Zmiany ceny CNG w Polsce
-
AdamBialas
- CNG car: Fiat Multipla BiPower 1,6
Patrząc na ceny paliw , można się za głowę złapać na czym polega polityka cenowa CNG w wykonaniu PGNiG . LPG paliwo otrzymywane w procesach przetwórczych ON , które jest obłożone akcyzą jest tańsze od gazu ziemnego. ON kosztuje (x) jego przetworzenie (y) jego dystrybucja kosztuje (z) a akcyza to wartość (a) , czyli cena x+y+z+a jest w sumie mniejsza niż wydobycie i dystrybucja metanu. Wychodzi na to ,że proces sprężania jest taki kosztowny skoro w cenie CNG nie ma jeszcze akcyzy. Parytet cenowy z ON jest absolutnie kosmiczny , i nie ma nic wspólnego z konkurencją na rynku. Firmy paliwowe tylko się cieszą ,że im większą cenę ustalają na ON , zwalając na rządową akcyzę , terrorystów na dalekim wschodzie i katastrofy ekologiczne , tym mniejszą mają konkurencję w metanie. Szkoda że PGNiG nie ustaliło parytetu 90% do ceny LPG bo wtedy metan jako paliwo miał by dużo większe szanse.
Uważam że żaden parytet nie jest dobry. To rynek zbytu i konkurencja (dostawców gazu, stacji CNG) ma regulować cenę... a wszyscy wiedzą jak jest ;]
Cena LPG przecież też zależy od ceny ropy...
Cena LPG przecież też zależy od ceny ropy...
Ostatnio zmieniony sob sty 21, 2012 02:15 przez mateusz86, łącznie zmieniany 1 raz.
- kefasps
- CNG car: Opel Zafira 2005
nie ma co narzekać bo i tak nie wiele możemy realnie
dwa miesiące płakaliśmy nad Olsztynem, był nawet artykuł w gazecie, a goliat zrobił swoje
psy szczekają a karawana idzie dalej- koledzy live is brutal
u nas w Poznaniu też płakaliśmy jak się ustawiały po kilka Solarisów na raz. a to pewnie trzymało tą stację przed potencjalnym zamknięciem, więc mamy teraz 24h/7 i jest naprawdę okey - poza ceną kg. a jak nam rozbudują stację na wiosnę (zaczną) to będzie super hit
czytam gazetę Uwarzam Że i w ostatnim numerze z Prokuratorem na okładce zawiera pod koniec 2 stronicowy wywód Pana redaktora na czy tu jeździć i jest trochę o LPG i CNG. merytoryczna klapa i demotywator....
dwa miesiące płakaliśmy nad Olsztynem, był nawet artykuł w gazecie, a goliat zrobił swoje
psy szczekają a karawana idzie dalej- koledzy live is brutal
u nas w Poznaniu też płakaliśmy jak się ustawiały po kilka Solarisów na raz. a to pewnie trzymało tą stację przed potencjalnym zamknięciem, więc mamy teraz 24h/7 i jest naprawdę okey - poza ceną kg. a jak nam rozbudują stację na wiosnę (zaczną) to będzie super hit
czytam gazetę Uwarzam Że i w ostatnim numerze z Prokuratorem na okładce zawiera pod koniec 2 stronicowy wywód Pana redaktora na czy tu jeździć i jest trochę o LPG i CNG. merytoryczna klapa i demotywator....
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
-
ekobi
- CNG car: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005
Dałoby radę coś więcej - skan/link/tekst? Pismo jest (jeszcze) stosunkowo niezależne, w opozycji do rządzących, można się więc spodziewać, że mogłoby wesprzeć CNG jako opozycję do "rządzących" paliw.kefasps pisze: wywód Pana redaktora na czy tu jeździć i jest trochę o LPG i CNG. merytoryczna klapa i demotywator....
-
administrator
- Administrator
-
AdamBialas
Jeśli zarząd PGNiG obserwuje teraz cenę ropy to jest na 100% pewne ,że mają duży niesmak z parytetu 55% do ON. Gdyby go wtedy ustalić na 90% to dziś dostawali by większe premie , nagrody , wypłaty , a może wczasy na Seszelach. Patrzą teraz jak ciemny naród leje do baków ON za ponad 6 zł i liczą straty jakie ponoszą z tytułu tej złej decyzji. Przecież będący na głodzie chcący się poruszać właściciel EKO pojazdu ,tankował by gaz nawet za 5 zł gdyby mu taką cenę ustawić . Podoba mi się ostatnio przypisywane przez różnych redaktorów do PGNiG hasło "Chciałeś być EKO no to teraz masz" , nasz operator realizuje je z prawdziwą pasją .
- kefasps
chłopcy i tak nie mamy wyjścia.........
jest już tak drogo jak w DE i innych krajach starej UE
może pójdę do pracodawcy i powiem mu że mojej wynagrodzenie ma być w parytecie do ON - wtedy bym był prawdziwym eurozjadem............
jest już tak drogo jak w DE i innych krajach starej UE
może pójdę do pracodawcy i powiem mu że mojej wynagrodzenie ma być w parytecie do ON - wtedy bym był prawdziwym eurozjadem............
Ostatnio zmieniony pn sty 23, 2012 15:44 przez kefasps, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ekobi
- CNG car: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005
Skoro już mamy parytet to możemy, wydaje się, podziękować także innej prawie monopolistycznej spółce za cenę naszego paliwa.
http://regiomoto.pl/portal/aktualnosci/ ... ceny-paliw
http://regiomoto.pl/portal/aktualnosci/ ... ceny-paliw
Ostatnio zmieniony pn sty 23, 2012 15:53 przez ekobi, łącznie zmieniany 1 raz.
- kefasps
fatalny text
tutaj scan z Uważam Rze
- Załączniki
-
[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
-
[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
Ostatnio zmieniony pn sty 23, 2012 20:45 przez kefasps, łącznie zmieniany 1 raz.
-
AdamBialas
Vilus , ta podwyżka to efekt parytetu 55% z ON , innymi słowy jak ON w górę to gombrowiczowskie gęby kierownictwa PGNIG są takie
a jak ON w dół to są inne
.Choć nikt nie mówi o tym głośno to wygląda to jak zmowa cenowa operatora gazowego z koncernami paliwowymi , taki pakt o nie agresji. Bo Orlen czy Lotos doskonale wiedzą ile będzie kosztował gaz , śledząc cenę ON . Wtedy wystarczy tylko , że obniżą cenę LPG poniżej CNG i już 95% polaków pozbawionych wiedzy o różnicach między CNG i LPG , śmieje się z nas że tankujemy droższy metan, a tym samym rynek nie ma szans na rozwój. Ustalanie ceny CNG nie ma nic wspólnego z kosztami jego wydobycia ,transportowania , magazynowania czy ceny zakupu ze wschodu , to jest cena którą ustalają nam koncerny paliwowe , bo nasz rodzimy operator nie chce im psuć rynku i tworzyć alternatywę , co zresztą zamykając stacje i podnosząc cenę mu się doskonale udaje. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi ... to pewnie chodzi o sex lub pieniądze .. a w tym wypadku chodzi i o sex i pieniądze , bo relacja PGNiG-e z rynkiem paliwowym to doskonały związek partnerski na którym tracą tylko klienci.
PS:A może to jest normalna praktyka , od dziś zaczynam śledzić zależność ceny kisielu vel kiślu i budyniu oraz papieru toaletowego i gazet codziennych jako produktów alternatywnych , być może ich producenci również doją swoich klientów.
Kolejne PS:
Tak jak mówiłem w grę wchodzi również sex
Przykład fuzji który potwierdza moje przypuszczenia ,że dotknięty schizofrenią nasz narodowy operator PGNiG powoli zapomina o gazie , bo metan już go nie kręci.
PS:A może to jest normalna praktyka , od dziś zaczynam śledzić zależność ceny kisielu vel kiślu i budyniu oraz papieru toaletowego i gazet codziennych jako produktów alternatywnych , być może ich producenci również doją swoich klientów.
Kolejne PS:
Tak jak mówiłem w grę wchodzi również sex
Przykład fuzji który potwierdza moje przypuszczenia ,że dotknięty schizofrenią nasz narodowy operator PGNiG powoli zapomina o gazie , bo metan już go nie kręci.
Ostatnio zmieniony wt sty 24, 2012 10:13 przez AdamBialas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
vilus
- CNG car: Multipla BiPower 2002
Moje pytania były retoryczne.
Moje działania nie ograniczają się do forum. Wysłałem sporo pism do różnych instytucji. Myślę, że UOKIK może nas wspomóc. A może rozpoczniemy jakąś oddolną inicjatywę ustawodawczą? Do boju!!
Moje działania nie ograniczają się do forum. Wysłałem sporo pism do różnych instytucji. Myślę, że UOKIK może nas wspomóc. A może rozpoczniemy jakąś oddolną inicjatywę ustawodawczą? Do boju!!
Ostatnio zmieniony wt sty 24, 2012 20:30 przez vilus, łącznie zmieniany 2 razy.
-
AdamBialas
Ups sorry wybacz ... zmyliła mnie ta mnogość znaków zapytania. Ale nie ma tego złego , nowi co jeszcze nie tankują , poznali zasadę ustalania ceny CNG i kto tak naprawdę ma na nią wpływ.
PS: Co do moich obserwacji , to jest zauważalny jakiś parytet cenowy pomiędzy papierem toaletowym i gazetami codziennymi , ale występuje tylko w przypadku tych papierów toaletowych przypominających ścierne , bo te mięciutkie mają do gazet x2 przebitkę. Skądś musiało PGNiG wziąć przykład z 55 % do ON.
PS: Co do moich obserwacji , to jest zauważalny jakiś parytet cenowy pomiędzy papierem toaletowym i gazetami codziennymi , ale występuje tylko w przypadku tych papierów toaletowych przypominających ścierne , bo te mięciutkie mają do gazet x2 przebitkę. Skądś musiało PGNiG wziąć przykład z 55 % do ON.