Problem z ilością tankowanego gazu

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
amedo
CNG car: Zafira A CNG 2001, Vivaro CNG

Witam wszystkich

Post autor: amedo »

Witam serdecznie,
Jestem szczęśliwym posiadaczem Zafiry CNG Comfort Monovalent 2001 od kilku dni. Zakupiłem pod Berlinem od dealera Opla (MAG Metz) było autem pokazowym, z przebiegem ok. 200 K, ale w idealnym stanie technicznym (zawieszenie, układ jezdny, odpalanie). Kupiłem tylko za 29 zł przekaźnik lewych kierunkowskazów (żółty) bo wariowały.
Właśnie przeszedłem pomyślnie badania TDT. Ale mam mały problem, kiedy przywoziłem samochód na lawecie do Polski z Niemiec zatankowałem je do pełna (tam) gazem wtedy weszło prawie 19 kg. Ale po przejechaniu ok. 190 km gaz się skończył i dalej jechałem na benzynie. Dzisiaj w Poznaniu chciałem zatankować CNG i weszło już tylko 10 kg mimo tego że butle miałem puste. Czy myślicie że to wina elektrozaworów ? W takim razie dlaczego w Niemczech zatankowałem full a w Polsce już nie ? Czy ma ktoś z was zdjęcie lub schemat bezpieczników które są odpowiedzialne za działanie elektrozaworów na butlach (może się któryś przepalił) ? Butle mam z końca roku 2007 i same zawory też, więc raczej uszkodzenie ze starości odpada.
Czytałem dużo na tym forum o separatorze oleju - jak to wygląda chciałbym sprawdzić czy u mnie to też występuje ? A tak na koniec to wrażenie z jazdy jest niesamowite - nie mam na myśli przyśpieszenia ale przyklejenia do drogi, Zafira zachowuje się jak Porschak :) Z góry dziękuję za odpowiedź.

Przy okazji chciałbym zapytać czy wie ktoś za co jest odpowiedzialny bezpiecznik który u mnie jest, niepoprawnie umieszczony w gnieździe (zaznaczyłem go na czerwono) być może to on jest sprawcą całego zamieszania z ilością gazu jaką mogłem zatankować.
Fotografia z bezpiecznikami:

[center]Obrazek [/center]
Ostatnio zmieniony sob cze 20, 2009 20:00 przez amedo, łącznie zmieniany 2 razy.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: Witam wszystkich

Post autor: tigercng »

Witam amdeo,
amedo pisze:Jestem szczęśliwym posiadaczem Zafiry CNG Comfort Monovalent 2001 od kilku dni.
Gratulujemy!!!
amedo pisze:zatankowałem je do pełna (tam) gazem wtedy weszło prawie 19 kg. Ale po przejechaniu ok. 190 km gaz się skończył i dalej jechałem na benzynie. Dzisiaj w Poznaniu chciałem zatankować CNG i weszło już tylko 10 kg mimo tego że butle miałem puste. Czy myślicie że to wina elektrozaworów ?
Na 100%.
amedo pisze:W takim razie dlaczego w Niemczech zatankowałem full a w Polsce już nie ?
Ale nie wiesz, kiedy auto było tankowane przed Tobą? Może stało kilka lat na placu. Moja Zafira też była autem pokazowym, i stała trzy lata pod sosną, nim do mnie trafiła. Przez te lata wiele mogło się zdarzyć.
Piszesz, że masz auto z 2001 i butle z 2007, więc może po wymianie butli nikt auta nie tankował. Może przy wymianie butli uszkodzono elektrozawory, o co nietrudno.
amedo pisze:Czy ma ktoś z was zdjęcie lub schemat bezpieczników które są odpowiedzialne za działanie elektrozaworów na butlach (może się któryś przepalił)??
Elektrozawory w wersji do 2003 są podpięte pod główny obwód i nie ma na nie osobnego bezpiecznika. Osobne bezpieczniki są od 2004 i mieszczą się w czarnym pudełku zaraz z prawej strony akumulatora - opis tutaj, a zdjęcie załączyłem poniżej. Jednak u siebie (i u mnie) tej skrzynki nie znajdziesz :sad:
amedo pisze:Butle mam z końca roku 2007 i same zawory też, więc raczej uszkodzenie ze starości odpada.
Ale kto i dlaczego wymieniał u Ciebie te butle? Możesz przybliżyć tę historię? Najprawdopodobniej wtedy coś uszkodził.
amedo pisze:Czytałem dużo na tym forum o separatorze oleju - jak to wygląda chciałbym sprawdzić czy u mnie to też występuje?
Biały walec umieszczony pionowo w komorze silnika, między silnikiem a ścianą grodziową, owinięty czasami srebrną folią termochronną. Widoczny jest raczej tylko od spodu. Zdjęcie załączyłem poniżej.
amedo pisze:Przy okazji chciałbym zapytać czy wie ktoś za co jest odpowiedzialny bezpiecznik który u mnie jest, niepoprawnie umieszczony w gnieździe (zaznaczyłem go na czerwono)
Ten zaznaczony przez Ciebie zielony bezpiecznik 30A, a także ten czerwony 40A nad nim i mały zielony 30A w piątym wystającym mocowaniu po prawej to są bezpieczniki zapasowe, nie ma specjalnego znaczenia jak są umieszczone.
Widzę też, że brakuje Tobie uchwytu do wyjmowania bezpieczników, który powinien być wciśnięty pomiędzy te dwa duże.

Jeśli masz dalsze pytania, wal śmiało.
Pozdrawiam
Załączniki

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
amedo

Ale nie wiesz, kiedy auto było tankowane przed Tobą?

Nie wiem kiedy było wcześniej tankowane ale jakie to ma znaczenie kiedy było wcześniej tankowane ? Wiem, że to ja zużyłem do końca gaz poprzedniego właściciela podczas jazdy próbnej następnie na lawecie ponownie zatankowałem "do pełna" żeby sprawdzić czy to że wcześniej zgasł na gazie to wina jego braku, a nie inny powód.

Rzeczywiście u mnie nie ma bezpieczników przy akumulatorze.

Bezpieczniki które nie mają kolorowej rameczki są bezpiecznikami zapasowymi. Ale u mnie brakuje jednego małego z czerwoną rameczką, zna ktoś ten bezpiecznik ?
Ale kto i dlaczego wymieniał u Ciebie te butle?

Domyślam się że Opel (Mag Metz) je wymieniał bo wtedy był właścicielem samochodu, nie mam pojęcia dlaczego je wymieniali ale są nowe. Dowiedziałem się o tym dopiero po zakupie więc miałem dość sporo szczęścia. Gdybym wiedział wcześniej problemie [shadow=red]R-110[/shadow] to bym tego auta nie kupił :)

Separatora Oleju nie mogę zlokalizować ale musiałbym się pod auto dostać. Wtedy będę mógł się przekonać czy jest.

Czy wie ktoś czy powstanie w najbliższym czasie Stacja CNG w Zielonej Górze ?
Czy ktoś z Forum mieszka w Zielonej Górze ? W grupie siła.

Chciałbym jeszcze zapytać do czego służy przełącznik ze zdjęcia - wiatraczek płomień.

[center]Obrazek[/center]
Ostatnio zmieniony ndz cze 21, 2009 11:51 przez amedo, łącznie zmieniany 1 raz.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Trudno powiedzieć kiedy powstanie stacja CNG w Zielonej Górze. Nic nam na ten temat nie wiadomo... Musisz wysłać zapytanie do lokalnej gazowni. Poza tym polecam wykaz stacji CNG w Niemczech położonych nieopodal polskiej granicy.
amedo pisze:Chciałbym jeszcze zapytać do czego służy przełącznik ze zdjęcia - wiatraczek płomień.

[center]Obrazek[/center]
tutaj odpowiedź
google nie gryzie ;)
Karol Wieczorek
amedo

Na pewno będę korzystał ze stacji w Cottbus (Stadtring 7). Ale wiadomo że sprawi to pewną uciążliwość, zawsze lepiej byłoby tankować w Zielonej Górze.
Czy szary użytkownik może mieć jakikolwiek wpływ na przyśpieszenie sprawy powstania stacji w Zielonej Górze ?
Niestety na stronie podanej przez administator nie znalazłem odpowiedzi dot. przełącznika zaznaczonego na czerwono [ w ramce ] wydaje mi się że nie ma nic wspólnego z Webasto.
[center]Obrazek [/center]
Ostatnio zmieniony ndz cze 21, 2009 13:52 przez amedo, łącznie zmieniany 2 razy.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Coś musiałem źle zrozumieć Twoje zapytanie ;)

Jeśli nikt z posiadaczy Zafiry A nie będzie w stanie Ci odpowiedzieć na pytanie skorzystamy z pomocy kolegów z Niemiec.
Karol Wieczorek
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

amedo pisze:
tigercng pisze:Ale nie wiesz, kiedy auto było tankowane przed Tobą?
Nie wiem kiedy było wcześniej tankowane ale jakie to ma znaczenie kiedy było wcześniej tankowane?
Rozważałem różne możliwości. Także taką, że uszkodzenie elektrozaworów wystąpio wcześniej, a przez czas długiego postoju reszta gazu uszła przez jakąś nieszczelność. Dzięki temu za pierwszym razem zatankowałeś gaz do pełna.
Tak, czy inaczej, trzeba to teraz naprawić. Na forum jest dość szczegółowy opis, jak sobie z tym poradzić, tym niemniej jakbyś potrzebował pomocy, to pisz. Omijaj z daleka domorosłych "gaziarzy" i naprawiaj to tylko w warsztatach mających doświadczenie z Zafirami CNG. Albo, jeśli masz możliwości i zdolności, zrób to sam według naszych instrukcji.
amedo pisze:Ale u mnie brakuje jednego małego z czerwoną rameczką, zna ktoś ten bezpiecznik?
Zgodnie z instrukcją "27 - klimatyzacja tyłu kabiny". Zafiry CNG nie miały montowanej dwustrefowej klimatyzacji, więc miejsce jest puste. Także u mnie.
amedo pisze:Chciałbym jeszcze zapytać do czego służy przełącznik ze zdjęcia - wiatraczek płomień.
Z pewnością to nie jest standardowe wyposażenie Zafiry. Moim zdaniem ma to jednak coś wspólnego z tym Webasto, ale niech Tobie odpowie ktoś, kto ma coś takiego zamontowane.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
amedo

Jutro pojadę do Lubonia pod Poznaniem do Firmy Perfekt - mam nadzieję że dadzą sobie z tym radę. Sam wolę nie grzebać bo się na tym jeszcze nie znam. Tymczasem dziękuję za poświęcony czas na odpowiedź na moje pytania i bardzo się cieszę z istnienia tego forum. Swoją drogą oferuję swoją pomoc w imporcie części z Niemiec - jestem codziennie w Cottbus zatem mogę podjechać w każdej chwili do Opla i zamówić części które są trudno dostępne w Polsce, a później przesłać na Polski adres. Jeżeli natomiast ktoś coś zakupił na Ebay.de i chciałby to szybko mieć u siebie to mogę pomóc ponieważ mam niemiecki adres na który paczki przychodzą na drugi dzień z całych Niemiec oraz konto w banku niemieckim z którego można dokonać szybkiej zapłaty za części.
amedo

Lokalizacja przewodu elektrycznego zasilającego butle

Czy ktoś wie którędy poprowadzony jest przewód który zasila elektrozawory przy butlach.
Zaraz przy butlach jest polączony z drugim przewodem który wpada do wnętrza samochodu ale nie mam pojęcia gdzie idzie dalej.

Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”