Witam.
znów mam problem z (najprawdopodobniej) wypadającym zapłonem na 3.cylindrze (to już kiedyś tam zdiagnozowałem) i silnik po odpaleniu działa głośno jak traktor, następnie zapala się i miga żółta kontrolka silnika i przełącza się na benzynę. Jest problem.... Czasem się w trakcie jazdy (po kilku km lub kilkunastu, zależy od jego humoru) przełącza na gaz i jest OK, ale dziś cały czas jeździ na benzynie i koniec. Nie wiem za bardzo jak się ZNÓW do tego zabrać...)((( Może ktoś miałby jakiś pomysł... Dzięki za sugestie. )
Andy
Touran 2.0, ecofuel, 2006r
Touran ecofuel 2.0 wypadanie zapłonu,praca silnika na benzyn
-
piotr_poznan1
- CNG car: Touran 2,0 '07
Re: Touran ecofuel 2.0 wypadanie zapłonu,praca silnika na be
u mnie przyczyną takiego objawu było uszkodzenie jednego gniazda w cewce
problem ustąpił po wymianie cewki
ostatnio silnik nieregularnie pracował w zakresie niskich obrotów, przyczyna tkwiła w świecach
po wymianie na nowe, pracuje idealnie
problem ustąpił po wymianie cewki
ostatnio silnik nieregularnie pracował w zakresie niskich obrotów, przyczyna tkwiła w świecach
po wymianie na nowe, pracuje idealnie
Piotr
796 067 909
796 067 909
- andyCNG
- CNG car: VW TOURAN ECOFUEL CNG
OK, czyli wymiana cewki - ale na oryginalną - powinna pomóc. Czy może być cewka używana? Bo w zasadzie uzywka może mieć także tę samą wadę, jak akurat moja obecna c.zapłonowa. Czy dobrze myslę? )Skąd ewentualnie miałbym rozpoznać, czy taka cewka nie jest "obciążona chorobami dziecięcymi/" ? )))
Andy
Andy
Witam, miałem podobny problem przyczyną była uszkodzona cewka. Wymieniłem na zamiennik z allegro , dokładnie kupiłem tą : http://allegro.pl/cewka-zaplonowa-vw-to ... 41345.html , mam ją już pare miesięcy i jest ok.
Proponuje sprawdzić jeszcze kable wysokiego napięcia gdyż to jeden z nich powodował u mnie przebicie na cewkę co spowodowało jej uszkodzenie. Wymieniłem również kable.
Proponuje sprawdzić jeszcze kable wysokiego napięcia gdyż to jeden z nich powodował u mnie przebicie na cewkę co spowodowało jej uszkodzenie. Wymieniłem również kable.
- andyCNG
- CNG car: VW TOURAN ECOFUEL CNG
Witam. A ciekawe, czy te oryginalne cewki vw, ale już uzywane, jest wogóle sens kupować.? bo w zasadzie wadą ich jest właśnie to przebicie i wypadanie zapłonów. Może faktycznie lepiej nowy zamiennik/oryginał, ale te z logo vw czy są uważane za oryginały.?