Kontrolka abgas (żółta kontrolka z silnikiem)

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
MateuszC
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG

Kontrolka abgas (żółta kontrolka z silnikiem)

Post autor: MateuszC »

Witam,

ostatnio podczas jazdy zaświeciła się kontrolka abgas i już nie gaśnie po uruchomieniu silnika, czasami miga. Z tego co przeczytałem w książce jest to związane z emisją spalin. Odczytałem kod błędu metodą gaz/hamulec: 103101. Czy ktoś miał podobny problem? Gdzie najlepiej sprawdzić co ten kod oznacza?

pozdrawiam
Mateusz
Bieganek
CNG car: Zafira 1.6 Monovalent Plus 2002

Post autor: Bieganek »

Po pierwsze: 10 błysków czytamy jako "0". Czyli Twój problem ma numer 0301.
Wg katalogów to wypadanie zapłonu na 1. cylindrze.
A w praktyce... Świeca, cewka, dolot, przepustnica, egr - cała masa możliwych przyczyn. Przede wszystkim - czy silnik stracił część mocy? Brak zapłonu zdecydowanie daje się odczuć. Jeśli nie - odpadają dwie pierwsze przyczyny, resztę trzeba sprawdzić/przeczyścić ręcznie.
Na wszelki weź auto na komp, może wyskoczą inne błędy.
Pozdrawiam!
MateuszC

Był spadek mocy, nierówna praca silnika, do tego problemy z odpaleniem (trzeba było chwilę przytrzymać). Ponadto w piątek pojechałem do Jeleniej Góry i zauważyłem zwiększone spalanie. W sobotę wymieniłem świece (tylko, że na zwykłe benzynowe bo takie dostałem od razu) i wykasowałem błąd. Innych błędów nie było. W drodze do Wrocława kontrolka ponownie się zapaliła i objawy te same. Po dojechaniu skończył mi się całkowicie gaz więc zatankowałem do pełna po czym zrobiłem jeszcze jakieś 10 km. Następnie po około godzinnym postoju zrobiłem jeszcze 20 km z tym, że kontrolka już się nie paliła, moc taka jaka była zawsze i też już dużo lepiej odpalał (tutaj nie liczę na lepsze efekty, ze względu na świece, które kupiłem a które i tak zamierzam w niedalekiej przyszłości wymienić na typowe do gazu).
Zastanawiam się jeszcze czy jest możliwość, że gaz który wcześniej zatankowałem miał słabsze lub nieco inne parametry co w połączeniu z nie pierwszej młodości silnikiem (167 tys km) mogłoby dać takie efekty?

pozdrawiam
Bieganek
CNG car: Zafira 1.6 Monovalent Plus 2002

Post autor: Bieganek »

Wciąż mi to wygląda na niedomaganie cewki. W pierwszej kolejności - sprawdzić cewkę, tzn. w miarę możliwości podmienić na sprawną. Oczywiście zmienić świece na dedykowane do cng.
Dwa - spalanie musiało wzrosnąć! Jeśli jechałeś na trzy gary, silnik musiał palić więcej.
No i - 167k to najwyższy czas na pad cewki. Wg mojego mechanika w zafirkach wytrzymują góra 150k.
Pozdrawiam!
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

MateuszC, przy wymianie świec koniecznie sprawdź kompresję.
firas
CNG car: narazie BRAK

Post autor: firas »

MateuszC, oprucz pomiaru kompresji, sprawdzenia cewki zapłonowej i koniecznie wymianie swiec na odpowiednie do tego silnika moze byc potrzebna wymiana bądz czyszczenie wtryskiwacza gazowego.
MateuszC

Witam,
wymieniłem w weekend świece na takie jakie powinny być, samochód chodzi bez zarzutu, również nie ma problemu z odpalaniem więc narazie jest OK i zobaczymy z czasem. Dzięki za podpowiedzi, będę wiedział co ewentualnie w przyszłości sprawdzić.
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Zalecał bym ostrożność w szukaniu przyczyny w szczególności wymiany połowy części. Cewka jak pada to z reguły też i na PB możesz to odczuć (nie tak dobrze ale również). U mnie po przełączeniu na PB pracuje Ok a się świeci abgas. Ja zauważyłem, że zawsze kiedy wzrasta wilgotność powietrza (opady) i jeżdżę spokojnie zaczyna się palić - czyli wypadanie zapłonu. Dlatego tak jak napisał tigercng sprawdź dokładnie/precyzyjnie kompresję i jedyne co możesz zrobić to czyszczenie głowicy (w szczególności u Ciebie 1 cylinder). Wypadanie zapłonu powoduje osadzanie się nagaru i dotyczy to 1 cylindra (u mnie też chyba pierwszy), a zwiększenie osadzania wnioskuję, że wilgotne powietrze. Ja jeżdżę po zapaleniu bardziej dynamicznie lub długie trasy i gaśnie :mrgreen:
Ostatnio zmieniony śr wrz 19, 2012 00:20 przez tomig, łącznie zmieniany 2 razy.
Pablo
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003

Post autor: Pablo »

Parę dni temu też wywaliło mi ulubioną przez wszystkich kontrolkę "ABGAS" Po podpięciu do kompa pokazało takie błędy:

Lista błędów.

Objaw jakby przepływomierz (?) ale chyba ten model go nie posiada ??
Ponadto w parametrach pracy silnika sensor 2 caly czas jest w stanie "UBOGA"(tak ma być?)
sensor 1 zmienia się co chwile UBOGA/BOGATA.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt wrz 21, 2012 15:54 przez Pablo, łącznie zmieniany 2 razy.
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

Objaw jakby przepływomierz (?) ale chyba ten model go nie posiada ??
Pablo,

Na podstawie czego przyczepiłeś się przepływomierza ?

Załączona lista błędów dosyć wyraźnie wskazuje na źródło problemów.
Czujnik B117, "obwód czujnika O2", przed katalizatorem.
W dokumentacji Opla opisana jest diagnostyka tego błędu, potrzebny miernik uniwersalny i trochę wprawy manualnej oraz niestety dla jednego z punktów Tech2
Będziesz chciał podeślę Ci opis.
Ogólnie wniosek końcowy po przejściu testu, brzmi - zwalony czujnik B117 :cry:
Ponieważ jednak, z Twojego zrzutu ekranu, wynika, że żaden błąd nie jest AKTUALNY, a tylko zapamiętany, przyjrzałbym się wiązce pomiędzy modułem silnika a czujnikiem.
Może przetarta, może ostatnio padało i problem występuje tylko na "mokro"?
Gdyby czujnik był uwalony na mur, to któryś z błędów byłby raczej OBECNY.

Życzę sukcesu w poszukiwaniu.
Pablo

Rumcajs
Co to jest za czujnik B117 ?

Jak możesz podeślij tą instrukcje :)
Rumcajs

Pablo,

na układzie wydechowym (rura,katalizator,rura) masz dwa czujniki mierzące "jakość "spalin.
Czujnik B117 znajduje się przed katalizatorem ( to ta duża puszka na wydechu zaraz za kolektorem wydechowym), zaś drugi B118 na rurze wydechowej ( pod separatorem oleju ).
Złączka elektryczna czujnika B117, znajduje się pod ozdobną pokrywką OPEL, przykrywającą silnik, w okolicach modułu silnikowego.

Oryginalny Tech2 rozpoznaje ten czujnik ( B117) jako czujnik 1 w banku 1.
Sprawdź na Op-Comie. po prostu rozepnij wtyczkę , zobacz jakie błędy Ci pokaże, wtedy będzie wiadomo, który jest który i co mierzy.

Co do procedury sprawdzania, to niestety chwilę potrwa. pogram Opla jest interaktywny, czyli
w zależności od uzyskanych wyników ( odpowiedź TAK/NIE ) różnie wyglądają kolejne kroki.
Może przez weekend to zrobię.

Na razie sprawdź najprostsze sprawy czyli :
- stan wiązki ( przetarcia, załamania, uszkodzenia)
- zasilanie czujnika, przy wyłączonym zapłonie,rozepnij wtyczkę,włącz zapłon, zmierz napięcie pin 4 na wiązce od strony silnika ( dochodzi tam kabel zielony) do masy.
Powinno być 400 ... 500 mV.

Co jest z moją sugestią, wpływ deszczu ??
Rumcajs

Pablo,

pogoda słaba, to usiadłem przy kompie i zrobiłem coś takiego co załączam.
Mam nadzieję tylko, że nie walnąłem się ani w " rysowaniu" ani w tłumaczeniu.

Proszę pamiętaj, jednak o podstawowej sprawie, jest to procedura poszukiwania uszkodzenia w momencie kiedy ono WYSTĘPUJE, czyli przy którymś z komunikatów błędu byłaby stosowna informacja.

Dla mnie ten twój wydruk , który załączyłeś świadczy o sytuacji, że w pewnym momencie wystąpił błąd 130, ale aktualnie go nie ma.
Załączniki

[Rozszerzenie pdf zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Pablo

Rumcajs
czyli czujnik B117 to jest sonda lambda przed katalizatorem :) ? Jeżeli tak to ją wymieniałem przed wyjazdem do Chorwacji (miesiąc temu) bo miałem podobne błędy.

Dzięki za schemat, w najbliższy weekend sprawdze czy wszystko o.k.
Rumcajs

Dokładnie tak, inaczej B117 nazywany bywa sondą lambda.

Jeżeli wymieniałeś ją miesiąc temu z powodu podobnych błędów, to obstawiam, albo uszkodzenie wiązki albo czego Ci nie życzę modułu. :evil:

Zrób na spokojnie "rachunek sumienia" w jakich okolicznościach, ciepło, zimno mokro, wyboje pojawia się problem. Coś powinno cię naprowadzić.

Rozumiem, że błąd wystąpi i znika ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”