Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Chciałabym się przywitać i zapytać, czy jest wśród forumowiczów osoba która będzie w stanie mi pomóc?
Moim problemem mianowicie jest znalezienie firmy (najlepiej w okolicach Poznania), która zajmuje się montażem instalacji CNG do samochodów ciężarowych. Spędziłam już wiele czasu na poszukiwaniach takowej w internecie i jestem w kropce. Nie udało mi się natrafić na cokolwiek, co przybliżyłoby mnie do celu.
Będę bardzo wdzięczna za każdą wskazówkę.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Montaż instalacji CNG w samochodzie ciężarowym - Poznań
-
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Witam,
montaż instalacji CNG do samochodu ciężarowego jest kosztowny (wymiana lub przeróbka silnika na iskrowy), a przez to mało opłacalny. Kiedyś Mielec-Diesel Gaz się tym zajmował. Obecnie dużo lepszym i tańszym rozwiązaniem jest zakup samochodu ciężarowego (nowego lub używanego) z fabryczną instalacją CNG. Jeśli chcesz mieć polecone konkretne typy, podaj więcej szczegółów (tonaż, objętość, trasy itp.).
Pozdrawiam
montaż instalacji CNG do samochodu ciężarowego jest kosztowny (wymiana lub przeróbka silnika na iskrowy), a przez to mało opłacalny. Kiedyś Mielec-Diesel Gaz się tym zajmował. Obecnie dużo lepszym i tańszym rozwiązaniem jest zakup samochodu ciężarowego (nowego lub używanego) z fabryczną instalacją CNG. Jeśli chcesz mieć polecone konkretne typy, podaj więcej szczegółów (tonaż, objętość, trasy itp.).
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Administrator
-
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Dodam jeszcze, że są dwie metody takowych "przeróbek".
1. Montaż instalacji CNG wraz z wymianą silnika na iskrowy lub przerobieniem istniejącego silnika wysokoprężnego na iskrowy. Taką metodę stosował Mielec-Diesel Gaz i NGV Autogas. CNG zastępuje całkowicie ON.
2. Montaż instalacji CNG przy pozostawieniu instalacji na ON. W takim przypadku gaz jest jedynie domieszany do istniejącej dawki ON. Taką metodę stosuje Auto-Eko-Gaz-Metal i Elpigaz. Oszczędności w stosunku do ON są jednak niewielkie w porównaniu do pierwszej metody, rzędu 30%.
1. Montaż instalacji CNG wraz z wymianą silnika na iskrowy lub przerobieniem istniejącego silnika wysokoprężnego na iskrowy. Taką metodę stosował Mielec-Diesel Gaz i NGV Autogas. CNG zastępuje całkowicie ON.
2. Montaż instalacji CNG przy pozostawieniu instalacji na ON. W takim przypadku gaz jest jedynie domieszany do istniejącej dawki ON. Taką metodę stosuje Auto-Eko-Gaz-Metal i Elpigaz. Oszczędności w stosunku do ON są jednak niewielkie w porównaniu do pierwszej metody, rzędu 30%.