OPEL ASTRA II Caravan 1.6 CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Cichy
CNG car: Astra Caravan Njoy 1.6 CNG 04r.

Re: OPEL ASTRA II Caravan 1.6 CNG

Post autor: Cichy »

No tak skleroza ja mam książkę Etzolda w pdf na kompie:)
Więc opisuje to tak, dla skrzyń montowanych w 1,2; 1,4; 1,6; 1;7 1,8 wchodzi około 1,6 litra oleju.
Dla silników 2,0 około 1,8 litra i dla skrzyni z cięgnami 1,55 litra.
Ale nas dotyczy 1,6 litra czyli jak olej zacznie przelewać sie otworem kontrolnym.
Znaduję się on z tyłu skrzyni. Pomiędzy skrzynią a ścianą grodziową nad półosią pasażera.
Służy tylko do sprawdzania stanu. Olej dolewamy przez wykręcenie odpowietrznika na skrzyni.
Najpierw trzeba zdjąć plastikowy czarny kapturek z odpowietrznika.
Jest przy wybieraku na górze skrzyni. Obie śruby dokręcamy 4Nm plus 45 do 180 stopni.
Brak tylko opisu pełnej wymiany bo nie jest przewidziana w obsłudze.
Dlatego brakuje mi momentu dokręcania śrub miski? :x
darek.s

Post autor: darek.s »

Auto u mechanika. Wcześniej mu mówiłem , że dolałem do skrzyni trzy litry oleju bo było sucho. Przy mnie odkręcił wlew kontrolny i wyciekło trzy litry. Otóż wlew kontrolny jest tak nisko, że przez włącznik świateł cofania spokojnie mogłem wlać trzykrotnie nad stan. Zatem moje stwierdzenie, że było sucho musiało być nieprawdą. Ten drucik co wkładaliśmy do skrzyni przed dolewką nie mógł dostać do poziomu kontrolnego. Swoją drogą rzeczywiście nie zawadzi co te 100tys jednak olej wymienić. W moim przypadku raz na pięć lat.
Astra Caravan CNG 2004
darek.s

Skrzynia nawet chodzi i to lepiej niż ta stara jeszcze dwa lata temu. Stary silnik w oględzinach. Mają mu zrobić głowice i pójdzie do nowego ( chyba, że remont całego wyjdzie rozsądnie). A oto co mi napisał znajomy z anglii kiedy mu opowiedziałem ile kasy za remont silnika:
"To i tak, dobrze, bo w UK nie remontują silników, tylko auta idą do kasacji. Mi rok temu zalało Forda Mondeo, gdzie woda dostała się do silnika (zassał z powietrzem) i auto musiałem zezłomować, bo nie naprawia się tego ani nie wolno po takiej naprawie ponownie pojazdu rejestrować. :( "
A niby skąd ja mam ten silnik :?: . Po prostu auto tam wycofano z ruchu bo dymiło. Wniosek żeby nie kupować silnika z Anglii chyba, że ma się go udokumentowanego np z książką serwisową pojazdu - tylko musiałby być w niej numer silnika ( co chyba łatwo podrobić). Lub mieć znajomego co załatwi z młodego ale rozbitego ( i to z tyłu) auta. Na uczciwego trudno dziś trafić. To i tak dobrze, że sprzedający ten silnik co go nie wziąłem zwrócił mi uwagę na ta rysę i zapaliła się lampka kontrolna.
Te 300 tys. to chyba prawda. dzisiaj przestało ładować akumulator. Powiedziałem A, B nawet C i D. Może nie dojdzie do Z :shock: :shock:
Astra Caravan CNG 2004
darek.s

W alternatorze padły do zera szczotki , przy okazji łożyska ( jest ciszej) i przewinięte uzwojenie bo było nadpalone. Przypominam sobie jak w Uno zablokowało mi alternator jak stałem na światłach. Potworny pisk i czarny dym palonej gumy. Dziewczyna , która zamierzała przejść na pasach odskoczyła dobre parę metrów :P . Została podjęta ostatnia próba ewentualnego odpieczenia pierścieni bez remontu. Mianowicie zalanie cylindrów przez gniazda świec WD40, zostawienie na noc i wydmuchanie produktu rozpuszczenia przez kręcenie rozrusznikiem. Podobno może pomóc ale nadziei sobie nie robię. Ze starego silnika zdemontowano głowicę. Koszt remontu 1000 ( w zasadzie pełen zakres). Ta co mam teraz może być w lepszym stanie ( ma mieć połowę mojego przebiegu). W starym silniku dwa skrajne cylindry pokryte gruba warstwą nagaru. Środkowe znacznie mniej. Dołu starego silnika zdecydowanie nie remontuję. Robię sekcję i udokumentuję zdjęciami. Szkoda, ze na tym forum nie ma prostego systemu wklejania zdjęć ( jak np na elektrodzie). Muszę w tym celu założyć jakieś konto. Miałem na "wrzucie" ale nie odwiedzałem lata i tych zdjęć z Berlina już nie ma...
Astra Caravan CNG 2004
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

Post autor: kefasps »

z zaciekawieniem przeczytałem Twoje doświadczenia z skrzynią biegów bo moja też już idealnie nie pracuje. zastanawiam się czy producent auta przewiduje zmianę oleju czy też ja mam na to ochotę w nadziei na dłuższą bezproblemową eksploatację :-)
pozdrawiam
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
darek.s

O wymianie oleju w skrzyni już wszystko chyba zostało powiedziane. Kol "cichy" miał to nawet zrobić. Jak na razie nic się nie odzywa. Ja do swojej tej przeszczepionej zaaplikowałem ceramizer ( olej tez zażyczyłem sobie nowy ( właśnie taki czerwony). Silnik dostał płukanie WD 40. Na pewno ma teraz rozrzedzony olej ( ale podobno szybko WD 40 ma odparować) ale już jest w zasadzie czysty a silnik dalej dymi ale już w zasadzie na siwo a nie czarno jak na początku. To jest zastanawiające , ze dymi nie zawsze ( tzn mam na myśli mocne dymienie, bo nawet jak nie dymi spaliny bezwonne nie są a tak było na starym). Najbardziej dymi przy ruszaniu szczególnie pod górke. Wtedy zostawiam za sobą chmurę siwego smrodliwego dymu ( nieraz to obserwuję na mieście jadąc za podobnym klinicznym przypadkiem jak mój...). Dzisiaj rano przy odpalaniu tez mocno zadymił. Ale potem po krótkich przestojach już przy odpalaniu nie dymił. Pojeżdzę jeszcze z tydzień i odstawiam znowu do szpitala bo cud raczej się nie zdarzy.
Astra Caravan CNG 2004
darek.s

Czy wałki rozrządu od CNG pasuja do benzyny - wreszcie remon

darek.s pisze: Pojeżdzę jeszcze z tydzień i odstawiam znowu do szpitala bo cud raczej się nie zdarzy.
...z tygodnia zrobił się miesiąc. Urlopy itp...dzisiaj autko wylądowało w tym warsztacie gdzie była przekładka. Kompletnie zapieczone pierścienie olejowe. Panewki główne O.K. Zawory ssące do dotarcia wydechowe do wymiany. Stara głowica była już oglądana i jej remont to full - koszt 1000zł. "Nowa pojedzie do tego samego zakładu i tam ocenią co lepiej robić. Natomiast mocno wygrzane są wałki rozrządu na panewkach ( o dziwo panewki wałków nie) - wałek jest gładki ale wyraźnie spieczony ( prawie czarny). Widocznie autko w Anglii musiało cos pojeżdzic prawie na sucho ( ja raczej oleju pilnowałem dwa razy zmieniłem i dolałem ze trzy litry ( zrobiłem prawie 6kkm ). Zawiozłem moje stare wałki, bo chcą założyć właśnie od mojego starego silnika. Nawet ja laik na oko widzę, że są lepsze. Pytanie tylko czy są one takie same. Pomiary średnic.skoków krzywek pokazują, że tak ale są jeszcze kąty czyli fazy rozrządu. Z tego co zdążyłem zauważyć w CNG zupełnie inne są tłoki. Mianowicie po trapezie wypukłe z wyfrezowanymi miejscami pod zawory. W benzyniaku są płaskie
Astra Caravan CNG 2004
darek.s

Autko odebrałem. Wałki rozrządu zostały założone ze starego silnika. Przez tysiąc kilometrów mam docierać na benzynie. Potem wymienić olej. Na razie zalałem GM-owskim Genuine 10W40 ( nie z beczki tylko z oryginalnego opakowania 5l ) Pytanie na jakim oleju jeżdzić. Serwis który robił remont twierdzi, ze ten Genuine jest dostosowany do tych silników. Ja myślę o MaxLive ale tym razem syntetyk. Do Skody żony ( Fabia2 1,2) ostatnio kupiłem Castrol Magnatec 5W40. Na ostatnim przeglądzie w Skodzie zalali VW 5W40 z beczki.
Astra Caravan CNG 2004
danielsonn
CNG car: Astra 2 1,6 CNG

Post autor: danielsonn »

czyli oprócz wałków ze starego Z16YNG i pierscieni co jeszcze wymieniłeś ?
darek.s

Remont głowicy ( zawory wydechowe) rozrząd i pompa wodna oraz panewki korbowodowe. Niby nie stukały ale mieli już takie przypadki, że po remoncie góry posypał się dół w skutek zwiększonej kompresji. Do tego był lekki szlif cylindrów. Oczywiście doszła kupa drobiazgów typu szpilki oringi itp. . Wymieniłem tez świece bo stare miały 90 tys. ( wstyd przyznać nie wymieniałem :roll: ) do tego miały tyle nagaru, że i tak pasowało wymienić - ten silnik z Anglii produkował kupę sadzy) Jak to istotne mam cały kosztorys to mogę litanię wypisać. Starego silnika jeszcze nie miałem kiedy rozebrać. Po zrobieniu paru zdjęć pojedzie na złom. Chyba, że są jakieś szpeja które wartałoby przychomikować ( np carter na wypadek gdybym na cóś wjechał). Tak się składa, że mam gdzie trzymać. Na razie zrobiłem 140km na Etylinie 98. Przy okazji wiem ile pali etyliny. Nigdy nie miałem okazji tego zmierzyć. Wynika, ze teraz spalił 6,7 na setkę. Przez najbliższe dwa tygodnie mam docierać na etylinie to wynik będzie dokładniejszy. Spaliny już nie śmierdzą ( na etylinie) olej czyściutki i za te 140kM nie ubyło w zauważalny sposób nic. W okresie docierania może jeszcze trochę oleju brać. Na rurze dalej mam sadzę ( regularnie wycieram) co prawda już w małych ilościach ale nie wiadomo ile jej jeszcze zostało w całym układzie wydechowym i pomału będzie się to czyścić. Na razie nie przekraczam 3tys obr/min więc i rura ostro przedmuchiwana nie jest.
Po drugim tankowaniu wyszło, że pali 7,8 na setke.
Po czterech tankowaniach ostatecznie wyszło 7,9 etylinki/100km. 500km zrobione i zero spadku oleju. Olej nadal czyściutki. Już kupiłem olej do wymiany i jest to Valvoline Durablend 10W40. Za niedługo pora na potestowanie gazu.
Astra Caravan CNG 2004
darek.s

Na gazie jeżdzę już 500km. Trudno jeszcze cokolwiek powiedzieć o zużyciu ale nie odbiega w istotny sposób od tego przed remontem raczej z tendencją na korzyść ( gorzej gdyby na odwrót :? ) Dzisiaj zmieniłem olej na Durablend. Jak był zalany na Maxa po remoncie to po przejechaniu 1000 km tak pozostało. Coś więcej to dopiero za parę miesięcy. Pozdrawiam.
Astra Caravan CNG 2004
bilaj
CNG car: Astra 1,6

Post autor: bilaj »

Jadę już 1,5 roku, spalanie ok. 6,2 kg/100. Co ile planujesz olej wymieniać?
bilaj
darek.s

Olej zmieniałem co 10-15 tys km i tak pozostanie. Spalanie mam teraz nieco poniżej 8 m3. Ale ostatnio sporo korków mam. Ostatnie dwa tankowania wskazówka paliwa jakby nieco wolniej spada. Widać pierścienie się dotarły. Poprzedni ( gazowy silnik) miał ciut mniejszy apetyt ale to zrozumiałe - inne tłoki wyższy stopień sprężania i może coś jeszcze. Teraz widzę, ze pospieszyłem się z zakupem drugiego silnika, bo gdybym zaczekał z tydzień rozebraliby stary i wtedy decydowałbym świadomiej.
Z innej beczki - jaki jest przelicznik kg/m3. Swoją drogą zawsze mnie interesowało jak liczy to dystrybutor - wszak masa kubika gazu zależy od ciśnienia i temperatury. A te jak wiadomo są różne. Kubik gazu za który płacimy dotyczy konkretnej temperatury i cisnienia. Zatem pytanie czy jak tankuję w lecie przy 30 stopniach to dostaję tą samą masę gazu na kubik w porównaniu do tankowania w zimie przy -20. Musi to być jakoś uwzględnione bo wszyscy wiemy, ze w zimie do naszych butli wchodzi nawet ponad 10% więcej metanu.
Na pierwsze pytanie jest już odpowiedź http://cng.auto.pl/forum/1m3-kg-cng-t1557.html . natomiast jak to jest z ta temperaturą i ciśnieniem w dystrybutorze
Astra Caravan CNG 2004
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Każdy dystrybutor ma pomiar masowy - jest w nim zamontowany tzw. przepływomierz Coriolisa.

Nie jest ważne ani ciśnienie, ani temperatura gazu przy pomiarze, bo kupujesz paliwo według masy.

Natomiast paliwo na kasie jest rozliczane według m3, które są na sztywno wpisane w przeliczniku do systemu. Także nie masz się co martwić - nie ma pola do nadużyć.
Karol Wieczorek
darek.s

Siła Coriolisa. Wszystko jasne :D . Kiedyś w średniej szkole ( a może to było później) liczyłem siłę jaka działa na szyny prostopadle do nich podczas gdy pociąg porusza się dokładnie po prostej. Wielkie dzięki.
Astra Caravan CNG 2004
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”