Błąd 1678 i 1679

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
arturo1968r
CNG car: Opel Combo 1.6 CNG

Błąd 1678 i 1679

Post autor: arturo1968r »

Witam Szanowne Grono Kolegów i proszę o pomoc.
Odczytałem "pedałami" błędy w swoim combo: 1678 oraz 1679.
Błąd 1678 opisany został przez kolegę "Rumcajsa" w innym temacie jako:
>1678 - " wymuszone przełączenie systemu paliwowego"
>1679 - do tego błędu nigdzie nie mogę znaleźć opisu.

Auto od dwóch tygodni co kilka rozruchów bardzo ciężko jest uruchomić. Nie ma
znaczenia zimny czy ciepły, gaz czy benzyna. Po za tymi razami odpala normalnie.

Ostatni przykład: kręcę na gazie ok 7 sek - auto z trudem odpaliło na PB (przełączył się samoczynnie ), włączyła się w tym momencie kontrolka z kluczykiem - po upływie ok 5sek przyłączył się samoczynnie na gaz (kontrolka samoczynnie zgasła) - i wszystko OK do następnego razu - niestety..........
Auto nie prycha, nie traci mocy, po za tym objawem wszystko w normie.
Przebieg 70000, auto z 09.2009 roku.

Może ktoś z Was zetknął się z podobnym problemem i wie jak właściwie zinterpretować w/w błędy.

pozdrawiam Artur
Ostatnio zmieniony sob paź 13, 2012 16:26 przez arturo1968r, łącznie zmieniany 1 raz.
arturo1968r OPEL COMBO 1.6 CNG 2009 motor Z16YNG
tel: 796 046 609
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

Atruro,

błąd 1679 - za długa jazda na gazie. W opisie tego błędu podano, że kierowca powinien przejechać co najmniej 12o km raz na kwartał na PB.

Jako metoda naprawcza, podane jest wyjeżdżenie ok 1,5 zbiornika PB i ma przejść. :mrgreen:

Rumcajs

BTW. znalazłem jeszcze w opisie, że błąd pojawia się jeśli be przerwy przejedzie się co najmniej 7 tyś km na gazie bez przepłukania PB. :oops:
Ostatnio zmieniony sob paź 13, 2012 16:38 przez Rumcajs, łącznie zmieniany 1 raz.
arturo1968r

Dzięki Rumcajs za tak szybką i konkretną odpowiedź!!
Pozostaje tylko pojeździć na PB i wykasować błędy.

Do weryfikacji i kasowania błędów przymierzam się do zakupu programu:
http://allegro.pl/op-obd-diagnostyka-ka ... 71847.html
Jest to tani program - pytanie czy skuteczny.
Polecisz inny pod komputer?

Czytałem o Twoich problemach z autem. Mam co prawda combo 2009rok, ale z tym samym motorem - z tego co wiem. Mieszkam niedaleko - w Ursusie.

pozdrawiam arturo
Rumcajs

Arturo,

dla mnie pytanie brzmi czy " diagnoza" jest poprawna, czyli czy faktycznie zrobiłeś multum kilometrów, bez przepicia PB :?:

Jeśli tak, to twój problem rozwiąże się " sam" , jak piszą w mądrych instrukcjach, błąd 1679 odkasłuje się "sam" po przejechaniu tych iluś kilometrów.

Musisz odpowiedzieć sobie na to pytanie sam.

Co do wskazanego softu/interface nie wypowiadam się.

Sam korzystam z podobnego ale kupionego na Ebay.co.uk.
Tam kosztuje ok 100 PLN, za to samo na Alledrogo chcą 400 PLN :evil: Świat się kurczy, jak trzeba kupuję w Hong-Kongu.
arturo1968r

Diagnoza jest absolutnie poprawna!
Policzyłem dokładnie ilość tankowań (zbieram paragony i generalnie prowadzę "dokumentację" auta) od momentu jazdy TYLKO na CNG. Wyszło mi do wczoraj ok 7500km. Biorąc pod uwagę ilość przejechanych km w okresie w jakim mam problemy - faktycznie wychodzi ok 7000km.
Jeżdżę autem dokładnie rok. Do lipca br jeździłem w 80% na CNG i 20% na PB .
Od lipca br. nie wyjeżdżam gazu do końca i tankuję przed rezerwą- tak postanowiłem po powrocie z Chorwacji gdzie na PB przejechałem ok 700 km.
Od 20 lipca br moje auto nie poczuło smaku Pb.

Dzięki i pozdrawiam Arturo
arturo1968r

Witam
Swoje przejechałem - problem nie znika.
Błędy mam jeszcze nie wykasowane - może to być powodem braku poprawy??

pozdr Arturo
Rumcajs

Arturo,

to co napisałem na temat podanych przez Ciebie błędów, to informacje pochodzące z dokumentacji warsztatowej Opla, czyli TIS-a.

Zgodnie z tą dokumentacją, po przejechaniu tych iluś km powinno przejść samo. :roll:

Odezwij się na PW, to jakoś się umówimy, podłączy się Op-Coma, zobaczy co w silniku piszczy, wykasuje błędy.

Pruszków a Ursus, to dwa rzuty beretem. :mrgreen:

Pozdrawiam
Rumcajs
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Skontaktuj się ze mną, umówimy się podłączymy Twój samochód do kompa i sprawdzimy co mu dokładnie dolega. Mieszkam na Białołęce wiec będziesz musiał podjechać do mnie.
arturo1968r

Rumcajs i Bartekk - DZIĘKI za zainteresowanie i pomoc!
Autko już naprawione!!!

Rumcajs przetłumaczył mi dwa błędy które odczytałem "pedałami".
Zastosowałem się do nich ,ale mimo to coraz trudniej było uruchomić auto...
Po podłączeniu kompa, okazało się że system "pedałowy" nie jest doskonały! :shock:
W kompie zobaczyłem trzeci błąd!!- problem z czujnikiem na wale korbowym!
Czujnik wymieniony - autko śmiga :grin:

Dzięki i pozdrawiam Artur
Dziwi mnie tylko to - jak już zapalił ,chodził absolutnie normalnie !!
Ostatnio zmieniony czw paź 18, 2012 16:31 przez arturo1968r, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

Re: Błąd 1678 i 1679

Post autor: kefasps »

Witajcie,

Ja właśnie borykam się z powracającym check control. W styczniu byłem u faceta z komputerem i dostałem wydruk z błędami:
P1679 - Otrzymano nieprawidłowy identyfikator środowiskowy modułu sterowania nadwozia (BCM)
P0301 - Wykryte wypadanie zapłonów cylinder 1
P0300 - Wykryte przypadkowe/wielokrotne wypadanie zapłonów w cylindrach.

Wtedy auto swoją kulturą pracy było na poziomie traktora. Facet wykasował błędy i OK.

Ale od ostatnich 2 tygodni Check robi mi emocje, nie byłem jeszcze na sprawdzeniu listy błędów. Więc nie wiem czy te same błędy co w styczniu. W pierwszym tygodniu wyłączył się sam, wtedy chyba skończył mi się gaz i parę kilometrów na benzynie przejechałem. Zaczynam łączyć te fakty. Po czym znowu się pojawił. Tak na marginesie to chyba mam trochę za dużo oleju w silniku (powyżej max). Czy ktoś wie jakie mogą być konsekwencje? Świece są te same od 36tkm (oryginały GM).

Jak czytam ten wątek to mam wniosek taki że się przyłożyłem do sprawy nie używając benzyny kompletnie. Nie liczę tego ale zużywam rocznie chyba max. 15-20 litrów. A już przejechałem 90-95tkm swoją Zafirą od 09/2008. Wyliczyłem że ta ilość benzyny wypada na około 20tkm. Może tak być że pierwszy błąd implikuje dwa następne?

Jeśli główny problem w tym że zapomniałem o benzynie to zaczynam rozumieć dlaczego Touran CNG [myślałem aby zmienić auto właśnie na ten model] startuje na benzynie jak w instalacjach LPG. Nie mogłem zrozumieć że skoro nasz gaz jest lotny to po co jechać początkowo na benzynie. Pewnie chodzi o tzw dobro jednostki napędowej. Co uważacie?

Co błędów to poniższy link może być chyba pomocny (Zafira B):
http://forum.carpartseuro.com/Books/Fau ... s-0736.pdf

Z góry dziękuję za uwagi do mojego problemu.
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
Rumcajs

Cześć kefasps,

ciekaw jestem skąd " twój " diagnosta komputerowy wziął takie piękne kody błędó. Chyba z tej strony co ją podlinkowałeś na końcu swojego postu. :D

Jak pisałem już wcześniej, istnieją specyficzne kody błędów dla Opli CNG. Ani ta strona, ani niektóre klony diagnostyczne nie OPISUJĄ prawidłowo błędów CNG. Prawidłowy opis błędu 1679 masz na początku tego wątku.

Z tego co napisałeś, masz dokładnie ten sam motyw co arturo1968r. arturo1968r mieszka niedaleko, spotkaliśmy się, kilka razy rozmawialiśmy, przepłukanie silnika PB przy błędzie 1679 jest w 100 % skuteczne.

Czy błąd 1679 wywołuje błąd wypadania zapłonu ?? Powiedziałbym, że raczej nie. Co najwyżej błędy te mogą świadczyć o początkach problemów z wtryskami gazowymi, ale nie muszą.

Ja na twoim miejscu "zainwestowałbym" trochę w Zochę, tak ze dwa zbiorniki PB. Może nawet i trzy, pełne szaleństwo, bo w tym pierwszym zbiorniku, co go wozisz jako balast, to możesz mieć trochę mało oktanów. :P Wyparowały . :lol:
Po przepłukaniu silnika, wykasować wszystkie błędy i obserwować co będzie się działo dalej. W zależności od tego dalsze decyzje.

Co do pracy / przełączania okresowego na PB.
Starsze Zośki, przed 2004 rokiem, kiedy miały dwa " sterowniki" nie mają takiego komunikatu błędów. Nie wiem z czym to jest związane, ale pewnie z logiką wewnętrzną układu sterowania silnika.

Co do Tourana, trudno się jednoznacznie wypowiadać, ale z tego co opisywane jest na forum, to Touran odpala na PB, przejeżdża 1,5 - 2 km, pewnie jak zimno to może i trochę więcej, i na CNG. Tyle nie wystarczy dla solidnego przepłukania silnika PB.
Pamiętaj co napisałem w moim pierwszym wpisie w tym wątku, instrukcja nakazuje przejechać 120 km na PB ( jeden zbiornik ) raz na kwartał.
Niemiecka kalkulacja przebiegu oparta jest o przebieg 30 tyś/rok. Czyli 1 raz PB na 7500 km na CNG.

Przy wielkanocnym stole też od czasu do czasu przepijasz. :twisted:
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

Post autor: kefasps »

Rumcajs,

Dzięki za uwagi sugestie.
Prawdą jest że na wydruku który dostałem nie ma informacji że soft tego "faceta z wtyczką" ma opcję do silnika Z16YNG, raczej jest napisane że Zafira 1.6i 16V, sterownik Delco Multec S (v4). Trudno mi polemizować w tej kwestii. Widzę tylko że używał oprogramowania https://www.cdif2.com/#

Z zapalaniem i jazdą na gazie nie mam problemów. Jedyną kwestią jest to że mam jakiejś luzy na sworzniu tłokowym i auto trochę stuka/klekocze. Ale w mojej okolicy nikt nie chciał się za to zabrać mimo że to miałaby być odpłatna usługa. Coś mechanicy XXI w. nie chcą się "pobawić" przy aucie:-) Nie długo wstawię link do zapisu dźwiękowego mojego silnika, ale to w innym wątku.

Co do Tourana to widzę, że nawet te 2km na Pb są bardziej wartościowe niż konsekwencje skąpstwa jakie może się ujawnić przy Zafirze, a to dlatego że chcesz czy nie i tak musisz przepalić troszkę benzyną bez wpływu samego kierowcy.
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
sasiadt
CNG car: Opel Zafira, 1,6

Re:

Post autor: sasiadt »

Rumcajs pisze:Atruro,

błąd 1679 - za długa jazda na gazie. W opisie tego błędu podano, że kierowca powinien przejechać co najmniej 12o km raz na kwartał na PB.

Jako metoda naprawcza, podane jest wyjeżdżenie ok 1,5 zbiornika PB i ma przejść. :mrgreen:

Rumcajs

BTW. znalazłem jeszcze w opisie, że błąd pojawia się jeśli be przerwy przejedzie się co najmniej 7 tyś km na gazie bez przepłukania PB. :oops:
Mobilki Zafira B również ma takie wytyczne?
Szczerze to dawno nie jeździłem na Benzynie :(.
Będę musiał spalić bak w takim razie.
Rumcajs

Mobilki Zafira B również ma takie wytyczne?
sasiadt,

pierwsza odpowiedź jaka przyszła mnie na myśl brzmiała TAK.
Na dobrą sprawę od polowy 2004, od Face Lifta Zośki A, silniki CNG mają ten sam typ sterownika.
Jednak nie będąc do końca pewien, odpaliłem TIS-a, czyli program diagnostyczny Opla.
Sprawdziłem dla kilku roczników Zafiry B ( 2005,7 i 9 ) i dla wszystkich z nich występuje błąd 1679, czyli powinno być tak, że jeżeli jednym ciągiem przejedziesz więcej niż 7 tyś km na CNG, to powinno ci wywalić ten błąd. Wtedy przepłukać PB. :lol:
Błąd ten nie istnieje tylko dla Zafir z początku produkcji, czyli przed połową 2004 roku, przed Face Liftem.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

To ja jeszcze dodam od siebie, że w instrukcji obsługi od Zafiry A jest informacja o konieczności wypalenia benzyny co 3 miesiące, a w Zafirze B już co 6 miesięcy.
Pomiędzy tankowaniem benzyny upływało mi nawet 1,5 roku, nic się nie działo. Jednak od czasu do czasu próbnie przełączam na np. kilkanaście sekund zasilanie na benzynę. Warto wiedzieć, że auto jest w pełni sprawne (CNG + BB), bo benzyna może się przydać w najmniej oczekiwanym momencie. Bez niej pozostaje tylko holowanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”