Regulacja gazu i pytanie o wtryskiwacze

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
smolec
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2006

Regulacja gazu i pytanie o wtryskiwacze

Post autor: smolec »

Witam chciałbym się dowiedzieć jak się reguluje gaz bo wydaje mi się że mam źle ustawiony i czy wogóle sam se dam z tym rade.

I gdzie są wtryskiwacze od gazu, czy to są te same co do benzyny?
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Re: Regulacja gazu i pytanie o wtryskiwacze

Post autor: tomig »

A po co masz regulować gaz?
Ja jeżdżę od 2008 r. i nigdy nic takiego nie robiłem. Nawet po wymianie wtryskiwaczy nic takiego nie było konieczne.
smolec
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2006

Post autor: smolec »

Chciałem regulować gaz bo mam problem z wypadaniem zapłonu i powiedzieli mi że można wyregulować gaz to może pomoże ale już w sumie na 99% wiem że padł wtryskiwacz

Wtryskiwacze też wiem gdzie są tyljo nie wiem jak lepiej je wyciągać od góry czy od dołu bo jeszcze nie próbowałem
danielsonn
CNG car: Astra 2 1,6 CNG

Post autor: danielsonn »

Odświeżę trochę temat. Byłem dzisiaj na przeglądzie i diagnosta powiedział że mam nieznacznie przekroczoną normę CO - powinno być 0,3 a u mnie jest 0,36 i zasugerował regulację gazu. Na benzynie jest OK. Pytanie czy istnieje cos takiego jak regulacja gazu w Naszych wozach ? Bo na LPG to wiem ze jest.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

W Oplach CNG nie ma "regulacji gazu" w sensie regulacji czasów otwarcia wtryskiwaczy.
Rozumiem, że wyeliminowałeś przyczynę zapłon?
Wtryskiwacz niesprawny się wymienia. W gorszym wypadku trzeba zrobić remont głowicy.
danielsonn

Tak sądziłem ze nie ma regulacji. Odnośnie wypadania zapłonu to usunąłem błąd i czekam czy się pokaże jeśli tak to znaczy ze wtryskiwacz? Czy diagnozowac dalej ? Pytanie być może głupie ale jak mogę rozpoznać wypadanie zapłonu organoleptycznie ?
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

Tak jak napisał Tigercng nie ma żadnej "śrubki" którą regulujemy skład mieszanki CNG a co za tym idzie poziom CO w spalinach.
Skład mieszanki jest ustalany przez sterownik silnika na podstawie pomiarów z sond lambda i regulowany jest poprzez czas otwarcia wtrysków.
Czyli potencjalnie powodem może być :
- niedokładność sond lambda
- nieprecyzyjne działanie wtryskiwaczy.
Napisałeś, że na Pb jest Ok, więc moim zdaniem sondy są OK ( te same dla PB i CNG ) czyli może być, iż niedokładnie działają wtryski.
Ile masz km zrobione na nich ?
Właśnie ten jeden wtrysk który "wypada" może powodować Twoje problemy.

Rumcajs
danielsonn

Auto mam od ponad 3 lat i zrobiłem nim ok 40k km. Nic przy silniku nie wymieniałem oprócz oleju. Podobno wtryskiwacze (listwa cala) i cewka były wcześniej wymieniane ale kiedy tego nie wiem. Zastanawiałem się nad wymiana świec. W innym wątku pisałem o na krótko pojawiającej się kontrolę silnika obecnie nie pojawia się. Pytanie czy można jakoś za pomocą programu zdiagno z diagnozowac czy to napewno wtryskiwacz i który padł ?
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

W zasadzie obydwa wątki w których piszesz powinno się połączyć, gdyż jest moim zdaniem ewidentne powiązanie pomiędzy wypadającym zapłonem a poziomem CO w analizie spalin.

Słabo wierzę w te opowieści, że ktoś poprzednio "tuż przed sprzedażą" wymienił wtryski a ty zrobiłeś na nich tylko 40K. :)
Który rocznik tej Astry i ile ma oficjalnie na szafie ?

Rumcajs
danielsonn

Wymiana nie była tuż przed tylko 2-3 lata wcześniej - przed zakupem potwierdzalem z AGM Warszawa. Rocznik 2004 na szafie 260k km.
danielsonn

Dzisiaj dzwoniłem do AGM i pytałem co i kiedy było wymieniane i okazało się ze w połowie 2011 r 65k km temu były wymienione wszystkie wtryskiwacze, kolektor dolotowy lub obudowa jego i uszczelka. Po wskazaniu objawów Pan z AGM polecił rozpocząć temat o wymiany świec potem ewentualnie cewka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”