Nowa akcja "Kampania naprawcza w POLSCE"
W mojej Zafirze butle z srebrnych na czerwone zostały wymienione jeszcze przez pierwszego właściciela w Niemczech w 2009 roku. Trochę niepokoi mnie ze juz po trzech latach od wymiany pojawiły się problemy z cewkami. Mam nadzieje ze po jutrzejszej wymianie zaworów wszystko wróci do normy. Postaram się porobić zdjęcia i dam znać jak było. Pobudka 4:30 i 500km do Kielc 
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Ciekawe, skoro wymienili butle, to wymienili też zawory i cewki.
Chyba że w 2009 roku nowe butle były wyposażane w zawory Landi-Renzo. Wtedy obecna kampania ma dla Ciebie sens.
Jakie masz/miałeś zawory, LR (cewki okrągłe), czy Rotarex (cewki prostokątne)?
Chyba że w 2009 roku nowe butle były wyposażane w zawory Landi-Renzo. Wtedy obecna kampania ma dla Ciebie sens.
Jakie masz/miałeś zawory, LR (cewki okrągłe), czy Rotarex (cewki prostokątne)?
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
-
MateuszC
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG
ja mialem podobnie, w mojej Zafirze z 2004 roku w zeszłym tygodniu wymieniłem w Kielcach elektrozawory w ramach kampania serwisowej. Jak się umawiałem na wymianę to pan z serwisu sprawdził w bazie, że samochod miał wymieniane butle w 2009 roku w Niemczech przez pierwszego właściciela. Najciekawsze jest to, że stare butle były wyprodukowane w 2004 roku i miały gwarancje do 2024 roku. Te wstawione w 2009 roku (czerwone) zostały wyprodukowane w 2002 i 2003 roku (przynajmniej tak jest na papierach z TDT). Trochę mnie to dziwi bo z tego co czytałem na forum to wymieniając butle nie powinni wstawiać starszych niż były oryginalnie tak żeby nie skrócić gwarancji....
Ostatnio zmieniony śr mar 14, 2012 09:36 przez MateuszC, łącznie zmieniany 1 raz.
Przyznam się że nie wiem jakie miałem do tej wczorajszej wymiany zawory, ani jaki mam teraz po wymianie w Kielcach. Niestety nie było możliwości wykonania zdjęć. Panowie mówili, że mieli problem z uruchomieniem samochodu na gazie. W Końcu się udało. Zawory zostały wymienione i wyglądało na to ze wszystko jet dobrze. Całość operacji trwałą 3,5h Problem samoczynnego przełączania z gazu na benzynie pomimo zrealizowanej kampanii 10-C-047 po 400 km wystąpił ponownie. Tyle o realizacji kampanii. Problem opisze szerzej we właściwym wątku wątku
-
arturo1968r
- CNG car: Opel Combo 1.6 CNG
Witam .Jestem po kampanii 10-C-047 w Auto Łomianki .Praktycznie wymiana zaworów odbyła się "od ręki". Czas całej operacji ok 3 godzin. Przy okazji obejrzałem silnik od spodu i niestety motor się "poci". Auto jeździ bezawaryjnie od roku i nie mam żadnego zaufanego warsztatu w Warszawie lub okolicy. Jeśli macie Kogoś solidnego i rzetelnego do polecenia - proszę o informację.
arturo1968r OPEL COMBO 1.6 CNG 2009 motor Z16YNG
tel: 796 046 609
tel: 796 046 609
-
ludzik
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG Monovalent '2004
W pierwszej kolejności bardzo dziękuję wszystkim zaangażowanym za walkę z GM w sprawie akcji serwisowej. Trochę się nie odzywałem, ale to kwestia zapracowania. Z miłych wieści informuję, że właśnie mam wymieniane butle w ramach akcji 08-R-110 w ASO Żoliborz w Łomiankach. Muszę oficjalnie pochwalić ludzi (Pan Mariusz Gutkowski i Pan Robert Małażewski) zajmujących się zorganizowaniem mojej wizyty:
1.) Pełna informacja i kontakt
2.) Sprowadzenie butli i wiadomość o tym fakcie
3.) Przeprowadzenie legalizacji i całego cyrku z TDT
4.) Arcymiła obsługa i podejście
5.) Zostałem wpuszczony na stanowisko w celu obejrzenia starych i nowych butli oraz przemiłe wyjaśnienie tematu wymiany (co, gdzie, jak)
Po prostu przyjechałem na umówioną godzinę i czekam pisząc do Was. Podobno w piątek jeden z nas miał wymianę, która poszła bardzo sprawnie. Mam nadzieję, że u mnie będzie podobnie. Po powrocie do domu dam znać, jaka poprawa.
1.) Pełna informacja i kontakt
2.) Sprowadzenie butli i wiadomość o tym fakcie
3.) Przeprowadzenie legalizacji i całego cyrku z TDT
4.) Arcymiła obsługa i podejście
5.) Zostałem wpuszczony na stanowisko w celu obejrzenia starych i nowych butli oraz przemiłe wyjaśnienie tematu wymiany (co, gdzie, jak)
Po prostu przyjechałem na umówioną godzinę i czekam pisząc do Was. Podobno w piątek jeden z nas miał wymianę, która poszła bardzo sprawnie. Mam nadzieję, że u mnie będzie podobnie. Po powrocie do domu dam znać, jaka poprawa.
Witam serdecznie, bardzo przepraszam za tak długą nie obecność. ludzik to ja byłem w piątek, i tak jak piszesz wszystko poszło gładko, zajechałem na 8:30 i wyjechałem przed 16:00 z uśmiechem od ucha do ucha. Tak jak pisze ludzik obsługa w Auto Łomiankach to prawdziwy wzór do naśladowania, pracuję w branży motoryzacyjnej już ósmy rok i szczerze powiem takiej chęci pomocy klientowi ze strony serwisu naprawdę nie widziałem.
Ale wracając do wymiany butli. Po zatankowaniu w warszawie nowych pięknych butli do pełna w towarzystwie uprzejmego pana z serwisu, o 16:00 wyruszyłem do Krakowa. Planowałem jechać całą drogę bardzo spokojnie tak żeby sprawdzić maksymalny zasięg na nowym zestawie butli. No i tu moje zaskoczenie po 250 km gazu brakło
Pierwsze o czym pomyślałem to że to przez te masakryczne warszawskie korki 2 godziny wyjeżdżałem z miasta
jak dla mnie kosmos, Krakowskie korki to przy tych piątkowych warszawskich mały zator na światłach
.No ale 250 km to jednak mimo wszystko za mało. Wszystko wyjaśniło się na stacji CNG w Krakowie, puste zbiorniki zatankowały się tylko do połowy około 13m a więc dwie butle nie opróżniły się.
W poniedziałek zadzwoniłem do pana Roberta z Auto Łomianek, przedstawiłem mu sytuację no i cóż na odległość nic się nie da zrobić, pogodziłem się z tym że znów będę zwiedzał Warszawę ale planowałem to gdzieś w Maju. Klika dni Później zadzwonił do mnie pan Gutkowski z łomianek z informacją że kontaktował się z GM w mojej sprawie i tam dowiedział się że wiązka przewodów które zastosowano w nowych butlach jest nieco inna niż w moim samochodzie i wystarczy zewrzeć odpowiednie kable w tej nowej wiązce i wszystko powinno grać. Otrzymałem na meila dokładną instrukcję jak dokładnie przeprowadzić tą operację
Nie miałem okazji jeszcze tego zrobić i za szybko pewnie tego nie zrobię bo nie mam dostępu do podnośnika a parkuje pod blokiem ale jak mi się to uda to oczywiście napiszę jaki był rezultat. UUUłłaa ale sie rozpisałem 
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje panu Mariuszowi i panu Robertowi z Auto Łomianek
Ale wracając do wymiany butli. Po zatankowaniu w warszawie nowych pięknych butli do pełna w towarzystwie uprzejmego pana z serwisu, o 16:00 wyruszyłem do Krakowa. Planowałem jechać całą drogę bardzo spokojnie tak żeby sprawdzić maksymalny zasięg na nowym zestawie butli. No i tu moje zaskoczenie po 250 km gazu brakło
W poniedziałek zadzwoniłem do pana Roberta z Auto Łomianek, przedstawiłem mu sytuację no i cóż na odległość nic się nie da zrobić, pogodziłem się z tym że znów będę zwiedzał Warszawę ale planowałem to gdzieś w Maju. Klika dni Później zadzwonił do mnie pan Gutkowski z łomianek z informacją że kontaktował się z GM w mojej sprawie i tam dowiedział się że wiązka przewodów które zastosowano w nowych butlach jest nieco inna niż w moim samochodzie i wystarczy zewrzeć odpowiednie kable w tej nowej wiązce i wszystko powinno grać. Otrzymałem na meila dokładną instrukcję jak dokładnie przeprowadzić tą operację
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje panu Mariuszowi i panu Robertowi z Auto Łomianek
-
ludzik
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG Monovalent '2004
A ja uważam, że się przygotował. Wpadki się zdarzają i należy uznać to w sumie za drobiazg, chociaż upierdliwy... Cała akcja nie jest prosta i szkolenie też mogło obejmować różne sprawy. Nadal będę uważał, że działania ASO w Łomiankach są super i wielkie brawa dla tych ludzi.firas pisze:Luik, tak więc widac że serwis nie do konca się przygotował do przeprowadzenia akcji bo "takie" żeczy sa napewno w instrukcji do takiej akcji...
Wracając do mojego tematu, to powiem, że akurat u mnie poszło wszystko OK! Może się nauczyli na błędzie popełnionym u Luik-a, bo w moje butle na stacji w Warszawie wlazło lekko ponad 24m3. Opróżniają się w taki sposób, że teraz wchodzi mi przy tankowaniu od "pustego" około 22 m3. Przy tych temperaturach nigdy nie osiągałem takiej wartości. Samo napełnianie jest teraz głośniejsze. Po prostu świszczą i lekko gwiżdżą
Wcześniej tak nie było, ale to pewnie sprawa nowych zaworów i ich nowszej konstrukcji... Nie ma to wpływu na jazdę. Myślałem natomiast, że zmiana butli i zaworów polepszy mi lekkie poszarpywanie. Nic się nie zmieniło, więc to nie sprawa zaworów
Dodam tylko, że to nie jest "szarpanie" tylko czasami taka, jakby nierówna płynność... Może już po prostu świece są do wymiany.
-
Bieganek
- CNG car: Zafira 1.6 Monovalent Plus 2002
A ja mam pytanie do kolegów z wymianą butli 'załatwioną' w Łomiankach: czy otrzymaliście do płacenia jakiekolwiek rachunki z TDT?
Ja w Lublinie dostałem i zastanawiam się, czy to lokalny wybryk, czy rozwiązanie systemowe (wcześniejsza dyskusja na ten temat nie przyniosła jednoznacznej odpowiedzi).
Raz jeszcze (bo to warto przy każdej okazji) dziękuję zaangażowanym w zorganizowanie i dopięcie tych akcji - daliście naszym autkom zasłużoną drugą młodość.
Pozdrawiam!
Ja w Lublinie dostałem i zastanawiam się, czy to lokalny wybryk, czy rozwiązanie systemowe (wcześniejsza dyskusja na ten temat nie przyniosła jednoznacznej odpowiedzi).
Raz jeszcze (bo to warto przy każdej okazji) dziękuję zaangażowanym w zorganizowanie i dopięcie tych akcji - daliście naszym autkom zasłużoną drugą młodość.
Pozdrawiam!
-
Paweł K Rzeszów
- CNG car: Zafira 2003r.
Witam i wielka prośba kolego Luik odnośnie tej instrukcji bo dokładnie ja mam też taki sam problem , dwie butle mi nie się nie otwierają i wchodzi tylko tak jak tobie 13m gazu przy tankowaniu . Wczoraj zdemontowałem osłony i potrzebuję tej instrukcji co trzeba poprawić po akcji wymiany butli , bo w lublinie nie mieli pojęcia dlaczego się tak dzieje .Luik pisze:...No i tu moje zaskoczenie po 250 km gazu brakło ... Wszystko wyjaśniło się na stacji CNG w Krakowie, puste zbiorniki zatankowały się tylko do połowy około 13m a więc dwie butle nie opróżniły się...
...Klika dni Później zadzwonił do mnie pan Gutkowski z łomianek z informacją że kontaktował się z GM w mojej sprawie i tam dowiedział się że wiązka przewodów które zastosowano w nowych butlach jest nieco inna niż w moim samochodzie i wystarczy zewrzeć odpowiednie kable w tej nowej wiązce i wszystko powinno grać. Otrzymałem na meila dokładną instrukcję jak dokładnie przeprowadzić tą operację![]()
Bieganek pisze:A ja mam pytanie do kolegów z wymianą butli 'załatwioną' w Łomiankach: czy otrzymaliście do płacenia jakiekolwiek rachunki z TDT?
Ja w Lublinie dostałem i zastanawiam się, czy to lokalny wybryk, czy rozwiązanie systemowe (wcześniejsza dyskusja na ten temat nie przyniosła jednoznacznej odpowiedzi)...
Ja też dostałem pocztą do domu po całej akcji fakturę "za czynności przygotowawcze "(sic!)
Przyszło to gdzieś w lutym - akcja zrobiona w połowie stycznia , niestety z powodu mojej dłuższej nieobecności próbowałem się w marcu dodzwonić do lubelskiego oddziału TDT bardzo ciężka sprawa przez dwa dni w czasie godzin pracy nikt nie odbierał tel. na trzeci dzień udało mi się dodzwonić po godzinie 15 i odebrała jakaś miła pani która niestety kazał mi dzwonić na następny dzień bo o tej godzinie już nie opracują , więc na następny dzień "powtórka z rozrywki" po paru próbach dodzwonienia się odpuściłem . Oczywiście ja ale oni nie bo w piątek (20.04) zona odebrała pismo z ponagleniem do zapłaty . Więc jutro będę znów próbował się z nimi skontaktować ... i zobaczymy
Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r.