Rejestracja auta z CNG

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
Darc

Rejestracja auta z CNG

Post autor: Darc »

Witam
Jestem tutaj nowy, ale liczę że ktoś mi pomoże.
Rozpoczynam procedurę rejestracji auta z CNG.
Stoję przed decyzją o zakupie konkretnego auta i zbieram informacje czy da się go zarejestrować - jeśli nie to muszę szukać innego.
Narazie ustaliłem, że instalacja była zamontowana w 98r i nie jest fabryczna, zbiornik firmy Faber symbol 98/728/017 o poj wodnej 110l.
W zakładzie w Warszawie, który legalizuje zbiorniki powiedziano mi że da się to zalegalizować ale trzeba zrobiś próbę ciśnieniową i musi byś specyfikacja techniczna zbiornika od producenta.
Muszę więc napisać do Fabera o te papiery, ale już wiem że czasami olewają takie prośby.
I wtedy lipa - trzeba wymienić zbiornik.

Moje pytanie jest zatem następujace:
1. Czy ktoś z forumowiczów wie jak uzyskać taką dokumentację na zbiornik, może ktoś taką butlę posiada i udało się ją zalegalizować? Proszę o info.

2. Czy ktoś może posiada zbiornik na CNG 110l używany z dokumentacją - chętnie odkupię.
W grę wchodzą też 2 mniejsze zbiorniki o łącznej pojemności 110-120l z dokumentacją, używane - chętnie odkupię.

A jeżeli nie to już sam nie wiem!
Może macie jakieś pomysły jak przez to przebrnąć???????? :?:

z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Darc
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: Rejestracja auta z CNG

Post autor: tigercng »

Darc pisze:Stoję przed decyzją o zakupie konkretnego auta i zbieram informacje czy da się go zarejestrować - jeśli nie to muszę szukać innego.
A więc znasz już odpowiedź :lol:
Kupisz taki samochód = będziesz miał problem. Po co Tobie problemy :?:
Problemów należy unikać, a nie brać je na klatę i z nimi walczyć.
Lepiej poszukaj sobie takiego, gdzie butle mają R110, a ten zostaw innemu jeleniowi :wink:

Pozdrawiam i mam nadzieję że trafisz na coś lepszego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”