Kupno Astry CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Kupno Astry CNG

Post autor: tomig »

Witam
Jestem nowy :D
Przymierzam sie do kupna samochodu na CNG. Wybór padł na Astre.
Próbowałem coś znaleść o Astrach na forum ale bezskutecznie. Oprócz tego żeby nie robić tego błędu i jeśli to Zafira.
Zastanawiam sie czy są jakieś minusy Astr na CNG?? w stosunku do Zafiry czy Combo.....
Jeśli tak to na co powinnem zwrócić szczególnie uwage przy kupowaniu.
za wszelkie uwagi będę wdzięczny...........
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Astra Caravan CNG nie jest już produkowana - zbyt mało znalazła nabywców. Na rynku wtórnym jest jej dużo mniej niż Zafir CNG, co oznacza mniejszy wybór dla potencjalnego nabywcy.
Jest to ta sama płyta podwoziowa co dla Zafiry, a Zafira to jednak dużo wygodniejszy i bardziej uniwersalny samochód, chociażby ze względu na 7 miejsc i przestrzeń ładunkową.

Z kolei wiem, że niektóre osoby mają mentalne opory co do jeżdżenia VANem, nawet tak kompaktowym, jak Zafira. Do tego dochodzi nieco wyższa cena za używaną Zafirę CNG niż Astrę CNG z tego samego rocznika.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt mar 07, 2008 23:49 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
tomig

no właśnie cena...............
Ja osobiście lubie minivany i nawet rozglądałem sie za Zafirą ale ekonomia zdecydowała, że na razie jeśli CNG to stać mnie na Astre.
Wiem, że następny to raczej będzie Zafira.
A jeśli chodzi o samo kupno:
- rozumie że jeśli samochód jest już zarejestrowany w polsce i ma wbite CNG to oprócz dowodu musze dostac też homologacje na butle bo będą mi potrzebna przy przeglądach
- czy coś jeszcze??
A i czy laik jak ja :) (niemiałem doczynienia z papierami niemieckimi a samochód pół roku temu był ściągnięty do polski) jestem wstanie wyczytać z książki serwisowej (podobno koleś ma) czy samochód odbył akcje serwisową?? bo rozumie że takie coś wpisują........... a zawsze był by to argument jakiś przy negocjacjach cenowych....
Znalazłem takie cudo:
http://otomoto.pl/opel-astra-1-6-16v-cng-C4413101.html
tigercng
Moderator

Na wszystkie butle musisz mieć "decyzję TDT zezwalającą na eksploatację urządzenia", a nie homologacje, bo tą uzyskuje producent, a nie użytkownik.
Do dowodu musi być wpisane CNG w rubrykę P.3. Niekiedy WK wpisuje go w "Adnotacje urzędowe" - to nie jest prawidłowe, ale można przymknąć oko.
Jeszcze nie spotkałem w kraju autentycznej i kompletnej książki serwisowej dla sprowadzonego przez handlarzy samochodu. Raczej nie powinna być ona dla Ciebie podstawą do tak poważnej decyzji, no chyba że kupujesz bezpośrednio w Niemczech z AutoHausu lub od autentycznego Niemca.

Akcje serwisowe sprawdzimy Tobie po numerze VIN, jak już zbierze się grupa chętnych. Uprzedzam jednak, że w Polsce chcą je robić tylko dla 2004 lub młodszych.

Może jeszcze darek.s coś więcej napisze. Sprowadził sobie niedawno Astrę i jest raczej zadowolony.
tomig

Dzięki ogromne
Zamierzam jutro sie przejechać i ją zobaczyć.
Jak będzie w miare OK to ją pewnie nabędę - to napiszę więcej
Mam nadzieje, że to będzie dobry początek mojej przygody z CNG......
tomig

no i nabyłem ją :D
jak ochłone to postaram sie opisać to cudo........
Narazie ją poznaje - w szczególności odgłosy które wydaje a są całkiem inne niz zwykła benzyna i nie wiem czy cosik sie zwaliło czy jest OK
tomig

a tigercng........
wygląda na to, że książka serwisowa jest orginalna co mnie nawet zdziwiło - ale za bardzo nie jestem w stanie z niej coś wyczytać
tigercng
Moderator

No to witamy w klubie :)
Daj znać na PW, jak będziesz chciał tankować na Kasprzaka, to się może spotkamy i obejrzymy auta.
Pozdrawiam
tomig

Wczoraj trafiłem tam juz za pomocą czerwonego seata z Wawa taxi który też jechał tam - widziałem na zdjątku stacji, że sie taki tankuje.
Super był koleś co obsługuje rzucał cały czas grypsami - nieżle mnie wkręcił tym śmianiem sie na stacji tankowania wysoko metanowym gazem, że może zaiskrzyć............
Nie ma sprawy z tym spotkaniem z chęcią poznam ludzi tak samo zakręconych CNG.....
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

tomig pisze:no i nabyłem ją :D
jak ochłone to postaram sie opisać to cudo........
Narazie ją poznaje - w szczególności odgłosy które wydaje a są całkiem inne niz zwykła benzyna i nie wiem czy cosik sie zwaliło czy jest OK
No to trzymamy Cię za słowo ;) Mam nadzieję, że skrobniesz już niebawem coś na temat swojego nowego wozu :)
Karol Wieczorek
Cichy
CNG car: Astra Caravan Njoy 1.6 CNG 04r.

Post autor: Cichy »

Witam wszystkich,

właśnie stałem się posiadaczem astry cng z końca 2004r. Zakupiłem ją osobiście w Niemczech z przebiegiem 69tkm. Autko naprawdę jak nowe. Ale mam pytanie odnośnie rejestracji. Do autka dostałem takie rzeczy jak książkę obsługi, książkę do radia, książkę związaną z instalacją CNG. Jest w niej taka nakleja z danymi instalacji LANDI RENZO oraz miejsce na wpisy gdzie jest jeden wpis przy 6km chyba salonowy. Wpisów serwisowych nie posiada... Posiadam jeszcze różne paragony z komputera, serwisu na wymianę opon, klocków itp. są tam daty oraz przebieg. Posiadam też aktualny jeszcze 9 miesięcy TUV. No i oczywiście brief mały i duży oraz umowę. Wygląda na to, ze Niemiec nie serwisował astry w autoryzowanym serwisie? Ale przebieg wydaje się 100% autentyczny na co chociażby wskazuje stan i wygląd. Na wlewie paliwa jest data chyba dotycząca serwisu CNG w 2014 roku. Mam pytanie czy posiadam wszystkie dokumenty do rejestracji? Zapewne TUV który mam jest u nas nie ważny? Czy wystarczy przegląd na stacji diagnostycznej? I wbija mi do dowodu CNG. Biurokracja wygląda jak przy LPG?
Mam jeszcze takie pytanie, ponieważ mieszkam od stacji jakieś 20km (chyba nie tak źle) w swojej astrze posiadam chyba zbiorniki z włókna? Czy jest to dobrym i realnym pomysłem ewentualny montaż jeszcze jednej butli CNG w bagażniku? Używanej przykładowo ale z papierami? To chyba nie wymaga dużych przeróbek tylko podłączenie butli i zamocowanie?
tigercng
Moderator

Cichy pisze:Do autka dostałem (...) książkę związaną z instalacją CNG. Jest w niej taka nakleja z danymi instalacji LANDI RENZO
Instalacja nie jest marki Landi-Renzo. Są tylko niektóre elementy, jak regulator ciśnienia, a w niektórych przypadkach także elektrozawory przy butlach.
Cichy pisze:brief mały i duży oraz umowę.
To wystarczy do rejestracji. Do tego przegląd ze stacji diagnostycznej.
Cichy pisze:Wygląda na to, ze Niemiec nie serwisował astry w autoryzowanym serwisie?
Albo nie serwisował jej wcale. Jaki kolor ma olej?
Cichy pisze:Na wlewie paliwa jest data chyba dotycząca serwisu CNG w 2014 roku.
To data ważności instalacji CNG. Po tym okresie wymagana jest inspekcja Opla.
Cichy pisze:I wbija mi do dowodu CNG.
Tego musisz sam dopilnować. Przy każdej rozmowie w WK domagaj się wpisu CNG w polu P.3 w DR. Zawsze to dokładnie sprawdzaj i się dopytuj, czy tak pani w WK wpisała w komputer i formularze.
Cichy pisze:w swojej astrze posiadam chyba zbiorniki z włókna?
Dlaczego tak uważasz? W Oplach były stosowane wyłącznie zbiorniki stalowe.
Cichy pisze:Czy jest to dobrym i realnym pomysłem ewentualny montaż jeszcze jednej butli CNG w bagażniku? Używanej przykładowo ale z papierami?
Możliwe, ale tracisz sporo z funkcjonalności auta (pojemność bagażnika, brak możliwości powiększenia przestrzeni bagażowej po złożeniu oparć siedzeń, dodatkowy ciężar). Widzieliśmy już Volvo z fabryczną instalację i dołożoną butlą. W Oplach nikt na razie tego nie robił, bo zasięg jest wystarczający. Butla nie musi mieć papierów, za to koniecznie musi mieć nabite R110. Oczywiście najlepiej, jak będzie miała i R110, i papiery ;-)
Generalnie nie śpiesz się z tym. Pojeździj z rok czasu i dopiero wtedy podejmij decyzję. Może się okazać, że nie warto dokładać butli.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Cichy

Dzięki za odpowiedzi, załatwiam formalności i myślę na przyszły tydzień już być po wszystkim.
Myślałem, że zbiorniki są z włókna bo autko stoi z tyłu bardzo wysoko ale widocznie ma takie sprężyny. Z olejem to mam jeszcze parę pytań. Ogólnie to silnik pod korkiem wlewu jest idealnie czysty a olej też wygląda ok. Nie wiem co było lane i kiedy chyba, że gdzieś odnajdę ale jak na razie nie widać. Chyba Niemcy nie mają tendencji do nie wymieniana oleju? Dolewają? Właśnie czytałem w instrukcji, że te silniki coś tam biorą. Jak to wygląda w praktyce i co lejecie do tych silników oraz co ile km? Możliwe, tak sobie myślę, że na tym gazie olej bardzo słabo się brudzi? Od dawna jestem fanem oleju Motul a na drugim miejscu Mobil który lepszy do tego silnika? Zrobię niebawem jakieś fotki mojej małej :mrgreen:

Pozdrawiam
tigercng
Moderator

Fama o dbałości naszych zachodnich sąsiadów o samochody jest trochę przesadzona. Tam też możesz spotkać niedbalucha. Poza tym w ich warsztatach też potrafią rąbać klienta, np. wpisać wymianę oleju i go nie wymienić.
W instrukcji faktycznie jest podane zużycie oleju, ale ja do mojego nie muszę nic dolewać. Stosuję oryginalny olej syntetyczny GM 5 W 30 Super Synthetic. Ważne jest, aby olej nie był gęściejszy niż 30. Wymiana zgodnie z instrukcją co 30 tys. km. Olej po tym przebiegu ma kolor słomkowy i jest nadal przezroczysty. W niczym nie przypomina tej czarnej smoły którą spuszczałem co 10 tys. z mojego wcześniejszego trujaka.

Pozdrawiam
Cichy

Co 30 tyś :shock: ? To naprawdę rzadko, jeśli tak to u mnie olej powinien być zmieniony dwa razy albo chociaż raz od nowości. A nie obowiązuje tu zmiana co roku? Bo ja rocznie nie zrobię więcej niż 12tkm. Muszę od razu wymienić. Olej kupujesz w serwisie razem z filtrami czy np. na aledrogo? Banieczka 4L i filtr oleju i powietrza. Bo paliwa i kabinowy na razie sobie daruję a w instalacji cng są jakieś filtry?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”