Silnik nadmiernie hałasuje na jałowym biegu

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
moyal
CNG car: VW Caddy

Silnik nadmiernie hałasuje na jałowym biegu

Post autor: moyal »

Witam,

Od niedawna w moim VW Caddy z fabryczną instalacją na CNG pojawia się nadmierny hałas spod maski na jałowym biegu (na postoju gdy nie jest wrzucony żaden bieg) i przy niskich/spadających obrotach silnika (gdy nie jest wciśnięty pedał gazu). Hałas jest tylko przy pracy silnika na gazie ziemnym. Na benzynie jest spokój. Wciśnięcie pedału gazu (zwiększenie obrotów) powoduje zaniknięcie hałasu.
Hałas nie jest bardzo uciążliwy jednak ewidentnie pojawia się we wskazanych sytuacjach. Odgłos ma charakter jakby się wydobywał z zamkniętego naczynia - takie przytłumione echo. Nie jest to klekot.
W sumie jak radio podgłośnie to nie słychać :), ale jest to niepokojące dla mnie w kontekście jakiejś poważniejszej usterki.
W czasie jazdy nie zauważam spadku mocy, ani szarpania.

Pytanie, czy ktoś się może spotkał z takimi objawami? Czy to może mieć związek z potrzebą doregulowania jakiegoś urządzenia?
z góry dzięki za pomoc
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

Przeczytaj dokładnie ten post :
http://cng.auto.pl/forum/vw-caddy-kombi ... g-vt24.htm

I z mojego punktu widzenia jako użytkownika takiego samego napędu trzymaj się zasady
moyal pisze:W sumie jak radio podgłośnie to nie słychać :)
Te silniki tak mają i JUŻ. Na na początku też byłem wystraszony że coś się dzieje , szczególnie inna jest praca silnika jak jest mało gazu w zbiorniku ! Nic się nie przejmuj jak twój 2.0 Eco Fuel pracuje prawie jak diesel z pompowtryskiwaczami !
Ja już się przyzwyczaiłem. Więc dam ci dobrą radę ............... daj głośniej RADIO !!! :mrgreen:
moyal

Touran_CNG pisze: szczególnie inna jest praca silnika jak jest mało gazu w zbiorniku ! Nic się nie przejmuj jak twój 2.0 Eco Fuel pracuje prawie jak diesel z pompowtryskiwaczami ! ....
Zastanawiałem się właśnie dlaczego czasami chodzi ciszej, a czasami głośniej. Obstawiałem dwa warianty: temperatura lub ilość gazu w zbiornikach.
Po przyglądnięciu się wskaźnikowi ilości gazu rzeczywiście bardziej pasuje mi ta teoria, że przy różnej ilości gazu jest różny odgłos z silnika.

Więc odpowiedniejsze rzeczywiście jest określenie że jest "inny odgłos silnika" a nie hałas silnika :).

Jako nowy użytkownik dość analitycznie i wnikliwie podchodzę do testowania Caddika :) ale to chyba dobrze dla przyszłych użytkownik takiego samochodu.

Jak narazie polecam.
moyal

nadmierny hałas silnika

po zaledwie kilkuminutowej wizycie w serwisie Czakram (Tarnów, ul. Dojazd) http://www.czakram.pl/ problem z nadmiernym hałasem został rozwiązany.

Otóż diagnoza jest taka: reduktor przy spadających obrotach silnika i małej ilości gazu w zbiornikach lekko wibruje. Wibracje przechodzą na ramę samochody ponieważ reduktor jest przykręcony na ramieniu do ramy. Powstaje hałas w okolicach zbiornika z płynem chłodzącym (na ramie). Hałas jest słyszalny tylko wewnątrz samochodu.

Rozwiązanie: wymieniłem śruby którymi przykręcony jest reduktor na dłuższe o 1,5 cm, włożyłem podkładki gumowe i przykręciłem reduktor i..... nastała cisza :)

Podkładki dałem na dwie śruby którymi przykręcony jest reduktor i na jednej którą przykręcone jest ramie do ramy.

Podkładki to takie zdrobniałe określenie tej gumy którą zastosowałem. Ponieważ mają grubość ok 0,7 cm i są w praktyce stosowane raczej w zawieszeniu, ale przez to właśnie bardzo dobrze amortyzują wibracje reduktora.

Doradca techniczny uspokoił mnie, że reduktor jest w porządku, a takie wibracje przechodzące na ramę samochody zdarzają się w różnych modelach :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”