Plany PGNiG na dalsze funkcjonowanie sieci stacji tankowania

W tym miejscu znajdziecie wszystkie istotne ogłoszenia i dyskusje związane z rynkiem CNG w Polsce
AdamBialas
CNG car: Fiat Multipla BiPower 1,6

Post autor: AdamBialas »

Myślę ,że nie dajmy się zwariować nie można rezygnować póki "piłka w grze" . Wszyscy wiemy ,że wybraliśmy CNG nie dla tego ,że podoba nam się ten skrót , nie dla tego że silnik na gazie fajnie chodzi i jest ekologiczny, tylko dlatego że jest opłacalne. Wybraliśmy najtańszy sposób transportu , bo poznaliśmy temat i zrozumieliśmy że to sposób na drogą benzynę i ON. Trzeba pisać i wysyłać pisma do PGNiG-e , do MI do TDT do urzędu antymonopolowego , do rzecznika praw , do nowo wybranych P(osłów) do władz samorządowych , właściciele szkół jazdy firm transportowych niech idą do sądu skoro ich PGNiG-e w 2009 kusiło by kupić auta na CNG . Generalnie trzeba robić wszystko by o CNG było wszędzie głośno , bo jak nie jest to wszyscy mówią ,że problemu CNG nie ma. Namawiajcie znajomych na auta z CNG i niech oni pytają się gazowni ,czy skoro będzie rosła ilość odbiorców to dalej warto stacje zamykać . Generalnie trzeba dużo pisać , mówić głośno i sprawę nagłaśniać jak tylko się da :))
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Promocja CNG

Post autor: BIGMARIO »

Witaj Keafasps, dzięki za słowa uznania, ja zawsze myślałem ze stolica może brać przykład z Poznania za rozwój stacji i podejścia władz d/s CNG a tu takie kwiatki wam zgotowano. Może te projekty ze stacji w Hotelach budowane może one wypalą i będą sensowne. Ja też tak na razie hipotetycznie myślę że jakby na obrzeżach Warszawy wybudować taką stację albo jak wybudują dobrą obwodnice to też będzie strzał w 10 by się nie pchać do centrum a zatankować w zajeździe czy w Motelu jadąc obiad :mrgreen: Mam kilka szalonych pomysłów tylko brakuje kasy i wspólników tak samo nawiedzonych jak Ja :cry: :cry: :cry:
ps. siema Adaś ja też staram się mówić i promować CNG wsród znajomych i kolegów którzy są Kierownikami czy Dyrektorami , w piekarni czy w firmach spożywczych . Próbuje i zobaczymy co z tego wyjdzie......
Ostatnio zmieniony ndz paź 30, 2011 23:37 przez BIGMARIO, łącznie zmieniany 1 raz.
MARIO72
Obrazek
AdamBialas

Byłem dziś na stacji w gazowni (zatankować) i na dystrybutorze zawisło ogłoszenie ,że z dniem uwaga (1 stycznia 2012) a nie tak jak zapowiadali wcześniej (1 lutego 2012) zostanie stacja zamknięta i tyle , no i że dziękują za miłą współprace . Koszmar normalnie człowiekowi się może rano wydawać ,że się chyba jeszcze nie obudził i to mu się śni ,dla pewności uderzyłem się parę razy w pysk by upewnić się czy to jawa czy sen. Niestety zabolało a świadomość tego ,że od 1 stycznia nie zatankuję już mojej "mulci" tak ważnym dla niej gazem zabolała jeszcze bardziej. Nich mi ktoś powie , co można zrobić w takiej sytuacji ???? Jak zawalczyć z takim molochem jak PGNiG-e , którego prezesura zachowuje się jak podrzędny kierownik szatni w filmie "Miś" i użytkownikom aut na CNG odpowiada "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi !". PGNiG-e jako monopolista na runku gazu , decyduje sam kiedy chce by stacja działała a kiedy ją zwinąć nie licząc się całkowicie z własnymi klientami. Klienci są praktycznie bezbronni , dlatego pytam się was , użytkownicy CNG nie tylko tych z Olsztyn , także tych ze śląska , którzy dziś nie mają problemu gdzie zatankować , ale gdy przyjdą wakacje i zachce im się wyjazdu na mazury lub nad morze to przypomną sobie te sądne dni. Co możemy zrobić , bo w takim tempie to temat CNG w Polsce przestanie istnieć całkowicie ,bo dziś tu a jutro tam się nie będzie opłacało.Do kogo pisać , jak się skrzyknąć i wystąpić razem , jak wywrzeć nacisk na PGNiG-e by zrozumiała ,że każdy klient jest ważny ???
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

likwidacja

Post autor: kefasps »

bardzo wspóczuję Ci; myślę, że Stowarzyszenie NGV sie napewno zainteresuje tym faktem i będzie monitować, gdyż jak to mówi Bartek czasem o tym że czasy się zmieniają i starzy dyrektorzy idą już na emeryturę lecz odzyskanie zaufania społecznego do stabilności - dostępności stacji bedzie bardzo trudne. ja na twoim miejscu nie oglądałbym się na żadne sugestie i pisał listy tam gdzie można i chyba myślałbym o sprzedaży auta niestety
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
AdamBialas

kefasps dzięki za słowa zrozumienia , ale problem w tym , że ja go nie chce sprzedawać , kocham moją "Mulcie" za to jaka jest tania , wygodna i mniej truje powietrze którym oddychają i będą oddychać moje dzieci. Sprzedanie auta było by całkowitym poddaniem się i wygraną dla starych dyrektorów i prezesów oraz bezrozumnych ministrów , to nie tak powinno działać , jeśli ktoś podejmuje absolutnie złe decyzje , które nie mają żadnych podstaw ekonomicznych ani prawnych a ich uzasadnienie mija się z prawdą to trzeba coś z tym zrobić. I ja robię , pisze do posłów , gazet i wszelkich możliwych mediów , bo temat jest tego wart :)

PS: Staram się od rana dodzwonić do gazowni , by choć dowiedzieć się co by się musiało stać by zmienili decyzje i czy wiadomo coś na temat ewentualnego przeniesienia stacji na teren jakieś stacji paliw w mieście , ale nie ma tam już nawet z kim pogadać :(( Panowie Admini może , uda wam się skontaktować z zarządem "strategicznego" partnera stowarzyszenia czyli PGNiG-e i ustalicie jak zamykanie stacji ma wam pomóc w realizacji ambitnych planów popularyzacji CNG w Polsce. A może po prostu komu trzeba zrobić "dobrze" by nie pozbawiali nas przyjemności jazdy na gazie , a może wystarczy że na jakiś czas podniosą cenę CNG do takiego poziomu by odpracować straty i przetrzymać trudny okres , bo zamykanie stacji to absolutna ostateczność . Poszukajmy kompromisu bo brak możliwości tankowania zamyka temat całkowicie .

Cytat z ulotki Pomorskiego PGNiG-e z czerwca 2011:

Pomorska Spółka Gazownictwa dystrybuuje
gaz, korzystając z najnowocześniejszych technologii,
w sposób przyjazny dla otaczającej przyrody.
Decydując o miejscu i budowie nowej sieci
gazowej, firma zawsze bierze pod uwagę, że
działa na terenach o szczególnie wysokich walorach
przyrodniczych i krajobrazowych, dlatego
stara się wychodzić naprzeciw potrzebom
społeczeństwa i środowiska. Dba również o to,
by zminimalizować niedogodności związane
z samą budową. W związku z tym opracowywana
infrastruktura gazowa uwzględnia ochronę
wartości przyrodniczych nie tylko obszarów
prawnie chronionych, ale również większości
miejsc atrakcyjnych turystycznie. Firma realizuje
takie programy proekologiczne jak: stosowanie
nowoczesnych technologii zmniejszających
ilości gazu ziemnego upuszczanego do atmosfery,
segregacja odpadów czy redukcja zużycia
papieru. Modernizuje również własny park samochodowy,
wymieniając wyeksploatowane samochody
służbowe na nowe, napędzane sprężonym
gazem ziemnym CNG.

Słowa , słowa , słowa a czyny swoją drogą.
Ostatnio zmieniony pn lis 07, 2011 11:51 przez AdamBialas, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kefasps

do Adasia

jestem zażenowany :/
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

O zgrozo :twisted: Sami sobie zaprzeczają :!:
MARIO72
Obrazek
AdamBialas

Fragment tej samej ulotki :

Pamiętamy o społeczności lokalnej
PSG dobrowolnie zobowiązała się do zachowania
równowagi pomiędzy trzema aspektami funkcjonowania
przedsiębiorstwa: ekonomicznym, ekologicznym
i etycznym. Postawa taka jest wynikiem
akceptacji zależności pomiędzy sukcesem firmy a
społeczeństwem, w którym prowadzi działalność
oraz środowiskiem, z którego czerpie zasoby. W
myśl idei społecznej odpowiedzialności biznesu firma
dąży do wzrostu swojej zyskowności i trwałego
rozwoju, przynosząc jednocześnie korzyści społeczeństwu
oraz wpływając na ochronę środowiska
naturalnego. Spółka uznaje, że osiąganie zysku
jest dla niej celem nadrzędnym, lecz traktuje odpowiedzialność
społeczną jako kluczowy element strategii
biznesowej i jedną z dyscyplin zarządzania.

Firma stoi na stanowisku, że odpowiedzialny biznes,
uwzględniający wszystkie czynniki mające lub
mogące mieć w przyszłości wpływ na funkcjonowanie
firmy, pozwoli budować wartość firmy w sposób
efektywny i długofalowy. Natomiast włączony do
strategii będzie rozumiany jako inwestycja, która
może wzmocnić konkurencyjność, stymulować innowacyjność,
zwiększyć zaufanie klientów, a przede
wszystkim zapewnić zrównoważoną wartość firmy
w długim horyzoncie czasowym.

I coś takiego Pomorska Spółka Gazownicta umieszcza w ulotce jeszcze w czerwcu 2011 ,by już parę miesięcy później , całkowicie zapomnieć o swoje społecznej roli i zagłębiając się w rachunek ekonomiczny dojść do wniosku ,że pieniądze są najważniejsze. Jak widać długi horyzont czasowy w mniemaniu PSG to okres nie więcej jak 2 lub 3 miesiące. To właśnie "odpowiedzialny" sposób prowadzenia biznesu , skłonił PSG do wystawienia do wiatru z dniem 1 stycznia 2012 wielu użytkowników aut CNG , których decyzja o zakupie takiego właśnie auta w 95 % wynikała z faktu dostępności stacji tankowania. Jak widać PSG ma swój własny sposób rozumienia "odpowiedzialności społecznej". Wszyscy użytkownicy CNG z okręgu pod panowaniem PSG tylko czekają jakie to ciekawostki i przechwałki ukażą się w ulotkach na 2012 rok.
Awatar użytkownika
kefasps

rozmowa

Adam,
umów się z Prezesem na osobistą rozmowę
weź z sobą paru takich jak Ty
może oni nie są specjalnie świadomi o co chodzi i widzą tylko wskaźniki finansowe

pozdrawiam
AdamBialas

Póki co umówiłem się na spotkanie z prezydentem Olsztyna , by ustalić czy władze miejskie znają sytuację i czy zdają sobie sprawę z konsekwencji takiego działania. Skoro tak się na Warmii dopieszcza gości z Niemiec , a oni znają CNG to trochę szkoda pozbawiać miasta takiego atrybutu jak stacja tankowania. CO więcej jestem ciekaw , czy zarząd komunikacji miejskiej przekazywał do miasta informacje o staraniach PGNiG-e o testowe wykorzystanie autobusów na gaz ziemny , bo wiem że takie były. Może uda mi się też ustalić , czy miasto kiedykolwiek brało po uwagę wykorzystanie gazu ziemnego np. dla straży miejskiej lub innych służb. Bo jeśli nie brało , to po 1 stycznia 2012 , może sobie całkowicie odpuścić myślenie na ten temat .

PS: A co do Prezesa PGNiG-e ????? skoro Stowarzyszenie NGV już ma przetarte ścieżki , to zdaję się na nich i myślę , że ich upór , zamiłowanie do tematu oraz empatia w stosunku do użytkowników CNG , przełamią tę złą passę jaka powstała po tym jak MI praktycznie wy(Grabiło) temat gazu ziemnego z naszego poletka.

Co do samej gazowni olsztyńskiej to właśnie starałem się coś dowiedzieć o sytuacji ....
Okazało się ,że od 1 listopada nie ma już koordynatora CNG (działanie celowe by klienci nie mieli komu d..y zawracać pytaniami) a pracownicy przekazują tylko informację , że na stacji znajduje się informacja.I faktycznie jest tam karta z pismem o zamknięciu z dniem 1 stycznia 2012 , lecz zabrakło dyrekcji gazowni odwagi by je podpisać . Nawet nie wiadomo komu za ten fakt podziękować , wysłać kwiaty i czekoladki za taką współpracę .Co więcej rozmów na temat stacji w innym miejscu też nie ma , jak wynika ze strony PGNiG-e dalej planuje tu kolejną stację , lecz PSG raczej nie ma ochoty realizować planów własnego zarządu.

Polecam lekturę :
Etyka w biznesie by PSG
Jak to PSG będzie pokazywać studentom , na czym polega odpowiedzialność społeczna w biznesie , że biznes to nie tylko zysk ale wyważone działania na korzyść społeczeństwa. Właśnie odetną z pełną odpowiedzialnością , kilkuset użytkowników CNG na swoim rejonie od możliwości tankownia , hipokryzją zalatują aż miło .
Ostatnio zmieniony wt lis 08, 2011 11:20 przez AdamBialas, łącznie zmieniany 4 razy.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: rozmowa

Post autor: tigercng »

kefasps pisze:umów się z Prezesem na osobistą rozmowę
weź z sobą paru takich jak Ty
może oni nie są specjalnie świadomi o co chodzi i widzą tylko wskaźniki finansowe
Właśnie to sugeruję. Kupiłeś samochód nie dla własnego kaprysu, ale dlatego że PGNiG postawił stację CNG. Jeśli teraz ją zamyka, to nie może zostawić Ciebie na lodzie. Masz prawo domagać się od nich jakiegoś rozwiązania w zamian. Niech odkupią od Ciebie auto, albo zafundują Ci kompresor do tankowania w garażu (jeśli masz garaż i gaz ziemny), albo cokolwiek.
Nie daj sobie wcisnąć, że to Twój problem. To ich decyzja o zamknięciu, i ich problem jak rozwiązać tego konsekwencje.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
AdamBialas

Wszyscy kupiliśmy samochód z CNG , wychodząc z założenia ,że podstawą takiego zakupu jest stacja tankowania. Bez stacji , zakup auta z tym rodzajem napędu nie ma większego sensu. Jak widać , fakt obecności dostawcy gazu z mieście i postawienie na jego terenie stacji tankowania nie można traktować jako pewnik i nie może to postawą np. do założenia firmy transportowej z 3 autami na CNG. Niby stacja jest czymś trwałym , ale jak widać solidne fundamenty , inwestycja w kompresory i dystrybutor oraz klienci którzy zainwestowali w pojazdy nie tworzą zespołu naczyń połączonych a szkoda. Tak jak patrzę na lata doświadczeń PGNiG-e z CNG to wydaje mi się ,że na pewno jest w nich jeszcze wiele dobrej woli . Ale rozporządzenie MI z sierpnia 2011, które nie wiedzieć czemu nie wprowadziło w europejskim kraju , jakim chce być Polska , europejskich przepisów .Jak się okazało z wyjaśnień kolegów MI zrobiło to tylko przez sentyment do czasów carskiego zaboru i kontroli kotłów parowych , oraz z obawy o zdrowie i życie posiadaczy pojazdów CNG by podczas tankowania gigantyczne ciśnienie nie "urwało" im członków , choć znacznie więcej rąk i palców uniezależni się od swoich właścicieli w jeden tylko dzień 31.12.2011 niż przez rok samodzielnego tankowania w Niemczech , Słowacji i Czechach. Wydaje mi się ,że PGNiG-e będąc osamotnione w staraniach o rozwój CNG w końcu uznało ,że przy dalszym braku poparcia instytucji rządowych i samorządowych starania są bezcelowe. Szkoda bo dziś w czasach gdy ON i Benzyna przeskoczą cenę 6 zł/L jak nic salony samochodowe , ściągacze aut z zagranicy dużo przychylniej będą i patrzą w kierunku CNG . PGNiG-e zaczynało wprowadzanie CNG w bardzo trudnych warunkach , paliwo było tańsze , LPG podbijało polski rynek a ilość aut CNG i ich ceny były dużo większe niż zwykłych. Dziś , gdy wszystkie te przeciwności zmieniły się w atuty gazu ziemnego i dają mu idealną pozycję , przez jedno rozporządzenie MI główny mecenas rozwoju CNG czyli PGNiG-e zaczyna rezygnować . Czas pokazał ,że ustalenie ceny gazu CNG jako parytetu ceny oleju napędowego jest dziś balastem który jeszcze bardziej przybliża przeciętnemu kowalskiemu LPG do CNG. A to dwa całkowicie odmienne paliwa i to nie tylko na stan skupienia. W obecnej sytuacji potrzeba tylko przemyślanego działania z ceną i rozbudową sieci + duża akcja zachęcając ludzi do CNG przeprowadzona z fanami CNG takimi jak członkowie Stowarzyszenia i ludzie z tego forum i sukces jest dużo bliżej niż w latach 2005-2010 .

tigercng wydaje mi się ,że w takiej sytuacji nie warto się kłócić czy jest to problem mój że kupiłem auto na CNG czy PGNiG-e że likwidują stację . Problem jest nasz , bo na zamknięciu stacji nikt nie zyskuje , ja przestanę tanio i zdrowo jeździć , rozwój CNG będzie jeszcze trudniejszy , ludzie będą przepłacać kupując ON lub Benzynę . A koncerny paliwowe ....... im jeszcze długo nic nie zagrozi w pomnażaniu zysków.
zarbock
CNG car: VW Touran 2.0 CNG 2007

Post autor: zarbock »

Zapraszam wszystkich użytkowników aut CNG do pisania protestów w obronie zamykanych stacji do władz lokalnych, samorządowych, posłów itp. Nie od dziś wiadomo, że szum zwłaszcza medialny potrafi zmienić nie jedna bzdurna decyzję. Nawet Prezes PGNiG ma swojego szefa, do którego być może dotrą nasze argumenty. Pozdrawiam i zapraszam do działania.
AdamBialas

Witam wszystkich , o stanowisko władz miasta Olsztyna poprosiłem prezydenta Grzymowicza. W nadesłanej odpowiedzi na moje pytanie opisał też co ustalił w lokalnej gazowni , oto fragment :
Odnosząc się do kwestii zamknięcia stacji tankowania CNG na terenie Gazowni Olsztyńskiej ,wyjaśniam co następuje:

Pan Jan Mejłun Zastępca Dyrektora Olsztyńskiej Gazowni poinformował , iż ze względów ekonomicznych Gazownia Olsztyńska jest zmuszona zaprzestać działalności związanej ze sprzedażą CNG. Wysokie koszty eksploatacji stacji i niskie przychody przynoszą spółce straty. Klienci indywidualni stanowią niewielką część udziału sprzedaży CNG na rynku.

Spółka działa w ramach grupy kapitałowej PGNiG i jest spółką giełdową, akcjonariusze oczekują prowadzenia działalności , która przynosi zysk nie generując straty.
Jak się okazuje , muszą zamknąć stację bo poczuli na plecach ciężki oddech akcjonariatu , którego bezlitosna kalkulacja wykazuje straty.Skoro tak jest to może przyjrzymy się tej bezlitosnej grupie ekonomicznym krwiopijców , która nie chce dalszego rozwoju CNG. Otóż akcjonariat PGNiG-e wygląda tak :

Skarb Państwa 73,50 %
Uprawnieni pracownicy 11,25 %
Pozostali 15,25 %
------------------------------------
Razem 100,00 %

Tym bezlitosnym tworem musi więc być Skarb Państwa , bo raczej nie przypuszczam by decyzje o zamykaniu stacji podejmowali bez konsultacji z głównym akcjonariuszem określani tu jednoznacznie "Uprawnieni pracownicy" , no chyba że poczuli w zamykaniu stacji określony zysk i "hulaj dusza piekła nie ma" wydali decyzje o ich zamknięciu. Jeśli tak faktycznie jest , to tłumaczy to fakt dlaczego na stronie zarządu PGNiG-e mowa jest o realizacji społecznych celów w tym rozbudowy sieci CNG jako statutowego zadania , a jednocześnie lokalne i regionalne zakłady realizują własną politykę w której nie ma miejsca na te wzniosłe i jakże trafne hasła , jest tylko kalkulacja czystego zysku w postaci premii , nagrody czy dywidendy. Skarb Państwa to drodzy użytkownicy CNG także MY, poprzez ten wirtualny twór jesteśmy pośrednio Akcjonariuszami w PGNiG-e i jako tacy musimy mieć coś do powiedzenia i nasz głos musi być wysłuchany , niezależnie od tego co sobie lokalni dyrektorzy na stołkach wyobrażają . Dlatego piszcie do znajomych posłów , senatorów ,prezydentów , radnych , mediów i innych ludzi którzy zadając pytania powodują szum , szum w temacie CNG .Bo im większy będzie szum , tym mniej będzie się chciało "Uprawnionym Pracownikom" zarabiać na destrukcji sieci CNG .
Ostatnio zmieniony wt lis 15, 2011 09:10 przez AdamBialas, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Jan Mejłun pisze:Pan Jan Mejłun Zastępca Dyrektora Olsztyńskiej Gazowni poinformował, iż ze względów ekonomicznych Gazownia Olsztyńska jest zmuszona zaprzestać działalności związanej ze sprzedażą CNG. Wysokie koszty eksploatacji stacji i niskie przychody przynoszą spółce straty.
Co za bzdura! Większej już dawno nie słyszałem. Wysokie koszty i niskie przychody wynikają z wyjątkowo nieudolnie prowadzonego biznesu, a nie z przyczyn obiektywnych. Zwłaszcza są pochodną obciążania bilansu stacji CNG rozdymanymi do granic absurdu kosztami osobowymi oraz fikcyjnymi "dzierżawami". Jeśli PGNiG traktuje stacje CNG jak wagony do przewożenia gotówki między spółkami pod pozorem różnych pseudo-dzierżaw, to nic dziwnego że wynik finansowy jest taki, jaki jest. Pisałem już o tym tutaj. Tylko co to ma wspólnego z poważną spółką giełdową i rzetelnym rachunkiem zysków i strat?

O niskiej społecznej świadomości dotyczącej CNG oraz nikłych działaniach PGNiGu w tym temacie też już pisałem. Mam wrażenie, że temat opłacalności CNG w PGNiGu jest już tak dokładnie rozpracowany, że nic więcej nie trzeba pisać. Tam po prostu brakuje gospodarza, który traktowałby ten majątek jak własny.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 4 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ważne ogłoszenia i dyskusje o rynku CNG w Polsce”