Czy ktoś potrzebuje świece do gazu z silnikami 1,6 16v
Czy ktoś potrzebuje świece do gazu z silnikami 1,6 16v
Świece są Japońskiej firmy Denso ich oznaczenie to PK20PR-P8
-
tomig
- CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG
Czyż byś wymienił świece w astrze??
A swoją drogą nie słyszałem o takich. One są dedykowane do CNG??
Ja tydzień temu wymieniłem na Boscha jak mi padła cewka zapłonowa.
A swoją drogą nie słyszałem o takich. One są dedykowane do CNG??
Ja tydzień temu wymieniłem na Boscha jak mi padła cewka zapłonowa.
Ostatnio zmieniony pt paź 23, 2009 14:32 przez tomig, łącznie zmieniany 1 raz.
Zamówiłem dopiero. Będę je miał na 17.oo i powiem szczerze że nie było tanio
.
Z katalogu wynika że świece mają być Irydowe i starczą na następne 100 tysięcy kilometrów.
Z Denso numer świecy to PK20PR-P8
Z NGK numer świecy to BKR6EIX-LPG
Z Boscha numer świecy to 0 242 236 564
Z katalogu wynika że świece mają być Irydowe i starczą na następne 100 tysięcy kilometrów.
Z Denso numer świecy to PK20PR-P8
Z NGK numer świecy to BKR6EIX-LPG
Z Boscha numer świecy to 0 242 236 564
Ostatnio zmieniony pt paź 23, 2009 23:02 przez Artur77, łącznie zmieniany 3 razy.
Mam już nowe świece.
Świece są nowe ale samochód nadal nie odpala na zimnym z gazu.
Musi chodzić ze 3 min na benzynie i potem można przełączyć na gaz. Jak próbuję go odpalić zimnego na gazie to odpala z trudnością i nie chodzi na wszystkich cylindrach
Do tego wczoraj podczas wymiany oleju ogladałem samochód od dołu i nie widać żeby był w nim zainstalowany "odstojnik" . Dzięki uprzejmości TIGERACNG sprawdziliśmy numer i samochód przeszedł akcje serwisową ale śladu po instalacji odstojnika nie widać. Pytanie jest czy warto jest go zainstalować a jak tak to gdzie w Warszawie i mniej wiecej za ile ?
Musi chodzić ze 3 min na benzynie i potem można przełączyć na gaz. Jak próbuję go odpalić zimnego na gazie to odpala z trudnością i nie chodzi na wszystkich cylindrach
Ostatnio zmieniony śr paź 28, 2009 13:35 przez Artur77, łącznie zmieniany 1 raz.
-
adam_k27
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004
Co to są za świece? Opel fabrycznie chyba nie montuje żadnych "specjalnych świec do gazu". Ja jestem sceptycznie nastawiony do takich "wynalazków". Kupiłem raz "specjalne świece do gazu" produkowane przez Iskrę, do mojego popredniego auta (Renault Megane 1.6 benzyna + LPG). Na opakowaniu oczywiście była wymieniona cała lista korzyści ze stosowania takich świec. Oczywiście auto miało mniej palić, dokładniej dopalać gaz - czystsze spaliny, wydłużać żywotność poszczególnych części układu zapłonowego, itd. itp. Po niecałym miesiącu wywaliłem to dziadostwo w cholerę, bo się jeździć na tym nie dało
. De facto świece różniły się przede wszystkim mniejszą o 0,1 mm szczeliną. O ile na gazie silnik chodził z tymi świecami gorzej to na benzynie było już tragicznie. Tak naprawdę bowiem nie ma potrzeby stosowania specjalnych świec do gazu.
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Koledzy chyba nie piszą o jakiś wynalazkach, tylko o świecach które są oryginalnie montowane do Z16YNG przez Opla. Ja miałem Bosh Platinium FR 7 DPP33 (numer kat. Bosch 0242235740) i dokładnie na takie zostały wymienione.
Ostatnio zmieniony pn cze 07, 2010 13:13 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.