Zawór bezpieczeństwa w instalacji

krzyzio1055
CNG car: citroen xantia

Zawór bezpieczeństwa w instalacji

Post autor: krzyzio1055 »

Mam pytanie czy w instalacji CNG jest zawór bezpieczeństwa bo dziś przy tankowaniu wybił mi gaz, zaczeło syczeć i było czuć gaz ? Normalnie tankuje to wchodzi 20 m3 gazu a dziś nabiło mi 21,68 ! co prawda przy minusowej tempreaturze dochodziłem do 21 m3 ! Czy jest możliwe, że faktycznie zadziałał zawór bezpieczeństwa ?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Możliwe. Każdy zawór przy butli zgodny z przepisami musi mieć zabezpieczenie termiczne i nadciśnieniowe.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

ZBIEG

Post autor: kefasps »

Dawno nie czytałem działów dotyczących problemów ale kiedy styknęło mi 250tkm i coś zaczyna być na rzeczy

godzinę temu po tankowaniu chyba około 5 sekund uciekał mi gaz dość intensywnie, palcem nie dało się tego zatrzymać i koniec
następnie tylko jest/było czuć by fizycznym przyłożeniu nosa do zaworu

pytanie do wszystkich ludzi dobrej woli w Polsce i w świecie:
Czy wpływ może mieć to że u mnie w garażu jest zawsze powyżej 10st. C a na dworze mróz i auto ciągle odtaje i zamarza?

Jutro zamierzam przejechać się po gazownikach z listy na forum i badać temat.
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
krzyzio1055
CNG car: citroen xantia

Post autor: krzyzio1055 »

Po zdarzeniu które opisałem w poscie byłem u swojego mechanika ( gazownika ) i wyjaśnił mi, że cng instalacja ma zawory bezpieczeństwa cisnieniowe i termiczne ! Czasem po przeglądzie stacji gazu cng zawiesza się zawór który odpowiada za cisnienie metanu i wyłącza się na dystrytbutorze wtedy gaz jest tankowany aż w samochodzie wybije zawór. po prostu dystrybutor sam się nie wyłączy. Jeśli w twoim aucie nie poszedł jakiś wąż gumowy, bądź uszczelka to możliwe że zadziałał zawór termiczny bądź cisnieniowy, lub któryś zawór przez różnice temperatur przestał działać !

Pozdrawiam Krzyzio1055
Awatar użytkownika
kefasps

czyli może lepiej po obserwować. Spróbuję podjechać i poprosić pogotowie gazowe o ponowne sprawdzenie metanomierzem zaworu do tankowania.
tigercng
Moderator

@krzyzio - coś mi się nie klei to, co piszesz. Bezpiecznik ciśnieniowy (termiczny również) w instalacji CNG jest trwale niszczony przy nadmiernym ciśnieniu. To jest membrana metalowa, która ulega rozerwaniu. Po zadziałaniu bezpiecznika cały gaz zawarty w butli ulatnia się. Membranę trzeba potem wymienić.

W każdym razie nie jest to nic podobnego do zaworu bezpieczeństwa, który znamy np. z boilera do ciepłej wody, gdzie nadmierne ciśnienie może wielokrotnie otworzyć zawór i upuścić tylko nadmiar ciśnienia.

Poza tym bezpiecznik ciśnieniowy przy zbiorniku wypuszcza gaz przez sam bezpiecznik bezpośrednio do atmosfery, a nie poprzez króciec do tankowania, o czym pisze kefasps.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kefasps

dziś wieczorem zatankowałem i nic się nie ulatniało
nierozumiem, przecież samo uzdrowienie chyba w cng nie możliwe
o co chodzi?
Awatar użytkownika
kefasps

Re: Zawór bezpieczeństwa w instalacji

znowu się ulotniło trochę

jednak muszę znaleźć używany zawór...
tigercng
Moderator

Re: Zawór bezpieczeństwa w instalacji

No tak, ale który zawór masz na myśli? Jeśli gaz ulatnia się przez króciec tankowania, to winny wcale nie musi być ten króciec, tylko zawór zwrotny przy zbiornikach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe marki”