Prośba o pomoc do Kolegów z Warszawy i/lub okolic.

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

Witaj 1wiatr,

zgodnie z obietnicą, pdf ze skrzynkami bezpieczników.
Ta pod osłoną może się różnić. W Astrze Cichego rozmieszczenie było trochę inne, ale ilość się zgadzała.

BTW. Chyba już nie dam rady dzisiaj skończyć tej diagnostyki.:-(.
Jasio zaczął Wędrować do Sylwajstra.
Załączniki

[Rozszerzenie pdf zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Rumcajs

Witaj 1wiatr,

zgodnie ze wczorajszą obietnicą udało mnie się skończyć tłumaczenie i rysowanie na kompie algorytmu diagnostycznego, jaki dla weryfikacji błędu 1572 przewiduje w swojej dokumentacji Opel.

Mam nadzieje, że nigdzie nie popełniłem, czy to przy tłumaczeniu, czy to przy rysowaniu żadnego błędu.
Nie miałem okazji wydrukować swojej pracy, na wydruku łatwiej dostrzec błędy. Gdyby ktoś jednak znalazł jakieś nielogiczności, proszę o uwagi postaram się przeanalizować i poprawić. :grin:

Jeśli zdarzyłyby się literówki, proszę o wyrozumiałość , nie będę poprawiał. :razz:

1wiatr, mam nadzieję,, że ten algorytm oraz reszta załączonych materiałów pomoże Ci w naprawie Zośki, powodzenia

Rumcajs
Załączniki

1wiatr
CNG car: Zafira CNG

Nie hula na gazie.

Post autor: 1wiatr »

Witam Rumcajs!!!
Duże dzięki za przedstawienie diagramu i rysunku. Domyślam się że wykonanie go musiało zabrać sporo czasu. W każdym razie powinno znakomicie ułatwić znalezienie usterki.
Jutro od rana ruszam do garażu.
Tymczasem życzę Tobie i innym użytkownikom aut na CNG jak i wszystkim sympatykom tego forum Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.
1wiatr

Zafirka nie chodzi na gazie

Witam ponownie w Nowym Roku. :wink:
Otóż w kwestii naprawy mojej Zafiry pojawił się następny problem.
Co było możliwe do sprawdzenia zostało zrobione i tak: elektrozawory przy butlach -sprawne, kolejno zgodnie z diagramem dojechałem do momentu gdzie muszę sprawdzić napięcie pomiędzy pinem 25 wtyczki modułu silnika a masą. I tu pojawił się problem - który to jest ten 25 pin? w jakiej kolejności je liczyć. Ani gniazdo, ani wtyczka nie mają żadnych oznaczeń.
Tak więc moja prośba o wskazówkę lub jakiś rysuneczek tej wtyczki z numeracją pinów.
Bez tego trudno będzie ruszyć z miejsca. :sad:
Pozdrowienia.
Rumcajs

Witaj 1wiatr,

tak na szybko mogę poradzić tylko dobre szkło powiększające.
Na wtyczce są numerki :oops: , zdaje się tylko przy końcowych w każdym rzędzie.
Jest po 16 .

Kolejny rysunek, tym razem wtyczki i gniazda na module mogę wrzucić po pracy, leży na domowym kompie.

Jeszcze jest jedna kwestia, która to wtyczka X130 a która X131.
Widziałem ludzi mylących te wtyczki, więc ja mało inteligentnie wziąłem niezmywalnym mazakiem je podpisałem. :grin:
Mało tego, trzeba przy badaniu pinów na wtyczkach pamiętać o tym, że rozkład pinów we wtyczce jest taki sam, tylko wtyczki są odwrócone o 180 stopni. :shock:
Na tym tez łatwo się zwalić.
Rumcajs

Zgodnie z poranną obietnicą, rysunek wtyczki i gniazda modułu
Załączniki

1wiatr

Zafira nie chodzi na gazie.

Cześć Rumcajs.
Wracając do mojego problemu i diagramu.
Coś mi tu nie pasuje- chyba że źle myślę, bo tak: przerobiłem kilka razy cały diagram - wszystko ok. do punktu w którym poleca się zamontować przełącznik S-139 na swoim miejscu(druga strona, trzecie okno od końca po lewej stronie. I tu zaczynają się schody bo: po przełączeniu na Pb napięcie na pin 25 wtyczki x-130 a masą wynosi 0 V. Zgodnie z diagramem należy przejść do okna po prawej stronie gdzie jest diagnoza: przerwa na przewodzie.... lub uszkodzony przełącznik S- 139. Sprawdziłem to i przerwy na przewodzie nie ma - jest ciągłość a przełącznik przejścia owszem nie ma, ale w trybie pracy na Pb jest on rozwarty, więc przejścia nie może mieć bo nawet jest tak że po wyjęciu go z gniazda silnik dalej na Pb pracuje wię gdyby miałby być na Pb zwarty po wyjęciu go silnik by przestał pracować. Sprawdziłem to także po podłączeniu wtyczki X-130 do modułu gdy żaróweczka kontrolna paliła się na Pb silnik pracował a po wyjęciu przełącznika przejścia na jego stykach nie było, czyli był w stanie rozwartym. Następnie przełączyłem przełącznik S- 139 w tryb pracy CNG i napięcie na pin 25 było (około 12V). i tu znowu zgodnie z diagramem należy przejść do okna po prawej stronie - gdzie diagnoza brzmi uszkodzony przełacznik S-139, tylko dlaczego skoro styki są zwarte i napięcie z bezpiecznika F 3,36 przez zamknięte styki dochodzą do pin25.
Wydaje mi się że jest jakiś błąd w tekście albo ja źle analizuję. Jeżeli tak- to popraw mnie. :roll:
Pozdrawiam
Rumcajs

Cześć 1wiatr,

niestety jestem jeszcze przez tydzień mocno daleko od domu, więc nie mam możliwości dostępu do oryginału dokumentacji, żeby sprawdzić czy faktycznie czegoś nie zwaliłem.
Tak więc jeśli chodzi o moją pomoc, to musisz niestety uzbroić się w cierpliwość do następnego weekendu.

Pozdrawiam.
1wiatr

Witam!!!
Mówi się trudno i żyje dalej :wink:
W międzyczasie postaram się zbadać problem w tutejszych warsztatach - zobaczymy co z tego wyniknie.
Pozdrawiam. :roll:
Rumcajs

Cześć 1wiatr,

zgodnie z zapowiedzią, wczoraj wróciłem.
Dzisiaj musiałem stoczyć nierówną walkę z tym białym co leci z góry, no i w końcu znalazłem chwilę, żeby usiąść nad procedurą diagnostyczną.

Nie wiem skąd wyciągnąłeś wnioski, ze w trybie PB jest w stanie bez prądowym na pinie 25 a w trybie CNG po podaniu tam plusa, ale z procedury diagnostycznej wynikałoby odwrotnie.

Masz załączone oryginalne dwa zrzuty ekranu.
Pierwszy to jest odpowiednik tego miejsca od którego zacząłeś swój wywód, drugi po odpowiedzi TAK.

Moim zdaniem, cały ten fragment procedury służy stwierdzeniu poprawnego działania przełącznika i poprawności tego fragmentu wiązki elektrycznej.

Bez względu czy tryb PB jest przy plusie czy na minusie, ważne żeby polaryzacja zmieniała się pod wpływem przełączania.
Najistotniejszy jest wniosek końcowy, czyli sugestia uszkodzenia sterownika.

Ponieważ ten objaw jest mnie znany, walczy z nim również Cichy, podjedź do jakiegoś warsztatu dysponującego oryginalnym Tech-em 2 Opla, i w wartościach rzeczywistych tego sterownika sprawdź czy odczytuje poziom gazu.

Obydwaj z Cichym, mamy "sprawne" sterowniki, ŻADNYCH błędów.
Sterowniki pracują TYLKO w trybie PB, kontrolka w przełączniku świeci Non-Stop, sterownik nie daje się przełączyć i olewa w ogóle CNG.
Nie próbuje nawet sprawdzić czy ma gaz w butlach czy nie, nie widzi wejścia z czujnika ciśnienia CNG, pomimo sprawnego czujnika. :twisted:

Każdy z nas ( Cichy i ja ) działa trochę na własną rękę, trochę wspólnie, może się okazać, że będziesz trzeci w Klubie. :mrgreen:
Jak ktoś znajdzie rozwiązanie tego problemu, będzie Wielki. :lol:

Daj znać co wyszło ze sprawdzenia Tech-em.
Załączniki

1wiatr

Zafira nie chodzi na gazie

Witaj Rumcajs!
Dzięki ca pamięć.
Wygląda na to że tłumaczenie jest ok. W takim razie sam już nie wiem co jest grane. Bo skoro wyłącznik jest też sprawny to faktycznie nie pozostaje nic innego jak podpiąć się do kompa i zobaczyć co pokaże. Być może poskutkuje wprowadzenie nowego oprogramowania. Rozmawiałem o tym w SO twierdzą że posiadają takowe do mojego auta także.
W tych dniach podjadę i zobaczymy co z tego wyjdzie. O wynikach niezwłocznie powiadomię.
Rumcajs

Cześć 1 wiatr,

no niestety tak jak napisałem chyba w pierwszej odpowiedzi na twój wpis, niestety najprawdopodobniejszy będzie pad sterownika . :twisted:

Podłącz się do testera i niech w wartościach rzeczywistych serwis podejrzy "ciśnienie gazu w zbiornikach". Oczywiście musisz wiedzieć, ile gazu mniej więcej masz, żeby ocenić czy odczytana ewentualnie wartość jest realna. Cichy i ja mamy pełne butle, a sterownik czyta 0.
Po prostu, nie wie że ma do odczytu taki parametr i już.
Cichy zrobił dokładnie to co ty planujesz, czyli wgrali mu najnowszy soft dla jego pojazdu.
Niestety nic to nie dało.
Z doświadczenia zawodowego wiem, że w takich sytuacjach ponowne wgranie oprogramowania pomaga w jednym na 500 przypadków.
Nie zniechęcam Cię jednak, każda możliwość wyratowania się z opresji jest dobra.

Życzę sukcesu i czekam na info. :mrgreen:
1wiatr

Re: Prośba o pomoc do Kolegów z Warszawy i/lub okolic.

Witam ponownie.
Otóż właśnie wróciłem autem z serwisu Opla w Toruniu, a właściwie z Lubicza k/Torunia i niestety kpl.
porażka. Byłem umówiony wcześniej na godz. i zapewniono mnie że chociaż autoryzacji na gaz nie mają to podpiąć się do kompa, sczytać błąd i wgrać ewentualnie nowy soft są w stanie. Na miejscu okazało się że niestety nic nie da się zrobić bo nie mam sterownika i komputer nic nie widzi. :cry: Przyznam się że nic z tego nie rozumiem. Przy aucie nikt nic nie robił chodziło do ostatniej chwili na gazie ok. A teraz nie można nawet odczytać błędu. Czy to możliwe żeby auto nie miało zamontowanego sterownika?
Chyba trzeba będzie udać się do ASO Opla z gazem żeby coś zrobić z tym problemem bo warsztaty naprawiające instalację LPG też nie chcą słyszeć o instalacji CNG.
Rumcajs

Cześć 1 wiatr,

widzisz jak to źle jest nie pilnować auta. Ty spałeś a ktoś zajumał Ci sterownik... :oops:

Dawno już nie ubawiłem się takim tekstem. Czy Ty jesteś pewien, że byłeś w serwisie Opla, a nie u Pana Kazia w stodole ?? :shock:

Skoro do tego "serwisu" dojechałeś to silnik w twojej Zośce musi posiadać jakiś sterownik. Bez czegoś takiego nie będzie pracował.Na podstawie Twoich wpisów w tym wątku, mogę stwierdzić, że ten sterownik, jest "sprawny trochę inaczej", ale z całą pewnością jest w pojeździe. Oczywiście, możliwe jest uszkodzenie przewodu po którym odbywa się diagnoza, ale skoro byłeś w serwisie autoryzowanym, to Panowie powinni wiedzieć co i jak sprawdzić.

Skomentuję to tak, w motoryzacji (inna marka niż Opel) pracuję kilkanaście lat. Nie spotkałem jeszcze działającego, nawet niepoprawnie, sterownika z którym komp diagnostyczny nie byłby w stanie się dogadać. To dogadanie potrzebne jest chociażby po to aby stwierdzić błędy i uszkodzenia.
Zarówno mój jak i Cichego sterowniki, które porzuciły CNG na rzecz PB, bez problemu dogadują się z kompem.

Ludzie mitologizują diagnostykę CNG. Poszukaj w Toruniu kogoś kto ma tester do Opla, nie musi to być autoryzowany serwis, byle wiedział do czego służy sprzęt diagnostyczny.
Oczywiście jeśli chodzi o serwis Opla znający zagadnienia CNG to pozostaje Ci tylko DK 10 do Płońska, później kierunek Warszawa i na rondzie w Łomiankach w lewo.

Jakbyś jednak chciał jeszcze spróbować samemu to odezwij się na PW.
Rumcajs

Witam Wszystkich,

jako ten który otworzył ten wątek, w pewien sposób chciałbym go podsumować i "zamknąć".

Zamknąć umieściłem w cudzysłowie, gdyż problemy wszystkich nas trzech przewijających się w tym wątku, zostały rozwiązane. Niech posłużą innym za " naukę / przestrogę ". Nie oznacza to że jak ktoś będzie miał uwagi czy podobne problemy, to ma się nie wpisywać.

Dla tych co mogli stracić wątek, wszyscy trzej mamy Ople po 2004 roku, czyli jeden sterownik silnika obsługujący obydwa tryby pracy ( CNG / PB ) i AUTOMATYCZNE przełączanie na PB w przypadku braku CNG.

No to po kolei :
Zaczynam od Siebie, od dwóch dni, czyli od wymiany sterownika i wgrania softu, Budyń hula na gazie jak przecinak. Zadziwiło mnie to, że pomimo nie używania gazu przez rok nic się nie stało. Żadne tam przerywanie, kaszlenie, wypadanie zapłonu czy też coś podobnego. Może bezpośrednio po uruchomieniu na gazie czknęło mu się ze dwa razy ale chyba nawet nie złapał błęda.

Mając od początku uszkodzony sterownik, wysłałem go do weryfikacji / naprawy do słynnego miasta R na Pomorzu.
Tam jeśli wierzyć temu co można znaleźć na Allegro, to w co drugiej chałupie mieści się firma co zna się na sterownikach Opla. :lol:
Dwie firmy pochyliły się nad moim sterownikiem, kosztowało mnie to parę zeta, diagnoza brzmiała SPRAWNE. Zapomnieli tylko dodać POŁ, na benzynie hulał, nie widział CNG. W ogóle nie szukał parametrów CNG. Ta "część " sterownika jakby nie istniała. Bardzo silne były sugestie odnośnie sprawności, a raczej niesprawności instalacji elektrycznej Zafiry. Sprawdzona kilkakrotnie i to bardzo dokładnie pokazała się że to jednak raczej sterownik.
Zakup na Allegro, sterownika wraz z pinem. Sprzedawca twierdził, że sprawny. Zamontowany w samochodzie, Op-com, zmiana pinu i k....a

Najprawdopodobniej przyczyną " załatwienia " przeze mnie sterownika było podejście do "tematu" znane z innych marek. Tam mając sterownik i pin można robić "zgranie " ze sobą modułów bez problemu. W Oplu zdaje się powinno się " wylogować " moduł ze starego samochodu i " zalogować " do nowego.
Rezultat był taki, że na benzynie hulał bez problemu a na CNG nie chciał nawet spojrzeć. :evil:

W międzyczasie kupiłem Zafirę CNG z 2003, to ten poszedł na 1/2 roku w odstawkę.

Doświadczenia kolegi Cichego, przekonały mnie, że nie ma innego wyjścia, czysty nowy sterownik, wgranie softu i hulaj CNG. :D

Przypadek Cichego, polegał na tym, że w momencie wykonywania przez Cichego parametryzacji modułu, skończyła się bateria w lapku. W związku z tym "sesja " parametryzacji modułu nie została zamknięta poprawnie. Początkowe podejrzenia szły w kierunku częściowego podkasowania softu sterownika. Wgranie softu od nowa nie pomogło Asi Cichego. Ja sprzedałem mu wiedzę na temat firm w mieście R, szukał innych elektroników do diagnozy/naprawy. Werdykt brzmiał " uszkodzenie w tak głębokich warstwach elektroniki, że brak tam dostępu". :oops:
Skończyło się tym, że bodaj po dwutygodniowej weryfikacji klapa. :(
Nowy sterownik, soft i hula na CNG. po tych doświadczeniach ja już poszedłem już trochę krótszą drogą.

Przypadek kolegi 1wiatr, ciągnął się też długo, rozwiązał się na PW.
1wiatr, tak ze dwa miesiące temu obiecał że opisze swój sukces ale wobec braku opisu postaram się to zrobić za niego.
Najprawdopodobniej dużo zamieszania w jego przypadku narobił stary zapisany błąd o problemie wyłącznika przełączania PB/CNG. Szczególnie, że był to jedyny błąd jaki w ogóle występował. A jest to błąd bardzo śmieszny, może wcale nie być wywołany przez CNG.
Wystarczy spalić bezpiecznik od gniazda zapalniczki, z tego samego bezpiecznika zasilane jest przełączanie PB/CNG i błąd gotowy.
Z tego powodu zawsze kasuję błędy na bieżąco, wtedy wiem w jakim okresie powstał, w przeciwnym wypadku można się naciąć tak jak 1wiatr i stracić trochę czasu.
W tym przypadku ciągłej pracy na PB i braku możliwości przełączenia na CNG bardzo pomocne byłaby wiedza zdobyta w trakcie naprawiania.
Ten system w momencie włączenia zapłonu na chwilę zasterowywuje przekaźnik K137, odpowiedzialny za otwarcie zaworów na butlach, reduktorze i ew. separatorze. Czynność ta służy sprawdzeniu czy mamy odpowiednie ciśnienie CNG. Jeśli tak i nie wymusiliśmy wcześniej przejścia na PB to odpalamy na CNG, w przeciwnym wypadku startujemy na PB.
Co się w takim razie działo, że 1wiatr miał pełne butle a mimo to nie mógł z nich korzystać.
BANAŁ. Wypaliły się styki przekaźnika, nie "puszczały" napięcia na cewki.
W związku z tym, ze wcześniej silnik wypalił całe dostępne CNG, na reduktorze było 8 bar, czyli dla systemu 0, czyli jedziemy na PB. :twisted:
Naprawa skończyła się wymianą przekaźnika, szczęściarz. :D

To tyle
Rumcajs
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”