Błąd p0204
-
smolec
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2006
Błąd p0204
Witam ponownie
Od dłuższego czasu nie moge jeździć w dalsze trssy gdzie nie ma po drodze stacji cng bo na benzynie auto jeździ na 3 cylindry (błąd p0204)
Cewka to chyba nie bo na gazie normalnie działa, czyżby to był moduł?
Od dłuższego czasu nie moge jeździć w dalsze trssy gdzie nie ma po drodze stacji cng bo na benzynie auto jeździ na 3 cylindry (błąd p0204)
Cewka to chyba nie bo na gazie normalnie działa, czyżby to był moduł?
-
Rumcajs
- CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni
Re: Błąd p0204
smolec,
a czego ty kombinujesz !!!!
Samochód grzecznie mówi Ci co go boli, to nie ma co kombinować tylko trzeba uleczyć.
Błąd P0204, mówi wyraźnie " usterka wtryskiwacza na 4 cylindrze".
Żeby niepotrzebnie sobie nie narobić roboty i kosztów proponuję :
1) Wykasować pamięć błędów !!!!
2) zamienić miejscami dwa dowolne przekaźniki wtrysków.
3) przełączyć na Pb i przejechać kilka kilometrów.
4) odczytać nowe błędy.
Jeśli pozostał błąd P0204 to jest do wymiany wtryskiwacz PB na czwartym cylindrze.
Jeśli błąd "poszedł" za przekaźnikiem który wcześniej był na czwartym cylindrze, to do wymiany jest tylko przekaźnik.
W przypadku dalszych pytań pisz.
Pozdrawiam
Rumcajs
a czego ty kombinujesz !!!!
Samochód grzecznie mówi Ci co go boli, to nie ma co kombinować tylko trzeba uleczyć.
Błąd P0204, mówi wyraźnie " usterka wtryskiwacza na 4 cylindrze".
Żeby niepotrzebnie sobie nie narobić roboty i kosztów proponuję :
1) Wykasować pamięć błędów !!!!
2) zamienić miejscami dwa dowolne przekaźniki wtrysków.
3) przełączyć na Pb i przejechać kilka kilometrów.
4) odczytać nowe błędy.
Jeśli pozostał błąd P0204 to jest do wymiany wtryskiwacz PB na czwartym cylindrze.
Jeśli błąd "poszedł" za przekaźnikiem który wcześniej był na czwartym cylindrze, to do wymiany jest tylko przekaźnik.
W przypadku dalszych pytań pisz.
Pozdrawiam
Rumcajs
-
smolec
Zmieniałem miejscami wtryski tzn ten 4 dałem jako 1 i błąd jest ten sam czyki wtryskiwacz działa.
Czy to oznacza że przekaźnik padł? A możesz mi podpowiedzieć gdzie on jest
Czy to oznacza że przekaźnik padł? A możesz mi podpowiedzieć gdzie on jest
-
Rumcajs
smolec,
Oczywiście rozumiem, że zamieniałeś miejscami wtryskiwacze benzynowe a nie gazowe !!!!
Przeszukaj moje posty z różnych wątków naprawczych. Nie ma specjalnego znaczenia czy będzie to Zafira A czy B, czy też Combolot.
Wszystkie mają układ wtryskowy zrealizowany tak samo :
- sterownik silnika,
- do niego poprzez 4 przekaźniki, podłączone jest 8 wtryskiwaczy ( 4 na gaz i 4 na Pb )
- w zależności od paliwa przekaźnik podłącza albo jeden albo drugi zestaw wtryskiwaczy do sterownika.
Przy okazji moich postów, zazwyczaj zamieszczam schematy i opisy, czasami zdjęcia, poszukaj pomagałem mniej więcej rok temu koledze z Krakowa. Tam znajdziesz dużo wiedzy.
Te 4 przekaźniki w Zafirze B mają fatalne warunki pracy, są one umieszczone w oddzielnej skrzynce elektrycznej ukrytej pod lewym reflektorem, najlepiej dostać się do nich mając samochód podniesiony na 1,5 m na podnośniku.
Inaczej trzeba podnieść ile się da, zdjąć koło, zdjąć nadkole i wtedy już jesteś przy tej skrzynce.
Ze względu na miejsce widziałem już tą skrzynkę umieszczoną w podwójnej torbie foliowej.
Rumcajs.
Oczywiście rozumiem, że zamieniałeś miejscami wtryskiwacze benzynowe a nie gazowe !!!!
Przeszukaj moje posty z różnych wątków naprawczych. Nie ma specjalnego znaczenia czy będzie to Zafira A czy B, czy też Combolot.
Wszystkie mają układ wtryskowy zrealizowany tak samo :
- sterownik silnika,
- do niego poprzez 4 przekaźniki, podłączone jest 8 wtryskiwaczy ( 4 na gaz i 4 na Pb )
- w zależności od paliwa przekaźnik podłącza albo jeden albo drugi zestaw wtryskiwaczy do sterownika.
Przy okazji moich postów, zazwyczaj zamieszczam schematy i opisy, czasami zdjęcia, poszukaj pomagałem mniej więcej rok temu koledze z Krakowa. Tam znajdziesz dużo wiedzy.
Te 4 przekaźniki w Zafirze B mają fatalne warunki pracy, są one umieszczone w oddzielnej skrzynce elektrycznej ukrytej pod lewym reflektorem, najlepiej dostać się do nich mając samochód podniesiony na 1,5 m na podnośniku.
Inaczej trzeba podnieść ile się da, zdjąć koło, zdjąć nadkole i wtedy już jesteś przy tej skrzynce.
Ze względu na miejsce widziałem już tą skrzynkę umieszczoną w podwójnej torbie foliowej.
Rumcajs.
-
smolec
Widziałem już kiedyś tą skrzynke teraz już wiem co to
Dzięki
Dzięki
-
Rumcajs
smolec,
to dobrze, że już kiedyś to pudło widziałeś, to wiesz gdzie jest.
Teraz poniżej masz obrazek co jest w środku. Przekaźnik opisany K91_IR4 odpowiada za przełączanie wtrysków na 4 cylindrze.
Rumcajs
to dobrze, że już kiedyś to pudło widziałeś, to wiesz gdzie jest.
Teraz poniżej masz obrazek co jest w środku. Przekaźnik opisany K91_IR4 odpowiada za przełączanie wtrysków na 4 cylindrze.
Rumcajs
- Załączniki
-
[Rozszerzenie pdf zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
-
smolec
Dzięki bardzo jak pogoda się polepszy to wchodze pod auto i wymieniam przekaźnik
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
smolec
Auto już działa i nie musiałem wymieniać przekaźnika po prostu był on zaśniedziały i nie stykał.
Jak byłem w Warszawie z butlami na zaległej akcji serwisowej to panowie na ten problem powiedzieli, że do wymiany będzie albo cewka albo moduł i dlatego temat zostawiłem bo byłem pewien że to moduł bo jakby to była cewka to i na gazie by były problemy. I tak jeździłem czasami na 3 cylindry (na benzynie) jak mi brakło gazu pare kilometrów przed stacją. Nie wiem dlaczego tu wczaśniej nie poruszyłem tego tematu.
Dzięki jeszcze raz pozdrawiam
Jak byłem w Warszawie z butlami na zaległej akcji serwisowej to panowie na ten problem powiedzieli, że do wymiany będzie albo cewka albo moduł i dlatego temat zostawiłem bo byłem pewien że to moduł bo jakby to była cewka to i na gazie by były problemy. I tak jeździłem czasami na 3 cylindry (na benzynie) jak mi brakło gazu pare kilometrów przed stacją. Nie wiem dlaczego tu wczaśniej nie poruszyłem tego tematu.
Dzięki jeszcze raz pozdrawiam
-
Rumcajs
Pogratulować !!
Rozwiązałeś dwa problemy za jednym podejściem.
Tak jak pisałem, ze względu na fatalne umiejscowienie tej skrzyneczki, widziałem ją już zapakowaną w podwójną folię, właśnie po to żeby nie korodowało na stykach przekaźników i nie było takich problemów.
Szerokiej drogi i miłego jeżdżenia na obydwóch paliwach.
Rumcajs
Rozwiązałeś dwa problemy za jednym podejściem.
Tak jak pisałem, ze względu na fatalne umiejscowienie tej skrzyneczki, widziałem ją już zapakowaną w podwójną folię, właśnie po to żeby nie korodowało na stykach przekaźników i nie było takich problemów.
Szerokiej drogi i miłego jeżdżenia na obydwóch paliwach.
Rumcajs