Regulacja instalacji Fiat Ducato 2.0 2004r.

Pojazdy użytkowe do 3,5t marki Fiat
panzyba
CNG car: Ducato 2004r.

Regulacja instalacji Fiat Ducato 2.0 2004r.

Post autor: panzyba »

Cześć,

zakładam nowy temat bo nie bardzo wiedziałem pod który się podpiąć.
Potrzebuję waszej pomocy/porady.
Kupiłem Ducato 2004r. zrobiłem kapitalny remont łącznie z nową głowicą, wałkiem, nowe wzmocnione gniazda zaworowe itd itp.
Na tą chwilę śmigam jeszcze na benzynce aby się to wszystko ładnie uklepało (rada mechanika)
Jednak oczywiście próbowałem odpalić CNG i tam dramat, na wolnych obrotach gaśnie na wyższych strasznie szarpie. Mam nadzieję że trzeba tylko to wyregulować i tu moje pytanie gdzie ukryty jest komputer czy tam centralka czy jak to się tam nazywa, czy jest ta instalacja podpięta pod komputer benzyny czy gdzieś osobno zamontowana? Gdzie to wyregulować u gazownika czy w serwisie FIATA ?
Pozdrawiam
Marcin
pawel1812
CNG car: Multipla Bipower 1.6 16V 2000r
Kontakt:

Post autor: pawel1812 »

Te silniki tak się zachowują. Nic się nie reguluje w tych instalacjach. Zrób reset adaptacji - to naprawdę pomaga i rozwiązuje takie problemy, miałem dokładnie tak samo, silnik chodził tak samo źle po remoncie jak i przed, brak biegu jałowego.
Sterownik gazowy jest osobno.
Połączyć się możesz Multiecuscan, prawdopodobnie sterownik to Metatron 5D0 lub 6D0, lub Examinerem.
Napisz, co było przyczyną remontu silnika.
Ostatnio zmieniony sob sty 12, 2013 21:46 przez pawel1812, łącznie zmieniany 1 raz.
panzyba
CNG car: Ducato 2004r.

Post autor: panzyba »

Cześć ,

Dzięki za podpowiedzi od jutra szukam gdzie to ogarnąć w trójmieście. Generalnie planowałem wyjąć wtryski gazu i zawieźć je do redy na regenerację, ale najpierw spróbuję tego co mówisz.
Może masz jakiś sprawdzony serwis bo widzę, że Gdynia.
Ja remont silnika robiłem bo wypalone gniazdo zaworowe było (tak go kupiłem) a jak już rozebrałem głowicę to były i mikropęknięcia więc wolałem nową niż spawać do tego na wale wytarte krzywki więc tez wolałem nowy niż napawać bo mógł by być później problem z regulacją zaworów. Do tego wiadomo rozrząd płyny i silnik "jak nowy" ale na gazie nawet nie idzie jechać. Dodatkowo spotykam się ciągle ze sprzecznymi opiniami co do np. sterownika jedni mówią że jest osobno inni że komputer benzynowy gazem steruje. Gazownik sterownika nigdzie nie mógł znaleźć i mówił że najwyżej zabierze samochód na 2 dni i go rozbierze szukając, gdzie indziej dowiaduję się że należy podłączyć pod OBD i tam szukać problemu, jeszcze gdzie indziej słyszę że się nic nie ustawia i nie reguluje jedynie regeneruje/wymienia wtryskiwacze gazu... głowa pełna a pomocy nie ma gdzie szukać :)
dzięki !
pozdrawiam
pawel1812
CNG car: Multipla Bipower 1.6 16V 2000r
Kontakt:

Post autor: pawel1812 »

Jedź do ASO Fiat Wejherowo - na pewno znajdą sterownik, z opinii innych wiem, że mają wiedze na temat CNG ;) Takiego co pół samochodu rozbierze omijaj szserokim łukiem. W Eperze masz dane, gdzie są steriwniki. Tylko co temu majstrowi ma dać znalezienie tego sterownika?
Drugi dobry warsztat to w Sopocie na 3 maja, ale nie znam dokładnego adresu. Zapytaj Pana na stacji na Chwaszczyńskiej który tankuje na rannej zmianie.

Propozycja zaczęcia od wymiany wtrysków CNG bez odczytania czasów ich otwarcia komputerem to dowód, że mechanik nie zna się na rzeczy.
Ostatnio zmieniony pn sty 14, 2013 00:23 przez pawel1812, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fiat”