problem z silnikami Ducato 2006r.

Pojazdy użytkowe do 3,5t marki Fiat
kaeste85
CNG car: 4*Fiat Ducato, Iveco, Touran

problem z silnikami Ducato 2006r.

Post autor: kaeste85 »

Witam,
Nie wiem co sie dzieje ale już w trzech autach Fiat ducato 2006r. padły mi silniki!!!
Powiedzcie czy w Waszych też jest problem jak to zapobiegać czy poprostu jest to wina cng zbyt wysokie cisnienie, temperatura silnika???
pozdrawiam
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: problem z silnikami Ducato 2006r.

Post autor: tigercng »

Pisał już ktoś na forum, że to sprawa słabych wałków rozrządu.
zbiges
CNG car: fiat ducato cng

Post autor: zbiges »

Sorry że tak późno odpisuję. Pewnie już wiesz wszystko. Napiszę jednak bo być może ktoś inny skorzysta. Nie napisałeś dokładnie co Ci padło w tych silnikach ale domyślam się że chodzi o głowicę.
Miałem podobne kłopoty, musiałem dwa razy robić głowice (wypalone zawory, wydmuchana uszczelka itp) i w końcu dokupiłem cały silnik.
Spotkałem fajnego i mądrego faceta, który czyścił mi wtryski i regulował wydatek gazu (chyba tak to się nazywa) i on powiedział mi jedną ciekawą rzecz. Układ zasilania i układ zapłonowy muszą być stale monitorowane. Konkretnie chodzi o zacinanie się wtrysków i związany z tym nierównomierny wydatek gazu a także o dopilnowanie układu zapłonowego (częsta wymiana świec i kabli wysokiego napięcia).
Powodem kłopotów u mnie były zabrudzone wtryski które nierównomiernie dawkowały gaz do cylindrów i przez to powodowały duże różnice temperatury na poszczególnych cylindrach. Po prostu inny skład mieszanki powoduje dużą różnicę temperatury spalania, co z kolei jest powodem nienaturalnego zginania aluminiowej głowicy i wszystkich możliwych związanych z tym kłopotów jak wydmuchiwanie uszczelek pod kolektorami lub głównej pod głowicą, wypalanie gniazd, pękanie głowicy a nawet pękanie wałka rozrządu.
Na początku wydawało mi się to trochę naciągane ale wystarczy uzmysłowić sobie że spalanie mieszanki z CNG odbywa się w o wiele wyższej temperaturze niż mieszanki z benzyną czy nawet z LPG. Przy zbyt ubogiej mieszance z cng ta temperatura jeszcze wzrasta.
Po wyczyszczeniu wtrysków wszystkie kłopoty ustąpiły.
kaeste85
CNG car: 4*Fiat Ducato, Iveco, Touran

Post autor: kaeste85 »

Super dzięki mam dokładnie taki sam problem non stop auto w naprawie głowica, zawory, uszczelka, nawet wałek. wiedziałem, że przez wysoka temperaturę to się psuje, ale nie wiedziałem co jest przyczyną. Teraz już wiem - dzięki, a możesz napisać mi coś więcej o czyszczeniu wtrysków, kto się tym zajmuje i ile to kosztuje. Czy osoba, która czyściła wtryski, sprawdzała również szczelność ich, bo słyszałem, że jak sa nieszczelne to wtryski pracuja również wtedy, kiedy nie powinny i to też jest powodem awarii.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fiat”