Witam,
Jestem użytkownikiem Tourana 2.0 EcoFuel z 2007 od jakiegoś czasu auto ma problem z przełączaniem się na gaz.
Po zapaleniu rano auta po paru minutach auto przełącza się automatycznie na gaz często przy tym szarpie i nawet gaśnie. Czasami po ponownym uruchomieniu odpala już tylko na benzynie i tak już jeździ do wieczora a czasami chodzi na gazie.
Ostatnio przełącza się w zasadzie kiedy chce i nie ma znaczenia temperatura silnika czy otoczenia (ostatnio przełączył się przy -20). Na dodatek prawdopodobnie z reduktora czuć gaz ale to nie zawsze ciężko ustalić ale gdzieś z niego.
Byłem w ASO rozkładają ręce VAG nie pokazuje żadnych błędów.( Na ogół u nich w serwisie
wszystko chodzi super a na drugi dzień cyrk)
Nikt nie jest w stanie wykryć czy to reduktor nawala czy coś innego.
Czy ktoś może podpowiedzieć co z tym zrobić od czego zacząć co wymienić.
Touran EcoFuel problem z przełączaniem na gaz CNG
-
Touran_CNG
Ja bym się nie przejmował. To wina temperatury i mogą przymarzać wtryski. Ja to miałem u siebie
Na szczęście wyświetlacz na desce rozdzielczej informuje cię kiedy jedziesz na gazie a kiedy na benzynie bo kiedyś miałem mało benzyny i bałem się że przy mrozie -25 stopni będę siedział gdzieś w lesie ( a zbiornik CNG pełny ) Moja rada - wypnij wtryski i przeczyść takim preparatem do połączeń elektrycznych . Gwarantuje że pomoże
A serwis w tym kraju ?! No cóż jak ja kupiłem taki samochód i pojechałem na pierwszy przegląd to zleciał się cały warsztat żeby go oglądać. Czułem się jak bym przyleciał rakietą na serwis.