Kamper CNG - marzenia się spełniają

Publikacje Gerarda Bartłomiejczyka na temat CNG

Moderator: Gerard Bartłomiejczyk

Gerard Bartłomiejczyk

Kamper CNG - marzenia się spełniają

Post autor: Gerard Bartłomiejczyk »

Dopiero co w numerze drugim miesięcznika dla aktywnych turystów Caravaning Ekspert z lutego 2009 roku rozważałem za i przeciw Kampera zasilanego sprężonym gazem ziemnym, a już można go wypróbować. Właśnie dostałem informacje od znajomego z NGVA Europe, że samochód taki okrzyknięto premierą wszechświatową jako pierwszy samochód mieszkalny z napędem ekologicznym - "Avanti Eco Gwiazda".
Pojazd ten został zaprezentowany po raz pierwszy na motoryzacyjnym salonie w Diseldorfie w sierpniu tego roku. Firma "La Strada z Echzell" zrobiła go na bazie seryjnie produkowanego furgonu, Fiata Ducato z silnikiem 3 litrowym. Wraz z Mercedesem Sprinterem wymieniałem to podwozie jako podatne do takiej zabudowy.
Kamper wyposażony jest w pięć butli na gaz CNG umieszczonych poprzecznie do kierunku jazdy pod podwoziem o łącznej pojemności 220 litrów. Pozwoli to na zatankowanie około 50Nm3 CNG pod ciśnieniem 20MPa co powinno pojazdowi umożliwić pokonanie dystansu około 400 kilometrów za łączną kwotę 105 PLN. Dodatkowo zamontowano w nim zbiornik z benzyną o pojemności 15 litrów. Zbiornik ten stanowi jedynie zapas paliwa, rezerwę na wypadek znacznej odległości pomiędzy stacjami tankowania gazu ziemnego. Powinien on umożliwić pokonanie dalszych 100 kilometrów.
Myślę, że informacja ta bardzo ucieszy zagorzałych Kamperowiczów, którzy postarają się ten model sprowadzić do Polski, przetestować, a potem zapewne i kupić. Jest to zapewne ogromne wyzwanie, ale któż może mu sprostać jak nie „Prawdziwi Turyści” ceniący swobodę i wolność na czterech kołach?
Przed testowaniem tego pojazdu zachęcam do zapoznania się z artykułem BHP podczas tankowania, którego pierwsza część ukazała się w numerze sierpniowym Caravaning Eksperta, a dokończenie pojawi się w następnym. Może dzięki zawartym w nim informacjom niektórzy poznają na nowo swojego kampera - bo z paliwem na jakim jeszcze nie jeździli?
Wszystkim chętnym do zapoznania się z tym autem proponuję wpisać w przeglądarkę internetową „avanti ecostar„ , a zdobędą więcej informacji o biało zielonym kamperze.
Gerard Bartłomiejczyk
Ostatnio zmieniony pn wrz 14, 2009 22:07 przez Gerard Bartłomiejczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Publikacje Gerarda Bartłomiejczyka”