STACJE CNG przygraniczne - Niemcy
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
STACJE CNG przygraniczne - Niemcy
Z okazji otwartych granic, kierowcy mieszkający lub tylko przebywający w rejonach przygranicznych, nie muszą biernie czekać na przebudzenie się polskich polityków, urzędników, właścicieli stacji paliw, oraz PGNiGu i CP Energia w temacie CNG.
Czasami już kilka kilometrów od granicy czekają na nas stacje CNG, czynne 24h przez cały tydzień, i gdzie bez problemu zapłacimy kartą płatniczą lub euro.
Przedstawię tutaj przegląd tych stacji, wraz z oceną przydatności dla polskiego kierowcy NGV i oczywiście z uwzględnieniem możliwości przejazdu przez granicę. Ograniczyłem się do odległości ok. 60 km od przejść granicznych. Listę przejść wraz z opisem znajdziecie tutaj. Niektóre przejścia są dostępne tylko dla sam. osobowych lub nie są całodobowe, więc proszę wcześniej się upewnić.
Zaczniemy od Niemiec - przydatnych może być dziewięć stacji CNG.
Linki pod poszczególnymi miejscowościami prowadzą do szczegółowych opisów, łącznie z mapkami na portalu www.gibgas.de
Odległość i czas dojazdu od przejścia granicznego do stacji wg wyliczeń Google Maps.
Przejście Świnoujście - Ahlbeck (dla Świnoujścia, Międzyzdrojów)
Seebad Bansin (OIL) - 7,1 km, 9 min
Przejście Lubieszyn - Linken (dla Szczecina, Polic)
Torgelow (HEM) - 44 km, 43 min
Prenzlau (Freie) - 39,9 km, 38 min
Przejście Kołbaskowo - Pommellen (dla Szczecina, Starogardu Szczecińskiego)
Prenzlau (Freie) - 38,5 km, 30 min (A11)
Przejście Rosówek - Rosow (dla Gryfina)
Schwedt (Total) - 31,2 km, 29 min
Przejście Krajnik Dolny - Schwedt (dla Chojny, Myśliborza)
Schwedt (Total) - 6,3 km, 10 min
Przejście Osinów Dolny - Hohenwutzen (dla Chojny, Myśliborza)
Bad Freienwalde (Esso) - 9,4 km, 11 min
Przejście Kostrzyn - Kietz (dla Gorzowa Wlkp.)
Bad Freienwalde (Esso) - 58,3 km, 53 min
Fürstenwalde (Aral) - 64,2 km, 52 min
Przejście Frankfurt - Świecko/Słubice
Fürstenwalde (Aral) - 35 km, 18 min (A12)
Beeskow (Brandol) - 35,5 km, 31 min
UWAGA: bliższe stacje CNG we Frankfurcie/O i Eisenhüttenstadt są tylko na karty "EC-karte".
Przejście Gubin - Guben
Cottbus (Energie) - 38,3 km, 40 min
Przejście Zasieki - Forst
Cottbus (Energie) - 31,4 km, 32 min
Przejście Olszyna - Forst
Cottbus (Energie) - 35 km, 26 min (A15)
Przejście Łęknica - Bad Muskau
Brak stacji CNG w pobliżu - proszę jechać przez przejście w Olszynie na A15 do Cottbus
Przejście Pieńsk - Deschka
Bautzen (Aral) - 46,8 km, 32 min (A4)
Przejście Jędrzychowice - Ludwigsdorf
Bautzen (Aral) - 42,7 km, 28 min (A4)
Przejście Zgorzelec - Görlitz
Bautzen (Aral) - 49,3 km, 39 min (do A4 przez Jędrzychowice)
Przejście Porajów - Zittau
Brak stacji CNG w pobliżu. Proszę tankować po polskiej stronie w Zgorzelcu lub w Liberec w Czechach, ale to już temat na odrębny post.
Czasami już kilka kilometrów od granicy czekają na nas stacje CNG, czynne 24h przez cały tydzień, i gdzie bez problemu zapłacimy kartą płatniczą lub euro.
Przedstawię tutaj przegląd tych stacji, wraz z oceną przydatności dla polskiego kierowcy NGV i oczywiście z uwzględnieniem możliwości przejazdu przez granicę. Ograniczyłem się do odległości ok. 60 km od przejść granicznych. Listę przejść wraz z opisem znajdziecie tutaj. Niektóre przejścia są dostępne tylko dla sam. osobowych lub nie są całodobowe, więc proszę wcześniej się upewnić.
Zaczniemy od Niemiec - przydatnych może być dziewięć stacji CNG.
Linki pod poszczególnymi miejscowościami prowadzą do szczegółowych opisów, łącznie z mapkami na portalu www.gibgas.de
Odległość i czas dojazdu od przejścia granicznego do stacji wg wyliczeń Google Maps.
Przejście Świnoujście - Ahlbeck (dla Świnoujścia, Międzyzdrojów)
Seebad Bansin (OIL) - 7,1 km, 9 min
Przejście Lubieszyn - Linken (dla Szczecina, Polic)
Torgelow (HEM) - 44 km, 43 min
Prenzlau (Freie) - 39,9 km, 38 min
Przejście Kołbaskowo - Pommellen (dla Szczecina, Starogardu Szczecińskiego)
Prenzlau (Freie) - 38,5 km, 30 min (A11)
Przejście Rosówek - Rosow (dla Gryfina)
Schwedt (Total) - 31,2 km, 29 min
Przejście Krajnik Dolny - Schwedt (dla Chojny, Myśliborza)
Schwedt (Total) - 6,3 km, 10 min
Przejście Osinów Dolny - Hohenwutzen (dla Chojny, Myśliborza)
Bad Freienwalde (Esso) - 9,4 km, 11 min
Przejście Kostrzyn - Kietz (dla Gorzowa Wlkp.)
Bad Freienwalde (Esso) - 58,3 km, 53 min
Fürstenwalde (Aral) - 64,2 km, 52 min
Przejście Frankfurt - Świecko/Słubice
Fürstenwalde (Aral) - 35 km, 18 min (A12)
Beeskow (Brandol) - 35,5 km, 31 min
UWAGA: bliższe stacje CNG we Frankfurcie/O i Eisenhüttenstadt są tylko na karty "EC-karte".
Przejście Gubin - Guben
Cottbus (Energie) - 38,3 km, 40 min
Przejście Zasieki - Forst
Cottbus (Energie) - 31,4 km, 32 min
Przejście Olszyna - Forst
Cottbus (Energie) - 35 km, 26 min (A15)
Przejście Łęknica - Bad Muskau
Brak stacji CNG w pobliżu - proszę jechać przez przejście w Olszynie na A15 do Cottbus
Przejście Pieńsk - Deschka
Bautzen (Aral) - 46,8 km, 32 min (A4)
Przejście Jędrzychowice - Ludwigsdorf
Bautzen (Aral) - 42,7 km, 28 min (A4)
Przejście Zgorzelec - Görlitz
Bautzen (Aral) - 49,3 km, 39 min (do A4 przez Jędrzychowice)
Przejście Porajów - Zittau
Brak stacji CNG w pobliżu. Proszę tankować po polskiej stronie w Zgorzelcu lub w Liberec w Czechach, ale to już temat na odrębny post.
Ostatnio zmieniony śr sie 12, 2009 00:08 przez tigercng, łącznie zmieniany 11 razy.
Stacja CNG Goerlitz
Witam
Bardzo ciekawy przegląd stacji na terenie przygranicznym. Zawsze można skorzystać jadąc nad polskie morze. Tutaj dużo Polaków korzysta z niemieckich dróg w kierunku na północ i nie tylko. Sam muszę się pochwalić że trasę ze Zgorzelca do Kołbaskowa zrobiłem w cztery godziny. Jest to o wiele szybciej, niż po polskich drogach.
Tiger, gdzie znalazłeś informację, że w Goerlitz ma być stacja na cng. Moje zgorzeleckie perturbacje z tankowaniem już opisywałem więc stacja w Goerlitz by mnie uratowała. W najbliższym czasie mam zamiar odwiedzić stację cng w Libercu, podczas wyjazdu z rodziną do aquaparku.
Bardzo ciekawy przegląd stacji na terenie przygranicznym. Zawsze można skorzystać jadąc nad polskie morze. Tutaj dużo Polaków korzysta z niemieckich dróg w kierunku na północ i nie tylko. Sam muszę się pochwalić że trasę ze Zgorzelca do Kołbaskowa zrobiłem w cztery godziny. Jest to o wiele szybciej, niż po polskich drogach.
Tiger, gdzie znalazłeś informację, że w Goerlitz ma być stacja na cng. Moje zgorzeleckie perturbacje z tankowaniem już opisywałem więc stacja w Goerlitz by mnie uratowała. W najbliższym czasie mam zamiar odwiedzić stację cng w Libercu, podczas wyjazdu z rodziną do aquaparku.
Opel Zafira 1.6 CNG Njoy 2005
-
tigercng
- Moderator
Witam,
Stacja CNG w Görlitz jest oznaczona jako planowana na mapie, którą wydrukowałem sobie z portalu www.erdgasfahrzeuge.de . Na stopce jest napis "Karte: Stand Juni 2008"
Chciałem zamieścić link, ale nie potrafię znaleźć ponownie tej mapy w wersji elektronicznej. O ile dobrze pamiętam był to plik PDF.
Znalazłem jednak coś bardzo podobnego, mapa jest na końcu tego dokumentu i jest tam zaznaczone Görlitz: http://configurator.fiat.de/download/pr ... wer_PR.pdf
Stacja CNG w Görlitz jest oznaczona jako planowana na mapie, którą wydrukowałem sobie z portalu www.erdgasfahrzeuge.de . Na stopce jest napis "Karte: Stand Juni 2008"
Chciałem zamieścić link, ale nie potrafię znaleźć ponownie tej mapy w wersji elektronicznej. O ile dobrze pamiętam był to plik PDF.
Znalazłem jednak coś bardzo podobnego, mapa jest na końcu tego dokumentu i jest tam zaznaczone Görlitz: http://configurator.fiat.de/download/pr ... wer_PR.pdf
-
Touran_CNG
Panowie , wybieram się z Wrocławia do Szczecina i z tego co podpatrzyłam to mogę sobie pojechać niemiecką stroną bo szybciej i .............. szybciej bo taniej już NIE !!! Cena gazu 0.994 EU za kilogram czyli jakieś 4.50 PLN
Ale mam pytanie czy ktoś podpowie mi a może nawet sam " Klemens " z których stacji korzystać bez niespodzianek typu ( nie można zapłacić polską kartą VISA albo tankowanie tylko na tamtejszą kartę - CNG ) Trasa zapowiada się we wtorek więc będę wdzięczny !!!
Witam
Biorąc pod uwagę kurs euro nie widzę większych plusów jazdy po stronie niemieckiej, poza jakością dróg. Jeśli wykorzystasz sieć autostrad, studiując wcześniej dokładnie trasę, możesz zyskać jedynie na czasie, ale próbując tankować na niemieckich stacjach cng tracisz sporo czasu szukając ich, nawet przy pomocy moich wskazówek. Najlepszym rozwiązaniem byłoby posiadanie niemieckiej mapy ze stacjami cng - http://www.gibgas-shop.de/?navi=home&s_artikel_id=1
Dało by Ci to możliwość przemyślenia, gdzie można zjechać nie tracąc czasu. A jeśli chodzi o karty, to pozostaje Tobie metoda prób i błędów
Biorąc pod uwagę kurs euro nie widzę większych plusów jazdy po stronie niemieckiej, poza jakością dróg. Jeśli wykorzystasz sieć autostrad, studiując wcześniej dokładnie trasę, możesz zyskać jedynie na czasie, ale próbując tankować na niemieckich stacjach cng tracisz sporo czasu szukając ich, nawet przy pomocy moich wskazówek. Najlepszym rozwiązaniem byłoby posiadanie niemieckiej mapy ze stacjami cng - http://www.gibgas-shop.de/?navi=home&s_artikel_id=1
Dało by Ci to możliwość przemyślenia, gdzie można zjechać nie tracąc czasu. A jeśli chodzi o karty, to pozostaje Tobie metoda prób i błędów
Opel Zafira 1.6 CNG Njoy 2005
-
Touran_CNG
Właśnie zależy mi na czasie. Co do Mapy stacji to mam mapę z aktualnymi stacjami i z tymi planowanymi. Dostałem razem z samochodem w niemieckim salonie. No ale boję się o płatności kartą. Czy ty płaciłeś gotówką czy kartą? Ja ma Vise Clasic ale jak chciałem zapłacić na stacji bezobsługowej w Niemczech to okazało się że karta straciła ważność
niedopatrzenie !!! Więc nie miałem możliwości sprawdzić.
-
Touran_CNG
Bar, EC-, Kredit- und Tankkarte (Station) Panowie taki jest opis przy jednej ze stacji gdzie mam nadzieję się tankować. Tylko co dokładnie oznaczają te opisy ?
[ Dodano: Wto Kwi 21, 2009 17:55 ]
http://www.gibgas.de/?navi=tankstellen& ... r+Allee_98 A to link do tej stacji.
-
administrator
- Administrator
>>20:12, 21.04.2009Touran_CNG pisze:Bar, EC-, Kredit- und Tankkarte (Station) Panowie taki jest opis przy jednej ze stacji gdzie mam nadzieję się tankować. Tylko co dokładnie oznaczają te opisy ?
W celu rozwiązywania tego typu problemów powstała platforma współpracy "Międzynarodowa Sieć Społeczności CNG"
Już wysłałem w języku angielskim zapytanie na nasze zaprzyjaźnione forum CNG w Niemczech. Zawarte jest ono w tym wątku:
http://www.erdgasfahrer-forum.de/viewtopic.php?t=4810
Odpowiedzi możemy się spodziewać tradycyjnie w ciągu 24 godzin
>>21:32, 21.04.2009
Nie trzeba było długo czekać. Nasi przyjaciele z Niemiec napisali już kilka odpowiedzi po angielsku (otwórzcie link, który podałem powyżej). Jakby ktoś potrzebował tłumaczenia, to chętnie tego dokonam
Ostatnio zmieniony wt kwie 21, 2009 21:35 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
-
Touran_CNG
-
tigercng
- Moderator
Dodam od siebie, że "EC" oznacza specyficzną, niemiecką kartę "EC-karte", niedostępną dla osób niemieszkających w Niemczech. Jeśli więc na swojej MasterCard znajdziecie logo "EC", to wcale nie oznacza, że będziecie mogli nią zapłacić w Niemczech na terminalach oznaczonych "EC".
Dotyczy to w szczególności samoobsługowych stacji CNG, np. we Frankfurcie nad Odrą.
Napisałem o tym w pierwszym poście.
Dotyczy to w szczególności samoobsługowych stacji CNG, np. we Frankfurcie nad Odrą.
Napisałem o tym w pierwszym poście.
-
administrator
- Administrator
Koledzy z erdgasfahrer-forum.de zrobili wykaz stacji tankowania, gdzie obcokrajowcy raczej się nie zatankują:
http://www.erdgasfahrer-forum.de/viewtopic.php?t=3722
Dobrze, że napisaliśmy do nich prośbę o wytłumaczenie skrótów i podanie informacji czy mogą tankować na pewnych stacjach obcokrajowcy. Sygnał podobno już poszedł do gibgas.de i ma się to wkrótce zmienić
http://www.erdgasfahrer-forum.de/viewtopic.php?t=3722
Dobrze, że napisaliśmy do nich prośbę o wytłumaczenie skrótów i podanie informacji czy mogą tankować na pewnych stacjach obcokrajowcy. Sygnał podobno już poszedł do gibgas.de i ma się to wkrótce zmienić
Karol Wieczorek
-
tigercng
- Moderator
Jest to niestety tylko część prawdy. Do tej listy należy doliczyć stacje CNG, gdzie płatność ("Zahlungsmittel:") jest oznaczona wyłącznie przez "EC- und Tankkarte (eigene)". Dotyczy to większości stacji bezobsługowych, oferujących wyłącznie CNG.administrator pisze:Koledzy z erdgasfahrer-forum.de zrobili wykaz stacji tankowania, gdzie obcokrajowcy raczej się nie zatankują: http://www.erdgasfahrer-forum.de/viewtopic.php?t=3722
Kartą zapłacimy na stacjach oznaczonych "EC-, Kredit- und Tankkarte", a dodatkowo gotówką na stacjach "Bar, EC-, Kredit- und Tankkarte "
Proszę uważnie sprawdzać opis płatności na gibgas.de
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
Witam,
byłem ostatnio w Świnoujściu. Jako iż dziwiło mnie iż nie można się dostać na niemiecką stronę zacząłem drążyć temat. Myslałem nawet o jakimś nielegalnym przekroczeniu
Jak się okazaoło od grudnia 2007 roku przejście jest otwarte i bez problemu całą dobę bez żadnych kontroli.
Do stacji od Świnoujscia jest 6km prostę nadmorską drogą.
Aha, aby zatankować trzeba od obsługi pobrać kartę do tankowania( zapewne mieszkań maja takie ) i dopiero potem dystrybutor umożliwi nam tankowanie. Cena 1kg to 0.959E więc nie najtaniej, ale i tak warto zatankować i przy okazaji pozwiedzać.
Stancja czynna całą dobę.
Pozdrawiam
Mateusz
moderator> Dzięki za cenną informację. Już poprawiam mój pierwszy post.
byłem ostatnio w Świnoujściu. Jako iż dziwiło mnie iż nie można się dostać na niemiecką stronę zacząłem drążyć temat. Myslałem nawet o jakimś nielegalnym przekroczeniu
Jak się okazaoło od grudnia 2007 roku przejście jest otwarte i bez problemu całą dobę bez żadnych kontroli.
Do stacji od Świnoujscia jest 6km prostę nadmorską drogą.
Aha, aby zatankować trzeba od obsługi pobrać kartę do tankowania( zapewne mieszkań maja takie ) i dopiero potem dystrybutor umożliwi nam tankowanie. Cena 1kg to 0.959E więc nie najtaniej, ale i tak warto zatankować i przy okazaji pozwiedzać.
Stancja czynna całą dobę.
Pozdrawiam
Mateusz
moderator> Dzięki za cenną informację. Już poprawiam mój pierwszy post.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez vipermat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tigercng
- Moderator
Na gas24.de pojawiła się informacja o otwarciu stacji CNG w Bautzen (43 km od granicy). Dodałem ją do listy.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.