Poszukuję Butli do Astry

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Artur77

Poszukuję Butli do Astry

Post autor: Artur77 »

:-( przejeździłem autem 3 lata i musiałem zrobić przegląd ale butle nie przeszły wiec potrzebne są drugie.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

A co konkretnie, według inspektora, im dolega? Może wymiana nie będzie konieczna.
Artur77

Niestety nie byłem przy oględzinach . Odbywały się na Minerska 2c ( nie polecam warsztatu bo właściciel nadaje się na klawisza i na dodatek porysowali mi zderzak )
Wracając do butli to ponoć sa przerdzewiałe w stopniu który nie pozwala ich homologować na następne 3 lata . W poniedziałek sam zdejmę osłonę i się okaże. Zastanawiam się nad przerobieniem jej na benzynę i w ten sposób zasilę rynek części używanych .
tigercng
Moderator

Jak długo śledzę oferty powiązane z CNG na alledrogo, tak nie widziałem tam zbiorników od Astry. Używane w dobrym stanie będą bardzo trudne do nabycia.

Możesz rozważyć dwie opcje:

1. Demontaż zbiorników, wykręcenie zaworów i wypiaskowanie powierzchni, a następnie pomalowanie farbą proszkową. Do wykonania w specjalistycznym warsztacie. Warunkiem jest, że korozja występuje tylko powierzchniowo i nie ma głębokich wżer. W warsztacie to ocenią.

2. Zamówienie i zakup nowych zbiorników w Milmecie.

BTW. W Astrze jeden ze zbiorników jest umieszczona we wnętrzu. Trudno mi uwierzyć, że on też skorodował. Zapewne problem dotyczy tylko tego drugiego, podwieszonego pod podwoziem.
Jaki kolor mają Twoje zbiorniki, są szare czy czerwone?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
Artur77

Bardzo dziękuję za pomoc.
:-) w poniedziałek sam położę się pod autem i ocenię co i jak.
Zamawianie nowych butli mija się z celem gdyż auto nie jest już wiele warte, wprawdzie jest w super stanie ale to nie zmienia faktu że nowe butle by mogły podwoić wartość auta.
Ostatnio zmieniony ndz paź 21, 2012 16:39 przez Artur77, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator

Artur, wszystko zależy jakie masz plany względem swojego auta.

Policz inaczej. Załóżmy, że masz do wymiany tylko mniejszy zbiornik i że miesięcznie oszczędzasz na paliwie skromne 300 zł (w porównaniu z benzyną). Zbiornik z wymianą kosztować będzie ok. 900 zł, czyli inwestycja zwróci Ci się po 3 miesiącach. Jakie wobec tego ma znaczenie, czy Twoje auto jest teraz warte 700 zł, czy 17 tys. zł? Żadne, bo niezależnie od wartości auta inwestycja zwróci Ci się po 3 miesiącach.

Z drugiej strony, jeśli masz już odłożone na nowsze auto, to inwestowanie nawet 900 zł w Twoje stare, które być może chcesz się pozbyć, jest bez sensu. Jeśli jednak masz zamiar nim jeszcze trochę pojeździć ("jest w super stanie"), to wydasz na benzynę więcej, niż na nowy zbiornik.

Wszystko więc zależy od Twoich planów.

PS. Jeśli pomogłem, będę wdzięczny za kliknięcie przycisku "Pomógł".
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Artur77

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jeden zbiornik ma kosztować 900 pln z wymianą i homologacją ?
Jeśli tak to poproszę adres do tej firmy :-) za tyle jestem gotów naprawić to auto żeby jazda nim nabrała sensu.
tigercng
Moderator

Koszty oszacowałem zgrubnie.
Cenę określimy dokładnie gdy sprawdzisz stan zbiorników i zmierzysz dokładnie wymiary skorodowanego. Pamiętaj, że długość liczy się bez dokręconego zaworu - sam zbiornik. Podam wtedy wymiary znajomemu w Milmecie, który określi cenę. Zbiorniki z Milmetu mają już decyzję TDT w komplecie.

Najpierw jednak sprawdź stan, być może wystarczy renowacja.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
Bendzi
CNG car: Peugeot 206 1,6

Post autor: Bendzi »

Jakieś 4 lata temu też szukałem zbiornika. Byłem osobiście w Milmecie i otrzymałem informację, że muszę złożyć zamówienie i czekać na wyprodukowanie około 4 tygodni.
Zadzwoniłem do Agrotrak w Krakowie i okazało się że mają na stanie kilka butli w różnych rozmiarach produkcji Milmet i to nawet w lepszych cenach, a w dodatku z montażem.
PEUGEOT 206 1,6 CNG
Artur77

tigercng, Jaki jest do Ciebie adres emailowy?
Niestety udało mi się tylko zrobić zdjęcia drugiej ( większej )butli.
Biorąc pod uwagę niekompetencje warsztatu trudno mi powiedzieć czy to jest ta mniej czy bardziej zardzewiała. Na dodatek okazało się że brakowało śrub w osłonie butli ( zdecydowanie nie polecam tego warsztatu.)

[ Komentarz dodany przez: tigercng: Pon Paź 22, 2012 17:06 ]
Email wysłałem Ci na PW.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

W którym warsztacie byłeś?
Może na Modlińskiej?
Artur77

Na Minerskiej 2C . NIE POLECAM !!! Rzeźnicy
Ostatnio zmieniony pn paź 22, 2012 17:07 przez Artur77, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator

AGM wycenił na 450 zł koszt wymiany obu zbiorników (z demontażem i ponownym montażem zaworów) w Astrze. Do tego dolicz koszty regeneracji zbiorników - piaskowanie, malowanie proszkowe.
Całość kosztować będzie Ciebie poniżej 900 zł za oba zbiorniki.
Do tego koszty dozoru, ale może nie jedź ponownie na Minerską :roll:
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 4 razy.
Artur77

Jutro zadzwonię do nich i umówię się na tą operację , czy mogę się powołać na Twoją rozmowę z nimi ?

[ Komentarz dodany przez: tigercng: Sro Paź 24, 2012 15:57 ]
Możesz się powołać, ale Krzysztof z AGM i bez tego będzie wiedział, o co chodzi :grin:
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez Artur77, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”