UWAGA: Nowa kampania naprawcza 12-C-002

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

GM ogłosił w Europie (oprócz Polski) nową, bezpłatną kampanię naprawczą dla samochodów CNG.
Kampania ma numer 12-C-002, jest kampanią bezpieczeństwa (bezterminowa) i dotyczy ... zgadnijce czego? Wymiany zbiorników CNG :razz:
Kampania, tradycyjnie już, nie jest i nie będzie ogłoszona w Polsce. Nasze forum jest więc jedynym miejscem, gdzie macie szansę dowiedzieć się o zagrożeniu waszego bezpieczeństwa.

Jeszcze nie znam bliższych szczegółów, ale zakładam że kampania dotyczy nowszych roczników, nie objętych przez wcześniejszą 08-R-010.

O kampanii poinformowało mnie ASO Łomianki. W związku z tym ASO Łomianki ponownie sprawdzi całą listę, którą sporządziłem przy okazji poprzednich kampanii. Sprawdzone zostaną wszystkie niewykonane kampanie, nie tylko 12-C-002. O wynikach poinformuję w kolejnym poście na forum.
Przewidywany termin rozpoczęcia kampanii - wrzesień 2012.
Dokładne przypisanie samochodów do kampanii będzie znane na początku września.

Nowych właścicieli (spoza listy) proszę o zarejestrowanie się na forum i przesłanie na PW danych (model, VIN, imię i nazwisko, adres do korespondencji, telefon kontaktowy). Dołączę dane do listy. Numer VIN proszę spisać z dowodu rejestracyjnego, a nie z książki serwisowej.
PS. Przycisk PW pojawi się po zalogowaniu na forum.

Lp. nick
1. tomig
3. klemens 10-C-047
4. Paweł K Rzeszów
5. bartekk
6. hipekus 10-C-047
7. Kuba
8. krzysio 10-C-047
9. rufio
10. Radek
11. kefasps
12. grzehp
13. shenn 03-C-046
15. tigercng
16. Grzegorz W-ch
17. Krzysiek Poznań
18. Alex
19. Bieganek
20. ekobi
21. maciek_r 10-C-047
22. ludzik
23. Rodzyn
24. kiri00
26. SzymcioS
27. amedo 10-C-047
28. * JanuszW
29. * TomaszR 10-C-047
30. Cichy
31. * DariuszS
32. 1wiatr
33. sasiadt
34. adam_k27
35. robertollini
36. mich1 10-C-047
37. albis 10-C-047

38. Rzep
39. print
40. misiu15go 10-C-047
41. misiu15go 10-C-047

43. darek.s
44. BIGMARIO 10-C-047
45. arturo1968r
46. mkepin 10-C-047
47. * DanielK
48. PtoK
49. * ZdzislawW
50. * PiotrG 10-C-047
51. * BoguslawS 10-C-047

52. Luik
55. misiuq
56. * WojciechW
57. foomi
58. Pablo
59. zebraw - 12-C-002
60. VERONA
61. VERONA
62. MateuszC
63. Rumcajs
64. Zidaya
65. BRONEK_T
66. koldek
67. * Sylwek_WW
68. * Robert_WW
69. * Artek_WW - 12-C-002
70. * Artek_WW
71. bilaj
72. danio
73. Tomek-Tomek
74. robertgabryel
75. Faraon U - 12-C-002
76. * Hubert_WW
77. kajmanek
78. Rumcajs
79. Ryszard
80. darek
Ostatnio zmieniony czw sty 24, 2013 12:03 przez tigercng, łącznie zmieniany 33 razy.
SzymcioS
CNG car: Zafira B 1.6 CNG /2007

Post autor: SzymcioS »

Witam,

Mam nadzieję że się uda - mi się kończy legalizacja za kilka miesięcy.
Czekam na info,

Pozdrawiam,
SzS
SzS
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

Witam,

wszystkich posiadaczy Zosiek, a szczególnie Tigeracng.

Zanim kupiłem sobie Zośkę i zarejestrowałem się na forum, przez szereg miesięcy byłem czytelnikiem forum. Czytałem różne, praktycznie wszystkie wątki.
Najbardziej zainteresowały i "rozbawiły" wątki o akcjach serwisowych dla Opli.
Interesowały mnie z powodów zawodowych, od kilkunastu lat pracuję w dużej firmie motoryzacyjnej ( pojazdy użytkowe) w dziale After Sales, a mniej więcej od 5 lat odpowiedzialny jestem za akcje serwisowe w swojej firmie.
Znam sytuację jak to wygląda patrząc z drugiej strony frontu.
Ta właśnie wiedza wywoływała i wywołuje moje "rozbawienie".
Niestety wyjdzie ze mnie pewien zapęd dydaktyczny, ale żeby wszystkim ułatwić zrozumienie tematu, muszę zrobić krótki wykład na temat akcji serwisowych.
Są zasadniczo 3 typy akcji serwisowych :
1) Akcje typu RC, mające wpływ na bezpieczeństwo , bardzo szeroko rozumiane, od układu hamulcowego, kierowniczego, poprzez w naszym przypadku np. system CNG.
Zwane są z niemiecka Rückrufaktion, angielska Recall. Akcje tego typu trwają do końca świata i jeden dzień dłużej. Ja mam u siebie, np. 15 - 17 letnie :shock: pojazdy objęte taką akcją, gdzie poszukuję kolejnego właściciela :?: :o
2) Akcje typu KDM, czyli akcje serwisowe z przywołaniem ( pismem do Klienta). Obejmują trochę mniej ważne zagadnienia, w związku z czym trwają ściśle określony czas. Kto zdąży to dobrze.
3) Akcje typu WA, czyli do wykonania przez serwis w ramach kolejnej okresowej obsługi pojazdu. Obejmują drobne, acz czasami upierdliwe problemy pojazdu. Swoisty bonus dla tych, którzy regularnie korzystają z autoryzowanych serwisów dla celów obsługi okresowej czy też napraw pojazdu.
GM ogłosił w Europie (oprócz Polski) nową, bezpłatną kampanię naprawczą dla samochodów CNG.
Nie ma czegoś takiego jak ogłoszenie akcji w jakimś kraju a w innym nie.
Oh sorki, zapomniałem, raz się z czymś takim spotkałem, akcja dotyczyła klimy, wersja super Tropik, i faktycznie objęła Arabię Saudyjską i Dubaj. Tylko do tych krajów poszły pojazdy z tą klimą.

Akcje serwisową ogłasza się na :
- określony zakres numerów podwozia;
- określony zakres dat produkcji;
- określony zakres wyposażenia;
- itp;
ale nie na KRAJ.

Od 8 lat Polska jest członkiem UE, gdzie jednym z podstawowych praw jest swoboda przemieszczania się ludzi i towarów.
Zarówno moje pojazdy użytkowe, a tym bardziej osobowe, zmieniają właścicieli, kraje, więc gdzie dojdzie do wypadku, np wzdęcia butli CNG, nie ma znaczenia, efekt może być nieprzyjemny :twisted:

Zainteresowałem się tym co napisał Tigercng, poszperałem w niemieckim necie i poniżej dwa linki :
- po niemiecku; http://www.autobild.de/artikel/opel-zaf ... 23320.html
- to samo po angielsku; http://autocarcenter.info/2012/07/opel- ... threatens/

Obydwa te teksty noszą tą samą datę 09 lipca 2012 roku, i mówią o tym, iż Opel ma do wezwania 1093 Combo i Zafir z okresu produkcji 2001 do 2006.
Na skutek badań, stwierdzono, iż w wyniku dużej różnice temperatur może dojść do rozpuszczenia się farby zabezpieczającej. To z kolei może prowadzić do korozji a ta w konsekwencji w ekstremalnych przypadkach do wzdęcia z efektem piard... :oops:
Zgodnie z niemieckimi przepisami o sprawie został poinformowany Kraftfahrt-Bundesamt, i szykowane są pisemne wezwania do Klientów. W ramach akcji, w serwisach zbiorniki będą poddawane ocenie i w koniecznych przypadkach będą wymieniane. Operacja ma trwać cztery godziny.

W tym miejscu, Szacun dla Tigeracng, że chce nas wspomóc, pośrednicząc w poinformowaniu GM Polska ( Opel ) o pojazdach CNG będących w Polsce.
Mój odpowiednik w GM-ie powinien go ozłocić, :grin: , ma odwalony kawał roboty związanej z tym co dzieje się na lokalnym rynku, i nie ma tutaj żadnego znaczenia, że GM nie sprowadził samodzielnie tych pojazdów do Polski. Akcja jest typu RC i musi zostać przeprowadzona na wyznaczonych 1093 pojazdach, bez względu gdzie one się znajdują.
W naszym przypadku niestety nakłada się na to tylko TDT i cały ten sy. :evil: , czy ktoś będzie płacił za legalizację, jeśli to kto ???.
I to by było na razie na tyle....

Ps. Numer podwozia mojego budynia podeślę na PW.
tigercng
Moderator

Witam,
Rumcajs pisze:
Nie ma czegoś takiego jak ogłoszenie akcji w jakimś kraju a w innym nie.
1. Pisząc "nie ogłoszona w Polsce" miałem na myśli brak komunikatu podobnego do tego:
http://www.uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=2552
Takiego komunikatu tym razem nie będzie, ani na stronach UOKiKu, a tym bardziej na stronie GMPL. Nie uważam więc, żebym napisał coś nieprawidłowo.
2. Swojego czasu sprawdzałem w ASO w Niemczech dostępne kampanie dla mojej Zafiry i wynik był pozytywny, następnie w ASO w Polsce to samo sprawdzenie dało wynik negatywny. To również potwierdza, że są (lub były) jakieś krajowe ograniczenia w dostępie do informacji w sprawach kampanii obejmujące nawet ASO. Obecnie w Łomiankach jakoś radzą sobie z tym ograniczeniem i informacje od nich są pewne.
Rumcajs pisze:Zainteresowałem się tym co napisał Tigercng, poszperałem w niemieckim necie i poniżej dwa linki :
- po niemiecku; http://www.autobild.de/artikel/opel-zaf ... 23320.html
- to samo po angielsku; http://autocarcenter.info/2012/07/opel- ... threatens/

Obydwa te teksty noszą tą samą datę 09 lipca 2012 roku, i mówią o tym, iż Opel ma do wezwania 1093 Combo i Zafir z okresu produkcji 2001 do 2006.
3. Podzielam opinię, że linki te odnoszą się do 12-C-002. Chociaż brak tam oznaczeń "12-C-002", jednak opis się zgadza. Na gibgas.de podają też źródło:
http://www.autoservicepraxis.de/cms/1129521
Rumcajs pisze:(...) nie ma tutaj żadnego znaczenia, że GM nie sprowadził samodzielnie tych pojazdów do Polski. Akcja jest typu RC i musi zostać przeprowadzona na wyznaczonych 1093 pojazdach, bez względu gdzie one się znajdują.
4. Jeśli uważasz, że dotyczy to także Polski i GMPL, to tym razem ja poczułem się nieźle "ubawiony" :lol: :lol: :lol:
Cytat z maila od GMPL: "Trzeba też pamiętać, że lokalna jednostka GM jest informowana o kampaniach i jest zobligowana do ich wprowadzenia tylko wówczas, gdy są nią objete samochody sprzedane w danym kraju."

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 25 razy.
tigercng
Moderator

Szczegóły kampanii 12-C-002

ASO Auto-Łomianki potwierdziło nasze wcześniejsze przypuszczenia. Kampania 12-C-002 obejmuje ten sam zakres samochodów i ten sam zakres wymienianych elementów, co wcześniejsza 08-R-010. Zmienił się jedynie jej status, wcześniej była kampanią usprawniającą, teraz jest kampanią bezpieczeństwa.

Dalszych informacji spodziewajcie się za miesiąc.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
misiuq
CNG car: Opel Zafira B CNG 2006 r.

Butle kompozytowe

Post autor: misiuq »

Koledzy czy orientujecie się czy jest szansa, że w ramach akcji serwisowej Opla (za dopłatą) ASO wymieniłoby butle na kompozytowe ?

Tak sobie ostatnio na ten temat myślałem :)

[ Komentarz dodany przez: tigercng: Sro Sie 22, 2012 14:01 ]
Nie ma takiej szansy :roll:
tigercng
Moderator

Witam ponownie,

otrzymałem odpowiedź z ASO Auto-Łomianki dotyczącą przypisania kampanii do samochodów z naszej listy - kampanie dopisałem obok nicków w pierwszym poście.

Koledzy, którzy niedawno mieli wymieniane zbiorniki w ramach 08-R-010, a aktualnie mają przypisane 10-C-047 (np. BIGMARIO) mogą zaczekać z jej wykonaniem do czasu, aż faktycznie pojawią się jakieś problemy z elektrozaworami. Wymienianie czegoś prawie nowego na nowe nie ma chyba większego sensu. Decyzja należy do Was.

ASO Auto-Łomianki jak zawsze będzie zapraszać telefonicznie na wykonanie kampanii.

Edit: Zmiana ustaleń. Auto-Łomianki proszą, aby dzwonić do nich i od razu umawiać się na konkretny termin. Namiary podałem w ostatniej wiadomości w tym wątku.
Ostatnio zmieniony śr paź 03, 2012 12:04 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
misiuq

Dzięki za info. Szkoda, że moja Zafira się nie zakwalifikowała. Z czego to wynika, że jedne auta się kwalifikują a inne nie ? Pozdrawiam
tigercng
Moderator

Kampanie są przypisywane przez kogoś w centrali GM w Niemczech do konkretnych samochodów.
Z moich obserwacji wynika, że decyduje głównie zakres numerów VIN i historia kampanii danego auta.

Przykładowo 12-C-002 dla Zafira A obejmuje VIN od 12252319 do 52198978.

Bywa tak, że w wyniku wypadku dane auto zostaje zgłoszone do ASO w Niemczech jako zezłomowane. Następnie polski handlarz kupuje je na złomie w Niemczech, klepie w Polsce, a potem sprzedaje nieświadomemu klientowi. Auto jest ponownie rejestrowane w Polsce. Taki "samochód" nie obejmie już żadna kampania serwisowa.
misiuq

Dziękuję za informacje. Auto przed zakupem sprawdziłem za pośrednictwem polskiego ASO i do końca miało historię serwisową w niemieckim ASO. Dziękuję
tigercng
Moderator

Jeszcze jedna, ważna sprawa. Kampanie są przypisywane sukcesywnie, a nie jednorazowo.
Przykładowo 12-C-002 jest teraz przypisana do trzech samochodów, ale to samo sprawdzenie za kilka miesięcy może ujawnić kolejnych dziesięć samochodów.

Kierownik z Łomianek, Pan Mariusz Gutkowski wie o tym i obiecał sprawdzać cyklicznie naszą listę.
Takiego samego sprawdzenia powinno dokonać też wasze ASO za każdym razem, gdy serwisujecie tam wasze auta, ale z tym to różnie bywa. Warto się o to każdorazowo upominać.

Edit: samochody, które mają już wykonaną kampanię 08-R-010 nie podlegają pod nową 12-C-002, także z listy wypadają dwa auta.
Ostatnio zmieniony wt wrz 25, 2012 13:11 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
firas
CNG car: narazie BRAK

Post autor: firas »

tigercng, na twoim miejscu nie odradzałbym rychłych odwiedzin w ASO np: BIGMARIO bo z tego co mi się obiło o uszy część zaworów (wyprodukowana w jakimś okresie) miała wadę fabryczną do identyfikacji wystarczy sprawdzenie i ewentualna wymiana...Pozdro
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Witajcie. Dzięki panowie za troskę.
A z tego co pamiętam to w Energozamie zaliczyłem Dwie akcje Serwisowe:
1- wymiana elektrozaworów
2- wymiana butli CNG !
Tak to w skrócie a jak znajdę papiery to sprawdzę dokładnie :mrgreen:
MARIO72
Obrazek
tigercng
Moderator

@firas, problem polega na tym, że najczęściej występującym problemem są cewki elektrozaworów, a nie pękające trzpienie (wada fabryczna). Wymieniając teraz sprawne jeszcze cewki i trzpienie pozbawiamy się możliwości wymiany cewek po ich faktycznym uszkodzeniu.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Faraon U
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

Post autor: Faraon U »

Witam jestem posiadaczem auta Opel Zafira 2003r od stycznia tego roku, śledziłem forum odkąd zakupiłem moje auto. Dzisiaj zalogowałem się na tym forum po raz pierwszy i chciałbym podziękować "tigercng" za wpisanie i zarejestrowanie mnie na listę do nowej kampanii naprawczej. Jestem na pozycji nr 75 jako KrzysztofU a zarejestrowany na forum jako Faraon U. Zakwalifikowałem się do nowej kampanii naprawczej 12-C-002 i jeszcze raz bardzo dziękuję "tigercng". Pozdrawiam wszystkich użytkowników CNG Faraon U.

[ Komentarz dodany przez: tigercng: Pon Paź 01, 2012 09:20 ]
Witamy! Już poprawiłem Twój nick na liście.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez Faraon U, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”