Szreder pisze:Witam,
Dziękuje Koledzy za rady. Są bezcenne !!!. Mam upatrzoną Zafirę w Niemczech 1,6 Njoy, rocznik 2005, przebieg 50.000 [km] i się zdecydowałem, że kupuje. Trochę ryzyko ale mam nadzieję, że nie będę żałował. Zobaczymy.....
rufio pisze:Auta z cng robią zazwyczaj duże przebiegi więc warto upewnić się też co do orginalności przebiegu.
Kupując samochód ryzykujemy zawsze. Ryzyko to może być mniejsze lub większe w zależności od miejsca zakupu, ale całkowite wyeliminowanie tego czynnika jest niemal niemożliwe. To, co możemy zrobić to - zmniejszyć je. Dlatego przy kupnie auta warto przestrzegać kilku podstawowych zasad:

unikajmy aut bez dokumentów świadczących o faktycznym przebiegu i wykonywanych przeglądach czy naprawach (książka serwisowa);

pomocne tutaj mogą być, różnego rodzaju karteczki i naklejki pod maską, na słupkach drzwi itp. przypominające o przeglądach i wymianie oleju. Jeśli wskazują przebieg przy ostatnim przeglądzie dużo wyższy niż ten, który widnieje na liczniku, fałszerstwo jest niemal pewne.

kupujmy w towarzystwie osoby znającej się na mechanice pojazdowej lub przed zakupem sprawdźmy stan techniczny samochodu w warsztacie;

sprawdzajmy dokumenty auta, w tym przede wszystkim zgodność numerów nadwozia i silnika z danymi w dokumentach rejestracyjnych, a także dane osoby sprzedającej;

nie rezygnujmy z długiej jazdy próbnej;

dokładnie oglądnijmy pojazd - zużycie wykładzin wewnętrznych, gum na pedałach, sprzęgło, gaz, hamulec, fotela kierowcy, wygląd komory silnika (wycieki), gęstość zarysowań przedniej szyby, rocznik poszczególnych szyb i stan lakieru mogą powiedzieć wiele ....

warto dokładnie obejrzeć szyby, oryginalne są sygnowane przez producenta auta oraz mają naniesioną datę np. ....5 - jest to 2005 rok, na wszystkich szybach powinna być podobna. Jeżeli w miejscu oryginalnego znajduje się zamiennik, to nie dyskwalifikuje to oczywiście auta, ale budzi podejrzenia

częstym błędem popełnianych przy naprawach jest lakierowanie elementów, które fabrycznie nie są malowane, np. zamków i zawiasów.

nawet w razie zadowalających wyników tych czynności nie rezygnujmy z wizyty w warsztacie przed zakupem;jeżeli sprzedający wzbrania się przed nią - poszukajmy innej okazji.
Pozdrawiam i udanych zakupów