Zawor wlewu ,,Ucieka CNG''

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
Tomek-Tomek
CNG car: Zafira CNG 1.6 .04r

Zawor wlewu ,,Ucieka CNG''

Post autor: Tomek-Tomek »

Witam.
Znowu problem.Z zaworu tankowania CNG ucieka.
Musze zawor nowy wymienic?
Zafira ,,A" 2004r.1.6
Gdy odpalam znowu slychac stukniecie.
Pozdrawiam
Tomek-Tomek

Teraz jeszcze dopisze ze przez noc ucieklo wszystko.
firas
CNG car: narazie BRAK

Post autor: firas »

To by wskazywało że oprócz zaworu tankowania msz jeszcze uszkodzony zawór jednokierunkowy przy butli i od tego nalezało by zacząć....
Tomek-Tomek

Zapala sie znowu kontrolka samochod z kluczykiem. Przelancza sie odrazu na benzyne,dziwne po 6km,po zgaszeniu i odpaleniu wraca wszystko do normy,nawet podczas jazdy ale na benzynie po jakims czasie gasnie samo.Zapalila sie rowniez podczas jazdy na benzynie,rano bedzie ok jak mialo to miejsce przejechaniu 15km postoj 8godzin i jest ok,znowu 15km i jest ok ale zaras po 20minutach postoju odpalenia zapala sie i przelacza na benzyne.
Tydzien temu sterownik z takimi obiawami wrocil z reklamacji.
Pojechalem do innego mechanika i doradzil mi przeglad instalacji gazowej.Dopiero co kolwiek mozna bedzie zdjagnozowac(nic mu nie mowilem o ulatniajacym sie CNG i ze sterownik byl robiony)
Pozdrawiam.
Czy jest mozliwosc przejscia i montaz LPG bo zaczynam o tym myslec juz a demontaz cng.Jeszcze mam goscia ktory cos takiego robil.Do Voldzwagena candi jak bym mial to odrazu,zaczol by dzialac.Ale podejmie sie Zafirki zrobic.Jednak wszystko przez noc nie ucieklo.I ten co ma robic doradzil zeby jechac na stacje i zatankowac jeszcze raz weszlo 7,24 i ful gazu ale dalej uciekalo wlewem tankowania CNG.I pozniej jak w/w.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez Tomek-Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Tomek, jedź do porządnego mechanika, co się zna na takich samochodach, a nie do jakiś "doradców" od montażu LPG.
Przy braku wskazania ciśnienia (uciekło wszystko) przełączenie na benzynę jest zupełnie prawidłowe. Jak jednak piszesz "nie wszystko uciekło", więc dlaczego wskaźnik pokazuje zero?
Twoja historia zaczyna trochę przypominać foomi'ego. Najpierw wydajesz kasę na pseudo-mechaników i pseudo-naprawy, a dopiero potem udajesz się do kogoś, kto się na tym faktycznie zna.
Tomek-Tomek

tigercng pisze:Tomek, jedź do porządnego mechanika, co się zna na takich samochodach, a nie do jakiś "doradców" od montażu LPG.
Przy braku wskazania ciśnienia (uciekło wszystko) przełączenie na benzynę jest zupełnie prawidłowe. Jak jednak piszesz "nie wszystko uciekło", więc dlaczego wskaźnik pokazuje zero?
Twoja historia zaczyna trochę przypominać foomi'ego. Najpierw wydajesz kasę na pseudo-mechaników i pseudo-naprawy, a dopiero potem udajesz się do kogoś, kto się na tym faktycznie zna.

A kto sie zna?
Moze teraz>?Napisze.Na poniedzialek z gosciem sie umowie.Zeby samochod miec jeszcze na sobote i niedziele.Duzo bardzo duzo jezdze.
Wskaznik pokazuje zero w momecie zapalenia sie kontrolki ,,samochod z kluczykiem''
iprzelancza na bezyne.Moze wrocic na gaz ale jak kontrolka zgasnie.
firas
CNG car: narazie BRAK

Post autor: firas »

Kolego skoro weszło 7m to znaczy ze pusta była tylko prawdopodobnie 1 butla, to oznacza ze reszta sie poprostu nie otwiera. posprawdzaj bezpieczniki podjedz do jakiegoś sensownego warsztatu niech sprawdzą instalacje, bezpieczniki, cewki, trzpienie, a BROŃ BOŻE nie przerabiaj tego auta na LPG - nie bedzie dobrze jeżdziło :)
Ostatnio zmieniony czw sie 09, 2012 17:27 przez firas, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek-Tomek

teraz nawet gdy zgasnie kontrolka nie przelacza na CNG.
prawdopodobnie gdybym zatankowal znowu te 7...litra to mozna bedzie przelaczyc.
To tak jak pisalem jakby nie bylo CNG>
Poczekam niech gosciu to zobaczy,jutro dzwonie.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Tomek, to masz już prawie wszystko na tacy podane. Tak, jak napisał firas z pewnością są do sprawdzenia bezpieczniki od cewek i same cewki.
Ze znanych mi warsztatów najbliżej masz do Sławka (VERONA na forum). Jak tam się nie uda, pozostaje Ci W-wa, czyli Auto-Łomianki lub AGM.
foomi
CNG car: Zafira A 2002

Post autor: foomi »

tigercng pisze:Twoja historia zaczyna trochę przypominać foomi'ego. Najpierw wydajesz kasę na pseudo-mechaników i pseudo-naprawy, a dopiero potem udajesz się do kogoś, kto się na tym faktycznie zna.
No tych pseudo-mechaników nie było w cale tak dużo i nie wszyscy byli pseudo.
Te wyrwane kable z przekaźnika to prawdopodobnie moje dzieło :razz:
Ze swojej strony mimo wszystko mogę polecić Pana Andrzeja z
http://www.auto-system.com.pl/
W przeciwieństwie do ASO w Kielcach znalazł przyczynę przełączania się na benzynę. Przegrzewający się pin. Leczenie było trochę zbyt objawowe, bo ograniczyło się do oczysczenia zaśniedziałego pina i dociśnięcia styku w złączu. Powiedział wprost że jeżeli dalej będzie grzał się pin to problem powróci. Sugerował wówczas znalezienie i wymianę całej wtyczki Mimo wszystko samochód przez trzy tygodnie działał poprawnie. A ponieważ został usuniety tylko skutek a nie przyczyna problem wrócił, a wtedy było już gorzej.
Mimo wszystko jeżeli chodzi o sprawdzenie części elektrycznej instalacji CNG oraz samej instalacji cng to Pana Andrzeja jako diagnostę mogę polecić. Ma chyba największe doświadczenie w Trójmieście w montażach i serwisie CNG.
Z drugiej strony przejechać nawet na benzynie 400 km żeby później mieć pewność że będzie coś zrobione dobrze to wcale nie tak daleko.
Tomek-Tomek

Witajcie
Na czwartek do goscia prowadze autko,mysle ze sie zna.
Napisze jak dalej,Fajne auto ale problemow... .
Pozdrawiam.
Mam numer do Gdanska wrazie ,,W" ale odpokac w nie malowane.
Tomek-Tomek

Witajcie.
Zatankowalem CNG weszlo jak przedtem 7... Chcialem sprobowac tak moze sie naprawilo,moze paproch itd.
Nic z tego ulatnia sie i nawet nie przelacza na CNG.
:cry:
VERONA
CNG car: Zafira CNG 2006r.

Post autor: VERONA »

Cześć Panowie,obserwuję problem i posty.Tomek jeżeli chcesz to podjedź w wolnej chwili do mnie do serwisu i poszukamy.Z tych problemów co opisujesz to wygląda na znany problem zalanych przekaźników.Jeszcze skonsultujemy się z Andrzejem tigercng "największym specem od Zafir" i w cale to nie jest słodzenie tylko fakt.Uważam ze połączenie wiedzy mojej tigera i w Sopocie mamy jeszcze Andrzeja Chabko do którego wysyłałem kolegę foomi powinno wystarczyć w rozwiązaniu problemu.Tak jak napisał tigercng pozostaję w ostateczności AUTO ŁOMIANKI znają się na rzeczy,chodzi tylko o uniknięcie wyjazdu czasu itd.Pozdrawiam Sławek p.s. w razie czego kontakt do mnie ogólnie znany.
Sławomir Szymański
0-507 105 930
Tomek-Tomek

Witam.
Mam prosbe mozna adres.
Mam adres Sopot Al. Niepodleglosci 705/707.tel.585550011
Poydrawiam
Tomek-Tomek

Witajcie!
Czekam na akcje serwisowa i doczekac sie nie moge(troche to przezywam).Telefon non stop laduje zeby kontakt byl.
Pozdrawiam wszystkich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”