sensowność zakupu auta z cng
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
Nie masz szaleć na PB bo to jest samochód na CNG, nawet na PB trochę gorzej się tym jedzie.
Zbiornik paliwa z benzyną według zaleceń producenta należy wypalić raz na 6 miesięcy aby się nie zestarzała.
Co do stanu technicznego samochodu z 2004/05 zapraszam do mnie pokaże Ci jak wygląda sprawny technicznie silnik z przebiegiem ponad 200tys.
Zbiornik paliwa z benzyną według zaleceń producenta należy wypalić raz na 6 miesięcy aby się nie zestarzała.
Co do stanu technicznego samochodu z 2004/05 zapraszam do mnie pokaże Ci jak wygląda sprawny technicznie silnik z przebiegiem ponad 200tys.
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Oczywiście, że można. Sprzedawca ma obowiązek poinformować o tym w ogłoszeniu, jak i samego kupującego. Zwróć uwagę na dopisek "Taxi" w ogłoszeniach na mobile.de i innych niemieckich portalach. Jeśli tego nie zrobi, ma sprawę karną. To samo dotyczy kręcenia licznika.iskat1973 pisze:czy można jakoś zdiagnozować rozklejonego budynia ????? Chodzi mi o zafirę i jakieś cechy zewn, wewn świadczące że auto jeździło na taxi.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Ty tak na poważnie wysmarowales ten teksttigercng pisze:Oczywiście, że można. Sprzedawca ma obowiązek poinformować o tym w ogłoszeniu, jak i samego kupującego. Zwróć uwagę na dopisek "Taxi" w ogłoszeniach na mobile.de i innych niemieckich portalach. Jeśli tego nie zrobi, ma sprawę karną. To samo dotyczy kręcenia licznika.iskat1973 pisze:czy można jakoś zdiagnozować rozklejonego budynia ????? Chodzi mi o zafirę i jakieś cechy zewn, wewn świadczące że auto jeździło na taxi.
witam
mam możliwość kupic auto z CNG sprowadzone z włoch (cng wbite w dowód rej w 2008) a n akolektorze/sterowniku widnieje napis Tartarini więc domniemam że instalacja TartArini, dwie butle z tego co mówił sprzedawca przemalowane chyba na czarno.
Poprosiłem sprzedawce aby to sprawdził do poniedziałku, czy sa jakies papeiry/homologacje, bo jak dobrze rozumiem jeśli instalacja była zakładana po 2008 to butle powinny juz mieć R110?
Z tego co juz tutaj przeczytałem to może byc problem TDT (ja mieszkam na Podkarpaciu, więc zapewne TDT w tarnobrzeg-czy robia problemy?)
Druga sprawa to to że od jakiegoś czasu poluje na ta wersje auta i to takie jest. Przy okazji ma CNG, więc jeśli miałbym ponieść duże koszta legalizacji CNG bądź nowych butli zastanawiam sie czy ktokolwiek byłby chętny odkupić sama instalacje, to co można przełożyć i jaką kwotę orientacyjnie mógłbym otrzymać?
Ewentualnie czy tą TartArini można zaadoptować i przerobić na LPG kupując np.nowa butle i reduktor.
pozdrawiam i będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje
mam możliwość kupic auto z CNG sprowadzone z włoch (cng wbite w dowód rej w 2008) a n akolektorze/sterowniku widnieje napis Tartarini więc domniemam że instalacja TartArini, dwie butle z tego co mówił sprzedawca przemalowane chyba na czarno.
Poprosiłem sprzedawce aby to sprawdził do poniedziałku, czy sa jakies papeiry/homologacje, bo jak dobrze rozumiem jeśli instalacja była zakładana po 2008 to butle powinny juz mieć R110?
Z tego co juz tutaj przeczytałem to może byc problem TDT (ja mieszkam na Podkarpaciu, więc zapewne TDT w tarnobrzeg-czy robia problemy?)
Druga sprawa to to że od jakiegoś czasu poluje na ta wersje auta i to takie jest. Przy okazji ma CNG, więc jeśli miałbym ponieść duże koszta legalizacji CNG bądź nowych butli zastanawiam sie czy ktokolwiek byłby chętny odkupić sama instalacje, to co można przełożyć i jaką kwotę orientacyjnie mógłbym otrzymać?
Ewentualnie czy tą TartArini można zaadoptować i przerobić na LPG kupując np.nowa butle i reduktor.
pozdrawiam i będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje
Ostatnio zmieniony sob gru 15, 2012 14:00 przez TMa, łącznie zmieniany 2 razy.
Czyli od razu do krakowa i jak dobrze rozumiem Agrotrak. Ale wtedy lepiej jechać w środę czy inny dzień?patryk pisze:Podkarpacie ma stacje która załatwia przeglądy w Stalowej woli ale oni i tak załatwiają problem przez kraków więc problemów nie ma żadnych.
aha w tarnowie w serwisie Czakram robią legalizacje doraźną i okresową CNG, miał ktos styczność (robia problemy)?
A tak w ogóle biorąc pod uwage fakt że teraz będe musiał wydać ok 300zl i tak co 3lata po 300zł lub więcej w przyszłości to coraz poważniej zastanawiam się nad możliwością przerobienia na lpg jak sie da. Bo te sterowniki TarTarini robili do lpg i cng ale nie wiem jaki model ma ten.
W codziennym użytkowaniu wychodzi tak samo jak lpg nie licząc samego dojazdu do stacji 25km za każdym razem muszę jechać tam specjalnie.
ps.a gdzie znajde informacje jaki jest rok proukcji butli skoro sprzedawca wspomniał, że były one chyba malowane, a jedyny dokument na cng jest to że jest wbity w dowód rejestracyjny?
Ostatnio zmieniony sob gru 15, 2012 22:10 przez TMa, łącznie zmieniany 2 razy.
-
administrator
- Administrator
Re: sensowność zakupu auta z cng
Witajcie,
Pozwolę sobie trochę odświeżyć temat, bo przez ostatni rok obumarł.
Stoję przed takim samym dylematem jak autor tego wątku. Bardzo poważnie rozważam zakup samochodu CNG (Passat B6). Generalnie wydaje mi się, że wszystko przemawia na korzyść CNG. Obawiam się jednak o dostępności gazu. W gruncie rzeczy tempo zmian na CNGowej mapie drogowej trochę mnie niepokoi.
Dlatego chciałbym zapytać Was o opinię na ten temat. Waszym zdaniem jaka jest przyszłość tego paliwa oraz jego dostępność na drogach? Stacji będzie przybywać czy ubywać?
Pozdr.
Pozwolę sobie trochę odświeżyć temat, bo przez ostatni rok obumarł.
Stoję przed takim samym dylematem jak autor tego wątku. Bardzo poważnie rozważam zakup samochodu CNG (Passat B6). Generalnie wydaje mi się, że wszystko przemawia na korzyść CNG. Obawiam się jednak o dostępności gazu. W gruncie rzeczy tempo zmian na CNGowej mapie drogowej trochę mnie niepokoi.
Dlatego chciałbym zapytać Was o opinię na ten temat. Waszym zdaniem jaka jest przyszłość tego paliwa oraz jego dostępność na drogach? Stacji będzie przybywać czy ubywać?
Pozdr.
-
tigercng
- Moderator
Na dobrą sprawę tego nikt nie wie. Odradzałbym zakup samochodu na CNG z myślą "a może to rozwinie się w przyszłości". Samochód musi Ci się opłacać tu i teraz. Jak nie będziesz miał go gdzie tankować, to się nie opłaci jego zakup. Rozważ, czy masz stację w pobliżu drogi mieszkanie-praca, czy będziesz mógł zatankować jadąc do najczęściej odwiedzanych miejsc (rodzina, znajomi, urlop itd.). Jeśli gdzieś będziesz musiał zatankować benzynę, uwzględnij to w bilansie. Kalkulacja musi być zrobiona "na chłodno".
Dostępność do stacji mam. Mieszkam w Trójmieście, więc jest gdzie tankować. W Gdyni wiele autobusów zasilanych jest CNG, więc stacja raczej nie zostanie zamknięta. Obawiam się, co jeżeli zostanie ograniczona i dostępna tylko dla autobusów ZKM. Koledzy z Trójmiasta, jakie macie opinię na ten temat?
-
administrator
- Administrator
Stacja ta na pewno będzie czynna dla użytkowników zewnętrznych. Jesteśmy w stałym kontakcie z Prezesem Gałkiewiczem, który jest bardzo przychylny dla użytkowników zewnętrznych. W przyszłym roku ponadto ma zostać ustawiony dodatkowy dystrybutor dla użytkowników zewnętrznych.Matjas pisze:Dostępność do stacji mam. Mieszkam w Trójmieście, więc jest gdzie tankować. W Gdyni wiele autobusów zasilanych jest CNG, więc stacja raczej nie zostanie zamknięta. Obawiam się, co jeżeli zostanie ograniczona i dostępna tylko dla autobusów ZKM. Koledzy z Trójmiasta, jakie macie opinię na ten temat?
Karol Wieczorek
-
tigercng
- Moderator
Karol ma całkowitą rację. W Gdyni na PKMie jest pan prezes Gałkiewicz gorąco wspierający CNG.
PKM to zupełne przeciwieństwo np. Shell'a, który zamknął stację na Hutniczej, gdzie CNG mają w d....
PKM to zupełne przeciwieństwo np. Shell'a, który zamknął stację na Hutniczej, gdzie CNG mają w d....
-
VERONA
- CNG car: Zafira CNG 2006r.
Jako 9 letni użytkownik aut na CNG z Gdańska, potwierdzam sugestie tigercng i chłodne podejście do zakupu auta na CNG.Dla większości osób zakup takiego auta nie ma najmniejszego sensu.Nieprawdopodobne negatywne podejście PGNiG-e oraz naszego rządu do tematu CNG w Polsce, zabija większość pomysłów zakupu auta na CNG.Rządowi nie jest potrzebna racjonalna ekologia to tylko kłopot w tym kraju.Ekologia w Polsce to mit,jeżeli zabija się CNG w Polsce.Jedyny plus w Gdyni to to że ta stacja będzie istniała i będzie w przyszłym roku jeszcze rozbudowana z wyniesieniem dystrybutora na zewnątrz bazy PKM.Cały temat rozwoju ekologii w Trójmieście to zasługa Prezesa PKM Pana Gałkiewicza.
Sławomir Szymański
0-507 105 930
0-507 105 930