Do przednich nie wiedzieli jak się dostać, ani gdzie one są umiejscowione. Znaleźli jednak wyciek gdzie indziej. Gaz ulatniał się rurką wyprowadzoną pod spód samochodu. Rurka ta idzie bezpośrednio do reduktora, prawdopodobnie jest to jakiś zawór bezpieczeństwa. Zasugerowano mi, że prawdopodobnie trzeba by wymienić reduktor. O ile reduktor Landi Renzo mogli by sprowadzić i być może nawet podjęli by się wymienić, to niestety regulacji i diagnostyki już nie. Niestety w zakładzie nie wiedzieli o tej konkretnej instalacji praktycznie nic, ani jaki zastosowano komputer, ani gdzie są ukryte do niego przyłącza. Dzwonię na razie do różnych serwisów Opla w Polsce z pytaniem czy ktoś tego typu auta serwisuje czy nie, na razie bez efektu. Może ktoś wie czy choć jeden serwis opla w Polsce zajmuje się gazem. w końcu tego typu auta maja w ofercie więc powinni zapewniać serwis.

Update z ostatniej chwili

Zadzwoniłem do Auto-Zoliborz:
AUTO ŻOLIBORZ Sp. z o.o.
01-858 WARSZAWA, ul. Rudnickiego 3
Tel.: (22) 336 10 00; Fax.: (22) 336 10 01
Email: salon.zoliborz@autozoliborz.pl
www: http://autozoliborz.pl/opel/

Pan który odebrał był bardzo miły powiedział, że postara się dowiedzieć i za kilka godzin oddzwoni.

Potem znalazłem na tym forum że ktoś polecał AUTO ŻOLIBORZ oddział w Łomiankach, więc tam zadzwoniłem:
AUTO ŻOLIBORZ Sp. z o.o. Punkt satelitarny
05-092 Łomianki, ul. Kolejowa 16

Tam pan z serwisu poinformował mnie (nie on pierwszy już w dniu dzisiejszym), ze żaden serwis Opla się tym nie zajmuje i muszę jechać do Niemiec.

Przed chwilą zaś oddzwonił Pan z serwisu na Rudnickiego i poinformował mnie, że JEST JEDNA OSOBA PRZESZKOLONA DO OBSłUGI GAZU :smile: Tyle że teraz jest na urlopie i mam zadzwonić w przyszłym tygodniu. Tak więc chyba coś się ruszyło w kwestii serwisowania CNG :smile:
Ostatnio zmieniony śr sty 20, 2010 16:57 przez adam_k27, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Pan od Gazu

Post autor: bartekk »

Pan od Gazu jest przeszkolony pewnie do LPG, "Rudnicki" sprzedaje chewrolety z LPG więc muszą mieć mechanika od LPG, obym się mylił, napisałem do centrali GM z zapytaniem czy jest w Polsce autoryzowany serwis Opla w którym mają zatrudnionego specjalistę od CNG. Czekam na odpowiedź.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Dostałem odpowiedz od GM

Post autor: bartekk »

Niestety GM Poland nie jest zainteresowane pomocą w przypadku problemów z CNG.
Pisałem w sprawie pomocy uzyskania instrukcji obsługi instalacji CNG, nie uzyskałem pomocy. Kierując się dobrem użytkowników naszego forum napisałem wiadomość do centrali GM czy jest w Polsce chociaż jeden mechanik który został przeszkolony przez GM w celu serwisowania CNG, dostałem odpowiedź że nie ma, co ciekawsze nie są nawet zainteresowani przeszkoleniem chociaż 1 osoby! Co więcej można napisać, w przypadku CNG wybór samochodów z rodziny GM to nie zbyt dobry pomysł bynajmniej w Polsce.
Temat zakończony może warto poszukać serwis blisko zachodniej granicy.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Pamiętam, że kiedyś Dixi-Car pisało na swojej stronie o CNG. Może ich warto tym tematem zainteresować? Mają dwa salony w województwie mazowieckim - w Warszawie i w Radomiu, więc już są dwa duże miasta do obsługi ze stacją całodobową ;)

Ich strona tutaj:
http://opel.dixi-car.pl/index.htm
Karol Wieczorek
adam_k27

Dzwoniłem dzisiaj do Auto-Żoliborz i otrzymałem informację że mają co prawda jednego pracownika przeszkolonego do gazu ale szef salonu zdecydował że się nie podejmą naprawy. Probowałem też do dzwonić do podanego tu Dixie-Car - tam się niestety CNG nie zajmują.

Moim zdaniem taka sytuacja to po prostu skandal. Kupiłem samochód marki Opel z fabryczną instalacją CNG, bo jest to jeden z największych producentów aut w Polsce, salonów, serwisów autoryzowanych i samochodów opel na naszych drogach jest multum. Co więcej Opel jest właśnie liderem jeśli chodzi o produkcję aut przystosowanych do CNG. Tymczasem powstała kuriozalna wręcz sytuacja, że lepiej byłoby gdybym kupił auto z instalacją CNG montowaną w garażu niż z fabryczną oplowską, której nawet w przypadku błahej usterki, nikt nie podejmie się naprawiać. Serwisy autoryzowane umywają ręce. GM Poland CNG olewa i nie jest zainteresowany wyznaczeniem nawet jednego autoryzowanego serwisu, który by się tym zajmował, czy przeszkoleniem nawet pojedynczego pracownika. Serwisy nieautoryzowane zaś rozkładają ręce bo nie mają dostępu do dokumentacji technicznej i części zamiennych. Tymczasem zaś GM Polska SPRZEDAJE auta na CNG. Wystarczy wejść na ich stronę by zobaczyć że są one w ofercie. W tej sytuacji powinni oni chociaż udostępniać dokumentację techniczną i dostęp do części zamiennych, tak abym mógł dokonywać koniecznych napraw w serwisach nieautoryzowanych, skoro sami nie zamierzają takich aut serwisować. Moim zdaniem warto tą sytuacją zainteresować Federację Konsumentów, bo jest to zwykłe olewanie klientów. Dlatego Bartku prosiłbym Cię jeśli nie masz nic przeciwko o udostępnienie mi twojej korespondencji z GM Poland.

Co do serwisu blisko granicy - najbliższy nawet serwis to i tak będzie pewnie 500 kilometrów albo i dalej. Bedę musiał chyba taką możliwość rozważyć. Znacie może jakiś serwis w Niemczech gdzie można się dogadać po angielsku? W Elpigaz zasugerowano mi wywalenie instalacji na CNG i wstawienie LPG. Twierdzili że to prawdopodobnie wyjdzie mi taniej niż naprawa tej instalacji w niemieckim serwisie.

Tak przy okazji może ktoś na forum wie coś więcej o instalacji montowanej prze Opla. Wiem na pewno ze jest to instalacja Landi Renzo i podobno jest bezobsługowa (tak twierdzili w jednym z salonów). Jak rozumiem ta bezobsługowośc polega na tym że nie trzeba dokonywać okresowych regulacji. Pytanie jaki zastosowano komputer sterujący, czy Landi Renzo, jakiś inny, czy może użyto oplowskiego komputera sterującego wtryskiem benzyny. W tym ostatnim przypadku naprawa poza serwisem autoryzowanym już praktycznie nie wchodzi w grę. W Elpigaz sugerowano aby dowiedzieć się jaki tam jest zastosowany komputer i gdzie w ogóle jest on umieszczony. Mówili że być może podjęli by się ściągnąć taki reduktor Landi Renzo i go wymienić, tylko pytanie czy po wymianie nie trzeba by dokonać jakiejś regulacji, czego oni już nie zrobią.
Ostatnio zmieniony śr sty 27, 2010 17:02 przez adam_k27, łącznie zmieniany 4 razy.
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

@adam_k27
Co do traktowania przez GM to szkoda gadać...........
Ale na czym polega ta nieszczelność?? I dlaczego wymieniać reduktor jeśli rozchodzi się o przewód. Jeśli dasz rade napisz coś więcej.
adam_k27

Tak jak pisałem na początku pod spodem auta wyprowadzony jest przewód z otwartą końcówką. Przewód ten idzie od reduktora i kończy się pod spodem auta. To z końcówki tego przewodu ulatnia się gaz. Co ciekawe przy zapalonym silniku się nie ulatnia, tylko przy wyłączonym. W Elpigaz gdzie to oglądali stwierdzili że ten przewód to prawdopodobnie jakieś ujście bezpieczeństwa dla gazu, być może na wypadek zderzenia, albo jakiejś awarii. Ubytek nie jest duży - nic nie syczy i długo nie udawało im się zlokalizować gdzie gaz uchodzi. Po popryskaniu sprayem na końcu przewodu pojawia się powoli rosnący bąbel. Powiedzieli mi że po 130 tysiącach kilometrów Reduktor jest już pewnie wyeksploatowany i jakiś zawór w nim przepuszcza więc najprawdopodobniej trzeba wymienić reduktor. Tyle wiem. To co mi mówili w Elpigaz to trochę ich domysły bo oni chyba pierwszy raz widzieli Zafirę z fabryczną instalacją. W Rzeszowie to jednak chyba jedyny zakład zajmujący się CNG.

PS. Dowiedziałem się że podobno gazownia Rzeszowska użytkuje kilka Opli Combo z fabryczną instalacją CNG, ciekawe gdzie oni serwisują te auta?
Ostatnio zmieniony śr sty 27, 2010 22:52 przez adam_k27, łącznie zmieniany 1 raz.
klemens

Post autor: klemens »

Spróbuj jeszcze tutaj:
TARNÓW
1. Auto-Eko-Gaz-Metal
Ryszard Flaga
Skrzyszów 410 /k. Tarnowa
33-156 Skrzyszów
Tel. 0 604 864 296
www: http://aegm.pl/index.htm

2. Expert-Roczniak
Instalacje gazowe Serwis Montaż
33-110 Tarnów ul.Goldhammera 15
tel. 014 627 76 20
e-mail: serwis@expert-roczniak.pl
www: http://www.expert-roczniak.pl/
Opel Zafira 1.6 CNG Njoy 2005
adam_k27

Dzięki wielkie Klemens. Dzwoniłem, umówiłem się w firmie Expert-Roczniak na przyszły tydzień. Podobno coś już mieli z Zafirami do czynienia. Zobaczymy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”