OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
pdomanski

OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG

Post autor: pdomanski »

Opel Zafira I 1.6 CNG
UŻYWANE| I generacja, 1999 - 2005
Wersja osobowa

Obrazek

Segment: MPV

Po szczegółowe dane techniczne pojazdu kliknij tutaj

Sprawdź dostępność na Giełdzie pojazdów CNG - kliknij tutaj

---

Witam wszystkich użytkowników aut zasilanych gazem ziemnym.
Jestem posiadaczem opla zafiry 1,6 wyprodukowanego w niemczech z instalacją fabryczną Landi Renzo.
Auto z dowodu rejestracyjnego 2004 rok z książki fabrycznej 2005 tak przetłumaczył mi tłumacz przysięgły, ale to szczegół. Auto posiada zbiorniki na ok 22-23 m3 gazu i 13 l benzyny co przy moim stylu jazdy wystarcza na przejechanie w mieście ok 300 km, poza miastem ok 340-350 km oczywiście na gazie. Auto waży ok 1600 kg co przy tak stosunkowo małej pojemności i mocy silnika, powoduje że auto męczy się a ja wraz z nim. Dynamiczna jazda tym autem to mit. Ruszenie spod świateł i osiągnięcie 100 km/h wymaga ok 20s, tak też nie polecam lewego pasa ruchu ( zalecany środkowy !). Auto fabrycznie posiada wzmocnioną tylną oś jezdną z powodu dodatkowego cięzaru butli ( ok 200 kg ), przez co jazda dostarcza niezapomnianych wrażeń !!! z nisko zawieszonym ciężarem. Pokonanie ciasnego zakrętu z predkością 130 -140 km/h to sama przyjemność. Silnik automatycznie wybiera rodzaj paliwa zależnie od temperatury na zewnątrz. W moim przypadku jak na razie odpala tylko na gazie i pracuje bardzo ładnie, bardzo cicho, bez szarpnięć i mulenia się. Biegi wchodzą precyzyjnie i lekko, co częściowo rekompensuje brak mocy silnika. Bardzo dużym problemem jest dostępność punktów serwisowych obsługujacych instalację gazową. W Polsce, nikt nie podejmie się regulacji a tym bardziej naprawy. Niestety po przeglądzie w autoryzowanym serwisie opla, moje auto przy odpalaniu na ciepłym silniku na gazie, przez 2-3 sekundy nie może wyrównać obrotów, przez co szarpie silnikiem !!!. Jeśli profesjonalny serwis gazowy auta to tylko w serwisach niemieckich co nie omieszkam uczynić !!!. KONIEC TERAZ POLSKA !!!!. Na koniec mojego monologu pragnę podkreślić , iż dużym plusem tego auta jest ekonomiczność ( 10zł / 100km ) i aspekty ekologii ( z rury nic nie czuć i ani grama sadzy ). Rocznie pokonuję od 100.000 do 120 000 km, tak więc mam nadzieję, iż po roku eksploatacji powiem coś więcej. Oczywiście nic nie mówię o sieci stacji tankowania - sami wiemy jak z nimi jest !!!.
Serdecznie pozdrawiam i dziekuję Panu Andrzejowi Bagniewskiemu, za wielką pomoc w pokonywaniu problemów auta zasilanego gazem ziemnym.

Pozdrawiam forumowiczów i w razie pytań jestem do dyspozycji
Ostatnio zmieniony czw sie 11, 2011 10:50 przez pdomanski, łącznie zmieniany 4 razy.
pansamochodzik

Post autor: pansamochodzik »

Rocznie pokonuję od 100.000 do 120 000 km
po polskich drogach? to ty z auta nie wysiadasz!Ile ma opelek przebiegu?
bo przy takich trasach to długo autka nie bedziesz miał.Gdzie jest w niemczech serwis landi renzo CNG?A z regulacją w Polsce jest tak jak mówiłem w innym poście,a kolega twierdził ze mijam sie z prawdą
pdomanski

ZAFIRA CNG

Witam,
Niestety taką mam pracę, świadczę usługi przedstawicielskie na terenie całego kraju i samochód jest moim drugim domem. Zafirę posiadam od miesiąca, gdyż moje dotychczasowe auto skoda octavia tdi, zaczyna dostarczać mi dość znacznych kosztów napraw z racji przebiegów. Zafira stopniowo zaczyna przejmować rolę dominującą z racji kosztów eksploatacji, a serwis olejowy zgodnie z instrukcją należy dokonać co 30.000 km, a nie jak w przypadku diesla co 15.000km. Na stacji CNG w Warszawie bywam prawie codziennie do tego stopnia, że dogadałem się z kierownikiem stacji i za gaz od 1 października będę płacił przelewem raz w miesiącu z terminem płatności 14 dni. Dla mnie to duży ukłon ze strony gazowni i bardzo to doceniam oby tylko tych awarii dystrybutorów było jak naj mniej. Autko kupiłem z przebiegiem 75 000 km, a na ten moment ma 81 000. Co się tyczy serwisu opla cng w niemczech jeszcze nie mam wybranego konkretnego punktu, ale muszę poprosić kolegę znającego język niemiecki aby wyszukał i umówił mnie na regulację instalacji CNG w niedalekiej odległości od granicy z Polską.

Pozdrawiam
pansamochodzik

jak coś znajdziesz to daj znać,najlepiej aby był to serwis akurat landi renzo :-)
tomekman

szarpanie silnikiem

Post autor: tomekman »

kolego co do szarpania - miałem jakiś czas to samo, póki nie znalazlem odłaczonego przewodu łączącego kolektor dolotowy z reduktorem - zamocowany fachowo - fachowo spadł.
na zimnym silniku powodowalo to ww objawy, wystarczyło go trochę rozgrzać i nie było problemu - przyjrzy się może swojej instalacji, może pomoże ;)
pdomanski

zafira cng

Witam,
Niestety tomekman wszystko na swoim miejscu. Jednak zaliczę serwis opla w niemczech, mam nadzieję że pomogą mi wyregulować instalację gazową. A prosiłem wyraźnie serwisanta z opla aby nie dotykał się do gazu !!!.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

pansamochodzik pisze:jak coś znajdziesz to daj znać, najlepiej aby był to serwis akurat landi renzo :-)
To nie tak. W Zafirze CNG w pewnym okresie czasu montowano reduktor ciśnienia Landi-Renzo (a nie całą instalację CNG). Czy znaczy to, że każdym problemem jeździmy do producenta danej części samochodowej ?
U mnie siedzi reduktor kanadyjskiej firmy AFS. Czy mam na serwis jeździć do Kanady ?
Idąc tropem rozumowania pansamochodzika z uszkodzonym sprzęgłem należy jechać do serwisu firmy Sachs, z amortyzatorami do serwisu firmy Monroe, a z łożyskami do serwisu firmy SKF. :o
W końcu to fabryka jest "integratorem" wszystkich części w całość zwaną samochodem.
Zasada jest taka, z problemami dotyczącymi samochodu wyposażonego fabrycznie mamy prawo jechać do serwisu fabrycznego, a serwis fabryczny ma obowiązek nam pomóc. I odwrotnie, jeśli do samochodu sami zainstalujemy np. podtlenek azotu lub LPG, to serwis fabryczny ma pełne prawo się na nas wypiąć.
A że tak w Polsce nie jest ... "Polska to dziwny kraj", jak mówił kiedyś Tadeusz Ross.

BTW, fabryczna instalacja CNG w Zafirze nie wymaga żadnych regulacji podczas okresu eksploatacji. Popatrzcie w książeczkę obsługową. To jedna z wielu różnic (może nawet najważniejsza) między instalacjami fabrycznymi, a takimi, gdzie możliwość używania CNG jest wynikiem przeróbki samochodu benzynowego.
Przypuszczam, że pdomanskiemu wgrano do sterownika silnika firmware od modelu Z16XE, zamiast od Z16YNG. U mnie o włos zrobiono by podobnie, ale byłem czujny. :D Problem polega na tym, że w programie komputerowym używanym na stacjach obsługi Opla w Polsce nie ma uwzględnionego silnika Z16YNG, więc przyjmujący do naprawy wybierają z listy Z16XE (albo inny według własnego uważania). Jak serwisant jest mało doświadczony i wierzy ślepo w to, co na wydruku napisał mu przyjmujący pojazd, to robi upgrade od Z16XE. I kłopot gotowy :(
pdomanski

zafira cng

Tigercng - jeśli jest tak jak piszesz to i tak w Polsce nikt mi tego nie naprawi !!! Pozostaje mi serwis opla w niemczech gdzie posiadają ,,mam nadzieję'' oprogramowanie do tego konkretnego modelu silnika. Może ty wiesz gdzie w Polsce jest ktoś, kto może naprawić błąd polskich serwisantów ?
Czy warto wymienić filtr gazu w tym aucie - koszt 50 zł.
Pozdrawiam
tigercng
Moderator

Spoko pdomanski, to że w programie dla stacji obsługi samochodów nie ma jakiś typów silników, nie znaczy jeszcze że serwis nie może wgrać właściwego firmware do sterownika silnika. To dwie odrębne sprawy.

U mnie nowy firmware wgrano przy okazji kasowania błędu emisji spalin. Byłem w tym czasie na miejscu pasażera i widziałem dokładnie jak to się robi. Do złącza serwisowego podłącza się komputer diagnostyczny przypominający trochę przerośnięty multimetr cyfrowy. Serwisant najpierw dokładnie dopytał się, czy na pewno mam silnik Z16XE. Oczywiście zaprzeczyłem i powiedziałem, że to Z16YNG. On na to "Uff, dobrze, że pan powiedział, bo ja na wydruku mam napisane Z16XE". Następnie zniknął na zapleczu, gdzia zapewne wgrał z internetu do komputera diagnostycznego właściwy plik z firmware. Po tym ponownie podłączył komputer do złącza serwisowego i rozpoczął proces programowania sterownika. Trwało to co najmniej 10 minut i w tym czasie na ekranie komputera diagnostycznego widoczny był przesuwający się powoli pasek postępu. Miałem w tym czasie zakaz wychodzenia i dotykania przełączników w kabinie. I to wszystko, a było to w sobotę w firmie Auto Toruń, gdzie akurat przejeżdżałem. Próbowałem się potem dowiedzieć, skąd ten błąd na wydruku. Pan z recepcji przyjmujący samochody do naprawy z rozbrajającą szczerością odpowiedział "Bo ja tu nie miałem na liście silników tego Z16YNG".
Sam widzisz, że kraj nie ma tutaj znaczenia, a jedynie umiejętności i doświadczenie serwisanta na którego trafisz, połączone z odrobiną podejrzliwości.
Zapewne taki upgrade (prawidłowy) zrobili by Tobie także w Auto-Łomianki, jak już Ci kiedyś polecałem.

Kto Ciebie namawiał na wymianę filtru gazu i gdzie jest on umieszczony ? Jedyny filtr gazu, jaki znam jest wbudowany w złącze tankowania, jest samoczyszczący i niewymienny, obliczony na całe życie samochodu.
Czyżby próba naciągnięcia na 50 zeta ?
pansamochodzik

tigercng,uuuu uuu ale sie rozbujałeś ,masz wyobrażnie :lol:
nie obraż sie ale dorabiasz teorie i mondralizujesz.
ja sie na tym nie znam ale wiem co mi powiedzieli w jedynej firmie w Olsztynie gdzie montują CNG elpigas "na tej instalacji sie nie znamy i nie mamy oprogramowania zeby zdiagnozować problem,prosze zgłosić sie do przedstawicielstwa LR" ,dzwoniłem do landi renzo gdzie uszłyszałem ze oni na Polske nie handlują inst.CNG i nie mogą w zaden sposób mi pomóc.
A może jak TY jesteś taki fachowiec to mi pomożesz :wink:
tigercng
Moderator

Pansamochodzik, chętnie podejmę rzeczową dyskusję na argumenty, ale tych chyba Tobie brakuje sądząc po Twoim ostatnim poście :( .
To co piszę opieram między innymi na własnych doświadczeniach z eksploatacji i serwisu własnego samochodu, takiego samego jak ma pdomanski.
W elpigazie znają się na Zafirach CNG mniej więcej tak, jak w przedstawicielstwie GM Poland, czyli wcale. Zapewne podobnie jest w LR Polska, sądząc po Twoim poście.
We wszystkich tych miejscach popełniają ten sam błąd. Traktują Zafirę CNG tak, jakby był to samochód benzynowy z zamontowaną dodatkowo instalacją CNG, co jest oczywistym nieporozumieniem. Bierze się to zapewne z analogii do LPG.
Odpowiadam więc na bazie własnego doświadczenia, że najlepszym miejscem do serwisu Zafiry CNG jest serwis fabryczny Opla za naszą zachodnią granicą. Jednak wiele rzeczy można zrobić także w serwisach fabrycznych Opla u nas w kraju. Oczywiście nie we wszystkich, trzeba wiedzieć w których, a ja takimi informacjami się wcześniej podzieliłem. Nawet w niektórych warsztatach zajmujących się instalacjami gazowymi też mogą zdiagnozować i naprawić prostsze uszkodzenia.
Ty natomiast odsyłasz pdomanskiego do serwisu Landi-Renzo w Niemczech. Ciekawe po co. Nawet jak znajdzie taki serwis, w co wątpię, to i tak odeślą go stamtąd do Opla.

Co do Twojego Clio to niestety nie pomogę, gdyż nie posiadam takiego auta i nie mam żadnych doświadczeń z jego eksploatacji lub serwisu. Jednak życzę Tobie, aby udało Ci się ten problem rozwiązać i żebyś w przyszłości był zadowolony z tego samochodu.
pdomanski

Tigercng faktycznie jednak wybiorę się do Auto Łomianki i zobaczę czy podejmą się naprawy oprogramowania. Ale i tak mam mieszane uczucia czy coś uda się im naprawić. A tak na marginesie po jakim przebiegu powinno wymienić się pasek rozrządu w naszych autach ?. W auto łomianki mówią, że po 90.000 tys km a na 17 stycznia, że po 60.000 tys km. to jak z tym jest, bo ja mam już 82.000 km i zastanawiam się czy to już czas czy nie. Koszt oryginalnego zestawu opla to - 365 zł. + robocizna.

Pansamochodzik czy stacja CNG w Olsztynie jest nadal czynna, ostatnio byłem tydzień temu i było ok, ale nie wiem czy coś się jej nie popsuło w miedzyczasie.

Pozdrawiam
pansamochodzik

tigercng
ta dyskusja nie ma sensu ty chyba nie rozumiesz co pisze,czy ja wysyłałem pdomanski-ego do serwisu LR? ale koniec! :roll:
spróbuje w W-wie ,to już mam dwa adresy,byłem wtorek-środa ale nie znalazłem czasu,może w tym tyg .DZIĘKI
pdomanski
czynna ,w godz. podanych na forum.
shenn
CNG car: Opel Zafira 1,6 CNG

zapalanie

Post autor: shenn »

Mam Zafirę 1,6 CNG, niestety po serwisie w Polsce.
Czy Zafiry te zapalają na benzynie a potem następuje automatyczne przełączenie na gaz.
Opel Zafira 1,6 CNG
pdomanski

U mnie zawsze auto odpala na gazie, nawet po ostatnich ujemnych temperaturach -13*C. W niemieckim serwisie dowiedziałem się, że dopiero przy -25*C auto startuje z benzyny. Co się tyczy polskich serwisów, to niestety totalny brak wiedzy !!!.
W moim przypadku mieli tylko wymienić płyny eksploatacyjne a skończyło się tym, że w momencie uruchamiania ciepłego silnika muszę ręcznie odpalać na benzynie a po 2s przełączyć na gaz, w przeciwnym wypadku auto nie może ustabilizować obrotów silnika i gaśnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”