OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
zebraw

Post autor: zebraw »

Jestem od dwoch dni wlascicelem Zafiry zakupioej Niemczech z fabrycznie zamontowanym gazem CNG rok 2004 cena 9000 Euro
przebieg 94 tys. km i do tej pory nie byl wymieniany pasek rozrzadu ,
i mam pytanie kiedy Opel zaleca wymiane paska rozrzadu i napinaczy?
Pytanie to bylo juz zadawane ale nikt nie udzielil na ten temat informacji. :(
Radek

Post autor: Radek »

Witaj, ja bym się nie sugerował przebiegiem i wymieniłbym natychmiast.Koszt zmiany napinacza i paska rozrządu jest nie współmierny z ceną jaką możesz zapłacić za remont silnika. :D ,podpowiem - kiedyś w 2004 rokumi poszedł mi rozrząd w golfie IV i koszt jaki poniosłem to ok 4,5 tyś oj! bolało!!! Namawiam do wymiany, będziesz miał spokój wewnętrzny że nagle ci się auto nie posypie.(wymiany dobrze dokonać co 100 tyś wtedy mamy pewność że raczej powinno być wszystko ok)pozdrawiam
Zafira 2004 CNG- POZNAŃ tel.694424710
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

zebraw pisze:Jestem od dwoch dni wlascicelem Zafiry zakupioej Niemczech z fabrycznie zamontowanym gazem CNG rok 2004 cena 9000 Euro
Gratulujemy właściwego zakupu :D
zebraw pisze:przebieg 94 tys. km i do tej pory nie byl wymieniany pasek rozrzadu, i mam pytanie kiedy Opel zaleca wymiane paska rozrzadu i napinaczy?
Zgodnie z książką serwisową i wiedzą ASO dla silnika Z16YNG wymiana co 90000 km lub co 6 lat.
zebraw pisze:Pytanie to bylo juz zadawane ale nikt nie udzielil na ten temat informacji. :(
Musiałem nie zauważyć :oops:

Pozdrawiam
zebraw

Post autor: zebraw »

Dziekuje za szybka i wyczerpujaca odpowiedz ! Natychmiast zamowilem u mechanika wymiane paska rozrzadu. Tylko moj mechanik stwierdzil, ze w Oplu Zafirze wraz z rozrzadem wymienia sie tez pompe wodna .
Gdyz byly przypadki , ze gdy padla pompa wodna uszkadzala pasek i konczylo sie to tragicznie.
( Jest to mozliwe?) :?:
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Wyemieniaj też pompe.

Post autor: bartekk »

Ja wymieniam pasek razem z pompą.
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

rozrząd

Post autor: kefasps »

jak wymieniłem rozrząd w aso części 365 brutto; pompę wymienia się co drugi rozrząd; pompa jest tania bo orginał można kupic za 150-200brutto a włoską za 70brutto

tak więc Kolego nie ma się co zastanawiać
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
Awatar użytkownika
kefasps

9000 eur to świetna cena - mam nadzieję że nic się pod nią nie kryje tak jak u mnie

GŁOWICA ZROBIONA I Zafirka śmiga niesamowicie jak na 97 kucy

Gazownik powiedział że max tankowanie ok 16kg a nie 19kg jak piszą w instrukcji; szkoda

wczoraj weszło 14,64kg a wskaźnik zaczynał wchodzić na czerwone pole[/quote]
Awatar użytkownika
kefasps

filtr powietrza

nie wiedziałem że filtr powietrza a właściwie jego wymiana na nowy FLITRON jest odczuwalna a jednak w tak słabym aucie ja to wyczuwam że bardziej ochoczo przyspiesza. pomijam fakt że przypadkowo wyczepiłem gumowy wężyk podciśnienia i obroty mi przez jeden dzień wariował, ale akurat pracuję przy stacji Opla SZPOT i tam mi Pan z serwisu zdiagnozował [tego nie widać jak się stoi frontem do silnika] i nabił z powrotem za free. Mimo 162 tkm Zafirka śmiga cudnie
Awatar użytkownika
kefasps

rozrząd

z mojej książki serwisowej wynika że pierwszy raz rozrząd moje auto miało wymieniony przy przebiegu ok. 120tkm - podaję jako ciekawostkę
Ja bym aż tak nie przeciągał....
Grzegorz W-ch

Post autor: Grzegorz W-ch »

Kuba pisze:Dziś miałem problem, to znaczy urachamianiem silnika.Dłużej musiałem kręcić żeby go zapalić.Co to może być.A jeszcze nie byłem samochodem w warsztacie i nie wiem gdzie pojechać.
Witam.Jak sobie poradzileś z tym problemem?Mam Astre G z 2004r i też mam problem z zapaleniem ale tylko rano na zimnym silniku,jak troche pochodzi to problem znika.Byłem u diagnosty,i wykazalo 2 bledy1:zbyt długa(ciągła)jazda na gazie2:za bogata mieszanka.Powiedział zebym pojeżdził troche na benzynie,i tak zrobilem.Nic nie pomogło a wręcz odwrotnie,zapolila sie kontrolka "check egine".Auto jest po wymianie świec(FR7DPP33) filtra powietrza,rozrządu i oleju.
Paweł K Rzeszów
CNG car: Zafira 2003r.

Post autor: Paweł K Rzeszów »

Grzegorz W-ch pisze:
Kuba pisze:Dziś miałem problem, to znaczy urachamianiem silnika.Dłużej musiałem kręcić żeby go zapalić.Co to może być.A jeszcze nie byłem samochodem w warsztacie i nie wiem gdzie pojechać.
Witam.Jak sobie poradzileś z tym problemem?Mam Astre G z 2004r i też mam problem z zapaleniem ale tylko rano na zimnym silniku,jak troche pochodzi to problem znika.Byłem u diagnosty,i wykazalo 2 bledy1:zbyt długa(ciągła)jazda na gazie2:za bogata mieszanka.Powiedział zebym pojeżdził troche na benzynie,i tak zrobilem.Nic nie pomogło a wręcz odwrotnie,zapolila sie kontrolka "check egine".Auto jest po wymianie świec(FR7DPP33) filtra powietrza,rozrządu i oleju.
Witam .Odnośnie palenia autka na zimno mam cały czas od poczatku tak samo - zima , lato auto zimne bardzo długo kręcę ( około 8-12 sek.)rozrząd - olej filtry ale świec nie wymieniałem bo jak ciepły silnik pali na dotyk - druga Zafirka kolegi Bogdana nie miała tego problemu ,ale może być coś w tym że musiał wymienić sprzęgło i dał rozrusznik do przeglądnięcia - bo ciężki dostęp więc nie ryzykował ... to może być jedna przyczyna , druga mam akumulator pomimo że nowy ( prawie bo ma pół roku ale jest mniejszy amperaż niż w instrukcji - tez może być , ale powiem że tak na prawdę to jak do tej pory to nic innego mi się nie zepsuło i nie miałem czasu żeby tym się zajmować - odnośnie "check engine " to u mnie tak się zachowywał komputer ale jak miałem problem z wtryskiwaczami gazowymi(oczywiście kiedy pracowały gazowe - poczytaj moje posty -miałem rozszczelniony jeden) u Ciebie podejrzewam prędzej zapieczenie tych benzynowych - dobrze polecał Ci mechanik jazdę na benzynie bo nawet instrukcja podaje żeby rocznie jeden lub dwa baki :] benzyny przejechać ... I na koniec prośba czy spotkał się ktoś z reduktorem falcon (ponoć kanadyjski twór ) i czy posiada ktoś takie coś na części lub gdzie to naprawiać ... Ta druga nasza zafirka (Bogdana) ma problemy z właśnie takim reduktorem ...
Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r.
tigercng
Moderator

Paweł K Rzeszów pisze:
Grzegorz W-ch pisze:
Kuba pisze:Dłużej musiałem kręcić żeby go zapalić.
mam problem z zapaleniem ale tylko rano na zimnym silniku,jak troche pochodzi to problem znika.Byłem u diagnosty,i wykazalo 2 bledy1:zbyt długa(ciągła)jazda na gazie
Odnośnie palenia autka na zimno mam cały czas od poczatku tak samo - zima , lato auto zimne bardzo długo kręcę ( około 8-12 sek.)I na koniec prośba czy spotkał się ktoś z reduktorem falcon (ponoć kanadyjski twór ) i czy posiada ktoś takie coś na części lub gdzie to naprawiać ...
U mnie był identyczny objaw. Zapalenie zimnego silnika wymagało "pokręcenia" trochę rozrusznikiem. Problem zniknął natychmiast i na trwałe po akcji serwisowej we Frankfurcie, którą opisywałem wcześniej w tym wątku. Podejrzewam więc jakąś wadę fabryczną usuwaną w ramach bezpłatnej akcji serwisowej. Zapewne potrzebny jest ten dodatkowy elektrozawór montowany wtedy przy regulatorze.

Regulator AFS - Falcon był stosowany do 2003 i mam go w swojej Zafirze.
AFS wygląda tak: http://www.afsglobal.com/products/press ... ators.html
i podobnie jak zawór tankowania nie psuje się. Paweł, skąd podejrzenia że wymaga on naprawy?
Paweł K Rzeszów
CNG car: Zafira 2003r.

Post autor: Paweł K Rzeszów »

tigercng pisze:
Paweł K Rzeszów pisze:
Grzegorz W-ch pisze:mam problem z zapaleniem ale tylko rano na zimnym silniku,jak troche pochodzi to problem znika.Byłem u diagnosty,i wykazalo 2 bledy1:zbyt długa(ciągła)jazda na gazie
Odnośnie palenia autka na zimno mam cały czas od poczatku tak samo - zima , lato auto zimne bardzo długo kręcę ( około 8-12 sek.)I na koniec prośba czy spotkał się ktoś z reduktorem falcon (ponoć kanadyjski twór ) i czy posiada ktoś takie coś na części lub gdzie to naprawiać ...
U mnie był identyczny objaw. Zapalenie zimnego silnika wymagało "pokręcenia" trochę rozrusznikiem. Problem zniknął natychmiast i na trwałe po akcji serwisowej we Frankfurcie, którą opisywałem wcześniej w tym wątku. Podejrzewam więc jakąś wadę fabryczną usuwaną w ramach bezpłatnej akcji serwisowej. Zapewne potrzebny jest ten dodatkowy elektrozawór montowany wtedy przy regulatorze.

Reduktor AFS - Falcon był stosowany do 2003 i mam go w swojej Zafirze.
AFS wygląda tak: http://www.afsglobal.com/products/press ... ators.html
i podobnie jak zawór tankowania nie psuje się. Paweł, skąd podejrzenia że wymaga on naprawy?
Witam . Zaczynamy od końca- Problem jak napisałem dotyczy Zafiry Bogdana -wiem na ten temat tyle na razie że przewijał "jakąś cewkę " i auto chwilę jeździło i znów to samo , mechanik który mu to naprawiał wtedy prosił go żebym ja podjechał swoją zafirą bo jego komputer (mechanika) nie widział że to jest fabryczne cng (twierdzili pomimo vin-u że nie) - chcieli sprawdzić czy w mojej będzie to samo , Ja nie miałem czasu w tym dniu i chciałem podjechać następnego dnia ale już wtedy "wykryli " usterkę właśnie jakiejś cewki - nie pytaj mnie narazie o co chodziło -dowiem się i napiszę wtedy bo widzę że znów ten sam problem z mechanikami - Odnośnie zaworu tankowania to napisałem wcześniej że go poprostu nie było- rurka wystawała - auto stało na komisie w Wiedniu - kupowałem ją jako uszkodzoną bo jak pracowała na gazie było czuć ten gaz ... Fajnie wiedzieć że to długie palenie zimniego autka da się wytłumaczyć , ja też to podejrzewałem że gdzieś jest problem właśnie w ciśnieniu - dodatkowy elektrozawór i chyba o to chodzi tylko dziwi mnie to że wg. vin-u moja ma wyższy nr. niż Bogdana (czyli powinna być młodsza) a on nie ma tego problemu , fakt nie sprawdzałem ale chyba mam inny reduktor
"...Paweł, skąd podejrzenia że wymaga on naprawy?..." Odnośnie reduktora falcon to właśnie opinia od tych mechaników , Bogdan prosił mnie bo przeglądając to forum ktoś gdzieś wspomniał o tym typie reduktora - Dobra jutro się zdzwonie z Bogdanem i odpiszę ... i Wielkie Dzięki za zainteresowanie
Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r.
Grzegorz W-ch

Post autor: Grzegorz W-ch »

Troche namieszalem w poprzednim poscie
odnośnie "check engine " to u mnie tak się zachowywał komputer ale jak miałem problem z wtryskiwaczami gazowymi(oczywiście kiedy pracowały gazowe - poczytaj moje posty -miałem rozszczelniony jeden) u Ciebie podejrzewam prędzej zapieczenie tych benzynowych.

Dzięki za odpowiedz ale co do wtrysków,to jak były by zapoeczone to auto nie miało by mocy,a na bezynie smiga tak samo jak na gazie.Dzisiaj sprawdzałem na 4 biegu pod górę.
"
dobrze polecał Ci mechanik jazdę na benzynie bo nawet instrukcja podaje żeby rocznie jeden lub dwa baki "
To jest strona o naszych instalacjach CNG.
http://www.opel-osv.de/downloads_start. ... 54&flash=0
Jest opisane okresowe zużycie bezyny.

pytanie do tigercng.czy na reduktory LANDI RENZO NG2-8GM też podczas akcji serwisowej,jest zakładany ten elektrozawór?i jeszcze jedno pytanie na bezynie też ciężko zapalal przed akcją?
Mam jeszcze jedno pytanie do wszystkizh:jakim olejem silnikowym powinien być zalany silnik Z16YNG.
tigercng
Moderator

Paweł,
trudno tak na odległość coś pewnego poradzić. Nawet nie wiadomo, czy ta przewinięta cewka to z regulatora, innego elektrozaworu, czy np. z jakiegoś przekaźnika. Mam nadzieję, że nie z regulatora, bo jak mu coś przy nim posuli, to teraz tylko współczuć.
Brak komunikacji z komputerem to jest standard. Wiem z autopsji, że nie działają żadne uniwersalne interfejsy do laptopów. Próbował mój znajomy gaziarz, próbował też znajomy zamkowiec. Coś tam niby na uniwersalnych ustawieniach pokazał, ale do niczego się to nie nadawało.
Jedynie fabryczny komputer serwisowy Opla, przypominający trochę przerośnięty multimetr łączy się bez problemów. To taki z monochromatycznym wyświeltaczem LCD i fioletowym podświetleniem.

Co do zaworu tankowania, to pamiętam co napisałeś. Podałem jedynie jako przykład rzeczy, które raczej się nie psują.
Może lepiej powiedz Bogdanowi, żeby zadzwonił do mnie na komórkę. Spróbujemy coś razem dokładniej wyjaśnić.

Co do tych problemów z zapalaniem, to może jego Zafira była już na akcji serwisowej, a Twoja nie...
Strasznie wolno im idzie w Tarnowie ustalanie szczegółów, ale mam nadzieję, że skończy się z pozytywnym skutkiem.

Grzegorz,
podczas akcji zawsze zakładają elektrozawór. U mnie (AFS) założyli go na wejściu do regulatora. U schenn'a (też AFS) założyli na wyjściu, ale może dlatego, że na wejściu miał już jeden zamontowany :D . W Tarnowie (wszystkie LR) elektrozawór montowali przy separatorze oleju.
Przed akcją trudności z zapalaniem miałem tylko na gazie. Na benzynie było OK.

Co do obsługi forum, to swoją odpowiedź, jak coś w niej "namieszasz", możesz potem sam poprawić. Przycisk "zmień" jest dostępny po zalogowaniu. Nie trzeba tworzyć nowej odpowiedzi. Możesz (teraz nawet powinieneś) też całkiem usunąć nieudaną odpowiedź (przycisk "X").

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”